Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ο Βασίλης Μπολάνος βουλευτής στο νέο Αλβανικό Κοινοβούλιο. Ο Ντούλες στην Κυβέρνηση. ΒΙΝΤΕΟ


Το σχόλιο μας!
Ο Βασίλης Μπολάνος, πρώην Δήμαρχος Χιμάρας και τωρινός πρόεδρος της Ομόνοιας σύντομα αναμένεται να είναι βουλευτής του αλβανικού Κοινοβουλίου.
Η μορφοποίηση του Κυβερνητικού Σχήματος του νέου Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και η εμπλοκή στην κυβέρνηση του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε  θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες, ώστε ο Μπολάνος να μπει στο αλβανικό Κοινοβούλιο ως βουλευτής του κόμματος αυτού. 

Μια τέτοια προοπτική δημιουργείται για το Μπολάνο, διότι η συμφωνία συγκυβέρνησης περιλαμβάνει  και το διαχωρισμό της εντολής του βουλευτή με αυτήν του υπιουργού  και ως εκ τούτου ο Ντούλες, θα παραιτηθεί από βουλευτής, παραχωρώντας τη θέση του στο Μπολάνο, ο οποίος στην λίστα της περιφέρειας Αυλώνας βρίσκεται δεύτερος μετά τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ.   Πηγές μέσα από την αριστερή Συμμαχία λένε ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ των Κομμάτων, που συμμετείχαν στην αριστερή Συμμαχία λέει ότι αν ένα κόμμα θα πάρει μια εντολή βουλευτή, τότε θα είναι μέρος της κυβέρνησης με ένα υπουργικό αξίωμα. 
Σε αυτή την περίπτωση το ΚΕΑΔ δεν έχει μόνο μια έδρα βουλευτή, αλλά δύο, μία που πήρε από τις εκλογές  στις 23 Ιουνίου στη λίστα του κόμματος στην περιφέρεια Αυλώνας από τον πρόεδρό του Βαγγέλη Ντούλε και μία έδρα που έλαβε από τη λίστα του ΣΚ στην περιφέρεια Αυλώνας, αυτή του Ανδρέα Μάρτου.  
 Με τον τρόπο αυτό, πηγές λένε ότι ο Ντούλες αναμένεται να αναλάβει τη θέση του Υπουργού Εργασίας και Μετανάστευσης, ένα υπουργείο που ήταν πάντα στα χέρια των εκπροσώπων της μειονότητας. Αυτή τη φορά οι πληροφορίες λένε ότι ο Ντούλε θα παρεκκλίνει από τον απερχόμενό του Βασίλη Μέλιο  αλλά και απ' τον ίδιο, που ποτέ δεν ήταν επικεφαλής ενός υπουργείου, αλλά έστελναν εκπροσώπους τους. 
Αυτή τη φορά  θα αναλάβει την ευθύνη της συγκυβέρνησης, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, αναλαμβάνοντας την διεύθυνση του καθορισμένου Υπουργείου γι΄αυτό το Κόμμαο στο πλαίσιο της συμφωνίας συγκυβέρνησης. Μετά από αυτό μένει ελεύθερη η θέση του βουλευτή για τον  Μπολάνο ο οποίος μπαίνει στο κοινοβούλιο, αντί του Ντούλε.


Το σχόλιο μας

Αν και το θεωρούμε δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, θα ήταν μία θετική εξέλιξη!

