Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Η πυραμίδα-μουσείο του Χότζα θα κατεδαφιστεί προκειμένου να χτιστεί στη θέση της νέο κοινοβούλιο.


Το σχόλιο του «Βορειοηπειρώτη»
Η Αλβανία θα κατεδαφίσει την πυραμίδα που είχε χτιστεί ως μουσείο για το δικτάτορα Ενβέρ Χότζα με σκοπό να χτιστεί στη θέση της το νέο κτίριο του κοινοβουλίου.

"Δεν γίνεται να διατηρούμε ένα μέρος που φιλοξενεί το φάντασμα του δικτάτορα. Θα χτίσουμε ένα νέο συγκρότημα όπου θα ακμάσει το πνεύμα της δημοκρατίας", δήλωσε ο βουλευτής Ενκελέιντ Αλιμπεάτζ μιλώντας στο κοινοβούλιο.


Ο νόμος για την κατεδάφιση του μνημείου εγκρίθηκε από τη Βουλή με 72 ψήφους, σε σύνολο 74 παρόντων. Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη "νοθεία" στις εκλογές, όπως τη χαρακτηρίζει.

Η πυραμίδα χτίστηκε λίγο μετά το θάνατο του Χότζα, τον Απρίλιο του 1983, στην κεντρική λεωφόρο των Τιράνων. Είναι χτισμένη από τσιμέντο και γυαλί και θυμίζει αετό που ανοίγει τα φτερά του. Μέσα φιλοξενούνται προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες του Αλβανού ηγέτη. Μετά την πτώση του κομμουνισμού μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο.

Το σχέδιο για την ανέγερση ενός νέου κοινοβουλίου για να γιορταστεί η 100η επέτειος από την ανεξαρτησία της Αλβανίας έχει διχάσει τη χώρα, κυρίως λόγω της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και του κόστους του κτιρίου. Η κυβέρνηση επένδυσε περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ στην πυραμίδα -- αρχικά για να μετατρέψει το κτίριο σε θέατρο και κατόπιν για να το ανακαινίσει -- προτού αποφασίσει να την γκρεμίσει. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κοινοβούλιο έχουν ανακοινώσει πόσο θα στοιχίσει η οικοδόμηση του νέου κτιρίου της Βουλής που θα πρέπει να είναι έτοιμο για τους εορτασμούς του χρόνου. Πληροφορίες από τη Σαουδική Αραβία, που λέγεται ότι συμφώνησε να το χρηματοδοτήσει σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Αλβανία, ανέφεραν ότι θα στοιχίζει περίπου 600 εκατομμύρια σαουδαραβικά ριάλ (113,4 εκ. ευρώ).

Πολλοί διανοούμενοι και αρχιτέκτονες διαφωνούν με την κατεδάφιση, προβάλλοντας την αρχιτεκτονική αξία της πυραμίδας η οποία σχεδιάστηκε από τον γαμπρό του Χότζα, Κλέμεντ Κολανέτσι. "Είμαι σίγουρος ότι αν γινόταν δημοψήφισμα οι κάτοικοι των Τιράνων θα ψήφιζαν να διατηρηθεί η πυραμίδα. Το να γκρεμιστεί το κτίριο αυτό όταν η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες είναι καπρίτσιο ή κάτι περισσότερο. Πρόκειται για μεγάλη υπόθεση στην οποία διάφοροι θα πλουτίσουν ενώ ο πολιτισμός θα φτωχύνει", είπε χαρακτηριστικά ο εκδότης Άντριαν Κλόζι.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλιο Βορειοηπειρώτη
Η κεντρική λεωφόρος των Τιράνων, περιστοιχίζεται από κτίρια τριών ιστορικών περιόδων, 1η ) της δεκαετίας του 30-40  με τα ογκώδη νεοκλασικά κτήρια των Ιταλών στα οποία στεγάζονται σήμερα σχεδόν όλα τα υπουργεία και ο δήμος Τιράνων, 2η )τα κτήρια της κομουνιστικής περιόδου όπως η πυραμίδα  και το συνεδριακό μέγαρο που είναι ίσως τα δύο σπουδαιότερα αρχιτεκτονήματα αυτής της περιόδου και 3η ) η αγνώστου ταυτότητας ουρανοξύστες που κατασκευάστηκαν την τελευταία 20ετία.  Η ιστορία, όσο οδυνηρή και αν είναι, δεν σβήνεται αλλά καταγράφεται και ένας τρόπος αποτύπωσης της είναι και τα κτήρια της εκάστοτε περιόδου. Άλλωστε για την κατασκευή τους δεν κοπίασαν οι ηγέτες του κομουνισμού αλλά απλοί πολίτες και οι φυλακισμένοι με την εξαναγκαστική τους εργασία. Οι αρχιτέκτονες έχουν δίκιο να αντιδρούν στην κατεδάφιση της πυραμίδας μόνο που τις αποφάσεις αυτή τη στιγμή στην Αλβανία της παίρνει ο χειρούργος στο επάγγελμα και νοοτροπία  Μπερίσα.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη Θεσσαλονίκη όπου οι τοπική κοινωνία είχε διχαστεί στο αν έπρεπε να κατεδαφιστεί ο Λευκός Πύργος, καθώς θύμιζε τις φυλακές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τελικά επικράτηση η άποψη να μην κατεδαφιστεί και στη συνέχεια μετατράπηκε σε σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας της Μακεδονίας.

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

αυτό αποδεικνύει πόσο ζώα είναι οι Αλβανοί. αυτά είναι μνημεία, δεν γκρεμίζονται. Εδώ οι Γερμανοί κράτησαν τα κρεματόρια.

Ανώνυμος είπε...

την ιστορια ενος κρατους την διατηρουμε δεν την καταστρεφουμε....το ιστορικο αυτο μνημιο μπωρει να αξιοποιηθει ως ωφελος του κρατους!!!ναι.. δεν αντιλεγω ηχαμε στερειθει πολλα με την ενβεριστικη του πολιτικη αλλα αυτη ειναι η ιστορια της Αλβανιας!!Ειληκρινα ,δεν υπαρχει αλλο σημειο ωστε να οικοδομισουν το νεο κοινοβουλιο?Τον πολιτισμο δεν τον καταστρφεις διοτι ετσι καταστρεφεις την ιστορια μιας χωρας!!Αυτοι που κυβερνουν την Αλβανια δεν το γνωριζουν αυτο η δεν τους ενδιαφερει??

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, συμφωνώ απόλυτα με τα όσα αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Τομέα Βορειοηπειρωτών της Νέας Δημοκρατίας, και το σημερινό αλλά και αυτό που βγήκε πριν λίγες μέρες.
Απορώ όμως που υπάρχουν κάποιοι να αντιδρούν στα όσα αναφέρει το Δελ-τίο Τύπου. Μήπως θα ήταν καλύτερα να αντιδράσουν και να κατακρίνουν αυ-τούς που σιωπούν και δεν παίρνουν θέση πάνω σε αυτά τα ζητήματα; Και εν-νοώ την Ομόνοια, το ΚΕΑΔ και το MEGA. Ο Τομέας Βορειοηπειρωτών ζητάει και προτείνει. Είναι προτιμότερο από το να σιωπούν.
Ακόμη μήπως θα έπρεπε να αντιδράσουν και να κατακρίνουν το ΠΑΣΟΚ και τους οργανωμένους Βορειοηπειρώτες σε αυτό που δεν παίρνουν καν θέση και δεν νοιάζονται για το θέμα της απογραφής αλλά και για άλλα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους Βορειοηπειρώτες;
Μήπως θα έπρεπε να αντιδράσουν στο γεγονός ότι ακόμη και το ΛΑΟΣ που θεωρείτε πατριωτικό κόμμα δεν έχει πάρει θέση πάνω στην απογραφή; Ακόμη περισσότερο όταν γνωρίζω ότι και στο ΛΑΟΣ υπάρχει Τομέας Βορειοηπειρω-τών;
Καταλαβαίνω όμως τις αντιδράσεις και από πού προέρχονται. Σίγουρα όσοι αντιδρούν δεν ανήκουν στον χώρο της δεξιάς. Όπως οι Αλβανοί, και αυτοί, δεν θέλουν με κανένα τρόπο την οργάνωση των δεξιών Βορειοηπειρωτών. Είναι σίγουροι ότι η οργάνωση των δεξιών Βορειοηπειρωτών θα δώσει άλλο νόημα στον Βορειοηπειρωτικό αγώνα. Και αυτό είναι που τους φοβίζει περισσότερο όλους αυτούς που αντιδρούνε στα όσα Δελτία Τύπου βγαίνουν από τη Νέα Δημοκρατία και που ανεβάζουν πολύ τον πήχη του αγώνα και της προσφοράς. Ακόμή η δράση του Τομέα Βορειοηπειρωτών στη Νέα Δημοκρατία δείχνει πως στο κόμμα αυτό κάτι αλλάζει ως προς τα εθνικά θέματα.
Δεν είμαι Νέα Δημοκρατία, αλλά τώρα, σίγουρα, θα γίνω μέλος της Νέας Δη-μοκρατίας!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΠΙΡΑΜΙΔΑΣ.ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΟΤΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΑΞΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ(ΟΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΤΟΥΡΚΟΙ)ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΑΝ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΔΕΝ ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ,ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΦΥΛΟΥΝ ΩΣ ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΠΟΛΗ.ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΩ 3 ΜΕΡΕΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ;ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ,ΜΑ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΜΕΝΤΟΡΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ,ΤΟΝ ΕΜΒΕΡ ΧΟΤΖΑ;ΑΛΛΑ AKOMA ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ,ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΣ ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ.ΜΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΤΕ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΕΙ ΕΡΓΑ ΑΝΕΚΤΙΜΙΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ.Υ.Γ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΚΙ Ο ΚΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΒΑΤΑ(Ο KSERRA ΝΤΕ)!!!

Δημοσίευση σχολίου