Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν στα Τίρανα!

  • Το KQZ ανατρέπει το αποτέλεσμα του Δήμου Τιράνων
  • Οι ανταποκρίσεις του Π. Μπάρκα και Ιλ. Πάτσο  
Δύο εβδομάδες μετά τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, και πέντε μέρες από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (KQZ), δεν ανακοίνωσε ακόμα το νικητή για το δήμο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με το αρχικό αποτέλεσμα που έγινε στα κέντρα καταμέτρησης (KZAZ), ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Edi Rama, εκλέγεται για τέταρτη φορά στο Δήμο Τιράνων, με διαφορά μόλις 10 ψήφων, από του 250.000 που ψήφισαν.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το Δημοκρταικό Κόμμα ζήτησε, να εξεταστούν όλα τα άκυρα και κυρίως τα ψηφοδέλτια που βρέθηκαν κατά λάθος στην κάλπη του Δημοτικού Συμβουλίου.   
Από τα άκυρα που εξετάστηκαν μέχρι στιγμής από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή,  θεωρηθήκαν ως έγκυρα 80 ψηφοδέλτια του Lulzim Basha και 31 του Edi Rama, ανατρέποντας το αρχικό αποτέλεσμα, ενώ μένουν άλλες 11 κάλπες για να εξετασθούν αύριο.

Αντιδράσεις Σοσιαλιστών
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέσυρε τους εκπροσώπους του από την επιτροπή, βουλευτές και οπαδοί του προσπάθησαν να καταλάβουν τα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής όπου απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις και κατέθεσαν μήνυση κατά του προέδρου του KQZ Arben Ristani, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών, εκτελώντας εντολές του πρωθυπουργού Sali Berisha. Ο Edi Rama ζητάει  την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της διεθνής κοινότητας ενώ καλεί καθημερινά από τους σοσιαλιστές των Τιράνων και όχι μόνο, σε διαδηλώσεις κατά της δικτατορίας του Sali Bersha, έξω από τα γραφεία του KQZ.

Αντιδράσεις Δημοκρατικών
Οι δημοκράτες δηλώνουν ότι κάνουν χρήση του δικαιώματος τους και κατηγορούν τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι εμποδίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες, αμαυρώνοντας την εικόνα της Αλβανίας στη διεθνή κοινότητα. Ο Sali Berisha καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν το νόμο και  όπως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης με δηλώσεις όπως ότι θα έχει συνεργασία με το τρίτο κόμμα του Ilir Meta μέχρι το 2023, ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι ηλεκτρονικές κ.α.

Η διεθνή κοινότητα
Έντονη είναι η πίεση της διεθνής κοινότητας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ενώ λόγο της τεταμένης κατάστασης, ο Μπαρόζο ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη στα Τίρανα, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει την τρέχουσα εβδομάδα.
Όπιο και να είναι το αποτέλεσμα που θα ανακοινώσει η επιτροπή, το βέβαιο είναι ότι  προμηνύεται νέος κύκλος πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εκτός και αν ο Berisha «συμβιβαστεί» με την ήττα των Τιράνων, με αντάλλαγμα τα δύο χρόνια που απομένουν από αυτή την τετραετία.

Ανταποκρίσεις του ΑΠΕ:

Οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος συρρέουν έξω από το κτίριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στα Τίρανα
 (του ανταποκριτή μας Π. Μπάρκα)

Χιλιάδες οπαδοί, αλλά και ορισμένοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξακολουθούν να βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στα Τίρανα, και προσπαθούν να σπάσουν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό, προκειμένου να μπουν μέσα.

Από τις μέχρι στιγμής συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων έχουμε τον ελαφρύ τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Η συγκέντρωση του πλήθους, στα Τίρανα, έγινε μετά την εκ νέου, χθεσινή, έκκληση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενου δημάρχου Τιράνων, Έντι Ράμα, και άλλων ηγετών της αντιπολίτευσης προς τους οπαδούς τους, να βγουν στους δρόμους προς υπεράσπιση της ψήφους τους.

Διαδηλώσεις αναμένονται και σε άλλες πόλεις της χώρας, αλλά σήμερα οι οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατευθύνθηκαν προς τα Τίρανα.

Στην πόλη της Καβάγια, περίπου 300 διαδηλωτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος έκλεισαν την εθνική οδό, που συνδέει τα Τίρανα με το νότο της χώρας.

Περίπου 2000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη του Φίερι για να ταξιδέψουν προς τα Τίρανα. Συγκέντρωση οπαδών του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπάρχει αυτή την ώρα και στο Δυρράχιο και την Αυλώνα.

Στο μεταξύ, ένταση επικρατεί και στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όπου από χτες συνεχίζεται η αξιολόγηση και καταμέτρηση των ψήφων, που ρίχτηκαν από τους ψηφοφόρους σε λάθος κάλπη (στην κάλπη για τους δημοτικούς συμβούλους) και αφορούν κυρίως τους υποψήφιους δημάρχους στην πρωτεύουσα.

Με μια ειδική, δική της απόφαση, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανέλαβε ρόλο επιτροπής αξιολόγησης και καταμέτρησης αυτών των ψήφων, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κατά την αντιπολίτευση, ο ρόλος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής εξαντλείται στην επισημοποίηση του προκαταρκτικού εκλογικού αποτελέσματος, που προκύπτει από τις επιτροπές καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά Τμήματα. Η αντιπολίτευση φοβάται ότι στη διαδικασία αυτή θα χαλκευτεί το εκλογικό αποτέλεσμα για το δήμαρχο Τιράνων.

Παρά τις αντιδράσεις, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συνεχίζει από χτες την εκτέλεση της απόφασής της, χωρίς τη συμμετοχή των μελών της, που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση. Προβλέπεται να επανεξεταστούν 65 κάλπες από το σύνολο των 485. Ο αριθμός αυτός όμως μπορεί να αυξηθεί.

Η αξιολόγηση και καταμέτρηση αυτών των ψήφων, στις 20 πρώτες κάλπες, ανέτρεψαν ήδη το προκαταρκτικό αποτέλεσμα. Βρέθηκαν 46 υπέρ του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσια και μόλις 14 υπέρ του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα . Συνεπώς η διαφορά των δέκα ψήφων, με την οποία είχε προβάδισμα ο Ράμα έναντι του αντιπάλου του, στο αποτέλεσμα που είχαν βγάλει προκαταρκτικά οι επιτροπές καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά τμήματα, ανατράπηκε υπέρ του Μπάσα.



Αλβανία: Κλειστό μεγάλο μέρος του εθνικού οδικού δικτύου από διαδηλώσεις υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

(του ανταποκριτή μας Π. Μπάρκα)

Παραλύει το εθνικό οδικό δίκτυο στην Αλβανία καθώς χιλιάδες διαδηλωτές στο Φίερι, μετά από μια ειρηνική πορεία πέντε χιλιομέτρων, απέκλεισε την κεντρική οδό που συνδέει το Αργυρόκαστρο με τα Τίρανα.

Κλεισμένη από οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι η ίδια εθνική οδός και στην πόλη Καβάγια.

Αποκλεισμός του οδικού άξονα από οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος σημειώθηκε και στην πόλη Λέζια, που συνδέει τη Σκόδρα με τα Τίρανα.

Όλες οι κινητοποιήσεις είναι ειρηνικές, πάντως παρακολουθούνται στενά από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στα Τίρανα η αστυνομία απέκρουσε και νέα προσπάθεια των χιλιάδων οπαδών του σοσιαλιστικού κόμματος να εισβάλουν στο κτίριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Τους οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος συντονίζουν βουλευτές του Κόμματος.

ΠΜ

Έκκληση Άστον στην πολιτική ηγεσία της χώρας για τη διαμορφωθείσα κατάσταση

(ανταποκριτή μας Ι. Πάτσο)

'Εκκληση στα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας να επιλύσουν, με ειρηνικά μέσα, τις διαφορές τους και να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών, απευθύνει η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

"Μετά την ψηφοφορία της 8ης Μαΐου, παρατηρήσαμε τη διαδικασία της καταμέτρησης και περιμέναμε την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, προτού προχωρήσουμε σε μια τελική αξιολόγηση. Η πολύ μικρή διαφορά στο αποτέλεσμα σημαίνει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να ξεπεράσουν τις διαφορές και να βρουν λύσεις. Οι σημερινές εξελίξεις απέδειξαν πόσο εύσθραυστη είναι η πολιτική κατάσταση", αναφέρεται στη δήλωση της κ. Άστον.

"Καλώ όλους τους πολιτικούς ηγέτες της Αλβανίας να στηρίξουν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας με ειρηνικό, εποικοδομητικό τρόπο και με το βλέμμα προς το μέλλον. Αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των υφιστάμενων θεσμών και πρακτικών και του νομικού πλαισίου", σημειώνει η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ.

Η ίδια τονίζει την ευθύνη των πολιτικών ηγετών της Αλβανίας "να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών τους".

Χθες, μετά τις εξελίξεις στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, την οποία οι Σοσιαλιστές κατηγορούν ότι, με διαταγή του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, προσπαθεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα εις βάρος του Έντι Ράμα, ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι "η λαϊκή εξέγερση είναι πια ο μοναδικός δρόμος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας".



Αλβανία: Οι προσπάθειες διακοπής της καταμέτρησης των ψήφων βλάπτουν τη δημοκρατία, δηλώνει ο Λουλζίμ Μπάσα

"Η προκλητική γλώσσα, οι προσπάθειες διακοπής της καταμέτρησης των ψήφων και εξάσκησης πίεσης προς αυτούς που χειρίζονται τη διαδικασία είναι επιζήμιες και 'πληγώνουν' τη δημοκρατία", δήλωσε ο υποψήφιος της "Συμμαχίας για τον Πολίτη" (συμμαχία της οποίας ηγείται το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα) για το Δήμο Τιράνων, Λουλζίμ Μπάσα.

Ο ίδιος επανέλαβε πως θα πρέπει να καταμετρηθεί κάθε ψήφος πολίτη των Τιράνων, από τις εκλογές της 8ης Μαΐου, και ν' ακουστεί η φωνή του.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάσα, η καταμέτρηση των ψήφων, που είχαν τοποθετηθεί από λάθος στην κάλπη για τους δημοτικούς συμβούλους και όχι σ' αυτήν για το δήμαρχο της αλβανικής πρωτεύουσας, γίνεται με διαφάνεια.

Ο υποψήφιος της "Συμμαχίας για τον Πολίτη" προέτρεψε για σεβασμό της έννομης τάξης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σε μια έμμεση αναφορά στις δηλώσεις του έτερου διεκδικητή του Δήμου Τιράνων, του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενου δημάρχου, Έντι Ράμα, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους ώστε να υπερασπίσουν τη δημοκρατία και την ψήφο τους, ο κ. Μπάσα είπε πως όσοι προσπαθούν να διακόψουν τη διαδικασία, με εκκλήσεις για εξέγερση, συμβάλλουν μόνο στην απώλεια της αξιοπιστίας τους.

Σ.Π.


Αλβανία: Την ακύρωση του ταξιδιού του στα Τίρανα εξετάζει σοβαρά ο Μπαρόζο

"Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μελετάει σοβαρά το ενδεχόμενο να ακυρώσει να ακυρώσει το ταξίδι του στα Τίρανα, που είναι προγραμματισμένο για αύριο (Παρασκευή)", γράφουν, σήμερα, οι αλβανικές εφημερίδες, επικαλούμενες πηγές από το γραφείο του κ. Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπαρόζο είναι απογοητευμένος από τη στάση της πολιτικής τάξης των Τιράνων, η οποία- όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα- αγνοεί κάθε μήνυμα, που προέρχεται από τη Δύση για την επίλυση της κρίσης.

"Μετά τα γεγονότα στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν αξίζει να εισπράξει θετικά μηνύματα για την ένταξη της Αλβανίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, διότι η πολιτική τάξη της δεν φαίνεται να έχει ωριμάσει αρκετά για να αξίζει μια θετική αξιολόγηση. Παρόλα αυτά, η τελική απόφαση για το αν ο κ. Μπαρόζο θα επισκεφθεί ή όχι τα Τίρανα, αναμένεται εντός της Πέμπτης", φέρεται να δήλωσε πηγή από το γραφείο του κ. Μπαρόζο.

Η κατάσταση στα Τίρανα συνεχίζει να είναι εξαιρετικά τεταμένη, καθώς εκατοντάδες οπαδοί του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος παραμένουν μπροστά στα γραφεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα οποία φρουρούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, ότι προσπαθεί, μέσω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, να ανατρέψει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών υπέρ του υποψήφιου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα.

Ο Έντι Ράμα, με δηλώσεις του, αργά χθες το βράδυ, κάλεσε τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους ώστε να υπερασπίσουν τη δημοκρατία και την ψήφο τους.

 "Χρέος μας είναι να σταματήσουμε το κατρακύλισμα της χώρας στον γκρεμό", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενος δήμαρχος Τιράνων.

Σημειώνεται ότι ύστερα από την καταμέτρηση των ψήφων που είχαν ριχτεί σε λάθος κάλπη (στην κάλπη για τους δημοτικούς συμβούλους και όχι για το δήμαρχο), ο Λουλζίμ Μπάσα φέρεται να προηγείται με τρεις ψήφους έναντι του Έντι Ράμα, ανατρέποντας το προηγούμενο αποτέλεσμα, βάσει του οποίου ο τελευταίος είχε προβάδισμα δέκα ψήφων.

Ιλίρ Πάτσο

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ άλλο θέλω να ρωτήσω. Από ποτε ο Μπαρκας είναι ανταποκριτής στο Βορειοηπειρωτη; Και εκτός από ενυπογραφη ανταπόκριση γράφει και άρθρα; Για να ξέρουμε τι διαβάζουμε.

Ανώνυμος είπε...

epitelous apokastastathike i demmokrasia sta tirana apo ta palio komounia tou rama. zitw o basha filos town deksiwn patriotwn elinwn spiro ksera kai kosta barka!

Δημοσίευση σχολίου