Γιατί είναι δύσκολο να συμβεί
1 Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αν και υποσχέθηκε προεκλογικά ότι, όποιο κόμμα της συμμαχίας θα βγάλει βουλευτή θα έχει και υπουργείο, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει την υπόσχεση του. Άλλωστε και στο παρελθόν όπου το ΚΕΑΔ συμμετείχε σε κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού, ναι μεν έβαζε υπουργό έλληνα αλλά ποτέ κάποιον που υπάγονταν ή ήταν στέλεχος του ΚΕΑΔ. Προτιμούσε ανθρώπους που ήταν κοντά στο κόμμα τους, όπως Σόλη, Πέτση και Μάρτο. Το 2001 το ΚΕΑΔ έλαβε παναλβανικά πάνω από 50.000 ψήφους (3.6%) και ο Φατός Νάνο δεν υπουργοποίησε ποτέ τον άνθρωπο που πρότεινε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ αλλά έναν έλληνα της αρεσκείας του ΣΚ που δεν είχε καμία σχέση μέχρι τότε με το ΚΕΑΔ.  Με ψήφους που δεν φτάνουν τους 15.000 (κάτω του 1%), το ΚΕΑΔ σε αναλογία  έχει 1/50 των ψήφων των σοσιαλιστών και 1/13 των ψήφων του Μέτα, οπότε θεωρούμε δύσκολο να δοθεί στο ΚΕΑΔ το ένα από τα 13-15  υπουργεία.  Είναι βέβαιο πως ο Ράμα θα βάλει έλληνα υπουργό αλλά είναι αβέβαιο αν αυτός θα είναι του ΚΕΑΔ.
2 Σε αντίθεση με τους προέδρους των άλλων μικρών κομμάτων στην Αλβανία που αναλάμβαναν οι ίδιοι το υπουργείο όταν συμμετείχαν στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ δεν το έκανε ποτέ. Ο κ. Ντούλες επικαλούνταν για αυτό πολιτικούς λόγους ή ασυμβατότητας, αλλά αίσθηση μας είναι ότι δεν μπορούσε να αναλάβει το βάρος και την πίεση ενός υπουργείου. Ενδεχομένως να το κάνει τώρα αλλά αν συμβεί θα πάει σε κάποιο υπουργείο που δεν έχει μεγάλη πίεση όπως το Ένταξης.  

Γιατί θεωρούμε θετική εξέλιξη.
1 Μιλήσαμε πολλές φορές για την απαξίωση της ιστορικής οργάνωσης των βορειοηπειρωτών την «Ομόνοια» και την μετατροπή της τα τελευταία χρόνια σε μία οργανωσούλα του ΚΕΑΔ. Η ήτα του Βασίλη Μπολάνου στο δήμο Χειμάρρας, μείωσε ακόμα πιο πολύ το κύρος της οργάνωσης αφού πλέον ο πρόεδρος της δεν είχε καμία άλλη ιδιότητα και ο ρόλος του ήταν τυπικός. Η ανάληψη της βουλευτικής έδρας από τον πρόεδρο της Ομόνοιας θα του δώσει τα τεχνικά και πολιτικά εφόδια για να αναλάβει δράση για την αναδιοργάνωση της Ομόνοιας.
2 Η παραίτηση από την βουλευτική έδρα του κ. Ντούλε θα του δώσει ένα ουσιαστικό ηθικό και πολιτικό επιχείρημα. Αν βέβαια θέλει να αποδείξει ότι διαφέρει από τα στελέχη εκείνα που έφυγαν από το ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ για την καρέκλα τους, το ιδανικό θα ήταν να παραιτηθεί από την βουλευτική έδρα και να προτείνει άλλο πρόσωπο για τον υπουργικό θώκο. Μόνο έτσι αποδεικνύεις πως οι εκκλήσεις για ενότητα είναι ειλικρινής, μόνο έτσι αποστομώνεις και εκθέτεις όλους αυτούς που πάνε στα αλβανικά κόμματα και κάνεις μια νέα αρχή…   

19 comments:

Ανώνυμος είπε...

Apo pita pou dhen tros ti se melei kai an kaei, Koytoponire?

Βορειοηπειρώτης είπε...

Αν του κουτοπόνηρε πάει σε μένα. Θέλω να πω πως δε θέλω να καεί η πίτα, και όχι γιατί θέλω να φάει κάποιο κομμάτι. Αυτή είναι η διαφορά μας, εσείς βλέπετε μόνο τα κομμάτια που θα φάτε … Καλή όρεξη!

