Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

17η Μαΐου 1914: Πρωτόκολλο Κερκύρας – Αυτονομία Βορείου Ηπείρου


Τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα και η Ελευθερία χωρίς αίμα!
Αυτό το καθαρό και κρυστάλλινο μήνυμα αντλούμε από τη 17η Μαΐου 1914, ημερομηνία κατά την οποία, ο εξεγερμένος Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός κέρδισε με το αίμα της καρδιάς του και τη συνακόλουθη υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας την Αυτονομία.
 Τα μήνυμα αυτό των ελευθέρων αγωνιζομένων Βορειοηπειρωτών, των ελευθέρων αγωνιζομένων Ελλήνων εκείνης της ηρωικής εποχής, αποκτά στις μέρες μας δραματική επικαιρότητα.
 Ο αγώνας για εθνική επιβίωση αποτελεί μονόδρομο για το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Η ενότητα και η ψυχική συναντίληψη των αδελφών μας συνιστούν το αναγκαίο προαπαιτούμενο.
 Στον αγώνα αυτό, ΣΦΕΒΑ και ΠΑΣΥΒΑ δηλώνουμε παρόντες.
- Δίπλα στον απλό και ανώνυμο Έλληνα Βορειοηπειρώτη που παραμένει και αγωνίζεται στην πατρογονική γη.
- Κοντά στο Βορειοηπειρώτη που επιστρέφει και δημιουργεί.
-Στο ίδιο μετερίζι με τη νέα γενιά των Βορειοηπειρωτών, που αναπνέει και σκέπτεται Ελληνικά.
 Το Βορειοηπειρωτικό είναι υπαρκτό Εθνικό Ζήτημα.
 Το Βορειοηπειρωτικό δεν θα περάσει ποτέ το κατώφλι της Εθνικής λησμοσύνης!
 Ο αγώνας συνεχίζεται ανιδιοτελής και αδιάπτωτος στα βήματα που χάραξε ο αοίδιμος Αρχηγός μας Μητροπολίτης Σεβαστιανός.                                        
Με πίστη στη Νίκη!
Το ΚΔΣ της ΣΦΕΒΑ
(http://www.sfeva.gr/8E10D0B4.el.aspx)

ΥΓ: Για τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στο Δελβινάκι, διαβάστε εδώ: http://www.sfeva.gr/28AA880C.el.aspx

11 comments:

drakos είπε...

Αν κρίνω από τον σχολιασμό καταλαβαίνω την σπουδαιότητα πού έχει για την πλειονότητα των ΒΗ η συγκεκριμμένη επέτειος !

Ανώνυμος είπε...

Καααλά, κάποιος νοιάστηκε για την σημασία της μεγαλύτερης ιστορικής ημέρας για το βορειοηπειρωτικό. Σε μας έχουν σημασία οι καραγκιόζηδες που για την κονόμα τους τα ποδοπατούν και τα πουλούν όλα. Πολύ συμβολικό το γεγονός που την ίδια μέρα δυο στελέχη της ε. μειονότητας είναι στην αλβανική πρωτεύουσα για να λύσουν τις διαφορές για το ποιος νίκησε στις εκλογές και η μισή μειονότητα έχει βγάλει τα μαχαίρια εναντίον της άλλης μισής.
Η μέλλουσα ιστορία

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Τι εννοείς και υπονοείς,δηλαδή;Πως δε θα έπρεπε να έχη καθιερωθή επέτειος;

Ανώνυμος είπε...

Σε πληροφορώ θεοδωρε ότι η πλειονότητα των Βορειοηπειρωτών έχει αγνοία για την συγκεκριμένη επέτειο γιατί το φρόντισαν καλά οι αλβανοσποροι ηγεμόνες μας.....Καλή απελευθέρωση από τους αλβανοσπορους αδέρφια.

Ανώνυμος είπε...

Λευτεριαααααααααααα στη Βόρειο Ήπειρο!!!
Το Πρωτοκολλο της Κερκύρας παραμένει ανοιχτό,Γιατι δεν ζητάμε την εφαρμογή του;;;

Ανώνυμος είπε...

Θα έπρεπε κάθε χρόνο, με την ευκαιρία αυτής της επετείου της Αυτονομίας, η Ομόνοια να έβγαζε διάγγελμα απευθυνόμενη στους βορειοηπειρώτες ανά της υφηλίου. Αλλά που να σκεφτούν εκεί αυτές τις μέρες. Εκεί αξιοσημείωτες μέρες για Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό θεωρούν τα πρωτόκολλα που υπογράφει τελευταία ο Ντούλες με το Ράμα.

Ανώνυμος είπε...

Καλά θα μας διδάξει την ιστορία τώρα ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ο Μπολάνος, ο οποίος δεν έχει πάρει ακόμα επίσημα την ελληνική εθνικότητα. Γιατί δεν γράφει κανέννα σχόλιο η ομάδα ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ? Επειδή, μέχρι τώρα δεν θυμήθηκαν ποτέ για τις ιστορικές μας επετείους. Και όταν οι συνταξιούχοι δάσκαλοι πήγαν μια φορά να κάνουν κάτι στην μνήμη του αυτονομιακού αγώνα η ΟΜΟΝΟΙΑ σημείωσε απών. την ίδια στιγμή μιλούν για τους αγώνες για τα εθνικά δίκαια που έδωσε και δίνει η ΟΜΟΝΟΙΑ. Όταν τους ζητάς συγκεκριμένα παραδείγματα, σε λένε εχθρό και προδότη. Ζήτω η ΟΜΟΝΟΙΑ, Κάτω η Αυτονομία. Ζήτω ο Ράμα, κάτω το ΜΕΓΑ, Ζήτω τα λεφτά, Κάτω το εθνος!

Ανώνυμος είπε...

Η Ομόνοια φίλε 12.45 έχει ταχτεί ανοικτά εναντίον τέτοιων επετείων, όπως και για την επέτειο για το σχολικό ζήτημα. Δεν είναι απλώς ότι φοβάται η ηγεσία μη θυμώσουν οι αλβανοί, αλλά πέρει εντολές αυτή η ηγεσία από τους αλβανούς κατά τέτοιων επετείων.
Είναι γνωστό ότι το 1999, μερικούς μήνες αφού είχε αναλάβει και επισήμως τα ινία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ο Ντούλες, (τα είχε από το 1995), πάρθηκε δεν ξέρω πως μια απόφαση για να γίνει ένα πανβορειοηπειρωτικό συνέδριο σε μια προσπάθεια να μεταφερθεί το κέντρο βάρος του βορειοηπειρωτικού αγώνα εδώ στη βόρειο ήπειρο και να διεύθυνε αυτόν η ΟΜΟΝΟΙΑ... Όλα πήγαιναν λαμπρά μέχρι που Ντούλες και Ντούτσης τα χάλασαν. Αλβανοί και ΠΑΣΟΚ έγιναν ένα. Το αναφέρω αυτό για να δούμε πώς κάποια άτομα δεν τα ξεχνάει ο Ντούλες ή του τα βάζουν στην ατζέντα πρώτα οι αλβανοί;!
Το συμπεέρασμα, ο Ντούλες με εντολή των Αλβανών, βρίσκει τσιράκια των αλβανών και τα βάζει να μας διοικήσουν. Ναι είναι περισσότεροι αυτοί από μας τους απλούς Έλληνες. Η "φιλία" Ντούτση -Ντούλε είναι παλιά. Φουρτζής ο άνθρωπος επί Χότζα, ήταν στη λίστα έχει και ψευδώνυμο "Ο μαύρος Πάνθηρας" ελληνιστί. Δεν το διέψευσε ποτέ. Τον έδωσαν οι αλβανοί και υπάρχει στη λίστα του Ντούλε. Τον έκανε φίλο και ο Νιώτης αφού σε συνεργασία με το Ντούλε μποϋκοτάρισαν το συνέδριο των Βορειοηπειρωτών Ο κοινός φίλος του Ντούλε και Ντούτση, ο Νιώτης από κοινού με την κ. Φούφα στο ΥΠΕΞ έβαλαν το Ντούτση να βγάλει καμιά 5 χιλιάδες βίζες δήθεν για τους βλάχους σε όλη την Αλβανία. Του τα έφαγαν τα λεφτά οι μεγάλοι και μετά τον έβαλαν στον Άγιο Κοσμά. Και τα λεφτά από κεί τα έφαγαν όλοι μαζί. Το έβαλε και ο ξαδερφος ο Κώστας σε ένα μαγαζί με κοπέλες και βγήκε με κόκκινα παπούτσια. Έμεινε ο Ντούτσης στους τέσσερις δρόμους και έγινε παρκαδόρος. Αφού τον έτραξε η ελληνική δικαιοσύνη για τα λεφτά του Αγίου Κοσμά, τον πήρε ο Ντούλες, ο προστάτης και τον έκανε έπαρχο. Μαύρα φίδια κολοβά το λένε αυτό. Να έτσι κάνουμε εμείς εθνικούς αγώνες

Ανώνυμος είπε...

Τα πολλά λόγια είναι ανούσια. Κυριακή ας πάμε εκεί που κάποτε ο Σεβαστιανός συγκινούσε τα πλήθη. Ντροπή να πηγαίνουν μόνο Ελλαδίτες.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε 7.50,ετσι ειναι οπωσ τα λες.Και το κακο ειναι πιο μεγαλο.Δροπολιτες,που το παιζουνπατριωτες,ηταν σιγουροι πως ο Ντουτσης θα βγει...Τι ειναι για τη συμωρια 50 ευρω για καθε ψυφο,ελεγαν πριν απο τις εκλογες σε ενα στεκι τους στη λιοσιων 40.Και δεν ντρεποταν να το φωναζουν. Συμφωνα με πληροφοριες εδωσαν και αρκετα βιβλια του Ενβερ,δωρο στους δροπολιτες.Πρωκητε για εναν μεγαλο αριθμο βιβλιων,που δεν μπορεσαν να το πουλησουν στις λαικες αγορες της Θεσαλονικης οταν καπιοι απ΄αυτουσ σπουδαζαν πριν το 90.Θραυση εκανε το DY POPUJ MIQ.

Ανώνυμος είπε...

Πηγές που δεν θέλουν να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομά τους αναφέρουν ότι στις εκδηλώσεις για το αυτονομιακό του 1914 θα παρευρεθεί και ο Ριζόπουλος. Την ομιλία του την προετοίμασε ο Γ. Γιάννης. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο Ριζόπουλος θέλει τώρα να αρπάξει τη σημαία από τον Κορυτσάς, αλλά και να μιλήσει για την ενότητα του Βορειοηπειρωτικου. Ελληνισμού. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι την ώρα που θα μιλάει ο Ριζόπουλος πίσω του θα αναρτηθεί μια αφίσα που θα δείχνει το Ριζόπουλο από πίσω. στο δεξί του χέρι θα κρατεί ένα μεγάλο μαχαίρι και κάτω η λεζάντα θα γράφει. "Της μάνας είναι η μαχαιριά. Εγώ απλώς κρατώ το μαχαίρι για τα δικά μου συμφέροντα"

Δημοσίευση σχολίου