Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Άναψαν οι μηχανές των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία



Τα δικά μας πρόσωπα και σχήματα περιμένουν στη στάση, κάποιος να του πάρει…
του Παναγιώτη  Μπάρκα
Στην Αλβανία τα κόμματα έχουν βάλει μπρος τις μηχανές του προεκλογικού αγώνα για τις εκλογές του 2013. Καταστρώνουν σχέδια για τη βελτίωση των πολιτικών τους θέσεων, τόσο σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, όσο και σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία. 
Στο ίδιο κλίμα παίζει και η ε. ε. μειονότητα, με τη διαφορά ότι στο προεκλογικό της παιγνίδι δεσπόζουν οι αντιφάσεις, αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις.
Έχει εντούτοις σημασία να τονίσουμε ότι προς τις προσεχείς εκλογές κατεβαίνει με την καλύτερη πολιτική εκπροσώπηση στην περίοδο μεταπολίτευσης.

 Έχει δύο υπουργούς στην κυβέρνηση και στην Αλβανική Βουλή τέσσερις τουλάχιστον Έλληνες βουλευτές με άμεση σχέση στο συμπαγές της κομμάτι.
Η άνοδος της πολιτικής ισχύς εκπροσώπησης σημειώνεται την στιγμή που η πραγματική ισχύ της ε.ε.μ. σημειώνει την μεγαλύτερη δυνατή πτώση. Παρουσιάζει την χειρότερη εικόνα διάσπασης, δημοκρατικού ελλείμματος, κοινοτικής συνοχής, συνεργασίας, διαλόγου, αξιοκρατίας.
Η ουσιαστική αυτή αντίφαση μας οδηγεί σε κάποια επίσης ουσιαστικά συμπεράσματα.
·         Ότι η αύξηση της πολιτικής ισχύς εκπροσώπησης αποδεικνύει τη σημασία και το
ρόλο που έχει, έστω και λόγω της Ελλάδας, η ε. ε. μειονότητα στην αλβανική πολιτική σκηνή.
·         Ότι την εκπροσώπηση αυτή στο 100% τοις εκατό την αποφασίζουν τα αλβανικά
κόμματα. Δεν κάνει εξαίρεση ούτε το ΚΕΑΔ. (Δεν έχουμε εδώ υπόψη το γεγονός ότι είναι ταυτόσημο με τ’ άλλα αλβανικά κόμματα, αλλά την πραγματικότητα. Ότι το σχήμα αυτό πέτυχε την μοναδική έδρα στην Αλβανική Βουλή, λόγω της ανοικτής προεκλογικής συμμαχίας με το Αλβανικό Σ. Κόμμα, γεγονός που του αναιρεί τον ισχυρισμό του ότι αποτελεί τον εκπρόσωπο της ε. ε. μειονότητας απαλλαγμένο από την ομπρέλα των αλβανικών κομμάτων) 
·         Ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί εκπρόσωποί μας σε κάθε περίπτωση αναφέρουν την
ελληνική τους ταυτότητα και ότι εκπροσωπούν την ε. ε. μειονότητα.
·         Ότι μεταξύ τους οι γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας είναι σχεδόν
γκρεμισμένες. Και εκεί που υπάρχουν έχουν ως κίνητρο να «φάνε» κάποιον αντίπαλο ομοεθνή, που απειλεί τη θέση τους.
            Εξυπηρετούν όμως τα  συμφέροντα της ε.ε. μειονότητας οι πολιτικοί μας.
            Στην δική μας περίπτωση η πολιτική προϋποθέτει εξυπηρέτηση της εθνικής μας κοινότητας (συλλογικά) σε ένα διπλό σκέλος.
Το πρώτο αφορά άμεσα τα εθνικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Το δεύτερο, που ασφαλώς έχει άμεσα σχέση με το πρώτο, αφορά την ευημερία με ο, τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, στις σημερινές καταστάσεις το δεύτερο, εφόσον αφορά την ποιότητα ζωής, έρχεται σε πρώτη γραμμή.
 Τα δύο σκέλη ξεχωρίζουν όσον αφορά το βάρος των ευθυνών. Για το πρώτο λ.χ, τα ανθρώπινα και εθνικά δικαιώματα, ευθύνεται περισσότερο το σχήμα ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ και ο εκπρόσωπός τους στην Αλβανική Βουλή. Για το δεύτερο σκέλος τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι εκπρόσωποί μας στα άλλα αλβανικά κόμματα, κυρίως σ΄ αυτά του κυβερνητικού συνασπισμού.

Την ουσία στην πολιτική μας εκπροσώπηση αποτελεί η αντιπαράθεση.
Στο πρώτο σκέλος: Βασικές ευθύνες - Ντούλες & ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ. Αποτέλεσμα …. Μηδεν. Μάλιστα μπορούμε να μιλήσουμε για μεγαλύτερη ύφεση σε τέτοια καίρια θέματα, όπως το εκπαιδευτικό, το κοινοτικό περιουσιακό, δημογραφική και οικονομική αλλοίωση του χώρου με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό. Προσφορά στο δεύτερο σκέλος από τον φορέα αυτό: Έχει περιορίσει και το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Την τελευταία περίοδο το ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ επιβεβαίωσε περίτρανα ότι εκείνο που το νοιάζει δεν είναι τα εθνικά συμφέροντα, αλλά τα προσωπικά της ομάδας. Αναφέρουμε γι΄αυτό το ξεπούλημα ψήφων στο περιφερειακό συμβούλιο της Αυλώνας, (για λογαριασμό του κυβερνόντος κόμματος) όπως επίσης πρόσφατα για μια θέση διευθυντή επιχείρησης στο δήμο Α.Σαράντα (όπου οι εκπρόσωποι του ΚΕΑΔ–ΟΜΟΝΟΙΑΣ συνεργάστηκαν με τους εκπροσώπους των τσάμιδων). 
Σημαντικότερη στο θέμα αυτό είναι η προσφορά των Μπάρκα, Ξέρρα και Τάβο. (απογραφή, εκπαιδευτικό, αφαίρεση της εθνικής ταυτότητας από τα ληξιαρχικά έγγραφα).
Στο δεύτερο σκέλος την ουσία αποτελεί ο Ξέρρας. Η δική του παρέμβαση στην κυβέρνηση αποτελεί τη σφραγίδα σε σημαντικά έργα υποδομής στην έδρα του, ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων Ευρώ. (Συστηματοποίηση του χειμάρρου Δερβιτσιάνης, της εισόδου του χωριού και άλλων εσωτερικών δρόμων, την βελτίωση του ηλεκτρικού δικτύου και δύο αθλητικών κέντρων, επίσης στη Δερβιτσιάνη, την κατασκευή του δρόμου σε Γλύνα και Επισκοπή, στα Σωφράτικα, στην Κοσοβίτσα κλπ). Αν ξεκινήσουμε και από την ποιότητα, είναι ιστορικά η μεγαλύτερη συνδρομή στην υποδομή της περιοχής.
Κάποιος θα πει ότι τα κάνει για ψήφους. Κάποιος γιατί αγαπάει τον τόπο του. Θα λέγαμε απλά ότι τα κάνει για τα δύο. Μάλιστα η σχέση με την ψήφο είναι πρόσκαιρη. Τα έργα μένουν.
Αποτελεί μάλιστα το καλύτερο τρόπο για την συγκέντρωση ψήφων. (Ο Μπάρκας στηρίζεται στις προσωπικές, κοινωνικές και εθνικές σχέσεις, ο Τάβος, που κάποτε μάζευε ψήφους με έργα, τώρα στηρίζει την εκλογή του σε ικανοποίηση προσωπικών συμφερόντων των ψηφοφόρων. Ο Ντούλες, ως συνήθως, στα πολιτικά νταλαβέρια με τα μεγάλα αλβανικά κόμματα, σε βάρος της ε.ε. μειονότητας).

Τα πραγματικά κίνητρα της επίθεσης κατά του έργου του Ξέρρα.
Μια σωστή και απλή λογική δεν μπορεί να βρει αρνητική κρίση, παρά μόνο θετική. Στην πραγματικότητα όμως ο συγκεκριμένος πολιτικός δέχεται οργανωμένα πυρά. Η συμμαχία ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ & Σ. Κ. Α, όχι μόνο δεν του συμπαραστέκεται στο έργο του, αλλά του επιτίθεται με ανυπόστατες κατηγορίες. Αποτελεί γι΄ αυτούς επιχείρημα πολέμου το γεγονός ότι ανήκει στο Αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα. Λησμονούν ότι και οι ίδιοι ανήκουν σε Αλβανικά Κόμματα, μάλιστα με επίκαιρες και αποδεδειγμένες ανθελληνικές θέσεις.
Η κόντρα λοιπόν δεν έχει ως βάση τα εθνικά συμφέροντα. Ένα έργο υποδομής, μικρό ή μεγάλο, έχει μόνο όφελος, και εθνικό και κοινωνικό και προσωπικό. Ούτε βέβαια ξεκινάει από θετική ανταγωνιστικότητα. Έχει εξ΄ ολοκλήρου αρνητική πηγή και κατεύθυνση. Στόχος παραμένει η εξουδετέρωση του πολιτικού αντιπάλου ανεξαρτήτως από το έργο του, ή μαζί με το έργο του.
 Έτσι λοιπόν, τη στιγμή που ο πολιτικός κόσμος στην Αλβανία ψάχνει δρόμους, τρόπους συμμάχους για να ενισχύσει την ισχύ του, οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι κινούνται σε ανίερες συμμαχίες και ξέφρενες ραδιουργίες με μοναδικό σκοπό την επικράτηση κάποιων πάνω στην καταστροφή του άλλου.
Το αρνητικότερο του αρνητικού παρουσιάζει το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας δεν μπορούν να συνεργαστούν θετικά και προς το κοινό εθνικό όφελος. Μπορούν όμως να συνεργαστούν πολύ καλά με το σκεπτικό εξουδετέρωσης του ομοεθνή αντιπάλου.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή Αργυροκάστρου διαφαίνεται ότι με άξονα το ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ θα υπάρξει μια συνεργασία, είτε με το ΣΚΑ, είτε με το Κόμμα του Μέτα, μπορεί και με τα δύο μαζί με στόχο να πριονίσουν την καρέκλα του Ξέρρα.
Η τρικλοποδιά αυτή θα έχει το αντίχτυπο στην περιφέρεια Αυλώνας για να εκλεγεί βουλευτής ο εκπρόσωπος του ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που είναι ο Ντούλες, κατά του Μπάρκα.
Τα πράγματα στην περιφέρεια Αυλώνας είναι και πιο δύσκολα, όχι μόνο σε σχέση με τη θέση που θα έχει ο δικός μας εκπρόσωπος στα ψηφοδέλτια των μεγάλων αλβανικών κομμάτων, κυρίως του Δ. Κόμματος. (Το Σ. Κόμμα θα εξοφλήσει με το λογαριασμό εκλογής του Ντούλε, αν αυτός δεν τολμήσει να φύγει με το Μέτα). Μπορεί να παίξει κακά και το ΜΕΓΑ.
Συνεπώς, αν το κακόβουλο αυτό σχέδιο εφαρμοστεί και πιάσει, τότε υπάρχουν πολλές δυνατότητες  ώστε την επόμενη θητεία να μη έχουμε πολιτική εκπροσώπηση στην Αλβανική Βουλή. Να χάσουμε και την εκλογή του Ξέρρα που αποτελεί προς το παρόν τη σίγουρη έδρα. Ή πιθανόν να έχουμε μόνο το Ντούλε, ο οποίος ράβει ραδιουργώντας, πίσω από την πλάτη και εκείνων που συνεργάζεται, το επόμενο βουλευτικό κοστούμι.
Μάλλον αυτός είναι και ο στόχος του. Να είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος στην Αλβανική Βουλή. Ο στόχος, που στην πράξη προμηθεύει τη διάσπαση και εσωστρέφεια.
Η ανάλυση δεν αποτελεί μαντική Κασσάνδρας. Ανταποκρίνεται στην σκληρή αλήθεια.

Και πάλι στην ιδέα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-άτυπη Βουλή
 Υπό το σκεπτικό αυτό ακούγεται πολύ καλή η ιδέα ότι έχουμε ανάγκη από μια υγιή και δυνατή ΟΜΟΝΟΙΑ, στην οποία θα βρίσκομαι όλοι την εθνική στέγη και η οποία θα συντονίζει αποτελεσματικά και σε όφελος του ελληνισμού τα ιδεολογικά μας πιστεύω. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε ισχυρότερη  και αποτελεσματικότερη εθνική πολιτική εκπροσώπηση, ανεξάρτητα από τα αλβανικά κόμματα, ή εντός αυτών
Αυτό όμως δεν βολεύει τις αρρωστημένες πλέον φιλοδοξίες της ηγετικής ομάδας στην ΟΜΟΝΟΙΑ με επικεφαλής το Ντούλε. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι έχει κατάστρεψε τα πάντα στην ε. ε. μειονότητα. Ένταξε τον πολιτικό λόγο και δράση στη δική του μειοδοτική συμπεριφορά. Ταύτισε τα εθνικά μας συμφέροντα με τα προσωπικά του και τρίτων. Σαν αποτέλεσμα πιστεύει κομπλεξικά ότι δεν έχει που να λογοδοτήσει για το έργο του. Αυτό τον κάνει πιο κυνικό και πιο επικίνδυνο. Ταυτόχρονα τον οδηγεί πιο γρήγορα και ασφαλέστερα στο τέλος του. Ήδη προδιαγράφει μια ακόμα μαύρη σελίδα όσον αφορά την πολιτική εκπροσώπηση της ε. ε. μειονότητας και αφορά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. 

Παναγιώτης Μπάρκας για το «Βορειοηπειρώτη» 
Αργυρόκαστρο 09.10.2012


25 comments:

Ανώνυμος είπε...

dhen mas les tipota k. barka to peknidhi eina allou.O barkas o kotsios dhen tha einai stis listes tou DK.O kseras dhen vgeni vouleftis.Sigouro einai oti tha eina 5 bouleytes apo tin mionotita.

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...

Μπάρκα είσαι σωστός, παρά το γεγονός ότι δεν λες όλη την αλήθεια. Το έργο του Ξέρρα δεν έχει ανάγκη από τελάλη. Το ζουν καθημερινά οι Δροπολιτες και παρά το γεγονός ότι ο έπαρχος δεν ανάβει τα φώτα για να μη φανεί το έργο του. Άλλο αν το φωνάζουν.
Δεν κατάλαβα γιατί δεν στάθηκες περισσότερο στο θέμα της φιλίας Ντούλε-Ταβο και τι πολιτικά σχεδιάζουν. Δεν ενδιαφέρει η προσωπική φιλία, αλλά η πολιτική συνεργασία. 15 χρόνια αυτοί οι δυο έκαναν πολιτικά και εθνικά άνω κάτω τη Δρόπολη και το Βούρκο. Υπάρχουν ακόμα οικογένειες που δεν μιλούν λόγω της "ιδεολογικής" τους κόντρας. Τώρα αυτοί τα βρήκαν. Θα ήταν θετικό βήμα αν υπήρχαν στη φιλία τους αρχές για το κοινό καλό. Τα βρήκαν για να επικρατήσουν προσωπικά πολιτικά και για δικά τους συμφέροντα. Τότε τσακώνονταν άγρια να υπάρχουν πολιτικά τώρα τα βρήκαν...
Τα βρήκαν, δλδ ενώνουν τις δυνάμεις γιατί και οι δυο μισούν το Ξερρα.... και κάνουν γι΄αυτό άνω κάτω, όχι μόνο τους απλούς ψηφοφόρους αλλά και τους επιχειρηματίες, τα στελέχη και ο, τι άλλο έχει μείνει στην Μειονοτητα....
Τέλος, θα πρέπει να σε συγχαρεί ειλικρινά κανείς διότι ενώ έχεις τα προβλήματά σου βρίσκει τρόπο να δίνεις το παρόν σου με την ώριμη πολιτική σκέψη και ανάλυση. Μου δίνεις και μένα την ευκαιρία να εκφραστώ και σε ευχαριστώ !!
Ο Αθώος

Ανώνυμος είπε...

ena ine siguro, ute KEAD Dule, Bollano den tha ine.

Ανώνυμος είπε...

O Kseras dhen vgeni bouleytis me tipota.Stin mionotita ektos apo mia fouxta psifous ergazomeni stis yperisies tou ypourgiou tou dhen tou dhini kaneneas psifo.Antipathitikos se oli tin mionotita.Rotiste kai mathete,dhen einai oti to leo ego.Kanete mia erevna kai tha mathete tin pragmatikotita.An sinexizi to LSI simaxia me to PD kamenos einai kai o Tavos.Sto Argyrokastro sigouro einai oti vgeni bouleyti 1 apo to KEAD sin enas allos mionotikos apo tin aristera.Mbori omos ton Ksera na ton kapsi o Ntoules me tin simaxia me ton Berisa.Sti thesi tou barka ag saranta alos tha pigeni,o barkas meni ektos.KEAD+PD vgazoun 2 bouleytes mionotiki.Aysto na pane,tha ehoume glentia.

Ανώνυμος είπε...

Barka, apo ayta poy grafeis exeis dikio se polla. To perisotero paralogo poy symbainei ston topo mas ta teleytaia xronia einai i filia Ntoyle _ Tavoy. Tosa xronia poy oi dropolites tsakonontan gia xatiritous ebgenan kai oi dyo boyleytes me tin ypografoi toy Nano kai gia to kalo ton dropoliton den mporesan mia fora na syzitisoun kai na ta broy gia na stamatoyse ayti i dixonia. molis omos kindineysan oi theseis toys apo kapoion trito poy mpike stin politiki xoris na to problepsoyn, ton ksera, eginan amesos koliti gia na filaksoun tis karekles toys. Se aytes tis ekloges parakalo to lao tis dropolis na dosei ston kathena oti toy xrostaei.

Ανώνυμος είπε...

MHN KOYRAZETE K POLY TO MIALO SAS. O VOULEYTIS POU THA EKPROSOPEI TIN MIONOTITA TOU VOURKOU GIATI STI DEROPOLI THA PAREI TO MAKRYTERO TOU KSERA K TOU TAVOU THA EINAI K PALI O SYNTROFOS DOULES. TO ATOMO PAIZEI SE DIPLO TAMPLO TIS DYO XORES ''EINAI LEGOMENI AEROGEFYRA THS ELLADOS ALVANIAS POU EIXE PEI K O EVREOS PAPOULIAS'' DULE GERA STO VOURKO KSANA!!!VAGGELAKI AYTH TH FORA THA THN ARPAKSEIS GIA TA KALA.
DROVIANITHS

Ανώνυμος είπε...

Μη έχετε αυταπάτες. Ο Ξέρρας είναι Βουλευτής. Θα πα΄ρει στην μειονότητα από 1800 μέχρι 2300 ψήφους. Του χρειάζονται μόνο 500 μειονοτοκοί ψήφοι για να είναι βουλευτής, γιατί το Δ. Κόμμα έχει σίγουρους δύο στο Αργυρόκαστρο. Όλα μπορεί να αλλάξουν αν ο Ντούλες πείσει το Μπερίσια να βάλει τρίτον τον Ξέρρα. Αλλά πόσους θα πείσει ο Ντούλες, τον Ράμα, τον Μέτα ή τον Μπερίσια. Τώρα δεν μπορεί να πείσει ούτε το Μάργκα στο Δέλβινο... Έχει ξεφουσκώσει

Ανώνυμος είπε...

PESATE OLOI STI LOYMPA TOU DOULE.
SHMASIA DHEN EHEI POIOS UA PROTOVGEI BOULEFTIS. SIMASIA EHEI POSOUS THA VGALOUME KAI AN AFTOI THA EHOUN OMONOIA KAI UA MPRESOUN NA PROSFEROUN.
EINAI GNVSTI H NOOTROPIA MAS. OPOIOS EINAI PANO THELOUME NA TON KATEVASOUME KATO.
TO MATHAME APO TON NTOULE ME TI MONI DHJAFORA OTI AFTOS TOUS KATEVAZEI OLOUS KATO GIA NA MEINEI AFTOS PANO. KAI DHEN VGIKE ENAS NA TON KATEVASEI KI AFTON POU TOSO TOU AKSIZEI, KATO....
TORA OMOW TOY IRTHE TO TELOS

Ανώνυμος είπε...

O kseras den to n psifizi i deropoli kai Pogoni gia to aplo logo:Pige se allbaniko komma gia to n synferon tou,mia zoi kolitos tou Ntoule ,beci,jani,jani klp kai edikse anantria,pabesa.I deropolites kai to Argyrokastro genikotera einai aristeri ,misoune ton Berisa.Oso gia to bourko lipame eiski toidio,me diafa oti vgeni enas vouleytis sta sigoura KEAD kai problepete kai deytero.Exo akousi kai ego oti me ton Barka Kotsio kati pezete,piges Spiro Kseras

Ανώνυμος είπε...

6:27 Kai i mia xoyfta anthropoi poy brizete ton ksera kai ton lete antipathitiko kata vathos ki eseis ton thavmazetai. Sygoyra den exei ti .... sympathia pu exei o Ntoyles sti deropoli alla prepei na to paradhextite pos kanei gia politikos kai exei dhinati grothia ... allo poy dhen tin xreisimopeiei apo anthropia.

Ανώνυμος είπε...

Εσεις οι μεγαλοι ελληνες πατριώτες με τη μουτρα θα βγήτε ξανα στη Βανιστα για καφε αν ο Ντούλες( για να φάει τον Ξέρρα) θα συμμαχίσει με το PD;

Σπαθάτος είπε...

Καλά, τι σας έχει πιάσει και δεν τον βρίζετε τον Πάνω Μπάρκα αυτή τη φορά?
Εμείς έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε πάντα να τον περνάτε επί πυρρός και σιδήρου!
Τι συμβαίνει και γίνατε καλά παιδιά?
Δε μου λέτε θα κάνουμε τώρα εμείς χωρίς την Έριδα και κυρίως χωρίς τους βαρβάρους????

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι απο τη Δερβιτσανη,το χωριο του Ξερα,και σας ομολογω πως δεν εχω καμια ιδιαιτερη συμπαθεια για αυτον.
Μετα απο 3 χρονια στην εξουσια,θαθελα να πω σ αυτους που τον κατηγορουν,πως μακαρι να βγαζαμε κι αλλους τετιους αντιπαθητικους βουλευτες !!!
20 χρονια ο συμπαθητικος DULE και η παρεα του δεν κουνησαν ουτε φυλο στη Δροπολη,παρα μονο εσπειραν γκρινια και διχονοια,εγω θα ψηφιζω απο δω και περα μονο αντιπαθητικουω τυπους που δουλευουν!!!
Και σας πληροφωρω πως στη Δερβιτσανη ο Ξερας θα παρει 700 ψηφους....
δερβιτσιωτης

Ανώνυμος είπε...

Ιστορίες περί άφθονης διούρησης
του Σπύρου Χρήστου
Φαίνεται πώς χωρίς καθόλου να το αντιληφθούμε καινούργιο σχίσμα επέρχεται στα πολιτικά μας πεπραγμένα, για προσωπικές και μόνο επιταγές των πολιτικών ταγών, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Αυτό ως πρώτη γεύση από την ανάγνωση του κειμένου του καθ’ όλα σεβαστού διακεκριμένου αρθρογράφου Π. Μπάρκα, τις ιδέες του οποίου ενστερνίζομαι παρόλο που σε μερικά σημεία έχω τις επιφυλάξεις μου, διότι οι ευθύνες στα πολιτικά πράγματα είναι διαχρονικές.
Ήθελα εξ ορισμού να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το επαίσχυντο γεγονός της κατεδάφισης της κατοικίας του συμπατριώτη στο Φανάρι επαρχίας Αλυκές, φέροντας στο προσκήνιο τις συνολικές ευθύνες στην ανάδειξη των τοπικών μας αρχών, των τόσο ανίκανων, κυνικών, αυτή την ασύμμετρη εθνική απειλή των ανίδεων βρακοτσολιάδων ερετών στις επαρχίες. Είναι τόσο έννομες οι πολυώροφες πολυκατοικίες πάνω από τα κύματα στην παραλία στους Αγίους Σαράντα και παραβίασε τα πολεοδομικά σχέδια στο Φανάρι ο συμπατριώτης;! Προφανώς ανέκδοτο!
Επανέρχομαι στο επίμαχο. Το πρώτο πράγμα για να έχει διάρκεια ένα πολιτικό σχήμα είναι να επιλύει μερικά βασικά προβλήματα των ψηφοφόρων που εκφράζει. Ο κόσμος σου περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την ανασφάλεια, νοσταλγεί υποχρεωτικά την πάλαι ποτέ τάξη τη μπομπότα, του ολοκληρωτικού καθεστώτος, εκείνη τη μίνι πρόνοια! Γιατί; Επειδή κανένας μα κανένας δεν νοιάστηκε ποτέ για τα προβλήματά του!
Είναι έκδηλη, μα τόσο φανερά, εξωφρενικά έκδηλη η ανεπάρκεια, η ασχετοσύνη, των πολιτικών όπου ένα κατεστημένο εδώ και χρόνια, μας εμφυτεύει. Με απίθανους τρόπους ενθρονίζουν την κάθε επαιτεία ως, βουλευτές, έπαρχους, προέδρους, σύμβουλους κ.ο.κ. έχει σχέση με τα κοινά μας. Γιατί;! Διότι έτσι, με ένα αποψιλωμένο, τσόντα, πολιτικό σχήμα, μπορούν να εφαρμόσουν τα σχέδια των πελατειακών σχέσεων, το ξεπούλημα του τόπου, όπως πράγματι το βιώνουμε και εξελίσσεται.
Μα αυτοί, οι βουλευτές, δεν επικοινωνούν αναμεταξύ τους, είναι άστεγοι εθνικά, δεν πρεσβεύουν κάποιο εθνικό αφήγημα, κάποιο ελπιδοφόρο μήνυμα στον ορίζοντα του εθνικού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τοπίου. Δηλαδή οι μαθητές, αυτοί οι λίγοι, διδάσκονται στα σχολικά κείμενα της ιστορίας, της λογοτεχνίας, της γεωγραφίας, τα ανάλογα αλβανικά, προσβλητικά εθνικά, μεταφρασμένα στα ελληνικά;! Δηλαδή η ενοποιημένη της εθνικής παιδείας, όπως ορίζουν διεθνείς συμβάσεις, πάει περίπατο;! Τα χωράφια μας, τα λιβάδια, τα δάση αυτά που γίνονται κάθε θερινή περίοδο καψάλα, τα ποτάμια, πώς κάνουν φτερά, έγιναν περιουσίες σε ετερογενείς, ετερόδοξος, δίχως να κινητοποιηθεί από την παρούσα πολιτική τάξη ο λαός που εκφράζει;! Μια πολιτική τάξη, ένα πολιτικό σχήμα, τι ακριβώς επιτελεί;!
Είναι σαφές. Έρχονται ξυπόλυτοι και εντός ολίγου χρόνου κατοχής πολιτικού ή θρόνου εξουσίας, υψώνουν πύργους, έχουν εξοχικά, δεύτερο, τρίτο, εταιρείες. Τουτέστιν κατουρούν, και από την άφθονη διούρησή τους ο τόπος μαράζωσε. Για να μην μακρηγορώ. Το παραμύθι κάπου τελειώνει. Πρώτον, πρέπει να το αντιληφθούν τα κέντρα που παρέχουν βοήθεια στους υποβασταζόμενους πολιτικούς την παύση αυτής της καταστροφικής ρήτρας, δεύτερον η διανόηση, ο ιστός, του ηπειρωτικού ελληνισμού της Αλβανίας, να προσέλθει στο σκηνικό, να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες, να συγκλίνει σε επιτροπεία σοφών, σε δυναμικά πολιτικά σχήματα, σύγχρονων προδιαγραφών, απαγγιστρωμμένα από κέντρα διαπλοκής και φαύλους κύκλους.
Νέους ανθρώπους, πολιτικούς επιστήμονες, άφθαρτους, με οράματα, θέληση, βούληση, να αλλάξουν καταστάσεις συλλήβδην, να παράγουν πολιτικές, να διακινούν ιδέες, τροφοδοτούν τον τόπο με μηνύματα ελπιδοφόρα, σχέδια ανάπτυξης, ποιότητας ζωής, δημοκρατίας, χρειαζόμαστε. Να απαλλαχθεί αυτή τη διαχρονική άφθονη διούρηση του πολιτικού κατεστημένου, του Ντούλε, του Τάβου, του Ξέρα, να ανοίξουν ορίζοντες πολιτικού προγραμματισμού, να ανοίξουν πόρτες, παράθυρα για φρέσκο πολιτικό αέρα, νέα παιδιά. Αν υπομένουμε να ανακυκλώνουμε τα ίδια πρόσωπα στα παρείσακτα σχήματα, Ομόνοια ή ΚΕΑΔ, με τις γνωστές άγνωστες, στημένες συνδιασκέψεις και συνέδρια, σωθήκαμε!

Ανώνυμος είπε...

6:27 και 11:49 είστε συντονισμένοι για να λέτε ανέκδοτα; τόση σιγουριά ότι το κεαδ βγάζει 1 στη δρόπολη και στο βούρκο παίζει και για δεύτερο!!!!! το άλλο με τον τοτό γιατί δεν μας το λέτε;

Ανώνυμος είπε...

O DHERVICOTIS TA LEI OMORFA QE OREA OTI TTHA STIRIKSI TON HORIANO TU QE STIN DHERVICANI THA PARI 700 PSIFUS .EMIS I VURKARIDHES PALI THA MAS KSANAPJASUN KOROIDHO ,NA KSANAPSIFISOME DHROPOLITES ,QE OVURKOS NA KATASTREFETE APO TUS CAMIDHES OPOS STO HORIO FANARI.KSIPNISTE REEEEEEE JATI JEMISE O URANOS ME MAVRA SINEFA,QE I EPARHIES ME BUFUS QE KORAQA PU KSERUN MONON NA TA ARPAZUN,JATI INE TEMBELLOSHKILLA QE TIN DHULA TU EPARHU TIN VLEPUN OS IKONOMIKO EPANGJELLMA,ITE SAN EMBORIQI EPIHIRISI.+o vurkaris+

Ανώνυμος είπε...

ο ντουλες δεν εχει την αναγγη της δερβιτσανης,εχει το χωριο του τη γοραντζη,που της εχει κανει τοσα εργα.1]υδραγωγειο,2]την πλατεια,3]την εκλεισια,4]τους δρομους,5]το αεροδρομιο και το ποιο σημαντικο,κρατειθητε γιατι ο μεγαλος αρχηγος εχει στα σχεδια του ο καμπος της δροπολης να φυγει απο κει να τον παει στα βουνα και στη θεση του να φτιαξει μια τεραστια θαλασα....κατακα'ι'μενη δροπολη[β.ηπειροσ] τι σουμελε να παθεις....Βορειος

Ανώνυμος είπε...

11.12,o kseras dhen pire psifous gia tis topikes eklloges sti dervitsiani gia ton barouta,tha pari o idios stis vouleytikes?????ella na prosthesoume kai to psifo sou dhen vgeni!!!!!Otan leme antipathitokos enooume antipathitikos.

Ανώνυμος είπε...

4-34....
file mou o Kseras stis proigoumenes ekloges pire 500 psifous sti Dervitsani,kai sou ypenthymizw pws tous pire xwris na exei kanei akoma tipota,alla kai mesa se 20 meres,afou allakse komma kai pige me to Berisha....
sou ksanalew pws den eixa kamia ma kamia sympatheia gia to atomo,isa isa mou tin edeine ontas parea me to Dule,wstoso lew mia apli alitheia...tou akseizei ypostyriksi !!
Twra, oso gia tis topikes,eixame 2 dervistotes ypopsifious. exw na sou pw kati aplo :O Maluqis (ton opoio kai psifisa) einai episis apo ti Dervitsani,kai einai kalo paidi,gi ayto kai pire poio pollous psifous apo to Mparouta...En tw metaksi pire kai olous tous psifous tou PS.o Kseras edw ti rolo varaei re filarako ???
twra tha sou eksigisw apo vgainoun oi 700 psifoi tou Ksera...
To kalo paidi Maluqis,ws kyrios ekfrastis tou Dule sti Dropoli,exei parei tin katw volta se dimotikotita,ton vrizoun kai ton katigoroun dustyxws kai oi petres,(lew dystyxws epeidi ton ypostiriksa ki egw).kai ton katigoroun di oti den ekane apolytws tipota mexri twra,ki otan leme tipota ,leme TIPOTA !!
episis oi PS.-destis DRopolis theloun to DULE kai to Maluqi kremesmenous,afou den tirisan tis proeklogikes tous desmeyseis...
o DULE apo tin alli ,exei 500 xronia na emfanistei,pws thelete dld na parei psifous ???
twra katalaves kati i.....
dervitsotis

Ανώνυμος είπε...

4:34 Exeis dikio na ton les antipathitiko ton Ksera giati ton vlepeis kathe paraskevo-savato-kyriako sti Dropoli kai soy anavei ta lampakia. To Ntoyle poy exeis na ton deis 3-4-5 xtonia sta xoria tis dropolis toy exeis ksexasei tin fatsa kai to ti prepei na kanei, kai ton thymase me sympatheia. Kala na patheis!

Ανώνυμος είπε...

Ο Μπάρκας τα λέει γιατί του κλαίει το μάτι να γίνει αυτός βουλευτής

Ανώνυμος είπε...

pros 11-22
O barutas stis topikes ekloges pire gyro sto 40% ton psifon..
diladi pio polous psifous apo ton Ksera stin kato dropoli,episis pire pio polous apo to PBDNJ,alla kai apo to PS ksexorista !!!!
dld ean to PS tha evgaze diko tou ipopsifio tha itan simera eparxos !!!ayto isxyei gia tis perissoteres eparxies sti B.Hpeiro..

Ανώνυμος είπε...

Esis oi dheropolites anekathen iste simferonolloji qe bebea tha psifisete Ksera. Oxi jati ine andipathitikos alla epidhi ine dhinamikos,exi tolmi qe kani ergo. Oso ja to Dule dhen exete kanena dhiqeoma na ton htipate ite na ton iperaspizeste. 4 fores evale ipopsifiotita sti Dheropoli qe tis 4 dhen ton psifisate. Tora ine dhiko mas pedhi sto Vurko. Emis imaste perifani jati dhen mas ekane kanena ergo. Ti to thellume. Simasia exi pu katharise ollus eqinus pu ithellan omonia qe kratise konda tu mono eqinus pu thellun afton, kanun oti thellun qe dhen tus njazi ja sxolio qe ja elinismo. Lipume pu qe o P. Barkas theli na ton amfisvitisi ja vulefti. emis sto Vurko dhen thellume tipota allo ektos to Dule vulefti.Imaste panda etimi na dhosome qe to ema mas ja ton megalo igeti.! Na skasun i dheropolites.! = QENURJOTIS =

Ανώνυμος είπε...

Το χωριό καίγονταν και η μπάμπω λούζονταν. Εδώ γινήκαμε ξένοι στον τόπο μας, μας πήραν λιβάδια, γη, πηγές, δάση, μας έδιωξαν από τις 3 πόλεις, δημιουργούν νησίδες στα χωριά μας κ.λ.π. και εσείς φιλοσοφείτε αν βγουν βουλευτές ο Ξέρας, ο Ντούλες, ο Τάβος, ο Μπάρκας κ.λ.π. Για βγήκαν όλοι. Αλλάζει κάτι; Σοβαρευτείτε...

xalkida 13 είπε...

o kseras tha eina sygoyra ipourgos giati kani erga kai to poio basiko einai apo tin megali derbitsani oso gia ton poythena ntoyle poy enfanizete kathai dyo xronia otan exei ekloges se ligo tha ksexasei kai ta ellinika poy eiksere tha parei to mpoylo derbitsani 13

Δημοσίευση σχολίου