Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Βλάχικα, Αρβανίτικα και Ποντιακά δεν είναι «ξένες γλώσσες»!


 Διορθώθηκε η... γκάφα του opengov.gr
• Σε μια εποχή τόσο δύσκολη για την χώρα μας, που εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει και την ανθελληνική ή αλυτρωτική προπαγάνδα αρκετών γειτόνων, που διαρκώς ανακαλύπτουν… μειονότητες εντός της Ελλάδας, για να εξυπηρετήσουν δικές τους επιδιώξεις, το πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού έρχεται να τους δώσει επιχειρήματα και μάλιστα με επίσημο τρόπο.
Αυτό συνέβη στην περίπτωση της ιστοσελίδας της «Ανοιχτής  Διακυβέρνησης» (www.opengov.gr), όπου τα Αρβανίτικα, τα Βλάχικα και τα Ποντιακά (!) είχαν ενταχθεί στην κατηγορία των… 

.. επίσημων ξένων γλωσσών! Γκάφα που ευτυχώς διορθώθηκε άρον – άρον από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας – πρόκειται για ανθρώπους που υπηρετούν στο πολιτικό γραφείο του Γ. Παπανδρέου-  μετά την δημοσιοποίηση του θέματος από βουλευτή της Ν.Δ. και εν συνεχεία από το protothema.gr.
Η λαθεμένη κατηγοριοποίηση του Αρβανίτικου και του Βλάχικου ιδιώματος που ομιλείται στην χώρα μας στις ξένες γλώσσες εντοπίστηκε στην φόρμα την οποία συμπληρώνουν όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις προσκλήσεις για την πλήρωση καίριων θέσεων ευθύνης στον κυβερνητικό και στον κρατικό μηχανισμό (Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Διοικήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων, επιστημονικό προσωπικό κ.α.).
Στην συγκεκριμένη φόρμα  υπάρχει  η κατηγορία «Γλώσσες», όπου ο  ενδιαφερόμενος – υποψήφιος οφείλει  να επιλέξει τη «Μητρική του Γλώσσα», τη «Δεύτερη Μητρική Γλώσσα» και  άλλες «Ξένες Γλώσσες» που  ο ίδιος ομιλεί και χειρίζεται. Η επιλογή σε κάθε μία από αυτές τις υποκατηγορίες γίνεται από μία λίστα που διατίθεται από τον διαδικτυακό τόπο. Στη λίστα των γλωσσών από τις οποίες πρέπει να επιλέξει ο υποψήφιος συμπεριλαμβάνονται δεκάδες γλώσσες από ολόκληρη την υφήλιο με πρώτη φυσικά τα Ελληνικά. Ωστόσο οι διαχειριστές του site φρόντισαν να εντάξουν στην ίδια λίστα και τα  «Ποντιακά, Αρβανίτικα, Βλάχικα»!
Το θέμα, που θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρές «παρενέρειες» εις βάρος της χώρας μας, ανέδειξε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, ο οποίος με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Επικρατείας, ζητά να πληροφορηθεί, μεταξύ άλλων, αν γνωρίζουν και εγκρίνουν τις επιλογές των Ποντιακών, Αρβανίτικων και Βλάχικων γλωσσικών ιδιωμάτων στην καταγραφή τους στην κατηγορία των «Ξένων Γλωσσών» στον διαδικτυακό τόπο της «Ανοικτής Διακυβέρνησης» και με ποια λογική και αιτιολογία συμπεριλήφθηκαν οι συγκεκριμένες διάλεκτοι στην κατηγορία αυτή.
Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκος θέτει εύλογα και το ερώτημα αν Πόντιοι, Αρβανίτες και Βλάχοι στην Ελλάδα, που ομιλούν την αντίστοιχη ξένη προς την Ελληνική γλώσσα, αναγνωρίζονται ως μειονότητες και πώς μπορεί η Κυβέρνηση  να διασφαλίσει ότι τα παραπάνω δεν θα χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα για την υποστήριξη της θέσης περί ύπαρξης εθνοτικών ή εθνικών μειονοτήτων στην Ελλάδα.
Μάλιστα, ο Λάκωνας βουλευτής είναι αποφασισμένος, αν και έγινε η διόρθωση, να τραβήξει ακόμα περισσότερο την συγκεκριμένη υπόθεση καταθέτοντας επερώτηση που σημαίνει πως ένας εκ των υπουργών θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις προφορικά στην ολομέλεια της Βουλής!Πηγή: Πρωινός Λόγος

7 comments:

Ανώνυμος είπε...

Όταν δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε αυτόν τον πλανήτη που να μημν αποδέχεται την λατινογενή προέλευση της Βλαχικής γλώσσας στην χώρα μας αρκεί η άποψη ενός πολιτικού ο οποίος πολύ αμφιβάλλω αν γνωρίζει τα βλάχικα για να προσδιοριστεί η ταυτότητα μίας γλώσσας. Παρά το χάλι που μας έφτασαν οι πολιτικοί μυαλό δεν βάζουμε σε αυτήν την χώρα . Αντί να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη εξακολουθούμε να αποδεχόμαστε τα λόγια κάποιων πολιτικάντηδων οι οποίοι αλιεύουν στο πεδίο των ιδεοληψιών και των ιστορικών συναισθηματισμών που καλλιέργησαν οι « τσελιγκάδες » της πολιτικής προκειμένου να μας έχουν κοπάδι .

Ανώνυμος είπε...

Σε ποια δημοκρατία πιστεύετε όατν λογοκρίνεται αντίθετες απόψεις

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΡΙΤΩΝ ΤΟΤΕ ΕΝΔΟΜΥΧΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΌΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΜΙΛΛΟΥΝ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΨΕΤΕ ΓΙΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΜΟΝΟ Η ΔΙΚΗ ΣΑ "ΑΛΗΘΕΙΑ" Η ΟΠΟΛΟΙΑ ΣΑΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ.

Ανώνυμος είπε...

Όταν δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε αυτόν τον πλανήτη που μη αποδέχεται την λατινογενή προέλευση της Βλαχικής γλώσσας στην χώρα μας αρκεί η άποψη ενός πολιτικού ο οποίος πολύ αμφιβάλλω αν γνωρίζει τα βλάχικα για να προσδιοριστεί η ταυτότητα μίας γλώσσας. Παρά το χάλι που μας έφτασαν οι πολιτικοί μυαλό δεν βάζουμε σε αυτήν την χώρα . Αντί να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη εξακολουθούμε να αποδεχόμαστε τα λόγια κάποιων πολιτικάντηδων οι οποίοι αλιεύουν στο πεδίο των ιδεοληψιών και των ιστορικών συναισθηματισμών που καλλιέργησαν οι « τσελιγκάδες » της πολιτικής προκειμένου να μας έχουν κοπάδι .

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΉ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΘΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΤΡΟΝΑΡΕΙ. ΩΣΤΟΣΟ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Alex85 είπε...

ΑΥΤΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΙ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ Κ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ.......

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ Βλαχικα ειναι λατινικη διαλεκτος δεν χωραει αμφιβολια γιαυτο για παραδειγμα να κανουμε μια συγκριση Βλαχικα με ιταλικα (καλο βραδυ-buona sera-μπουνε σιαρε στα βλαχικα αλλες λεξεις(ματια-occhi-οκιλ)(αυτια-orecchie-ουρεκελ)(θαλασσα-mare-αμαρι)(θανατος-morte-μορτιε)(κοιλαδα-valle-βαλει)(παιχνιδι-gioco-τζιοκ) μπορω να κατσω να κανω συγκριση με τα ιταλικα χιλιαδες λεξεις με ομοια ριζα κατα 70 τις εκατο ειναι ιδιες οι λεξεις που ειναι το κακο που θεωρειτα ξενη γλωσσα η βλαχικη αμα ειναι ετσι τα ιταλικα τα ρουμανικα τα γαλλικα και τα ισπανικα δεν πρεπει να θεωρουνται ξενη γλωσσα ενταξει τα βλαχικα εχουν μια μικρη επιροη απο τα αρχαια ελληνικα οπως παραδειγμα το εστιν που υπαρχει στην βλαχικη γλωσσα με την ιδια σημασια αλλα ειναι πολυ μικρη ουτε 10 τις εκατο των λεξεων τα αρβανιτικα δεν χρειαζεται καθολου αναλυση ειναι καθαρα αλβανικα

Δημοσίευση σχολίου