Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ελληνική υπηκοότητα ζητούν οι κάτοικοι της Νάντ


Ξεχάσαμε πώς είναι να αγαπάμε την Ελλάδα!
Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Έλληνες και την Ελλάδα.
Με τον τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες» η εφημερίδα «Ουέστ Φράνς'' δημοσιεύει ρεπορτάζ για την κινητοποίηση κατοίκων της Νάντης που θέλουν να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων, ζητώντας την ελληνική υπηκοότητα.
Η «έκκληση της Νάντης» εκφράζεται μέσω του ιστολογίου http://jesuisgrec.blogspot.com/ με το οποίο προωθείται μία αίτηση απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας, ως συμβολική ένδειξη της αλληλεγγύης προς τους Έλληνες και την Ελλάδα.

Η ιδέα ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρει η εφημερίδα, με τη δραστηριοποίηση μιας ομάδας μελών της πολιτιστικής οργάνωσης πολιτών «Nantes est une Fete».
Το σχετικό κείμενο που έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα παραμείνει για ακόμη ένα μήνα, για τη συλλογή υπογραφών, έχει ως τίτλο «Eίμαι και εγώ Έλληνας».
«Υπό το βάρος του υπέρογκου χρέους της, η Ελλάδα είναι δακτυλοδειχτούμενη και της επιβάλλεται μία άνευ προηγουμένου λιτότητα. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε μία τέτοια ταπείνωση απέναντι στον ελληνικό λαό ο οποίος κατηγορήθηκε για όλα τα δεινά και θεωρήθηκε συλλογικά ως υπαίτιος» λέει ο Λυκ Ντουγιάρ, καθηγητής από τη Νάντη που υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία προέρχεται από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ιστολόγιο έχει ήδη δεχθεί 36.000 επισκέψεις και υπογραφές από την Ολλανδία, τις Φιλιππίνες, την Αλγερία, την Ουρουγουάη.
Ο σύμβουλος Τύπου της πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι Ευθύμης Αραβαντινός, έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στους Γάλλους της Νάντης, για δε το θέμα της διπλής υπηκοότητας τους παρέπεμψε στα διπλωματικά προξενεία, ενημερώνοντάς τους ότι απαιτείται να έχει ζήσει κάποιος στην Ελλάδα.
«Λίγη σημασία έχει αυτό» απάντησε ο Λυκ Ντουγιάρ, «μοιάζει κάπως με τους διαδηλωτές του 1968 που δήλωναν Εβραίοι-Γερμανοί σε αλληλεγγύη με τον Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ».
www.kathimerini.gr 


Το θέμα αυτό φιλοξένησε και η εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» με τον ακόλουθο σχολιασμό:

Ξεχάσαμε πώς είναι να αγαπάμε την Ελλάδα
Κοιτάζοντας τους άλλους, είναι πολλά αυτά που μπορούμε να μάθουμε για τους εαυτούς μας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το φιλελληνικό κίνημα των κατοίκων της γαλλικής πόλης Ναντ (γνωστή από την ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα), οι οποίοι συμπαραστέκονται στα δεινά που τραβάμε και αιτούνται ομαδικώς την ελληνική υπηκοότητα (!), καταθέτοντας μάλιστα αιτήσεις στις κατά τόπους πρεσβείες μας, με το σλόγκαν «Θέλουμε να γίνουμε κι εμείς Έλληνες»!
Τι έγινε, ξαφνικά… τρελάθηκαν οι Γάλλοι και θέλουν να περάσουν του «Χριστού τα Πάθη», να πληρώνουν φόρους, να δουν τους μισθούς τους να κόβονται κ.α.; Ή μήπως αυτοί έχουν κάτι που πολλοί από εμάς εδώ και καιρό έχουμε χάσει, δηλαδή την αγάπη για την Ελλάδα;
Είναι γεγονός, ότι οι περισσότεροι σκεφτόμαστε τον εαυτό μας, άντε και τους πολύ κοντινούς μας ανθρώπους. Για τους γύρω μας ούτε λόγος βέβαια. Ακόμη και τώρα, που όλοι δοκιμαζόμαστε από προβλήματα, οικονομικά και κυρίως κοινωνικά, ελάχιστοι είναι αυτοί που σκέφτονται το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί το κλίμα προς όφελος όλων.
Και συνήθως, όταν το κάνουν, απώτερος σκοπός τους δεν είναι το συλλογικό συμφέρον, αλλά το προσωπικό. Όμως, σχεδόν όλοι λησμονούμε, πώς «όταν η ομάδα πάει καλά, τότε όλοι θα πάνε καλά» και το αντίστροφο.
Κοιτάζοντας όλα όσα μας έφεραν ως εδώ, ένας ψύχραιμος παρατηρητής θα διαπιστώσει, ότι από την κορυφή της πυραμίδας, από το πολιτικό σύστημα δηλαδή, έως και τον πάτο, το ίδιον όφελος προέχει του συλλογικού. Μίζες, καταθέσεις στο εξωτερικό, ανούσιες σπατάλες, φορολογικές… αλχημείες κ.α. είναι αυτά, που δυστυχώς, χαρακτήριζαν ως ένα βαθμό τη χώρα μας.
Τα όσα περνάμε πρέπει να μας διδάξουν, ότι μόνο αν η Πολιτεία ευημερεί, θα ευημερήσουν και οι πολίτες της. Κάθε άλλου είδους «ευημερία» θα έχει σαν αποτέλεσμα αυτά που ζούμε σήμερα. Αυτό το ξέρουν καλά οι Γάλλοι, που έχουν διδαχθεί σωστά και πορεύονται με τις αξίες του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Δυστυχώς, εμείς τον έχουμε ξεχάσει, γι’ αυτό η κίνηση των πολιτών της Ναντ, μας φαίνεται παράδοξη…

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Περιμένετε πείτε τους δεν την πήραμε ακόμα εμείς που είμαστε έλληνες εδώ και αιώνες . Δε στη δίνουν εύκολα οι Βλάχοι.

Ανώνυμος είπε...

Οι βλάχοι τη δίνουν, οι τουρκοεβραίοι μας που μας κυβερνάνε μας ταλαιπωρούν

aristera είπε...

συνθημα σε τοιχο στη Ναντ:
"Εσεις που κανατε τη λεξη Ελληνας βρισια, Γαλλοι ειστε και φαινεσται"

Δημοσίευση σχολίου