Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Τομέας Βορειοηπειρωτών Ν.Δ.: Οι τροποποιήσεις του νόμου για την απογραφή στην Αλβανία ποινικοποιούν τον αυτοπροσδιορισμό



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της Γραμματείας Παλιννοστούντων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Ν.Δ., προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:
“Την 7η Ιουλίου 2011, η Αλβανική Βουλή ψήφισε τροποποιήσεις στο νόμο N. 8669/26-10-2010, «Περί απογραφής πληθυσμού και κατοικιών στην Αλβανία», τροποποιήσεις που ουσιαστικά απαγορεύουν και ποινικοποιούν τη διενέργεια ελεύθερης και δημοκρατικής απογραφής, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
   

Κατά τη συνεδρίαση του Αλβανικού Υπουργικού Συμβουλίου, στις 20 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός κ. Berisha δήλωσε ότι όλοι οι αλβανοί πολίτες θα μπορούν «ελεύθερα να δηλώσουν την εθνική τους καταγωγή  και το θρήσκευμα».

    Παρόλα αυτά, λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις Berisha, δημοσίευμα της εφημερίδας Shqip, (25-07-2011), χωρίς να έχει διαψευστεί μέχρι στιγμής, αποκάλυψε την ύπαρξη νέου εντύπου απογραφής όπου αφαιρείται από το ερωτηματολόγιο η φράση, «Σε ποια εθνική ομάδα ανήκετε;» και αντικαθίσταται από την ερώτηση, «Σε ποια εθνοπολιτισμική ομάδα ανήκετε;». Με τις αλλαγές αυτές, οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία μετατρέπονται, εν μία νυκτί, από εθνική ομάδα σε εθνοπολιτισμική ομάδα.
   
Θύματα αυτού του είδους απογραφής είναι κυρίως οι Έλληνες-Βλάχοι της Αλβανίας, καθώς και άλλες μειονοτικές εθνικές ή πολιτιστικές ομάδες.
   
Ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις μεθοδεύσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης στο θέμα της απογραφής.
Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει αμέσως και να ζητήσει από την Αλβανική Κυβέρνηση, την υιοθέτηση διαδικασίας απογραφής σύμφωνης με τους διεθνείς κανόνες και τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στοιχεία όπως η Εθνικότητα, η Γλώσσα και το Θρήσκευμα πρέπει να αποτελούν τα βασικά συστατικά της διαδικασίας απογραφής όντας αδιαπραγμάτευτα για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
    Δε μπορεί η Ελληνική Κυβέρνηση να εγκαταλείπει στην τύχη της την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
   
Η φίλη Αλβανία πρέπει να κατανοήσει, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ξεπερασμένες διαδικασίες στο ζήτημα της απογραφής και ταυτόχρονα να επικαλείται «ευρωπαϊκή πορεία», κριτής της οποίας –υπενθυμίζουμε- είναι και η Ελληνική Δημοκρατία.
Μόνο η υιοθέτηση του αρχικού σχεδίου, το οποίο είχε εκπονηθεί από την Αλβανική Κυβέρνηση βάσει οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζει ελεύθερη και δημοκρατική απογραφή”.

8 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑ……. το έχει πάρει σοβαρά το θέμα η Ν.Δ.

Ρε πατριώτες Β.Η. της Ν.Δ , αφήστε τη Ν.Δ να ασχοληθεί με την Ελλάδα , τι τι μπλέκετε με τα βορειοηπειρωτικά.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΟΥ ΤΟΥΣ ψηφίσαμε να ασχοληθούν με το Β.Η

Μια απορία έχω ,από τα άλλα κόμματα δεν υπαρχή κάποιος να ασχοληθεί με την αλύτρωτη Βόρειο Ήπειρο, έλεος.................


Εύγε στο βορειοηπειρώτη για την ενημέρωση που προσφέρει στην πατρίδα.

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω να έχει ενδιαφέρον ο τομέας Βόρειο Ηπειρωτών της Νέας Δημοκρατίας .
Μετά το Γιώργο Αναγνωστάκο ο επικεφαλής του τομέα ο Χρίστος Γιάνναρης τα πάει καλά. Από ότι διαβάζω τα δελτία τύπου του τομέα κατέληξα, ότι κατέχουν το Βορειοηπειρωτικό.
Απλός να σας παρακαλέσω να συμβουλέψετε τα μοσχάρια της πολυκατοικίας, τους βουλευτές του ΛΑΟΣ που δεν ξέρουν τι γράφου για μας τους Βορειοηπειρώτες.

Ανώνυμος είπε...

Εσείς που ανησυχείτε για τα άλλα ελληνικά κόμματα που δεν ασχολούνται με το Βορειοηπειρωτικό μάθετε ότι πριν από λίγες μέρες μια ομάδα βουλευτών του ΛΑΟΣ κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Λαμπρινίδη. Άσχετο αν με το κείμενο της ερώτησης μας βγάλανε τα μάτια. Η περισπωμένες μας έλειπαν. Το κείμενο της ερώτηση είναι γεμάτο με ιστορικές και άλλες ανακρίβειες που προκαλούν γέλιο αλλά και ανησυχία όταν βλέπεις βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου να πιάνονται «αδιάβαστοι» ως προς την ιστορία αλλά και τωρινά γεγονότα στη Βόρειο Ήπειρο. Δεν γνωρίζω αν έτσι τους έθεσαν τα θέματα οι δικοί μας που είναι στο ΛΑΟΣ ή οι ίδιοι τα κατέβασαν από το κεφάλι τους. Η ερώτηση έχει να κάνει με το θέμα της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία. Θεώρησα σωστό να αναφέρω τις ανακρίβειες που έχει το κείμενο αλλά και κάποιες εξηγήσεις και ερωτήσεις για τα όσα γράφουν οι κύριοι Γεωργιάδη, Πλεύρη και Κοραντή.
Πρώτο: Η αλβανική Βουλή δεν ενέκρινε τώρα το νόμο για την απογραφή αλλά το 2010. Τώρα απλός προχώρησε σε αλλαγές στο νόμο περί απογραφής που στην ουσία ποινικοποιούν την ελεύθερη δήλωση της εθνικότητας.
Δεύτερο: Πιες είναι οι θρησκεύτηκες ομάδες που πιστεύουν ότι η απογραφή με τα ερωτήματα για την εθνικότητα, γλώσσα και θρήσκευμα θα προκαλέσει κοινωνική και πολιτική ένταση στην Αλβανία; εγώ από όσα γνωρίζω οι μεγαλύτερες θρησκευτικές κοινότητες στην Αλβανία είναι υπέρ της απογραφής. Εκτός αν θεωρούν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ ότι κατά της απογραφής είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.
Τρίτο: Η απογραφή πληθυσμού αρχίζει την 1η Οκτωβρίου και όχι τον Νοέμβριο.
Τέταρτο: Ο Χότζα το 1950 δεν απέμεινε υποχρεωτικά την αλβανική ιθαγένεια σε όλους τους αλβανούς πολίτες, διαγράφοντας από τα ληξιαρχεία την πραγματική εθνική πραγματική εθνική ταυτότητα όλων των μειονοτήτων και ιδίως της ελληνικής. Πράγματι έγιναν τέτοιες αυθαιρεσίες από το Χότζα αλλά όχι για όλους. Δεν γνωρίζουν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ ότι υπάρχουν μειονοτικές ζώνες στην Αλβανία τις οποίες και ο Χότζα αναγνώριζε ως τέτοιες; Θύματα αυτών των αυθαιρεσιών ήταν οι Έλληνες της Χιμάρας, Κορυτσάς, Πρεμετής και άλλων χωριών.
Πέμπτο: Στην απογραφή θα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι αλβανοί πολίτες βρίσκονται στην Αλβανία κατά τη διάρκεια της απογραφή.
Έκτο: Φυσικά και γνωρίζει το Ελληνικό κράτος πόσοι είναι οι Βορειοηπειρώτες στην Ελλάδα, αφού εδώ και πολλά χρόνια τους έχει εφοδιάσει με το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.
Έβδομο: Μακάρι, να ανακληθούν οι ιθαγένειες αλλά και οι ταυτότητες ομογενών από όλους εκείνους που θα αδιαφορήσουν για την απογραφή ή θα δηλώσουν στην Αλβανία ότι είναι αλβανικής εθνικότητας. Και ελπίζω να αρχίσει το ελληνικό κράτος από τους Χιμαριώτες. Είναι από τους πρώτους που έχοντας πάρει από το ελληνικό κράτος την ταυτότητα ομογενούς, αποφεύγουν συστηματικά, μαζί τον πρόεδρο της Ομόνοιας Μπολάνο, να ζητήσουν την αναγνώριση τους ως ελληνική μειονότητα από την Αλβανία. Το αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Μη στεναχωρήσουν την Αλβανία. το γνωρίζεται αυτό κύριοι βουλευτές του ΛΑΟΣ; Το συζητήσατε ποτέ με τον «ήρωα δήμαρχο» τον οποίο πολλάκις έχετε υποστηρίξει; Για ρωτήστε των να δούμε τη θα σας απαντήσει

Ανώνυμος είπε...

ρε 6.12 ή δεν ξέρεις τι σου γίνεται ή είσαι απίστευτα κομπλεξικός. Για το δεύτερο σε βλέπω και δεν υπάρχει και φάρμακο. Οι Χιμαραίοι μπαίνουν στο μάτι πολλών κομπλεξικών δήθεν πατριωτών, που ο πατριωτισμός είναι γι αυτους ο φερετζές του κόμπλεξ τους. Γιατί δεν νοείται πατριωτισμός σε Βορειοηπειρώτη χωρίς στήριξη στη Χιμάρα, την Κορυτσά, την Άρτα. Αν νομιζετε ότι Ελληνες είμαστε μονο στο Βουρκο και στη Δρόπολη αφήστε το και παίξτε κανα ταβλι διότι είστε επικίνδυνοι. Και φαντάζομαι πως και στη ΝΔ και στο ΛΑΟΣ κατι θα ξερουν για τον πατριωτισμό του Μπολάνου όταν τόσα χρόνια του έσφιγγαν το χέρι χαρακτηρίζοντας τον ως ηρωικό δήμαρχο. Αν αμφιβάλλεις ρώτα να μάθεις. Καραγκιόζη.

Ανώνυμος είπε...

ρε 5.03 καλά σε βάλανε να κανεις διαφημιση στον Αναγνωστάκο και στο Γιάνναρη. Δεν μας λες κιόλας αν θα κατεβεις κανένας από αυτούς υποψήφιος να τον ψηφίσουμε για το έργο τους? Η θα τους τα πας εσύ τα κουκιά με το σακούλι? χαχαχα, Α ρε ξεφτιλισμενα κομματοσκυλα βουρδουλα που θελετε, γλυφτες.

Βορειοηπειρώτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βορειοηπειρώτης είπε...

Φίλε ανώνυμε, λυπάμαι για τον κόπο σου να γράψεις αυτό το μακροσκελές σχόλιο αλλά κάποια τμήματα και όλο το δεύτερο (που μάλλον είναι δικό σου) δεν μπορούν να δημοσιευτούν. Τα θιγόμενα πρόσωπα στα ανώνυμα σχόλια, με το δίκιο τους ρίχνουν την ευθύνη στο «Βορειοηπειρώτη». Τα όσα λες, αν είναι αλήθεια είναι αποκαλυπτικά αλλά δεν έχουν καμία αξία αν δε λες το όνομα σου. Κάποτε ήταν πολλοί αυτοί που έγραφαν επώνυμα, τώρα τι έγινε; Δεν αντέχεται γιατί εμπλέκουν τα προσωπικά σας; Αν δεν το αντέχετε, τότε μη το κάνετε και εσείς στους άλλους. Στη συνέχεια τμήμα του σχολιου

Αγαπητέ 1.28, έχομε και λέμε λοιπόν:
Πρώτον, μάθε πως είναι ηλίου φαεινότερο ότι κάθε τρίτο μάτι που μας διαβάζει βγάζει σίγουρα συμπέρασμα για το ποιος είναι ο κομπλεξικός στην προκειμένη περίπτωση. Επιπλέον δεν είναι μόνο το κόμπλεξ της «ηρωικής» σημερινής Χιμάρας που σε καταπλάκωσε, αλλά τα κείμενά σου σαφέστατα είναι επιπόλαια κι επιφανειακά. Την ιστορία της πατρίδας μου, της Χιμάρας, πίστεψε με, τι γνωρίζω πολύ καλύτερα από σένα. Για το τι ήταν η Χιμάρα και οι προπαππούδες μας Χιμαριώτες, δε χωρά αμφισβήτηση. Ήταν Ελληναράδες. Για τους σημερινούς, όμως, έχω τις επιφυλάξεις μου. Και δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα αμφισβητώ την ελληνικότητα και τον πατριωτισμό των Χιμαριωτών.
Έχουμε βάλει το χεράκι μας οι ίδιοι μαζί με το δήμαρχό και πρόεδρο της Ομόνοιας κ. Μπολάνο, το .... και ............. Έχεις δίκιο, όμως, για το «κομπλεξικός», διότι πρώτοι κομπλεξικοί είναι όλοι μας οι Χιμαριώτες που, όταν ρωτιόμαστε «Τι είμαστε;», δεν λέμε «Έλληνας» ή «Αλβανός», αλλά απαντάμε «Χιμαριώτης». Αυτό φίλε μου δεν είναι Χιμαριώτικο κόμπλεξ;
Δεύτερον, εγώ φίλε της 1.28:
Γνωρίζω τους αγώνες των Χιμαριωτών για τον Ελληνισμό επί Τουρκοκρατίας.
Γνωρίζω τη συμμετοχή των Χιμαριωτών στον Αυτονομιακό αγώνα του 1914.
Γνωρίζω την αντίσταση των Χιμαριωτών επί κυβερνήσεων Φαν Νόλη και Ζώγκου.
Γνωρίζω την αντίσταση των ιερέων της Χιμάρας για να μην ενταχθούν στην «Αυτοκέφαλη» Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας του Φαν Νόλη (ίσως του λόγου σου να έχεις άγνοια περί αυτού του θέματος ή ίσως σήμερα ζεις με τα κόλλυβα και τα πρόσφορα αυτής της Εκκλησίας)
Γνωρίζω την ηρωική αντίσταση κάποιων Χιμαριωτών το 1945-1946 κατά του καθεστώτος Χότζα και τις συνέπειες αυτού του αγώνα. (φυλακίσεις, εκτελέσεις, αφαίρεση της εθνικότητας και άλλα).
Γνωρίζω, όμως καλά ότι σημερινοί ηγέτες τύπου Μπολάνου δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα των αγώνα εκείνων των Χιμαριωτών του 1945-46. Ίσως δεν συμφέρει την Αλβανία ή κάποιους από τους σημερινούς υποστηρικτές του. Διότι δεν ξέρω αν γνωρίζεις σε ποιους Χιμαριώτες στηρίζεται ο κ. Μπολάνος

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να κάνω μια έκκληση προς της κυρίες από την Δερβιτσιανη και την άνω Δερόπολη όταν σχολιάζουν να είναι σοβαρές αλλιώς θα τους πρότεινα να πάνε να πλύνουν καμία κατσαρόλα . Ξέρουν αυτές πιες είναι.

Δημοσίευση σχολίου