Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η αλβανική κυβέρνηση, αποφάσισε να μας πουλήσει τους κήπους μας!!!

Πως μπορείτε να ιδιωτικοποιήσετε τον περιφραγμένο χώρο γύρο από το σπίτι σας?

Μέχρι το 1991, στην Αλβανία δεν αναγνωρίζονταν καμία ιδιωτική ακίνητη περιουσία αφού δεν υπήρχαν ποτέ τίτλοι ενώ και κάποιες περιουσίες που είχαν τίτλους, είχαν απαλλοτριωθεί από τις «μεταρρυθμίσεις» του κομουνιστικού καθεστώτος 
Με τον περίφημο νόμο 7501,  μοιράστηκε όλη η γεωργική  γη στην Αλβανία και σε κάθε οικογένεια «δόθηκε» από 300μ2 σαν οικόπεδο για τα σπίτια στα χωριά και  150 μ2 στα αστικά κέντρα. Πάντα, για τα σπίτια που ήταν χρισμένα πριν την  10η Αυγούστου του 1991.
Οι κήποι και ο περιβάλλον χώρος των σπιτιών στα χωριά, συνήθως υπερβαίνουν τα 300μ2, όποτε τα επιπλέον μέτρα - παρόλο που είναι περιφραγμένα προς χρήση των κατοικιών για δεκάδες χρόνια- νομικά, ανήκουν στο κράτος.
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας, αρ. 578 ημ.  29.8.2012, οι πολίτες μπορούν να νομιμοποιήσουν αυτήν την επιφάνια εφόσον πληρούνται κάποια κριτήρια. Τα πρόσθετα μέτρα σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 500μ2. Αν π.χ. κάποιος έχει περιφραγμένα 1.500 μ2, μπορεί να νομιμοποιήσει μόνο τα 800μ2 (300+500).   Η αρμόδια αρχή για την διευθέτηση των ανωτέρω, ορίστηκε  το γραφείο Επιστροφής Περιουσιών στα Τίρανα.
Τα κριτήρια για τη νομιμοποίηση αυτών των επιφανειών έχουν ως εξής:
1-Το εξεταζόμενο αγροτεμάχιο να είναι προς χρήση της κατοικίας η οποία:
-Είναι εγγεγραμμένη στα αρχεία του  υποθηκοφυλακείου ή αποδεικνύεται  ότι κτίστηκε πριν την  10η Αυγούστου του 1991
2-  Η επιφάνεια να είναι όμορη (στη συνέχεια) του σπιτιού ή των 300 μ2 που έχει στην κατοχή
3- Να είναι εγγεγραμμένη  στα αρχεία του υποθηκοφυλακείου ως κρατική περιουσία και  ότι δεν είναι ιδιοκτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
4- Να μην υπάρχει κάποιο κτίσμα, ακόμη και παράνομο (αυθαίρετο)
5- Να μην έχει παλιότερη απόφαση των Γραφείων Επιστροφής Περιουσιών.
Τα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν την αίτηση είναι :
-         Ο τίτλος ιδιοκτησίας του σπιτιού, ο οποίος εκδίδεται από το υποθηκοφυλακείο.
-         Τοπογραφικό της απαιτούμενης επιφάνειας, επικυρωμένο από συμβολαιογράφο στο οποίο θα υπογράφουν και οι γείτονες που συνορεύει ότι δεν έχουν απαιτήσεις για τη συγκεκριμένη επιφάνεια.
-         Βεβαίωση από τα υποθηκοφυλακείο ότι είναι  κρατική ιδιοκτησία  και  δεν είναι ιδιοκτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
-         Έγγραφα που να αποδεικνύουν την κατασκευή του σπιτιού πριν της 10.8.1991 (Άδεια οικοδομής , δικαστική απόφαση επαλήθευσης χρονιάς οικοδομής, βεβαίωση από την τοπική αυτοδικήσει , η κάθε άλο έγγραφο από επίσημο φορέα που να αποδεικνύει  το χτίσιμο του σπιτιού  πριν της 10.8.1991)
Το Γραφείο Επιστροφής Περιουσιών στα Τίρανα δέχεται την αίτηση και τα δικαιολογητικά μετά την κατάθεση παράβολου αξίας 3.000 λεκ (περίπου 22 ευρώ)
Η Αξιολόγηση της αίτησης  πραγματοποιείται με την ακόλουθη διαδικασίας από το Γραφείο Επιστροφής Περιουσιών στα Τίρανα:
Α) Εντός 30  ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η επιτροπή αξιολογεί τα έγγραφα.
Β) Γίνεται η επιβεβαίωση των έγγραφων που προσκόμισε ο ενδιαφερόμενος, μέσω επιτόπιας επιθεώρησης από υπαλλήλους του γραφείου αυτού, καθώς και  λαμβάνει πληροφορίες από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
Γ) Επιβεβαιώνει την επιφάνεια και τα όρια της απαιτούμενης έκτασης πραγματοποιώντας επί τόπου μετρήσεις από τους υπάλληλους του γραφειου αυτου.
Δ) Μετά την ολοκλήρωση της νομικής αξιολόγησης, το γραφειο κοινοποιεί στον αιτούντα την απάντηση η οποία :
1. Αν είναι αρνητική εξηγεί λεπτομερώς τους  λόγους.
2.  Αν είναι θετική, ειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο πως εντός 30 ημερών πρέπει να καταθέσει το χρηματικό ποσό για την αγορά του αγροτεμαχίου, το οποίο καθορίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:


