Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Οι αρχαιρεσίες των Δημοτικών Συμβουλίων στην περιοχή Αγίων Σαράντα - Δελβίνου

Δεν λειτούργησαν οι κομματικές γραμμές
Αναμενόμενα φαίνονται εκ πρώτης όψεως τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στα Επαρχιακά Συμβούλια στους Αγίους Σαράντα και το Δελβίνο. Για όσους όμως γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις σε αυτή την περιοχή, δεν είναι λίγες οι εκπλήξεις και τα παρασκήνια. Ο συνδυασμός ΚΕΑΔ-ΣΚ θριάμβευση στις τοπικές εκλογές της 8ης Μαΐου και λογικά, κάτι ανάλογο θα έπρεπε να συμβεί στις θέσεις των συμβουλίων που προέκυψαν από τις εκλογές των μελλών. Οι κεντρικές κομματικές συμφωνίες όμως δεν λειτούργησαν, αποκαλύπτοντας σε κάποιες περιπτώσεις και τις κρυφές προεκλογικές συνεργασίες όπως στη Λιβαδειά όπου ο Έπαρχος Ηρώδης Νταλιάνης στήριξε για την περιφέρεια το στενό συνεργάτη του προέδρου του ΔΚ Ylli Piro, σύμβουλο του ΔΚ, Λάμπη Μήτρο,. Ο κ. Piro είναι ταυτόχρονα πρόεδρος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αυλώνας, θέση την οποία πρόκειται να επαναδιεκδικήσει αφού βρίσκει συμπαράσταση και σε κάποιους ανυπάκουους του ΚΕΑΔ.
Η σύνθεση των Επαρχιακών Συμβουλίων:


Επαρχία Δίβρης
Πρόεδρος Συμβουλίου – Γιάννης Ρέτζιος ΚΕΑΔ
Αντιπρόεδρος Συμβουλίου -  
Σύμβουλος Περιφέρειας – Βαγγέλης Μπατζάκης ΚΕΑΔ

Επαρχία Λιβαδειάς
Πρόεδρος Συμβουλίου – Ζήσος Νάσιος ΚΕΑΔ
Αντιπρόεδρος Συμβουλίου -  Κώστας Τζαφέρης ΚΕΑΔ
Σύμβουλος Περιφέρειας – Χαράλαμπος Παντέχης ΚΕΑΔ
Σύμβουλος Περιφέρειας – Λάμπης Μήτρος ΔΚ

Στην Επαρχία Λιβαδειάς  είχαμε δύο αναβολές της συνεδρίασης και οι πιθανοί λόγοι είναι δύο: 1) Ήθελαν πρώτα το αποτέλεσμα του δήμου των Αγίων Σαράντα γιατί σε περίπτωση που οι δεξιοί έχαναν τις θέσεις για την περιφέρεια, ο Piro θα εγκατέλειπε την προσπάθεια για την προεδρεία οπότε θα ακολουθούνταν άλλη στρατηγική. 2) Οι σχέσεις έπαρχου και Παντέχη έφτασαν για μία ακόμα φορά στα άκρα με το Νταλιάνη να μη θέλει να τον στηρίξει για την περιφέρεια αλλά δεν έβγαιναν τα κουκιά γιατί  ο Παντέχης που είναι και πρόεδρος της Ομόνοιας Αγίων Σαράντα είχε έρθει κοντά με συμβούλους άλλων κομμάτων. Τελικά ο Ηρώδης υπέκυψε τελευταία στιγμή  να στηρίξει τον Παντέχη, χωρίς ο δεύτερος να ενημερώσει τους «συμμάχους» τους, με αποτέλεσμα ο ίδιος να πάρει και τους ψήφους της δεξιάς-μέγκα ενώ αυτοί ψάχνονται ακόμα για ψήφους. Αξίζει εδώ  να αναφέρουμε ότι η Λιβαδειά λόγο του ότι  έχει πάνω από 10.000 εγγεγραμμένους κατοίκους, έχει 17 συμβούλους, σε αντίθεση με όλες τις άλλες τις άλλες επαρχίες που έχουν 15 ενώ στην περιφέρεια εκπροσωπείται εκτός από τον έπαρχό με άλλους δύο συμβούλους    

Επαρχία Αλύκου
Πρόεδρος Συμβουλίου – Χρήστος Τούρλας ΚΕΑΔ
Αντιπρόεδρος Συμβουλίου -  Χρήστος Νάσιος AD (Δεξιά συμμαχία)
Σύμβουλος Περιφέρειας – Άλκης Μπάμπης ΣΚ

Την θέση του περιφερειακού συμβούλου διεκδίκησε και ο σύμβουλος με το ΚΕΑΔ Δημήτρης Φράγκος, μέλλος του Προεδρείου Ομόνοιας, ο οποίος έχασε από το σύμβουλο του Σοσιαλιστικού. Ο Φράγκος δεν είχε τη στήριξη του έπαρχου Καίση ενώ ο κ. Μπάμπης παρότι «σοσιαλιστής» φαίνεται πως τάσσεται και αυτός υπέρ του τσάμη Piru για την προεδρεία της περιφέρειας.

Επαρχία Μεσοποτάμου
Πρόεδρος Συμβουλίου – Παναγιώτης Μπόλης ΔΚ
Αντιπρόεδρος Συμβουλίου -  Λάμπης Γκιάτης ΜΕΓΚΑ
Σύμβουλος Περιφέρειας – Σπύρος Μπουζούκας ΚΕΑΔ

Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι ο δημοσιογράφος κ. Μπόλης είναι μέλλος του Προεδρείου Ομόνοιας Παραρτήματος Δελβίνου και εκλέχτηκε σύμβουλος με τη δεξιά συμμαχία. Εδώ δεν λειτούργησαν καθόλου τα κομματικά κριτήρια και το αποτέλεσμα φαίνεται πως ήταν προϊόν συμφωνιών του έπαρχου, με τη λογική του “pajtim kombetar” (εθνική συμφιλίωση)  όπως αρέσκεται ο Καίσης να λέει.

Επαρχία Φοινίκης
Στην Επαρχία Φοινίκης θα έχουμε επανάληψη εκλογών, αφού το αποτέλεσμα της 8ης Μαίου όπου αναδείχτηκε νικητής ο υποψήφιος του Μεγκα Ζ. Λούτσης, με μόλις τέσσερεις ψήφους διαφορά, ακυρώθηκε από το εκλογοδικείο. Η ημερομηνία για την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας ορίστηκε χθες, για τις 31 Ιουλίου.

Δήμος Αγίων Σαράντα
Μεγαλύτερη έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί το αποτέλεσμα του Δήμου Αγίων Σαράντα αφού  οι σοσιαλιστές πήραν μόνο μία θέση απο τις πέντε που διεκδικούσαν. Ο  δήμος πέρασε στα χέρια των σοσιαλιστών με πολύ μεγάλη διαφορά ενώ στο δημοτικό συμβούλιο που αποτελείτε από 25 μέλη, η συμμαχία τους έχει 12 συμβούλους, η δεξιά 11, και από έναν έχουν τα δύο ελληνικά κόμματα ΚΕΑΔ και Μέγκα. Και οι  πέντε θέσεις (πρόεδρος συμβουλίου, αντιπρόεδρος και 3 σύμβουλοι περιφέρειας), κρίθηκαν με μία ψήφο διαφορά. «Προδότης» φαίνεται πως είναι ένας πρώην δεξιός (πρώην πρόεδρος του ΔΚ Αγίων Σαράντα), και τώρα σύμβουλος με το  Χριστιανοδημοκρατικό ο Κώστας Λάπας που άλλαξε στρατόπεδο, έναντι της δικής του εκλογής στην περιφέρεια. Ο σύμβουλος του ΚΕΑΔ Βαγγ. Ζαφειάτης ψήφισε τους υποψηφίους των αριστερών και ο σύμβουλος του Μέγκα Νίκος Κούρης τους δεξιούς. Η μόνη υποψηφιότητα της δεξιά συμμαχίας που δεν ψηφίστηκε προέρχονταν από το Τσάμικο κόμμα PDIU και η «αποτυχία» οφείλεται στην άρνηση του κ. Κούρη να τον ψηφίσει, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε, αψηφώντας την διευθυντική θέση που έχει στο νοσοκομείο της πόλης.  

Πρόεδρος Συμβουλίου – Ilir Nikolla Ανεξάρτητος
Αντιπρόεδρος Συμβουλίου -  
Σύμβουλος Περιφέρειας – Ylli Piro ΔΚ
Σύμβουλος Περιφέρειας – Κώστας Λάπας Χριστιανοδημοκρατικό  
Σύμβουλος Περιφέρειας – Krenar Islami ΣΚ

Συμπεράσματα
Εκτός της σύνθεσης των συμβουλίων, που αναμφισβήτητα έχουν ενδιαφέρον, τα άλλα σχόλια κάποιοι μπορούν να θεωρήσουν κουτσομπολιό, σας διαβεβαιώνουμε όμως πως καμία τέτοια πρόθεση δεν έχουμε. Κάποιοι ας βγάλουν μέσα από αυτά χρήσιμα συμπεράσματα, εμείς αναφέρουμε κάποια δικά μας:
      1.      Δε γίνεται στάνη με λαγούς. Είχαμε γράψει πολλές φορές από εδώ, για την ανάγκη που έχουν οι επαρχίες και τα συμβούλια τους, να πλαισιωθούν από νέους επιστήμονες που μένουν στον τόπο ή και από την Ελλάδα ακόμα. Αν εξαιρέσουμε τον πρόεδρο του Επαρχιακού Συμβουλίου στο Πωγώνι, όλες οι άλλες ανακυκλώνουν τα ίδια κουρασμένα πρόσωπα.  Άλλο ένα καλό παράδειγμα είναι ο σύμβουλος του Μέγκα στους Αγίους Σαράντα και το αποτέλεσμα φάνηκε στις εκλογές αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο.  
      2.      Οι σύμβουλοι των δύων Ελληνικών κομμάτων δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να στηρίξουν κάποιον σύμβουλο άλλου κόμματος, όχι γιατί δεν είναι πατριώτες αλλά ξέρουν ότι και τα δύο κόμματο το μόνο που κάνουν είναι να διαχειρίζονται, μάλλον να διεκδικούν εξουσία.. Έτσι δεν έχουν κανένα λόγο να υπακούσουν σε κανένα πρόεδρο αφού και οι ίδιο με την ίδια λογική λειτουργούν.
      3.      Οι μόνοι που μπορούσαν να πιέσουν τους συμβούλους για ψήφους, ήταν αυτοί που έχουν εξουσία, δηλαδή οι έπαρχοι και οι άνθρωποι του Δημοκρατικού και δεν πάνα λαμανάει η «Δρόπολη» για μορφώματα, αυτοί τα βρήκαν...    

9 comments:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ είπε...

Βορειοηπειρώτη, σαν πολλά δεν ξέρεις εσύ; Περιμένω να δω σχόλια και από άλλους ώστε να σχηματίσω ολοκληρωμένη άποψη. Όλο και κάποιοι ανώνυμοι/επώνυμοι θα καταθέσουν την προσωπική τους άποψη για τα γεγονότα…

Υ.γ. Δεν γνωρίζω αν αυτά που γραφείς είναι απόλυτα αντικειμενικά αλλά σίγουρα αποτελούν ένα δείγμα για τα πεπραγμένα που συμβαίνουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας. Από αυτήν την άποψη θα πρέπει να σου είμαστε ευγνώμονες που μας ενημερώνεις.
Συνεχίστε την καλή δουλειά που κάνετε.

Ανώνυμος είπε...

o ilir nikollas den htan aneksartitos

Ανώνυμος είπε...

den ithella shmera na brisw alla de mporw, re ..... , re....... pios einai aytos poy senergazetai me toys albanoys to mega; Poioi einai oi katharoi patriwtes, aytoi toy KEAD;
Boreiohpeirwth to llamanaei to leme kai gkllamanaei.
xairetismata sto zeri i dropullit

Ανώνυμος είπε...

an thimase kala borioipiroti mas eixes pei kapote oti to mega evge 2 symboulous sto sarandi.........
pws autos egine enas???????

Ανώνυμος είπε...

Na mas zhsoyn oi levendes! To diko symperasma h diapistosi einai: oloi oi eparxoi hthellan enan proedro poy tha ton sernoyn apo ti miti kai gia thn perifereia ayton poy tha psifisei ton piro. Osoi gnwrizoyn ta prosopa kseroyn ti ennow. Boreioipiroti soy ksefige kai kati, thn epomenh twn eklogwn sth libadia h syzhgos toy panteki pire metathesi. Tyxaio;

Ανώνυμος είπε...

Στο Μεσοπόταμο ααντιπρόεδρος είναι ο γιατρός Λάμπης Γένης κ. βορειοηπειρώτη και όχι ο Λάμπη Γκιάτης. Ο γνωστός δημοσιογράφος Π. Μπόλης είναι της Δημοκρατικής Συμμαχίας και όχι του Δημοκρατικού κόμματος. Δέξιος, στο προεδρείο της Ομόνοιας. στους Αγίους Σράντα είναι ο Δημήτρης Λάπας και όχι ο Κώστας Λάπας. Όσο για τους δικούς μας Κούρη και Ζαφειράτη μάθε πόσους ψήφους πήρε ο Πίρο, γιατί νομίζω πως πήρε 14 ψήφους.Είναι γνωστές οι φιλίες ... φίλε. Για τη Λιβαδειά καλό να έχει ο Γιάννης Μπάμπης γιατί θα είχαμε δύο συμβούλους στην Περιφέρεια από το Δ.Κ. αφού είναι γνωστή η δεξιά τοποθέτηση του Ηρώδη. Για τα συμπεράσματα που μας έδωσες πολύ λίγο μας ενδιαφέρουν, αφού ο Ηρώδης πάει να ενώσει τις τρεις επαρχίες Λιβαδειά - Δίβρη και Αλίκο με πρόεδρο τον ίδιον.

Ανώνυμος είπε...

6;58 ponire e ponirouli akou giati sou eipan oti to mega stin poli agious saranta evgale 2 symvoulous.i alitheia einai oti telika enas eklextike sto telos giati to mega katevike aneksartito kai oxi me koualicioni opws to kead pou katevike me to sosialistiko kai etsi telika vgike mono 1 enas alla afto pou emeine einai oti to mega pire 800 psifous kai to kead pire mono 480 alla an kai to mega katevene me syndiasmo me allo komma tha evgaze 2

Ανώνυμος είπε...

PARTIA MINORITETI ETNIK GREK PËR TË ARDHMEN 767
PARTIA BASHKIMI PËR TË DREJTAT E NJERIUT 625
6.20 auta einai ta noumera an esei den ksereis na metras na pas sxoleio pale apo thn arxh........

Ανώνυμος είπε...

Ο κος. Μπόλης , όπως αναφέρθηκε παραπάνω , είναι της Δημοκρατικής Συμμαχίας και όχι του Δημοκρατικού Κόμματος όπως αναγράφεται δίπλα στο ονομά του αγαπητέ Βορειοπειρώτη !!!
Θα ήταν καλό να τα διορθώσεις ή απλα να μην τα γράφεις αν δεν είναι έγκυρες οι πληροφορίες σου ! Τι είδους δημοσιογράφος είσαι ?!!!!

Δημοσίευση σχολίου