Ανώνυμος είπε...

καλα πάτε με τα καλά σας, δεν γίνονται αυτά, ο Ντούλης δεν ξέρει να κανει καμια δουλεια εκτός απο του βουλευτη, τι ειναι αυτα που λετε; Αφήστε τα όνειρα, όσο θα κοιμούντε τα ζώα οι βουρκάριδες ο Ντούλης θα είναι το αφεντικό τους. Αν ξυπνήσουν καμια μέρα φοβάμαι το παιδι θα μεινει χωρις δουλεια, αλλα κάτι θα έχει απομείνει απο την ........... να φάει και αυτός

Ανώνυμος είπε...

Me ekpliseis... i koutoponiria sou ehei angiksi to apeiro. Gia kamia pita dhen endhiaferome oute gia kommati tis. To thema einai oti polemises osoi ligoi to KEAD kai tin OMONIA. Ara ase touw na kanoun lathi isow kapoia mera ligisoun. Afto afora h anafora stin parimia. San koutoponirow omos me ti gnomi stin pita, ta komatia kai ta trimata tis tin pires kyriolektika...koutoponire!

Ανώνυμος είπε...

Efages apo tin pitta tou KSERA kai tou Berisa borioipirotis,kali xonepsi!!!Kai malista xonepse kai tin NIKI tou KEAD+OMONIA.

Ανώνυμος είπε...

Kai pools tha kanei antipoliteysi stin kybernisi an o Ntoyle kai Bollano mpoyne se ayti?

Ανώνυμος είπε...

senaria epistimoniqis fandasias ipo ton ilio tu Iuliu. Kalinihta!!

Ανώνυμος είπε...

6.50 eisai sigouros oti o bourkos vgazei vouleuth??
ade kai kane kamia kolotoumpa...
to mega to komma tou finikiou, giati patwse???
an den eperne 1500 psifous apo ximara o ntoules den tha tan sthn albanikh voulh opote mhn mas prizete ta a... oti o vourkos apo monos tou vgazei vouleuth.

Ανώνυμος είπε...

Είπαμε όλος ο ντόρος και ο κόπος έγινε για να βολευτούν 5-10 άτομα.Η αλήθεια είναι μία:το Βορειοηπειρωτικό πέθανε.Είμαστε ο χειρότερος όχλος του κόσμου.Θα δείτε που στα μέρη μας η ταξίκή πάλη θα είναι χειρότερη από τα χρόνια του κομουνισμού, μάλον θα ξεπεράσουν τη δεκαετία του 40.Θα κινηγήσουν και θα ''εκελέσουν" όλους τους "αντίπαλους". Τα μέρη μας θα ζήσουν μαύρες μέρες. Η εκδίκηση ρέει μέσα στο αίμα των μέτριων στελεχών, οι οποίοι το μόνο που ξέρουν να κάνου καλά , είναι να κοιτάνε στα μάτια το Ντούλε.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να εφαρμοστεί. Ας κάνει επιτέλους ο Ντούλες την υπερβαση. Ας αποδείξει ότι δεν φοβάται να αναλάβει δράση και έχοντας μια καρέκλα υπουργού να δούμε πως θα βοηθήσει τον ελληνισμό της βορείου ηπείρου. Γιατί η άμυνά του τόσα χρόνια ήταν πως είναι απλός ένας βουλευτής που δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Η θέση του υπουργού σαφώς του δίνει τη δυνατότητα να κάνει περισσότερα, και θα έλεγα να διεκδικήσει και τη θέση του Υφυπουργού για τον Θωμά Γιάννη, έτσι θα έχουμε 4 έλληνες (μαζί με το Μάρτο και τον Μπολανο) που θα εμπλέκονται άμεσα στα πράγματα!

Ανώνυμος είπε...

akou 11.21pm an den ksereis kalitera na min milas.sti ximarra to kead peire mono 902 psifous kai afto dioti den thelane to bollano oi idioi oi xiumarriotes.otan leme ximarra enooume oloi tin perioxi oxi mono tin poli.ean dis ta apotelesmata fenete ksekathara oti vgazoume emeis oi vourkarides vulefti xoris esas giafto ligo sevasmo den vlaptei

Ανώνυμος είπε...

Ελεος ρε παιδιά μ´αυτά τα υπουργιλίκια, όλοι γινατε κάτι, καπιος υπουργος και άλλοι βολευτές και κανένας δεν σκέφθηκε εκείνο τον γκαζανοκέφαλο το Λεκα που γκλαμανάει μερα νύχτα μέσα απο τα σάιτ, κάντε τον πορδή-πουργό να ξεβρομισει μια λερα απο κοντα μας γιατι σαν πολυ μας ζαλισε το γυφτοκούμασο της Δροπολης. Ας τον ενημερώσει κάποιος να το βουλωσει κ να σκάσει γιατι ο καλός του δεν πήγε να ασκήσει καν το εκλογικό του καθήκον ενώ απαιτούσε απ´τους βουρκαριδες να τον ψηφίσουν. Αυτός είναι ο ηγέτης σου μίστερ Πάνο-κομμωτρια κι αν τόσο πολυ νοσταλγείς τον χωριανο σου άλλαζε τα εκλογικά σου δικαιώματα στην Τσουκα που είναι μαζεμενες πολλες ρατσες

Ανώνυμος είπε...

ratsisti 11:49

Ανώνυμος είπε...

i dikes mou plirofories lene oti th. janis tha ginei antiproedros tis kyvernisis.

Ανώνυμος είπε...

Ο Θωμας Γιαννης δεν έχει ανάγκη κανέναν, είναι ένας πετυχημένος άνθρωπος που προσφέρει για την πατριδα.

Ανώνυμος είπε...

1 Ιουλίου 2013 - 11:38 π.μ.
asxete panivlaka
an asxoliosoun esto k ligo me tis ekloges tha eprepe na kseris
pos genika toulaxiston stin ximara i vouleftikes ekloges dn ixn pote megali simetoxi
to 2009 to kead pire 700 psifous tora pire 920+ kamia 60 psifous pou tos evgalaan akirous

Ανώνυμος είπε...

11:49 διακρίνω ζήλια η μου φαίνεται; Μπορεί ο Λεκκούσης μας να έχει το καφέδοστέκι των τσάμιδων κ να τους ρακοποτίζει αλλα επιτελεί εθνικο χρέος. Με τα λεφτά που βγάζει συντηρεί το σάιτ της Aftonomis κ δίνει μια κροθα καρβελι στα τσαμόπουλα. Αιντα ρε χουφαρδα Πανουλη με τις πένες σου!!

Ανώνυμος είπε...

vre arxi...8.26pm.ego den sou ipa to poso vllakas kai alla tetia apitheta eisai.ligo sevasmo sou zitisa dioti den evlapte.ean omos eisai mangas ella na metrithoume kai stin prosfora stous agones alla kai sto ean ksero kai exo asxolithi me tis ekloges.ston epomeno sxolio sou kalo einai na valeis kai to onoma sou gia na dhoume ean ksereis kala apo tis ekloges.milioris

Ανώνυμος είπε...

πήγαινε ο μαυρε μηλιώρη να πουλησεις κανένα ............. κ ασε την πολιτική για κανέναν άλλον. Μια στο Καδε του Καραμέλιου κ μια στον Κάδο του Βαγγέλη κ ολα αυτα για να πάρει το χρίσμα για την επαρχία Φοινικης.. Μόντη ακούς ; Πόλυ κωλοπαιδο ο ΖΗΣΟΣ !!!

Δημοσίευση σχολίου