Σε λεκ
Σε ευρώ (περίπου)
Για επιφάνεια μέχρι 100 μ2
200.000
1.450
Για επιφάνεια 101 – 200 μ2
300.000
2.170
Για επιφάνεια 201 – 300 μ2
400.000
2.900
Για επιφάνεια 301 – 400 μ2
500.000
3.620
Για επιφάνεια 401 – 500 μ2
600.000
4.350



Πηγή:
www.nomikografeio.blogspot.com

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

Το Κόμμα των Ελλήνων «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», πιστό στους στόχους και τις δεσμεύσεις του, διοργανώνει την 21η Οκτωβρίου 2012, ημέρα Κυριακή, ημερίδα με θέμα τα προβλήματα που απασχολούν τους εν Ελλάδι διαβιούντες Βορειοηπειρώτες αλλά και όσους ζουν στην Βόρειο Ήπειρο.
Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα) και ώρα 11:00 π.μ.Tha mas glitosi to MEGA,min anisixite katholou.T'eixi pari sta sobara.O "polemos" ginete stin vorioipiro,kai to MEGA san i ballistes tis allbanias sto kurbeti.

Ανώνυμος είπε...

allo tora. o gitonas mu pu ine tu mega dhen theli me tipota na ipograpsi an den figi o Duli apo to zverko tis mionotitas. ego ti na kano? To mono pu meni na to afiso dhjathiqi sta agonja mu, meta tin apeleftherosi qe me ti nea igesia na panun na parun to xorafi. os pote tha ipoferi o topos mas apo vllaqies san tu 8.14...

Ανώνυμος είπε...

Sigura esis pu grafete afta ta sholia iste se neari iliqia,qe mipos dhen kserete pu ine o kipos sas qe me pion sinorevete.Kapia imera otan ta psaksete dhen tha vrite tipota.Afiste ta komata ston psifothiriko tus polemo qe asholithite sovara me afto to provlima .To singjikrimeno arthro saj aniji ta matja pos borite na kanete tin kratiqi periusia dhiqasas,prin aniksun ta matja afti pu krifokitazun ,qe paramunevun pos na tin arpaksun .+o vurkaris+

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει 8:14 εσύ μην ασχολείσαι καθόλου δεν σε αναγκάζει κανείς. Το μοναδικό ελληνικό κόμμα κάνει κάποιες σοβαρές προσπάθειες τις οποίες κάτι εξυπνάκιδες σαν κι εσένα να κοροϊδέυουν. Τράβα κάνε εσύ αγώνα να μας σώσεις.

Δημοσίευση σχολίου