Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Πρωινός Λόγος: Yυποψήφιοι Αλβανικών κομμάτων πίσω από τον πόλεμο του Καχριμάνη για τα βιβλιάρια των ΒορειοηπειρωτώνΤου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΡΚΑ*
*  Το θέμα που προέκυψε την προηγούμενη βδομάδα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη, απαιτεί βαθύτερη ανάλυση, σοβαρότητα, υψηλή ευθύνη και εθνική επαγρύπνηση!
Η ανακίνηση σκανδαλολογίας με τα βιβλιάρια πρόνοιας προς όφελος των Βορειοηπειρωτών, αποτελεί «χτύπημα κάτω από τη μέση» κατά του Περιφερειάρχη. Ταυτόχρονα είναι το πρόσχημα ενός βαθύτερου παιχνιδιού.
Είναι γνωστό απ’ όλους ότι θεσμικά η δικαιοδοσία έκδοσης βιβλιαρίων πρόνοιας για τους Βορειοηπειρώτες, εδώ και μερικά χρόνια ανήκει πλέον στην αρχή του Δήμου Ιωαννιτών και όχι στην Περιφέρεια.
Είναι, επίσης, γνωστό ότι μεταξύ Δημάρχου και Περιφερειάρχη υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας για εξυπηρέτηση, όπου ήταν δυνατόν, των ομογενών, παρά τα ασφυκτικά απαγορευτικά μέτρα των κεντρικών υγειονομικών αρχών. Εντούτοις, δεν μπορεί να ξεφύγει της προσοχής το γεγονός ότι «με στόχο την υγειονομική εξυπηρέτηση» Βορειοηπειρωτών γύρω από την αρχή του Δήμου, γυροφέρνει ομάδα ανθρώπων, αποτελούμενη από Ελλαδίτες... πολιτικάντηδες και Βορειοηπειρώτες πολιτικούς, με διασυνδέσεις με αλβανο-βορειοηπειρώτες μεσάζοντες, που διαμένουν σε Αλβανία και Γιάννενα.
Δεν νομίζω ότι ο Περιφερειάρχης να μην είχε γνώση του φαινομένου. Αλλά θέλω να πιστεύω πως του υπαγόρευε σιωπή, η γνωστή ανοχή του με γνώμονα την αρχή να μη πέσει κι άλλο λάδι στη φωτιά της διάσπασης, μεταξύ των Βορειοηπειρωτών και των εκπροσώπων τους. (Αποδείχτηκε πλέον παρωχημένη και ασύμφορη και για τον ίδιο).
Ωστόσο, θα ήταν λίγο το κακό αν το πρόβλημα εντοπίζονταν σε ύπουλο ανταγωνισμό με στόχο την Γιαννιώτικη εσωκομματική πολιτική, ή τον αποκλεισμό της μίας πλευράς (του Περιφερειάρχη) από τη δυνατότητα παροχής υγειονομικής στήριξης, προς τους Βορειοηπειρώτες. Ούτε έχει τόσο σημασία η σκανδαλολογία, αυτή καθεαυτή, ούτε ασφαλώς θέλω να πιστεύω ή να αφήσω υπόνοιες ότι ο Περιφερειάρχης έκανε κατάχρηση. Απεναντίας!
Εκείνο που πρέπει να ανησυχήσει είναι ότι η προσπάθεια σπίλωσης του Αλ. Καχριμάνη, αποτελεί δείχτη της αναμενόμενης σκληρής αντιπαράθεσης στις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία και ιδιαίτερα στην περιφέρεια Αργυροκάστρου. Ο προβληματισμός δεν εστιάζεται στο επιφαινόμενο γεγονός ότι επιδιώκεται (με την «εμπλοκή» σε θέματα βιβλιαρίων πρόνοιας) η εξουδετέρωση του κ. Καχριμάνη, στη στήριξη συγκεκριμένου Βορειοηπειρώτη υποψηφίου βουλευτή. Η ουσία αφορά την πολιτική κάλυψη και ισχύ που απαιτούν συμφέροντα, ένθεν και ένθεν των συνόρων, τα οποία, ουδεμία σχέση έχουν με ανθρώπινα κι εθνικά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.
Στην περιφέρεια Αργυροκάστρου με πέντε έδρες, όλα δείχνουν ότι θα τις κερδίσουν δύο Έλληνες υποψήφιοι Βουλευτές στις δύο συμμαχίες των δύο αλβανικών κομμάτων εξουσίας. Τα νούμερα και η παράδοση φέρνουν επιτυχόντες, τον Σπύρο Ξέρρα, δεύτερο στο ψηφοδέλτιο του κυβερνόντος Δημοκρατικού Κόμματος και τον Αναστάση Αγγελή, τρίτο στο ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο παιχνίδι έχει μπει σκληρά και ο Βαγγέλης Τάβος, πρώτος στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης του Ιλίρ Μέτα.
Οι υποψήφιοι του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κόμματος των Ελλήνων, σε πρώτη όψη φαίνεται ότι θα δώσουν τη μάχη για την τιμή των όπλων.
Ο Βαγγέλης Τάβος, ο οποίος έχει εκλεγεί βουλευτής τέσσερις φορές στην περιφέρεια Αργυροκάστρου με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας, φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τα έδρανα της Βουλής. Στη μέχρι τώρα 15χρονη πολιτική αναμέτρηση, είχε απέναντι τον Πρόεδρο του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλη Ντούλε, που όπως είναι γνωστό, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ τους οδήγησε σε ανεπανόρθωτη διάσπαση τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες στο Αργυρόκαστρο και όχι μόνο. Τώρα ο Βαγγ. Τάβος, για να εκλεγεί θα πρέπει όχι απλώς να ανατρέψει την παράδοση, αλλά να αποκλείσει έναν από τους δύο άλλους Έλληνες υποψηφίους: ή τον Σπύρο Ξέρρα, ή τον Αναστάση Αγγελή.  Όντας στη συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας, ο Τάβος έχει την άμεση αντιπαράθεση με το Σπύρο Ξέρρα. Στο πλευρό του έχει και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο όχι απλώς μετέχει στην κοινή με τον Τάβο προεκλογική συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και οι δύο, θεωρούν αντίπαλο μέχρι τελικής πτώσεως τον Ξέρρα!
Ο Σπ. Ξέρρας, λόγω οικογενειακών, εθνικών, πολιτικών και ιδεολογικών σχέσεων, θεωρείται ότι έχει υποστηρικτή τον περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος, δυστυχώς για τους αντιπάλους του Ξέρρα, έχει εμπράκτως δείξει μακρόν και ειλικρινές ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και κυρίως για την διασφάλιση της ενότητάς της. Ακριβώς, λόγω αυτών των αρχών και λόγω των τελευταίων αλλεπάλληλων κρούσεων ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της ε.ε. μειονότητας, ο κ. Καχριμάνης, είχε σχεδόν καθηλώσει την άσκηση επιρροής υπέρ του κ. Ξέρρα.
Άρα, ο Αλ. Καχριμάνης ήταν έμμεσος στόχος. Επιβεβαίωση αυτού, αποτελεί το γεγονός ότι πληροφορίες από τα ίδια περιβάλλοντα αναφέρουν ότι ο Ξέρρας θα δεχτεί και άλλες επιθέσεις. Της προσπάθειας για ανακοπή της θεωρούμενης ισχυρής ελληνικής στήριξης υπέρ του Ξέρρα (που ακούει στη προκειμένη περίπτωση στο όνομα Καχριμάνη), είχε προηγηθεί προεργασία, Βορειοηπειρωτών και Αλβανών που τον ανέβαζε και κατέβαζε στην Αλβανία σαν Έλληνα εθνικιστή! Όπως αντιθέτως, κατά περίεργο τρόπο, δεχόταν (και δέχεται) στήριξη Ελλαδιτών, Βορειοηπειρωτών και Αλβανών Βορειοηπειρώτης  υποψήφιος, που υπόσχεται ότι θα ανοίξει 500 αλβανικά σχολεία στην Ελλάδα!
Υπό το σκεπτικό αυτό, δεν αποτελεί ανησυχία, αν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση που δέχτηκε ο Αλ. Καχριμάνης θα ανοίξουν τους δικούς του Ασκούς του Αιόλου υπέρ του Ξέρρα. Ο Αλ. Καχριμάνης ξέρει να τηρεί τα προσχήματα και τα μέτρα, με αποτέλεσμα να μη δώσει λαβή στις γνωστές βορειοηπειρωτικές ακρότητες και αντιπαραθέσεις.
Ανησυχητικό είναι τα πραγματικά κίνητρα που υποδαυλίζουν τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση, τα οποία δεν έχουν ούτε εθνικό υπόβαθρο, ούτε χαίρουν της στήριξης της επίσημης πολιτικής ηγεσίας της Αθήνας, αλλά ανακυκλώνουν την αντιπαράθεση και διάσπαση μεταξύ των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, σε ένα άλλο επίπεδο: Αυτό των διαπλεκόμενων συμφερόντων συγκεκριμένων... συγκοινωνούντων ομάδων από τις δύο πλευρές των συνόρων, η ασφάλεια των οποίων απαιτεί πολιτική εξουσία και εθνικό μανδύα. Τέτοιου είδους εξελίξεις είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι οδηγούν σε αγκυλώσεις, η λύτρωση από τις οποίες απαιτεί θύματα.
• Τέλος, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, επισημαίνω ότι δεν υπάρχει καμία μαρτυρία που να επιβεβαιώνει πώς ο κύριος Τάβος, διεκδικεί ενσυνείδητα υποστήριξη από τους πλήττοντες τον Περιφερειάρχη και τα συμφέροντα που υπηρετούν, είτε επιδιώκει το συγκερασμό των πολιτικών φιλοδοξιών με τα συμφέροντα αυτά, είτε είναι θύμα αυτών, είτε απλώς επωφελείται από την πολιτική μάχη κατά του Περιφερειάρχη.

* Ο Παναγιώτης Μπάρκας είναι δημοσιογράφος – πολιτικός αναλυτής, πρ. Βουλευτής Αλβανίας και πρ. Καθηγητής στο Παν/μιο Αργυροκάστρου

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

αυτό το ξαναδιαβάσαμε. πρέπει να εμπεδώσουμε καλά τον λόγο του Π. μπάρκα;

Ανώνυμος είπε...

re pws alazoun i epoxes prin apo 5 xronia o panajot barkas ypostirize mexri thanatou ton tavo shmera akrivos me to idio tropo to kanei gia ton ksera.telika to symferon pano ap ola

Ανώνυμος είπε...

Σημερίζομαι τις απόψεις του Παναγιώτη. Ο κ. Καχριμάνης, που έχει μεσα του την ευαισθησία και τον πόνο για τους Βορειοηπειρώτες, ανέλαβε να βοηθήσει (και ο Θεός τα βλέπει και θα τον αναμείψει γι' αυτό), αλλά οι διαβόλοι που υπάρχουν μέσα μας, αυτοί που για μια καρέκλα και για ένα θώκο, είναι έτοιμοι να πουλήσουν και τη μάνα τους και όχι τον Περιφεριάρχη Ηπείρου, είναι αυτοί που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, που σε σκοτώνουν τη νύχτα και σε κλαίνε την ημερα, για τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα. Απορώ η Πολιτεία πώ πέφτει θύμα αυτών. Αλλά θα μου πείς ποια Πολιτεία. Την είδαμε με την αγάπη που έχει για τους Βορειοηπειρώτες...

Κεραύνιος είπε...

Ρε αδερφέ Βορειοηπειρώτη, έβαλες υπέρτιτλο "Πρωινός Λόγος" και μας ξαναπλάσαρες το κείμενο μήπως τώρα που έχει περισσότερο κύρος μας πείσει; Μα τόση λατρεία για τον Παναγιώτη; Και δεν υποστηρίζει καν τον υποψήφιο του κόμματός σας στην Δρόπολη, τον υποψήφιο του PD υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια. Τι είπες; PD και MEGA είναι το ίδιο; έλα ρεε..
Εμμέσως πλην σαφώς πάντως μέχρι και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου βγάζει στην σέντρα για να στηρίξει τον Ξέρα. Άξια το βγάζει το μεροκάματο ο Μπάρκας

Δημοσίευση σχολίου