Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η ΝΕΒ για την απογραφή



Eδώ και λίγες μέρες και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου διενεργείται στην Αλβανία η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών.

Μία απογραφή πληθυσμού που θα συμπεριελάμβανε τα ερωτήματα της εθνικότητας και του θρησκεύματος ήταν πάγιο αίτημα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η «Νεολαία Βορειοηπειρωτών» κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις γύρω από τη διαδικασία της απογραφής και παράλληλα διεξήγαγε εκστρατεία ενημέρωσης για την κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων συμπατριωτών μας προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγάλο ραντεβού με την ιστορία που είχε οριστεί αρχικά για τον Απρίλιο του 2011.


Αν και η απογραφή τελικά αναβλήθηκε για έξι μήνες, αφού μετατέθηκε για τον μήνα που ήδη διανύουμε, δίνοντας μας τελικά περισσότερο χρόνο για να οργανωθούμε και να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, όλο  αυτό το χρονικό διάστημα πέρασε ανεκμετάλλευτο.

Ήδη από τις 31 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Βορειοηπειρωτικό στο πλαίσιο της συνεδρίασης του «Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού» στα Ιωάννινα, ο πρόεδρος της Νε.Β Θεοφάνης Καλυβιώτης, στην σύντομη τοποθέτηση του, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «μας απομένει ελάχιστος χρόνος μέχρι την έναρξη της απογραφής» και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους βορειοηπειρωτικούς φορείς να συγκεντρωθούν κάτω από μία ομπρέλα, ανεξαρτήτως πολιτικών πιστεύω, ώστε να χαραχθεί μία κοινή στρατηγική πάνω στο σημαντικό αυτό ζήτημα.

Από τότε όμως οι μέρες παρήλθαν γρήγορα χωρίς να γίνουν οι απαιτούμενες προσπάθειες και ήδη η απογραφή πληθυσμού, αφού η τελική μορφή του ερωτηματολογίου της πέρασε από πολλές και διάφορες διεργασίες, ξεκίνησε βρίσκοντας τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου παντελώς απροετοίμαστους αφού οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι δεν κατέληξαν από κοινού στην πιο συμφέρουσα λύση, με αποτέλεσμα να εμφανιζόμαστε για ακόμα μία φορά διχασμένοι!

Με ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής, από τη μία πλευρά η «Ομόνοια» και το ΚΕΑΔαποτρέπουν τον κόσμο να απογραφεί και κάνουν λόγο για αποχή και από την άλλη το κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», παρότι διαφωνεί με το ερωτηματολόγιο και τους «όρους χρήσης» του, τάσσεται υπέρ της συμμετοχής στην απογραφή. Έτσι λοιπόν και η βάση των Βορειοηπειρωτών φαίνεται να λειτουργεί κατά βούληση, με άλλους να συμμετέχουν στη διαδικασία και να απογράφονται και άλλους να κλείνουν την πόρτα στους απογραφείς αρνούμενοι να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο.

Από τους μόνιμα διαμένοντες στη Βόρειο Ήπειρο πάντως μέχρι στιγμής παρατηρούμε ότι ένας αριθμός  συμμετέχει στην  απογραφή, ενώ ως συγκινητική και ελπιδοφόρα χαρακτηρίζεται η ανταπόκριση των Ελλήνων από τις μη αναγνωρισμένες ως μειονοτικές περιοχές στην Περιφέρεια Κορυτσάς, οι οποίοι δηλώνουν με παρρησία την εθνικότητα και το θρήσκευμα τους, αφού είναι η πρώτη φορά που τους παρουσιάζεται η ευκαιρία να το πράξουν.

Ο αντικειμενικός σκοπός εξάλλου του χρόνιου αιτήματος της απογραφής με το ερώτημα της εθνικότητας, δεν ήταν άλλος από το να αποδειχτεί ότι στην επικράτεια του αλβανικού κράτους, μετά από έναν ολόκληρο αιώνα, διαβιεί ελληνικός πληθυσμός και μάλιστα ισχυρός και σε περιοχές όπως η Χιμάρα, η Κορυτσά, η Πρεμετή, η Λιτζουριά κ.α., εκτός δηλαδή των μόλις 99 χωριών που αναγνώρισε ως μειονοτικά το χοτζικό καθεστώς,

Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι το αλβανικό κατεστημένο δεν θα διενεργούσε ποτέ μία απογραφή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μειονοτήτων, πόσο δε μάλλον της ελληνικής, όσες πιέσεις κι ανασκούνταν από τους διεθνείς οργανισμούς, αφού μας έχει συνηθίσει σε τέτοιους είδους μεθοδεύσεις.

