Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Οι ημιτελικοί των τοπικών εκλογών στη Βόρειο Ήπειρο


Δύο μήνες πριν από τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία, στους δήμους της Βορείου Ηπείρου, η «μάχη» της διεκδίκησης του χρίσματος άρχισε για τα καλά. Θα είναι ίσως οι ποιο ενδιαφέρουσες εκλογές καθώς για πρώτη φορά πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν δύο πολιτικά σχήματα της Ελληνικής Μειονότητας, του παραδοσιακού ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΕΑΔ και του νεοσύστατου κόμματος ΕΕΜΜ – MEGA. Παρόλο που και τα δύο σχήματα διεκδικούν την αυθεντικότητα του ελληνισμού κατηγορώντας τους «αντιπάλους» ως όργανα ή προέκταση των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων, θεωρούμε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι στις αμιγώς ελληνικές περιοχές, να πρωταγωνιστούν δύο ελληνικά σχήματα ...
παρά όπως συνέβαινε τα τελευταία 15 χρόνια όπου οι δήμοι κρίνονταν μεταξύ της Ομόνοιας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας. Το MEGA δήλωσε ήδη ότι θα κατέβει στις εκλογές χωρίς συνεργασία με το ΔΚ όπως αναμένονταν, αναγκάζοντας μάλλον  με αυτό τον τρόπο και το ΚΕΑΔ σε αυτόνομη κάθοδο, καθώς μία προεκλογική συνεργασία με το ΣΚ μπορεί να το έφερνε σε θέση ισχύος σε αυτές τις εκλογές θα ήταν όμως αυτοί που θα είχαν στη συνέχεια το «στίγμα» του συνεργαζόμενου με τους Αλβανούς. Τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα που ενδιαφέρονται κυρίως για τους μεγάλους δήμους προς το παρόν δεν έχουν εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον για τις Ελληνικές επαρχίες αφού το πιθανότερο που πρόκειται να συμβεί είναι να έχουμε μια άτυπη συνεργασία του ΔΚ με το MEGA και του ΣΚ με το ΚΕΑΔ. Σχεδόν βέβαιη θεωρείτε η συνεργασία ΔΚ – ΜΕΓΚΑ αφού το κυβερνόν κόμμα δεν έχει ιδιαίτερα ερείσματα στη μειονότητα, ενώ ποιο δύσκολη διαπραγματευτικά θα είναι η συνεργασία ΣΚ – ΚΕΑΔ αφού το ΣΚ έχει ένα σταθερό ποσοστό 30% στη μειονότητα και δεν πρόκειται να πουλήσουν τόσο φτηνά το «τομάρι» τους, το έχουν αποδείξει άλλωστε σε προηγούμενες συνεργασίες με το ΚΕΑΔ. 
Σε αυτό το πλαίσιο, και πριν την τελική ευθεία των εκλογών, η μάχη προς το παρόν δίνεται στα επιτελεία των δύο ελληνικών κομμάτων, με πολλούς μνηστήρες να διεκδικούν εκατέρωθεν το χρίσμα.

ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ



1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρώτη..αξίζει μιας ματιάς.

http://ximara.blogspot.com/2011/03/merkaj-300000.html

Δημοσίευση σχολίου