Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Στα πρόθυρα «μνημονίου» η Αλβανία



Οι εκτιμήσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών Arben Malaj  

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Άρμπεν Μαλάι, προειδοποίησε ότι η Αλβανία έχει ήδη εισέλθει σε μια βαθιά δημοσιονομική κρίση, η οποία, όπως εκτιμά, θα δώσει ακαριαίο χτύπημα στην οικονομία της χώρας. "Το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αυξάνονται καθημερινά. Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αυξάνει τις εκκρεμείς οφειλές προς τις επιχειρήσεις, η είσπραξη των εσόδων έχει επιδεινωθεί και το κλίμα στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι βαρύ.
Η δημοσιονομική κατάσταση μετά τις εκλογές, θα είναι ακόμη πιο σοβαρή και κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν θα παράσχει στήριξη στη χώρα, εάν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, στο σύστημα φορολογικών εσόδων και δαπανών και αν δεν αυξηθεί η απασχόληση», δήλωσε ο Μαλάι.

Τόνισε, επίσης, ότι η Αλβανία ενδέχεται να αναγκαστεί να υπογράψει συμφωνία διάσωσης, με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το σενάριο αυτό, όπως είπε, θα έχει αρκετά μεγάλο κόστος για του πολίτες. "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα θέσουν σκληρούς όρους πριν από την κάθε απόφαση για οικονομική στήριξη για αναπτυξιακά προγράμματα, για την αύξηση της απασχόλησης και την οικονομική ανάπτυξη", είπε ο Μαλάι.  Ο πρώην υπουργός εκτιμά, επίσης, ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε πολιτική κρίση κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές, να μην καθυστερήσει ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, και πριν από τις εκλογές της 23ης Ιουνίου να έχει προετοιμαστεί ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, για το οποίο όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν.

από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Μια προσπάθεια του Μάλιαϊ να δικαιολογήσει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του είναι κι αυτό το άρθρο. Θέλει να πει κάτι πέρα από το Δημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό και να παριστάνει τον εαυτό του ως έναν τρίτο βαρυσήμαντο πολιτικό πόλο. Μόνον έτσι θα μπορέσει να υφαρπάξει κι αυτός κάποιους ψήφους πέρα από τη δεξιά και την αριστερά (σύνθημα του Ράμα στις εκλογές του 2009). Άποψή μου, ο Μάλιαϊ θα εξασφαλίσει γύρω στις 5 χιλιάδες ψήφους και θα παγιώσει το 7:5 υπέρ των σοσιαλιστών στην περιφέρεια Αυλώνας.

Ανώνυμος είπε...

pavaresishte nese nderhyn per te marre vota, por cka thote ashte e vertete. apo jo? rrofte shqiperia evropiane. piane, piane,piane ki' esy.

Ανώνυμος είπε...

η χωρα ηταν παντα φαλιρισμενη, σιγα το νεο ρε μαλια κουβαρια

θα την σωσει ο υπουργος ανγκελης, μεγαλος σοσιαληστης της σχολης γιωργακη χαρβαρντ

Δημοσίευση σχολίου