Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μέγκα: Παρά τις προσπάθειες για να τον διαγράψουν από τις σελίδες της ιστορίας, ο Αυτονομικός Αγώνας παραμένει ζωντανός στη συνείδησή μας και αποτελεί πηγή έμπνευσης !



Εκκληση για ουσιατικη ενότητα από το ΕΕΜΜ-MEGA, στην ανακοίνωση για την Επέτειο Αυτονομίας

17 Φεβρουαρίου 1914 - 17 Φεβρουαρίου 2013: 99 χρόνια μετά οι Βορειοηπειρώτες τιμούν την ιστορία τους και καλούνται να αγωνιστούν ενωμένοι στις προκλήσεις της εποχής
Σήμερα συμπληρώνονται 99 χρόνια από την 17η  Φεβρουαρίου 1914, την  ημερομηνία ορόσημο της ιστορικής πορείας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, με την ανακήρυξη της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου στο Αργυρόκαστρο υπό την προσωρινή Κυβέρνηση του Γεωργίου Χρηστάκη Ζωγράφου.


Το γεγονός αυτό που σχετίζεται με τους αγώνες των προγόνων μας να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα στις πατρογονικές τους εστίες,παρά τις προσπάθειες να το διαγράψουν από τις σελίδες της ιστορίας,παραμένει ζωντανό στη συνείδησή μας και  αποτελεί  πηγή έμπνευσης στο σύγχρονο αγώνα για την κατοχύρωση και εφαρμογή στην πράξη των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις για τις εθνικές μειονότητες.Το επιστέγασμα αυτού του αγώνα ήταν η υπογραφή, από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής αλλά και από την ίδια την Αλβανία, του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας στις 17 Μαΐου 1914, το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ προέβλεπε όλα όσα σήμερα ουσιαστικά προασπίζουν η Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, ο Χάρτης για τις Τοπικές Γλώσσες και η Σύμβαση για την Αυτονομία της Τοπικής Διοίκησης που είναι επίσημοι κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης και έγιναν ήδη αποδεκτοί από τα Τίρανα.

Για τους λόγους αυτούς, τιμώντας την ιστορία το Κόμμα των Ελλήνων "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον"   δε διστάζει να τιμά ιδιαίτερα  και χωρίς ενδοιασμούς τους αγωνιστές εκείνης της εποχής που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για  τη δικαίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
 Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας κατηγορήσει ως εξτρεμιστές,αποσχιστές ή υπονομευτές γιατί απλούστατα διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν: την εθνικότητά μας όπως μας την κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, τη γλώσσα μας όπως μας τη δίδαξαν οι μητέρες μας, τον πολιτισμό μας όπως μας τον άφησαν οι αρχαίοι μας, τη θέση μας στη διοίκηση, στην πρόοδο και στην κατανομή του πλούτου.

Η ημέρα αυτή μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να υποχωρούμε μπροστά στις πιέσεις που ασκούν εκείνοι που δεν αντιλήφθηκαν ακόμα την έννοια της δημοκρατίας, που βάζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα δικαιώματα. Παράλληλα όμως μας διδάσκει ότι όπως αγωνίστηκαν διαχρονικά οι πρόγονοι μας   ενωμένοι, ο Ελληνισμός καλείται σήμερα να πορευθεί συσπειρωμένος απέναντι σ τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει.

Η ανάγκη ενότητας αυτές τις ημέρες στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ, κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι επιθυμεί και το εθνικό μας κέντρο. Βασική προϋπόθεση όμως αυτής της ενότητας είναι η διασφάλιση της συμμαχίας  των Ελλήνων επί ίσοις όροις για τις πολιτικές δυνάμεις του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και η ειλικρίνεια των προθέσεων στη συνεργασία, διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους μία ουσιαστική και δυναμική  ανανεωμένη εκπροσώπηση στην αλβανική πολιτική σκηνή.

Άγιοι  Σαράντα  17.02.2013    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΕΜΜ

8 comments:

Ανώνυμος είπε...

To Mega mou dhihni tin ikona tou kommatos tis kooperativas.Trigirizi stin Ag.saranta o Kitsos,pigeni kai kami fora stin Athina kai egine to komma.Mexri tora me touto to stil tha eihame 30 ellinikes kommata.alla kapou-kapou i pliofsia ton ellinon eihoune mjialo kai dhen ginounte psarakia ton ksenon.

Ανώνυμος είπε...

Που είστε Ρέ μεγάλη που εισταν εσείς που ζητάτε ενότητα σήμερα που εισταν στης αναμέτρησης που εκαναι ο ελλενηζμος κριβοσασταν στα αλβανικά κόμματα

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 7:54 δείχνεις ότι είσαι υποστηριχτής του Κεαδ, αλλά δεν μπόρεσα να σε κόψω ποιας εθνικότητας είσαι . Εάν είσαι Ελληνικής καταγωγής σίγουρα θα είσαι ένα από τα κουάντρα του Ντούλε

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και τρία χρόνια βλέπουμε ότι μόνο το κόμμα των Ελλήνων ΕΕΜΜ - MEGA έχει τα αρχίδια να μιλάει ανοιχτά για την ιστορική αυτή επέτειο τη σημαντικοτερη που αφορά τη Βόρειο Ήπειρο. Εσείς οι δυο πρώτοι σχολιαστές παλικαρια του pbdnj που κρύβονται τόσα χρόνια οι τεράστιοι Ντούλε, Μπολάνο και δεν τολμούν ούτε να ψελίσουν για αυτή την ημερομηνία;;;;;
Εσείς κοιτάχτε τώρα τι παζάρια θα κάνετε για τις καρέκλες που θα πάρετε, το μόνο πράγμα που κάνετε τόσα χρόνια και αφήστε την ΕΕΜΜ να θυμάται τον Ζωγράφο και το Δούλη και να τους τιμά με τους πολιτικούς αγώνες που δίνει σήμερα (Πλαίσιο Αιτημάτων, υπομνήματα, διαμαρτυρίες κ.α.)

Ανώνυμος είπε...

1.19,eimai o 7.54,katikos ag,saranta ,ypostirizo kai psifizo KEAD.eimai kakos epidhi dhen eimai prodhotis??? An thelis kai to onoma mou tha sto pw,eisai fovase na tin pis to onomasou.....gia ti panta i prodhotes krivounte.

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΚΟΥΙΖ
ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΠΩΓΩΝΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑ Ι ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΟΠΟΣ? ?

ΠΩΓΩΝΗΣΙΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση προς Πωγωνίσιο: Εσύ είσαι ο εκπρόσωπος του ΜΕΓΑ στο Πωγώνι άπλα είσαι λίγο μπούφος και δεν το έχεις καταλάβει ακόμα!

Ανώνυμος είπε...

Σας παραθέτω και ένα συμπληρωματικό σχόλιο του αντιπρόεδρου του ΜΕΓΑ στην συγκεκριμένη δημοσίευση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο facebook. Με κάθε επιφύλαξη για την συγκατάθεση του ιδίου!

Ο χρήστης Χρήστος Αργύρης κοινοποίησε σύνδεσμο.
12 ώρες πριν
Εδώ οφείλουμε να συμπληρώσουμε ότι όλα έχουν γίνει αποδεκτά από τα Τίρανα άλλα τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη και όσοι πραγματικά "κόπτονται" για το μέλλον του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού και σήμερα ομιλούν για ενότητα αυτοί είναι ουσιαστικά και οι στόχοι που παραθέτουμε προς την επίτευξη μιας ενότητας.

"Ενότητα που θα έχει ως σκοπό την συντήρηση ενός καθεστώτος εθνικής μειοδοσίας που για το μόνο που κόπτεται είναι η βρόμικη συναλλαγή με την αλβανική πολιτική εξουσία και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, κάνουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει".

Δημοσίευση σχολίου