Λογικό είναι λοιπόν και η παρούσα διαδικασία να μην είναι απόλυτα δίκαιη και να εμπεριέχει παγίδες. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε ούτε δικαιούμαστε να αποτρέψουμε όσους επιθυμούν να δηλώσουν την εθνικότητα και το θρήσκευμα τους, ειδικά στους μη αναγνωρισμένους ομοεθνείς μας, διότι θα πράξουν ένα ιερό καθήκον, ασχέτως αν οι Αλβανοί κάνουν τελικά δεκτές ή όχι τις δηλώσεις τους.

Όπως και να έχει, μετά το πέρας της απογραφής θα προκύψει ένας αριθμός Ελλήνων τον οποίο ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης μας η "Ομόνοια"  δεν θα  τον αναγνωρίσει αφού  εξ' αρχής κήρυξε αποχή από τη διαδικασία.
Δεν θα μπορούσαμε επίσης  να αφήσουμε ασχολίαστη  την αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας απέναντι στο τόσο σημαντικό ζήτημα.

Ως «Νεολαία Βορειοηπειρωτών» πιστεύουμε ότι η πιο ιδανική λύση με την οποία θα διαφανεί το πραγματικό μέγεθος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού θα ήταν μια απογραφή οργανωμένη από φορείς του χώρου μας και η οποία θα αφορά αποκλειστικά την κοινότητα μας. Δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί αλλά το σίγουρο είναι πως θα πρέπει όλους  να μας απασχολήσει και να βρεθεί τρόπος να γίνει πράξη. Διαφορετικά θα είμαστε πάντα όσοι θέλουν οι Αλβανοί να μας παρουσιάζουν.
5/10/2011
Νεολαία Βορειοηπειρωτών

Σχόλιο Βορειοηπειρώτη:
Θα μπορούσε να ήταν και άρθρο δημοσιογράφου με τίτλο «Οδηγίες προς ναυτιλλόμενους Βορειοηπειρώτες»

24 comments:

Ανώνυμος είπε...

tragiki i apopsi, toulaxiston den perimenan na perasoun ta genethlia...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

πραγματικα ειναι δυσκολο καποιος να εχει ξεκαθαρη θεση και να πραξει το σωστο. Μακαρι να ξεραμε ποιο ειναι το σωστο. Κανεις δεν μπορει να στερησει το δικαιωμα σε καποιον που θελει να απογραφει να το πραξει. Παντως η ιδεα για μια απογραφη μονο της μειονοτητας φαινεται καλα εκ πρωτης! Ποιός ομως θα μας το επιτρεψει και ποιας αναγνωρισης θα τυχει.

drakos είπε...

Η πραγμετικότητα όμως είναι μία :Επειδή το Ελλαδικό κράτος αλλά και οι ΒΗ είναι σταρχιδιστές ,για να μήν ξεφτιλιστούμε και απο 270.000 κατόχους δελτίου ταυτότητος ομογενούς(άρα Ελληνες) απογραφούν 50.000 επιλέγουμε τον μονόδρομο της αποχής .Διότι ως γνωστόν :τού φευγάτου η μάνα ποτέ δεν έκλαψε.

Ανώνυμος είπε...

οπως και να γινει οι β/τες ποτε δεν θα πανε ολοι να απογραφουν.αρα παντα θα φαινομαστε λιγοτερο απο οσοι ειμαστε.

Ανώνυμος είπε...

οτι να΄ναι!!!
ποιους φορείς δηλαδή,αστροναυτές μήπως;
το βρήκα, να πάρουν όπως περύσι ιδιαίτερο ιματισμό από το Δήμο ή από οπουδήποτε αλλού αν πάνε να τον μοιράσουν και να καταγράφουν ταυτόχρονα το κατά κεφαλίν εισόδημα!!!

Ανώνυμος είπε...

ha ha ha apografi na kanete se kana glenti pedia giati allou den...

Ανώνυμος είπε...

"ο βρήκα, να πάρουν όπως περύσι ιδιαίτερο ιματισμό από το Δήμο ή από οπουδήποτε αλλού αν πάνε να τον μοιράσουν και να καταγράφουν ταυτόχρονα το κατά κεφαλίν εισόδημα!!!"

*εαν έχεις τόσο ανάγκη για κανέναν ιματισμό να κάνουνε έναν έρανο να σε βοηθήσουνε, βρε αδερφέ!

Κατα τα άλλα το σχόλιο σου είναι πικρόχολο και άστοχο! Πιό πολύ σε απασχολεί η προσωπική σου κοντρα παρά το θέμα της απογραφής.Κρίμα...

Ανώνυμος είπε...

Σχόλιο Βορειοηπειρώτη:
Θα μπορούσε να ήταν και άρθρο δημοσιογράφου με τίτλο «Οδηγίες προς ναυτιλλόμενους Βορειοηπειρώτες»

ti thelei na pei o poiitis???

Ανώνυμος είπε...

i neolaia keadh pu einai , pou einai ayta ta pedia me ifos paragonda ; den exoun apopsi i tin pernun kai ayti apo anothen..

Ανώνυμος είπε...

Η ανακοινωση μας λεει δηλ πως συμφωνει η νεβ με την αποψη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ περι αποχης (αν και δεν ειμαι και κανα σπουργιτι,μπορει να μην λεει αυτο) αλλα οποιος θελει ας παει να απογραφει..
Ω Ρ Α Ι Α...δηλ ο καθενας ακομα και σε ενα τοσο σημαντικο ζητημα να κανει του κεφαλιου του..και μετα να βγαλουν οι αλβανοι εναν αριθμο ταδε και να λενε μπορει η ΟΜΟΝΟΙΑ να μην αναγνωριζει την απογραφη αλλα οι Ελληνες ειναι αντιθετοι στην ΟΜΟΝΟΙΑ και συμμετειχαν κανονικα και ειναι ΤΟΣΟΙ!Αν δεν γινει ετσι τοτε καλα κανουν οσοι απογραφονται,αλλα αν συμβει αυτο που σχεδον ολοι ημαστε σιγουροι πως θα συμβει να εχουν τα αρχ...α να λενε πως το εκαναν και πηραν για μια δεκαετια τουλαχιστον ολους τους Ελληνες στον λαιμο τους!Κατα την αποψη μου οσοι απογραφονται πλην Κορυτσας ειναι κατηγορουμενοι για αισχατη προδοσια.Μερος στην απογραφη πρεπει να παρουμε μονο οταν αυτη γινει με τους ορους μας και οχι για να γινει το χατηρι των αλβανων και το κυριοτερο να γινει μαζικα και να ημαστε ενωμενοι.

Ανώνυμος είπε...

6 Οκτωβρίου 2011 8:18 π.μ.
..Κατα την αποψη μου οσοι απογραφονται πλην Κορυτσας ειναι κατηγορουμενοι για αισχατη προδοσια...

Opa re megale, poios eisai esy poy tha mou afaireseis to dikaioma na apografo kai tha me krineis kai prodoti???
Re ti malakies einai aytes poy lete?
Epikoinoneitai?
Ean sas endiefere toso to thema na frontizate na enimerosete ton kosmo apo noris kai oxi afoy exei ksekinisei h apografi!
Ti einai toyta ta paraloga poy tsampounas poy tha me krineis kai prodoti an pao!!!
RE aei sixtir apekei mi soy po tipota xeirotero, poy ginikate oloi ksafnika megapatriotes kai iroes!

Ανώνυμος είπε...

νομιζω πως η Νεβ ειναι μπερδεμενη,εγω για συμμετοχη στην απογραφη τους εκοβα αλλα τωρα βλεπω ουδετερότητα.
και παλι εστι οπως εχει η κατασταση τι να απογραφεις τι οχι μανταρα τα κάνανε, τ αποτελεσμα δεν αλλάζει.
200.000 δεν προκειται να πάμε. Αρα μουγκα και την τρώμε!

Ανώνυμος είπε...

drakos είπε...
Η πραγμετικότητα όμως είναι μία :Επειδή το Ελλαδικό κράτος αλλά και οι ΒΗ είναι σταρχιδιστές ,για να μήν ξεφτιλιστούμε και απο 270.000 κατόχους δελτίου ταυτότητος ομογενούς(άρα Ελληνες) απογραφούν 50.000 επιλέγουμε τον μονόδρομο της αποχής .Διότι ως γνωστόν :τού φευγάτου η μάνα ποτέ δεν έκλαψε.

esy drake den proteineis kai pote mia lysi ap oti parakolotho toys sxoliasxoys soy! Epikentronesai mono se kakovoyli kritiki xoris oysiastikes theseis kai protaseis!

Ανώνυμος είπε...

Εσενα 9.56 δεν θα προλαβει να σε κατηγορησει κανεις για αισχατη προδοσια γιατι εισαι τοσο βοιδι που θα σε παω στο σφαγειο για κρυγιασι.Τους λογους που θα κατηγορηθουν οι ανθραωποι και οχι τα ζωα για αισχατη προδοσια τους αναφερω αν διαβασεις τι γραφω.Τους υπολοιπους θα στους πω απο κοντα mega-πατριωτη.

Ανώνυμος είπε...

9:44 an eisai toso mangas pes mou to onoma sou kaι tha rthο ego na se vro.. Νa mou ta peis tet a tet, manga tou kolou!

Ανώνυμος είπε...

ti na kanw pou den edwse entoli o dule iper tis apografis, na deite seis posous tha mazeye i neolea keadh.
neolea keadh i moni prooptiki gia to mellon!

Ανώνυμος είπε...

Θα σε βρω εγω που ξερω ποιος εισαι δεν θελω να μου αγχονεσαι και χασεις βαρος γιατι θα χασεις αξια.

Ανώνυμος είπε...

Ώπα ρε , ωπα...χαλαρωστε, δεν είναι ανάγκη να μετρήσετε ποιος τον έχει πιο μεγάλο τον πατριωτισμό. Οποίος το κάνει γιατί θεωρεί πως είναι το εθνικό του καθήκον εντάξει, αλλα το θέμα είναι πως είναι λίγο περίεργο να θέλουν και οι Αλβανοί να απογραφουμε, και κυρίως στις αναγνωρισμένες ζώνες. Μου κάνει εντύπωση πως γίνεται οι υπάλληλοι του Μπερισα στις μειονοτικες ζώνες να λυσσανε να απογραψουν, να λένε στους γέρους ότι θα πάρουν λεφτά, να τους απειλούν ότι θα τους κόψουν την Αλβανική σύνταξη, να λένε ότι απογραφουν τα σπίτια. Κάτι δεν μου δένει. Μήπως τελικά εμείς που το κάνουμε απο αγάπη στην παρούσα φάση εξυπηρετουμε σε κάτι τους Αλβανούς; Ειλικρινά , προσπαθώ και εγω να καταλάβω

Ανώνυμος είπε...

se perimenο me agonia na do ti skatomoutsouna na stin kano kainourgia pou tha me krineis gia aisxati prodosia, davatzi tis fakis.

drakos είπε...

H λύση είναι απλή: Απογραφή Ελλήνων σε όλη την Αλβανία απο την ΟΜΟΝΟΙΑ με την στήριξη του Ελληνικού κράτους.

Ανώνυμος είπε...

ok vre drake...
einai efikto omws ayto ???
Omonoia kai ell.kratos...dyo anyparktoi paragontes...

drakos είπε...

Κοίταξε όταν το Ελλαδικό κρατίδιο (είτε με ΝΔ,είτε με ΠΑΣΟΚ) διαπίστωσε οτι οι διεκδικήσεις ενός υπόδουλου τμήματος του Ελληνικου έθνους ήταν η σύνταξη του ΟΓΑ,οι υποτροφίες στα ΑΕΙ,οι βοήθειες κοινωφελών ιδρυμάτων και η απόκτηση Ελληνικής ταυτότητας τότε συνέχισε αμέριμνο τον γνώριμο δρόμο της προδοσίας των εθνικών συμφερόντων.Η απογραφή των Ελλήνων στην Αλβανία είναι αναγκαιότητα και είναι εφικτότατη αρκεί να αποφασίσετε οι ΒΗ να το διεκδικήσετε!

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες Δράκε, αλλα το θέμα είναι πως οι απλοί βόρειοηπειρώτες δεν μπορούν να αποφασίσουν.Υπάρχουν πάντα κάποιοι απο πάνω, που κάνουν τα κουμάντα τους αναλόγως πως πάει η τσέπη τους. Και όσο αυτό θα συνεχίζει η κατάσταση θα χειροτερεύει και όχι απογραφη δεν θα δούμε, αλλά ούτε τα σπίτια μας δεν θα μπορούμε να πλησιάσουμε.

Δημοσίευση σχολίου