Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Αλβανία: Κάτω ο Stalin πάνω ο Bush!

Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του κομουνισμού στην Αλβανία, τα χνάρια του δεν έχουν σβήσει ακόμα. Κάποια ξεχασμένα συνθήματα για τα ινδάλματα του όπως το κόμμα, τον Ενβέρ, το Λένιν, το Στάλιν κ.α., επιμένουν να μας θυμίζουν τα 50 «κόκκινα» χρόνια. Τα πολλά αγάλματα που «κοσμούσαν» τις πλατείες, δεν άντεξαν ούτε ένα χρόνο, και αυτά που τα κατάφεραν, τα σάρωσε η δεύτερη μπόρα των τσιγγάνων, αφού το μέταλλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν πλέον ότι πιο πολύτιμο τους είχες μείνει.  
Αυτοί όμως που μας θυμίζουν ποιο πολύ το κομουνιστικό παρελθόν στη Βόρειο Ήπειρο αλλά και γενικότερα στην  Αλβανία είναι η υπηρέτες του, γιατί τα χαράγματα στην ψυχή φαίνεται να ήταν πιο μεγάλα.  Κάτι τέτοιο θα συμβαίνει και στο σημερινό πρωθυπουργό  Σαλί Μπερίσα, που αναδείχτηκε πρώτος πρόεδρος του  Δημοκρατικού Κόμματος, ως πολέμιος της δικτατορίας  ενώ ο ίδιος ήταν κομουνιστής και ο προσωπικός γιατρός του δικτάτορα Ε. Χότζα.  Το ανεβοκατέβασμα αγαλμάτων ξένων ηγετών των κομουνιστικών χωρών και ο λαϊκισμός της εξουσίας είναι δύο από τα στοιχεία που κουβαλάει από το παρελθόν ο σημερινός «δεξιός» πρωθυπουργός της  Αλβανίας.
Με λαμπρότητα λοιπόν  έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του πρώην αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, στη Fush Kruja, πόλη που αποτέλεσε σταθμό  της επίσκεψής του Τζορτς Μπους στην Αλβανία, το 2007.
Πλημυρισμένος από ενθουσιασμό, ο Μπερίσα στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων  «Ο φιλο-αμερικανισμός των Αλβανών είναι τέτοιος που θα πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι αλλά και οι ερχόμενες γενιές. Οι ΗΠΑ έχουν τον ρόλο του σωτήρα και αυτός είναι θεμελιωμένος  στις ρίζες  και τα θεμέλια της ελευθερίας. Είναι θεμελιωμένος στην αλβανική αναζήτηση για την δημιουργία μιας ελεύθερης χώρας».
«Ο πρόεδρος Μπους ήρθε σε αυτήν τη χώρα τη μεγάλη μέρα της εθνικής μας ιστορίας, της εθνικής μας ενότητας, της ομοσπονδίας του Πρίζρεν. Ο αμερικανός πρόεδρος έφερε δύο μηνύματα για το αλβανικό έθνος και την ιστορία του.  –Η Αλβανία στο ΝΑΤΟ-, ήταν η δήλωσή του στα Τίρανα και επέλεξε την πρωτεύουσα της Αλβανίας για να κηρύξει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Μια πραγματικότητα, που επεδίωκε η Αλβανία και έγινε λίγους μήνες μετά».
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξήρε το ρόλο των ΗΠΑ για την προστασία του κράτους, ενώ τα «ευρωπαϊκά αρπακτικά» έκαναν ότι μπορούσαν για να εξαλείψουν το αλβανικό έθνος.
«Η Αλβανία και οι Αλβανοί υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τα τελευταία 100 χρόνια. Μετά την ανεξαρτησία μας οι εξοντωτικές  ευρωπαϊκές δυνάμεις έκαναν τα πάντα για να εξαλείψουν από το χάρτη της Ευρώπης, ένα από τα πιο παλιά έθνη της Ευρώπης όπως είναι οι Αλβανοί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε μια τεράστια βοήθεια για την εδραίωση της ανεξάρτητης Αλβανίας και του αλβανικού κράτους».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου