Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ MEGA

  • Καλεί την «Ομόνοια» για κοινή στάση στο θέμα της απογραφής
  • Στις 6 Νοέμβρη το Τακτικό Συνέδριο για την εκλογή προέδρου και αντιπροσώπων 
Σε πλήρη εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη την Κυριακή το μεσημέρι στην πόλη των Αγίων Σαράντα η ταχτική σύσκεψη του διευρυμένου προεδρείου του κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» ΕΕΜΜ-MEGA όπου στην ημερήσια διάταξη είχε:
        1.       Τη λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 8ης Μαΐου και των επαναληπτικών εκλογών στη Φοινίκη.
        2.       Τη απογραφή του πληθυσμού και,
        3.       Την έναρξη της εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή από τη βάση του προέδρου και του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του Κόμματος κ. Χρήστος Κίτσιος εξήρε το ρόλο των υποψηφίων του κόμματός μας στις τοπικές εκλογές που έδωσαν έναν ανεξάρτητο και έντιμο αγώνα μέσα σε αντίξοες πολιτικές συνθήκες και στιγμάτισε ορισμένους παράγοντες στην Αλβανία και στην Ελλάδα που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να καθηλώσουν και αποστομώσουν μια ανεξάρτητη ελληνική φωνή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, προστατεύοντας αδικαιολόγητα το κατεστημένο της πολιτικής στο χώρο μας.
Τοποθετήθηκαν αρκετά στελέχη όπως οι κύριοι Δ. Αρμπάτσης, Κ. Τσαβίδης, Σ. Χρήστος, Κ. Κούστας. Θ. Μάντης, Β. Σταύρος κ.ά., που καταφέρθηκαν ανοιχτά κατά της μεροληπτικής στάσης του ΄Ελληνα προξένου Αργυροκάστρου και παραγόντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος που αντί να υποστηρίζουν τα δίκαια του Ελληνισμού, επιδόθηκαν με λύσσα εναντίων σε όσους εξέφρασαν μία διαφορετική άποψη από το ΚΕΑΔ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανία και το ΠΑΣΟΚ.  Εκφράστηκε επίσης η έντονη δυσαρέσκεια από τη συμπεριφορά κάποιων που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας (λαϊκοί και κληρικοί) καλλιεργώντας και αυτοί με τη σειρά τους το διχασμό στους κόλπους της Ελληνικής Μειονότητας. Όσοι προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν το MEGA  ως κόμμα πέραν των συμφερόντων του Ελληνισμού και πιόνι του ΔΚ της Αλβανίας για τη διάσπαση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας διαψεύστηκαν στην πράξη πανηγυρικά. Διατυπώθηκε ότι όλες αυτές οι κατηγορίες που έλαβαν χώρα στην προπαγάνδα του ΚΕΑΔ από διάφορα έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα και μέσω των φερέφωνών του, έπεσαν στο κενό, γιατί και πριν και κατά τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης το MEGA ανάδειξε τις καλύτερες αξίες ενός ώριμου πολιτικού φορέα που στόχευε και στοχεύει την επίλυση των διαχρονικών και καυτών θεμάτων της Εθνικής Ελληνική Μειονότητας και όχι το δικό του πολιτικό όφελος, όπως έπραξε το ΚΕΑΔ κάνοντας αμφισβητήσιμες συμμαχίες που το μόνο στόχο είχαν την επικράτηση του κατεστημένου με κάθε κόστος. Σε μία εκτενή αναφορά στα στοιχεία των πρόσφατων εκλογών ο κύριος Πέτρος Μπερέτης επισήμανε ότι το MEGA πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις συγκεκριμένες συνθήκες και αξίζει ο αγώνας του στο εξής να είναι πιο οργανωμένος και πιο αποφασιστικός ώστε να αναλάβει πραγματικά τις ευθύνες του για την επίλυση προβλημάτων του Ελληνισμού στην Αλβανία. Δεν έλειψαν και οι κριτικές των ομιλητών για την στασιμότητα και τα κενά που παρουσίασε το κόμμα τόσο στον επικοινωνιακό τομέα όσο και στην ουσία, μετά τις εκλογές και πρότειναν να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας και οι επικοινωνιακές σχέσεις με κόμματα και φορείς στην Ελλάδα και την Αλβανία για την προβολή του Κόμματος και την υλοποίηση των οραμάτων του.
Σχετικά με την υφαρπαγή της έδρας στην επαρχία της Φοινίκης με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο από το ΚΕΑΔ, ο πρόεδρος κ. Χρ. Κίτσιος καυτηρίασε και μία ακόμη φορά το Εκλογοδικείο των Τιράνων και όλη τη συμμορία που αλλοίωσαν τη λαϊκή ετυμηγορία των κατοίκων αυτής της επαρχίας, οι οποίοι, παρά τους εκβιασμούς και τις πιέσεις από πολλά κέντρα υποστήριξαν δύο φορές κατά σειρά τον υποψήφιο του MEGA και τον έβγαλαν νικητή. Εμείς, τόνισε ο κύριος Κήτσιος, δεν αναγνωρίζουμε τον νυν έπαρχο της Φοινίκης και θα δώσουμε τον πολιτικό μας αγώνα μέσα από το δημοτικό συμβούλιο να υποστηρίξουμε την πρόοδο και την εξέλιξη αυτής της επαρχίας και θα σταθούμε εμπόδιο σε κάθε εξοντωτική πολιτική του ΚΕΑΔ εις βάρος των πολιτών της.         
Εισηγητής στο δεύτερο σημείο της ημερήσιας διάταξης ήταν ο κύριος Ζήσος Λούτσης και αναφέρθηκε στη νομική εξέλιξη του θέματος της απογραφής υπογραίζωντας ότι στη χώρα επικρατεί έντονο αρνητικό κλίμα κατά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και οι συνεχείς τροποποιήσεις ή οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις ανθελληνικών αλβανικών κύκλων οδήγησαν την πολιτεία στο περιορισμό συνταγματικών και διεθνών αποδεκτών δικαιωμάτων για τις μειονότητες, όπως είναι η υπόθεση της εθνικής ταυτότητας, κ. ά.  Αυτή η εκστρατεία φαίνεται να είναι οργανωμένη και ενορχηστρωμένη που στοχεύει την αμφισβήτηση της διαχρονικής ύπαρξης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και όλη την ιστορική της διαδρομή στα πατρώα της εδάφη, απαλείφοντας ως στοιχείο από τα ληξιαρχεία την εθνικότητα, υποβαθμίζοντας την έννοια της εθνικής μειονότητας σε εθνοπολιτισμική ομάδα και εξισώνοντας τον όρο «εθνικότητα» με τον όρο «υπηκοότητα». Σε συνέχεια ο κύριος Λούτσης τόνισε ότι το θέμα της εθνικής ταυτότητάς μας είναι μια σοβαρή υπόθεση του Ελληνισμού, χρήζει ιδιαίτερης νομικής μεταχείρισης και απαιτεί τη συνδρομή όλων των παραγόντων του τόπου μας να συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το MEGA, από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε δημοσίως την ανθελληνική εκστρατεία του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Δικαιοσύνης της Αλβανίας Κ. Σπαχί, ζήτησε επίσημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Τόπι να σταματήσει αυτή την έκνομη δραστηριότητα, αλλά αποδείχτηκε ότι και ο αρχηγός του κράτους τήρησε σιγή ιχθύος. Η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να θεωρήσει αντισυνταγματικά μερικά άρθρα του νόμου «Περί ληξιαρχείων» που σχετίζονται με την ααναγραφή της «εθνικότητας», ως στοιχείο στις ληξιαρχικές πράξεις, επιβεβαίωσε την νομική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα αυτή και την υποκρισία του κράτους να εμφανίζεται προς τους διεθνείς οργανισμούς ως κράτος που σέβεται τις υποχρεώσεις του προς τις μειονότητες σε μία στιγμή που επιδιώκει διακαώς την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχετικά με την απογραφή, ο Ελληνισμός δεν είναι αισιόδοξος ότι αυτή θα είναι αντικειμενική και η ερώτηση στο ερωτηματολόγιο  « Σε ποια εθνικοπολιτισμική ομάδα ανήκετε;», δεν ανταποκρίνεται στο στάτους που κατέχει μέχρι τώρα η Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Σ’ αυτές τις συνθήκες, που και αυτή η απογραφή δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα του Ελληνισμού , τόνισε σε συνέχεια ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κίτσιος, θεωρούμε την προστασία της εθνικής μας ταυτότητας εθνική και όχι πολιτική υπόθεση και προτείνουμε άμεσα τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Απογραφής του Ελληνισμού στην Αλβανία, στην οποία να συμμετέχουν προσωπικότητες από όλο το φάσμα της πολιτικής στο χώρο μας. Παροτρύνουμε το Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας, που πρόσφατα φαίνεται να συμμερίστηκε τις πάγιες θέσεις μας ,να προβεί στη σύγκληση στρογγυλής τράπεζας με αυτές τις προσωπικότητες για να ληφθεί από κοινού η απόφαση για την αντιμετώπιση αυτής της υπόθεσης. Το MEGA θα εξακολουθεί  να καταγγέλλει την ανθελληνική προπαγάνδα που επικρατεί στη χώρα και αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών ελληνικής καταγωγής να επιβιώσουν ασφαλείς στο τόπο τους και θα συνεχίσει τον νομικό αγώνα που ξεκίνησε προς το Συνταγματικό Δικαστήριο για την επαναφορά του αυτοπροσδιορισμού όπως ορίζει η Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που επικυρώθηκε το 1999 στην Αλβανική Βουλή και υπερέχει των εσωτερικών νόμων.
Στο τρίτο σημείο της ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρος κ. Κήτσιος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης του Κόμματος στη βάση και η διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών για τον Πρόεδρο και το Εθνικό Συμβούλιο βάσει της αρχής « ένα μέλος-μία ψήφος», όπως ορίζει το καταστατικό. Το προεδρείο κάλεσε την Εφορευτική Επιτροπή να αναλάβει άμεσα δράση για την προετοιμασία της υποδομής των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 6 Νοέμβρη 2011 σε όλη την αλβανική επικράτεια αλλά και στην Ελλάδα και όρισε τον αριθμό των αντιπροσώπων που θα εκλεχτούν από κάθε περιοχή στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 50 άτομα που θα προκύψουν από την εκλογική διαδικασία. Εντωμεταξύ οι πρόεδροι των Συντονιστικών Επιτροπών στις επαρχίες και στους δήμους, αλλά και οι υποψήφιοι αιρετοί της 8ης Μαϊου ανέλαβαν τη συγκρότηση όλων των τοπικών οργανώσεων και την καταγραφή νέων μελών του κόμματος που θα προμηθευτούν με την κάρτα μέλους. 10 ημέρες πριν τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου θα είναι ολοκληρωμένοι οι εκλογικοί κατάλογοι των οργανώσεων, οι οποίοι θα παρουσιαστούν στην Εφορευτική Επιτροπή του Κόμματος για επικύρωση. Το Κόμμα μέχρι τότε είναι ανοιχτό σε όλους τους Έλληνες που αποδέχονται το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του και επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημοκρατική διαδικασία εκλογής προέδρου και συλλογικών οργάνων, η οποία διενεργείται για πρώτη φορά στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ          ΄Αγιοι Σαράντα,25.09.2011

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου