Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Γιατί η Αγία Παρασκευή τιμάται ιδιαίτερα στη Βόρειο Ήπειρο

Την Αγία Παρασκευή ευλαβούνται οι πιστοί λόγω του θαυμαστού της βίου αλλά  ο λόγος που στην Ήπειρο έχει πάρα πολλές εκκλησίες στο όνομα της, είναι ότι οι Ηπειρώτες επέλεγαν η εκκλησία τους να γιορτάζει σε περίοδο που μπορεί να γίνει και καλό πανηγύρι. Αυτός είναι ο λόγος που οι πιο πολλές εκκλησίες στην Ήπειρο είναι της Παναγίας, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κλπ. Ακόμα και ο Αγιος Νικόλαος που γιορτάζεται κανονικά στις 6 Δεκεμβρίου σε πολλα χωριά της Βορείου Ηπείρου όπως στο Μεσοπόταμο εορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων που είναι στις 20 Μαΐου.  

Εκκλησίες της Αγίας Παρασκευή στη Βόρειο Ήπειρο έχουμε στο Τεριαχάτι Δρόπολης (όπου γίνεται και το μεγαλύτερο πανηγύρι), στο Λαζάτι Λιβαδειάς, στο Αλύκο, στο Μαραφέντι Μεσοποτάμου, στη Λεσινίτσα Δίβρης, στο Βρομερό και Μαυρόπουλο Φοινίκης, στο Λούκοβο, στην πόλη της Χειμάρρας, στους Δρυμάδες Χειμάρρας, στη Λουντζουριά, στην Πολύτσανη Πωγωνίου, στην πόλη της Πρεμετής ενώ πολλές εκκλησίες της Αγία Παρασκευής υπάρχουν και στην Κορυτσά.

7 comments:

Ανώνυμος είπε...

ωραίο άρθρο..πολύ σωστός!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και χρόνια πολλά.
Θα ήθελα και εγώ με τη σείρά μου να ενημερώσω τους φίλους του Βορειοηπειρώτη για κάτι που με στεναχώρησε ιδιαίτερα.
Στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής Τεριαχατιού, στον μεγαλύτερο εορτασμό της Αγίας στο χώρο της Βορείου Ηπείρου όπως γράφει και ο φίλος μας παραπάνω η Μητρόπολη Αργυροκάστρου δεν καταδέχτηκε να στήλει ούτε έναν ιεραία να λειτουργήσει σήμερα (απαγόρευσε και στον παπά-Σπύρο τον ιεραία του χώριού να πάει), και χθές το βράδυ η Μητρόπολη δεν ξεκλείδωσε την εκκλησία στους πιστούς να ξημερώσουν στο χώρο της Αγίας Παρασκευής όπως ήταν το έθιμο, με αποτέλεσμα οι πιστοί να σπάσουν κρυφά την κλειδαριά και να εισέρθουν.
Αυτά τα γεγονότα μας παραπέμπουν στο καθεστώς της δικτατορίας επί Χότζα που και εκεί οι πιστοί εισέρχονταν στο χώρο της Αγίας Παρασκευής κρυφά την νύχτα και την ημέρα εορτασμού της Αγίας Παρασκευής δεν γινόταν καμία λειτουργία.
Ντροπή και αίσχος σε όσους βαραίνει η ευθύνη των σημερινών γεγονότων.....
ΤΕΡΙΑΧΑΤΙΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

και πολύ καλό γλέντι με πολύ κόσμο !!!!!

Ανώνυμος είπε...

Και στο χωριό Βρωμερό είχε σήμερα καλό γλέντι. Για λίγη ώρα ενφανίστηκε στο πανηγύρι και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ντούλε, συνοδευόμενος απο τον έπαρχο Λειβαδιάς Ηρώδη. Άναψε κερί και επέφυγε να συναντήσει τον έπαρχο Φοινίκης και στέλεχο της Ομόνοιας Ζήση Λούτση. Όσο στο τραπέζι τόσο και στο χωρό ήταν τρυγήρο του οι σοσιαλιστές Χαρμπάτσης, Σπύρος Τσιάκουλης, Σπύρος Θύμιος αλλά και η σοσιαλίστρια Μπούκο του Δελβίνου. Κατά περίεργο τρόπο δεν ήταν κοντά του ο κύριος Μάργας ούτε ο Παντέχης οι δύο πρόεδροιτης Ομόνοιας στους νομούς Δελβίνου και Αγίων Σαράντα. Από τα πιγαδάκια του τραπεζιού μαθένουμε πως ο Ντούλε ζήτησε την βοήθεια της δελβινιώτησας σοσιαλίστριας να πήσει τον Χαρμπάτση να βοηθήσει τον κ. Σπύρου για τις επαναλυπτικές εκλογές της 31 Ιουλίου κατά του Λούτση. Ο Χαρμπάτση δείχνει να μην βρίσκει το εαυτό του στους κόλπους του ΚΕΑΔ, και μπροστά στο κύμα των πατριωτών του υπέρ του Λούτση, φένεται να έχει εγκαταλήψει το Ντούλε. Ακούσαμε να λένε " Κρίμα αυτός ο Ντούλε τώρα κατάντισε να τον συνοδεύει μόνο ο Ηρώδης και αυτοί που πολεμούσαν την Ομόνοια..."

Ανώνυμος είπε...

Λέτε να είναι αυτός ο λόγος, (που αναφέρει 0 1.16μ.μ) που ο Ντούλες δεν εμφανίστηκε στην Αγία Παρασκευή στο Τεριαχάτι; ΄Η μήπως γνώριζε ότι εκεί θα ήταν και ο Ξέρας και ο Μπάρκας; (Τον περίμενε και ο Ντούτσης να πάρει χορό) Ή μήπως η απόφαση της Μητρόπολης να γιορτάσει η Αγ. Παρασευή Τεριχατιού χωρίς λειτουργία τον κράτησε μακριά;! Γεγονός είναι ότι η απουσία της Μητρόπολης στο Τεριαχάτη κράτησε μακριά και την ΟΜΟΝΟΙΑ και το Προξενείο. (Και λένε μετά ότι δεν είναι ένα σώμα. Ασφαλώς και είναι μέχρι παραμόρφωμα. Έτσι όπως ξεκινάει ένα κακρίνωμα σε ένα σώμα). Στην Αγ. Παρασκευή Τερχατιού δεν ήταν ούτε ο φωτογράφος του "Δερόπολη". (Γιατί αυτός κρατάει την ίδια μηχανή που είχε "αγοράσει" κάποτε στη Θεσσαλονίκη !?

Βορειοηπειρώτης είπε...

Φίλε ανώνυμε το σχόλιο κατά του μητροπολίτου δεν δημοσιεύτηκε! Έχεις δίκιο σε κάποια σημεία αλλά όχι σε όλα. Επειδή έχουμε άποψη για το θέμα θα γίνει κάποια ανάρτηση και εάν δεν σε καλύψουμε τότε να σχολιάσεις εκεί ότι θέλεις.

Ανώνυμος είπε...

Το τι συμβαίνει στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας πάλι καλά που υπάρχουν και οι Ελλαδίτικες εφημερίδες και τα γράφουν για να ενημερωνετε ο κόσμος, γιατί οι δικοί μας κάνουν "τουμπεκί". Ποιος ξέρει τι "συμφέροντα" υποστηρίζουν!
Δείτε την δημοσίευση του Π.Λ :
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6464&catid=1
(Μην το κόψεις δεν υπάρχει λόγος, έχει κυκλοφορήσει ήδη)
Τεριαχατινός

Δημοσίευση σχολίου