Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Βραβείο Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών Εξ Αλβανίας εις μνήμην Άγγελου Κίτσου


Χρηματικό έπαθλο €5.000 για τη βράβευση πρωτότυπης μελέτης σχετικά με θέματα από την ιστορία, την αρχιτεκτονική, και την ιστορία της τέχνης της Ηπείρου
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματός Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας (Ι.Α.Ο.Α.), μέλος του δικτύου Ιδρυμάτων που έχει συστήσει η οικογένεια Ιωάννη Σ. Λάτση, σε μια ελάχιστη προσπάθεια να τιμήσει τις λαμπρές υπηρεσίες  προς το Ίδρυμα και τον τόπο μας του Άγγελου Κίτσου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισε, πρότεινε και η Ακαδημία Αθηνών αποδέχθηκε την αθλοθέτηση στα προκηρυσσόμενα βραβεία από τη Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών ενός ετήσιου βραβείου που θα φέρει τον τίτλο «Βραβείο Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών Εξ Αλβανίας εις μνήμην Άγγελου Κίτσου». 
Το χρηματικό έπαθλο €5.000 προορίζεται για τη βράβευση πρωτότυπης μελέτης / πραγματείας δημοσιευμένης εντός της τελευταίας πενταετίας σχετικά με θέματα από την ιστορία, την αρχιτεκτονική, και την ιστορία της τέχνης της Ηπείρου. Μπορούν επίσης να βραβεύονται μελέτες/συλλογές σχετικές με τις τέχνες και την φωτογραφία στον ηπειρωτικό χώρο.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε κατά την πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών στις 28 Δεκεμβρίου 2010, στον Ιωάννη Π. Χουλιαρά για το έργο του «Η επιτοίχια θρησκευτική ζωγραφική του 16ου και 17ου αιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι» η οποία εκδόθηκε το 2009 από το Ριζάρειο Ίδρυμα.

Η Ακαδημία Αθηνών παράλληλα με τη βράβευση προχώρησε στην προκήρυξη του ίδιου βραβείου για το έτος 2011.
Η λήξη υποβολής αιτήσεων είναι στις 30 Απριλίου 2011
Ποιος είναι ο Αγγελος Κίτσος
Ο Άγγελος Κίτσος, που απεβίωσε στις 6 Αυγούστου 2008, υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής μας. Ήταν αφοσιωμένος στον αγώνα για την ανάδειξη και προκοπή της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ηπείρου. Παράλληλα, προσπάθησε και πέτυχε, μέσα από την αγάπη του για την ιστορική φωτογραφία, τη δημοσιοποίηση σημαντικών τεκμηρίων που ανέδειξαν την ιστορική πορεία του σύγχρονου ελληνισμού.
Το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Ομογενών Εξ Αλβανίας είχε ως ιδρυτικό μέλος στο Διοικητικό του Συμβούλιο τον Άγγελο Κίτσο, στέλεχος επί πολλά έτη του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητος, Πρόεδρο και μέλος, επίσης, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου