Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

To Helpmevote για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου


Μάθε που «ανήκεις» απαντώντας στο τεστ των 33 ερωτήσεων
Τι είναι το 'helpmevote';
Το 'helpmevote' είναι μία ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής και επικαιρότητας με τις θέσεις των υποψηφίων και των κομμάτων, δηλαδή ένας Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου (Voting Advice Application ή VAA). Σύμβουλοι Ψήφου χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες για προεδρικές, βουλευτικές, περιφερειακές ή δημοτικές εκλογές.
Η τελευταία χρονικά εφαρμογή στην Ελλάδα ήταν στις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου 2012.


Τι νέο υπάρχει στην έκδοση για τις Βουλευτικές Εκλογές του Ιουνίου 2012;
Αφού 33% του εκλογικού σώματος το ξανασκέφτεται, τα κόμματα προσαρμόζουν τη στρατηγική τους, άλλα ενώνονται και άλλα αναστέλλουν τη λειτουργία τους, από τις προηγούμενες ερωτήσεις αφαιρέθηκαν πέντε και προστέθηκαν οκτώ που περιγράφουν ερωτήματα της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε με αποτέλεσμα ο νέος ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου να περιέχει πλέον 33 ερωτήσεις.

Πόσο ανεξάρτητη είναι η παρούσα ερευνητική πρωτοβουλία;
Η πρωτοβουλία 'helpmevote' είναι ένα ακαδημαϊκό έργο, που δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα ή κίνημα ή μέσο ενημέρωσης. Το ερωτηματολόγιο έχει σχεδιαστεί από ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βάση τη διεθνή σχετική βιβλιογραφία και εμπειρία. Τα πολιτικά κόμματα δεν είχαν καμία επίδραση στο σχεδιασμό του έργου ενώ όλες οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με την ευθύνη της ερευνητικής ομάδας.

Πώς κωδικοποιούνται οι θέσεις των κομμάτων;
Από ερευνητική ομάδα ειδικών βάσει του πολιτικού προγράμματος, της κομματικής ταυτότητας και των δημοσίων δηλώσεων των στελεχών τους και αντίστοιχες απαντήσεις των κομμάτων (αν είναι διαθέσιμες) στο ερωτηματολόγιο.

Πώς ερμηνεύω τα αποτελέσματα;
Με τη χρήση του κατάλληλου στατιστικού συντελεστή συσχέτισης μεταξύ κάθε κόμματος και του πολίτη υπολογίζεται ο βαθμός συμφωνίας με κάθε κόμμα σε διάστημα -100%, +100%. Τιμές ανάμεσα στο -20% και +20% δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρακτικά συνάφεια με το ή τα κόμματα, τιμές από +20% μέχρι +50% δείχνουν συμφωνία και πάνω από +50% ισχυρή συμφωνία. Αντίστοιχα τιμές από -20% μέχρι -50% δείχνουν διαφωνία, ενώ τιμές μικρότερες από -50% δηλωνουν ισχυρή διαφωνία. Βέβαια, αν για δύο κόμματα οι τιμές διαφέρουν μέχρι 10 μονάδες δεν υπάρχει πρακτικά διαφορά όσον αφορά την σειρά προτίμησης.
Στη σελίδα που εμφανίζεται το ποσοστό συμφωνίας ο πολίτης μπορεί να κάνει κλίκ πάνω σε κάθε κόμμα και να συγκρίνει τις θέσεις του με τις θέσεις του κόμματος για κάθε μία από τις 30 ερωτήσεις του helpmevote.

Πως επιλέχθηκαν οι ερωτήσεις του ερωτηματολογίου;
Οι ερωτήσεις που επιλέχθηκαν καλύπτουν ευρύτερες θεματικές ενότητες πολιτικής που με βάση τη βιβλιογραφία έχουν θεωρηθεί σημαντικές. Ασφαλώς υπάρχουν θέματα και ερωτήσεις που είναι προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα και γενικά στο συγκεκριμένο πλαίσιο της εκάστοτε εκλογικής διαδικασίας.

Ποια κόμματα συμπεριλαμβάνονται στο helpmevote;
Επιλέχθηκαν τα κόμματα που πήραν πάνω από 1% στις εκλογές του Μαΐου 2012 και συμμετέχουν στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Τι συμβαίνει με τα δεδομένα που συλλέγονται;
Οι απαντήσεις αποθηκεύονται ανώνυμα. Τα δεδομένα δεν πρόκειται να πωληθούν και δε θα παραχωρηθούν σε τρίτους. Εάν τα δεδομένα χρησιμοποιηθούν και αξιοποιηθούν για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, τότε η ανωνυμία των χρηστών του συστήματος θα είναι εγγυημένη.

Δοκίμασα να αλλάξω τις αρχικές απαντήσεις μου αλλά το helpmevote μου δίνει συνέχεια το ίδιο αποτέλεσμα. Μήπως υπάρχει κάποιο σφάλμα;
Όχι, δεν υπάρχει κανένα σφάλμα. Το helpmevote δίνει ένα νέο αποτέλεσμα μόνο όταν υποβάλλετε ένα νέο ολοκληρωμένο σύνολο απαντήσεων. Αυτό σημαίνει ότι αν μετά την εμφάνιση του αποτελέσματος πατήσετε το πλήκτρο Back του προγράμματος πλοήγησης και αλλάξετε απάντηση σε μερικές ερωτήσεις, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν κάνετε υποβολή των απαντήσεων δημιουργείται ένα αποτέλεσμα το οποίο θα παραμείνει σταθερό μέχρι να κάνετε μία από τις δύο παρακάτω ενέργειες: α) να κλείσετε το πρόγραμμα πλοήγησης ή β) να πατήσετε το εικονίδιο πάνω αριστερά (που έχει την επεξήγηση: "Ξεκινήστε ένα νέο ερωτηματολόγιο") το οποίο θα σας μεταφέρει στην αρχική σελίδα του helpmevote και θα σας δώσει τη δυνατότητα να πάρετε ένα νέο αποτέλεσμα για το νέο σύνολο των απαντήσεων που θα δώσετε.

Ποιοι είναι οι δημιουργοί του helpmevote;
Θόδωρος Χατζηπαντελής: Καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας. (chadji@polsci.auth.gr)
Ιωάννης Ανδρεάδης: Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ερευνητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας. (john@polsci.auth.gr) 

 Κάντε το τεστ πατώντας εδώ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου