2005, Αθήνα, προεκλογική συγκέντρωση της «Ομόνοιας». Οι υποψήφιοι βουλευτές Ιατρού, Μπολάνος, Μήτσος και Νάτσιος |
- Σενάρια για τον νέο νόμο
- Πως επηρεάζεται η εκπροσώπιση της μειονότητας.
- Η πρόταση του "Βορειοηπειρώτη"
Για πρώτη φορά, μετά τις εκλογές του 2009, κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Αλβανία, συμφώνησαν στην ψήφιση νόμων που απαιτούν τα 3/5 της βουλής. Με φόντο την αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι σοσιαλιστές είπαν να το πάρουν αγάλια – αγάλια, ψηφίζοντας μαζί στην αρχή κάποιους "soft" νόμους, όπως είναι ο κώδικα κυκλοφορίας στη θάλασσα, τον αέρα και στις σιδηροδρομικές γραμμές.
Σε συνεδρίαση των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα αναλάβει το έργο της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος
«Οι αποφάσεις αποτελούν ένα ισχυρό μήνυμα που χαιρετίζεται από το διεθνή παράγοντα, ο οποίος συνεχώς ενθάρρυνε και στήριζε τη διαδικασία», είπε η Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής Jozefina Topalli.
Δήλωση για το «μεγάλο» γεγονός έκανε και ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στα Τίρανα.
«Η διακομματική συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό βήμα εμπρός, το οποίο πρέπει να επισημοποιηθεί από την ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη».
Οι φήμες για τις αλλαγές στο νόμου
Η προεργασία για το νέο εκλογικό νόμο ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες και από πληροφορίες που διέρρευσαν στα αλβανικά μέσα, εξετάζεται να παραμείνει το περιφερειακό σύστημα ενώ κάποια από τα σημεία που μπορεί να αλλάξουν είναι:
1. Οι εκλογικές περιφέρειες από 12 να γίνουν 6. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι οι περιφέρειες Αυλώνας κα Αργυρόκαστρου να είναι σε μία εκλογική ζώνη.
2. Οι λίστες των κομμάτων να είναι ανοιχτές (με σταυρό προτίμησης). Παρόλο που είναι δημοφιλές και θα αρέσει, είναι ένα από τα σημεία που μάλλον δεν θα αλλάξει αφού βολεύει τους προέδρους των δύο μεγάλων κομμάτων για να επιβάλλουν την «τάξη» αφού η εκλογή του κάθε βουλευτή εξαρτάται από τη θέση που θα έχει στο ψηφοδέλτιο. Τελευταία μάλιστα, ακούγεται ότι και στην Ελλάδα θα εφαρμοστούν οι κλειστές λίστες.
3. Κατώτερο πλαφόν και συμψηφισμός. Με τον ισχύον νόμο, υπάρχει μόνο περιφερειακό πλαφόν και δεν γίνεται συμψηφισμός μεταξύ των αποτελεσμάτων των 12 περιφερειών. Στις τελευταίες εκλογές π.χ. υπήρχαν κόμματα που πήραν παναλβανικά περισσότερους ψήφους από το ΚΕΑΔ και το PDI και δεν πήραν κανένα βουλευτή ενώ τα δύο αυτά μικρά κόμματα επωφελήθηκαν γιατί έχουν συγκεντρωμένους ψήφους σε συγκεκριμένες περιφέρειες.
Στην Αλβανία ψηφίζουν περίπου 1,5 εκ. οπότε αν τελικά μπει αλβανικό πλαφόν, τα δύο κόμματα της ελληνικής μειονότητας πολύ δύσκολα μπορούν να βγάλουν κάποιο βουλευτή, εκτός και αν το πλαφόν θα είναι κάτω του 1.5% ή αν στις εκλογές έρθει σημαντικός αριθμός Βορειοηπειρωτών από την Ελλάδα.
Σε περίπτωση που τελικά παραμείνει ο ίδιος εκλογικός νόμος (κάτι που συμφέρει την ΕΕΜ), το πιθανότερο είναι τα δύο ελληνικά κόμματα ΚΕΑΔ και ΕΕΜΜ - MEGA να βγάλουν από ένα βουλευτή στην περιφέρεια Αυλώνας εφόσον φυσικά ανήκουν σε κάποια συμμαχία με τα μεγάλα αλβανικά κόμματα. Δεν αποκλείεται πάντως να μείνουν και οι δύο απέξω, εάν οι «σύμμαχοι» κάνουν το δικό τους αγώνα στη μειονότητα (όπως το ΣΚ το 2009).
Η εκλογή βουλευτή με το χρίσμα ελληνικού κόμματος στην περιφέρεια Κορυτσάς και Αργυροκάστρου, μπορεί να γίνει μόνο εφόσον συμπράξουν όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού κάτι που φαντάζει αδύνατο αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι έλληνες για την είσοδο τους στη βουλή θα διαλέξουν τον εύκολο δρόμο των μεγάλων αλβανικών κομμάτων.
Ένα «τρελό» σενάριο
Υπάρχει και ένα σενάριο που στην πιάτσα μας μπορεί να ακούγεται τρελό αλλά πιστεύουμε πως θα ήταν το καλύτερο:
Τα δύο ελληνικά κόμματα να μην συμμετέχουν στις συμμαχίες των μεγάλων αλβανικών κομμάτων αλλά να δημιουργήσουν τη δική τους. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνεις:
1. Την πολύ μεγάλη συσπείρωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στην ιδέα της αυτόνομης εκπροσώπησης και αφήνεις εκτεθειμένους όλους τους Έλληνες που συμμετέχουν στα αλβανικά κόμματα.
2. Εξασφαλίζεις την συμμετοχή στην αλβανική βουλή χωρίς υποχρεώσεις. Ακόμα και στην περίπτωση που θα εκλεγεί μόνο ένας θα εκλεγεί από το κόμμα που θα λάβει τους περισσότερους ψήφους, οπότε τι πιο δημοκρατικό;!
3. Ακόμα και αν δεν εκλεγεί κανένας βουλευτής το εθνικό όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
9 comments:
Ρε αδερφε το ριξες στην δημαγωγια, εισαι αφελης ή νομιζεις πως οσοι σε διαβαζουν ειμαστε αφελεις; Αυτο το 3 ειναι πολυ σοβαρο για να το πλασαρεις ετσι σκετο. Ποιο θα ειναι το πολυ μεγαλυτερο ωφελος με λιγα απλα λογια;
Ωραία τα λες Βορειοηπειρωτη στην τελευταία παράγραφο, ενωτικό αλλα πονηρουλικο και απίθανο. Δεν πρόκειται η ΟΜΟΝΟΙΑ να κάνει μια τέτοια συνεργασία, ειδικά με ένα κόμμα υπό διάλυση. Να δώσει δηλαδή το φιλι της ζωής σε έναν πεθαμενο. Το μόνο που πρέπει να αλλάξει στον εκλογικό νομό είναι αυτο που ζητάει ο Ντουλες, να ψηφίζουν και αυτοί που μένουν εκτός Αλβανίας. Μόνο. Έτσι θα καταφέρουμε να απεμπλακουμε απ τις συνεργασίες με τα αλβανικά κόμματα. Μόνον έτσι βγαίνουν τα νούμερα. Και απο κει και πέρα, ας κερδίσει ο καλύτερος.
3.42. Η ενότητα, είναι πολύ πιο σημαντική από το να εξασφαλίζει τα προς το ζειν (και όχι μόνο) ενός ή κάποιων ανθρώπων. Όχι βέβαια ότι η είναι αυτοσκοπός αλλά ίσως μετά από αυτή μπορεί να γίνουν πιο παραγωγικοί. Μέχρι σήμερα όποιος ήταν απέναντι πολιτικά, ήταν αυτομάτως εχθρός, προδότης κλπ. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι πολιτικοί αντίπαλοι στη μειονότητα, δε νομίζεις πως ήρθε ο καιρός;
4.22 Ακόμα και αν είναι έτσι, εσύ προτιμάς το ΚΕΑΔ να δίνει φιλιά στο ΣΚ Αλβανίας; Αν το ΜΕΓΚΑ είναι υπό κατάρρευση να είσαι βέβαιος/η ότι δεν πρόκειται να το σώσει το ΚΕΑΔ. Μάλλον δεν γνωρίζεις το νόμο, σε περίπτωση που συνεργαστούν και οι ψήφοι του μέγκα είναι λίγοι, τότε αυτοί προσμετρούνται στο ΚΕΑΔ, άρα σε αυτή την περίπτωση το φιλί το δίνει το ΜΕΓΚΑ
Υ.Γ. Πειράζει που θέλω να φιληθούν;;;
Ίσως έπρεπε να διατυπωθεί διαφορετικά. Δεν είναι τόσο η ενότητα, όσο η επικοινωνία των διαφορετικών συνιστωσών του ελληνισμού. Η ενότητα μάλιστα ως αυτοσκοπός καταντάει σε πλαδαρότητα
Το εμπόδιο είναι μόνο ένας (δε λέμε ονόματα για να μη μας πουν εμπαθείς). Θα μου πείτε αν μπορεί να το κάνει μαγκιά του! Έτσι είναι, άλλα υπάρχει και μια άλλη χαριτωμένη άποψη που μου είπε κάποιος μπάρμπας:
«Όταν ήμασταν μικροί, παίζαμε όλα τα παιδιά του χωριού με μία μπάλα από μπαλώματα. Καμιά φορά, κάποιο παιδί άρπαζε τη μπάλα και έφευγε τρέχοντας σπίτι του και μέναμε όλοι χωρίς να ξέρουμε τι να κάνουμε»
Η μπάλα είναι το βαρύ όνομα της «Ομόνοιας», το παιδί βρείτε το μόνοι σας….
Αστοχο το ανεκδοτο β.ηπειρωτη.
Ο Dule δεν ξερει καθολου απο μπαλα.
ο τυπος στηριζεται απλα στους αφελεις συμπατριωτες μας που εχουν μαθει απλα να ψηφιζουν Ομονοια κι ας ειναι κι ο τρελος τοθ χωριου.
Τωρα ακουσε και το δικο μου ανεκδοτο
Οταν εγω ημουν μικρος και παιζαμε ποδοσφαιρο τυχαινε καμια φορα να ημαστε μονος αριθμος παιδιων...δλδ 15,17,κλπ.
Επρεπε καποιος να μεινει απεξω,κι επειδη κανεις δεν δεχοταν,αυτος που περισσευε επαιζε μπαλαντερ.
Επαιζε παντα δλδ για την ομαδα που ειχε τη μπαλα,και μολις η μπαλα αλαζε κατοχη, αλαζε κι ο μπαλαντερ ομαδα...Οπως καταλαβαινεις λοιπον,ειχε το προνομιο να μην επεμβαινει ,να μη κανει τακλιν,μονο να περνει τη μπαλα απο πασα και χωρις κοπο.
Αν δεν σου θυμιζει κατι αυτο,εγω θα ελεγα να το συγκρινεις με την πορεια του ΚΕΑΔ επι εποχης Dule,να παιζει με οποιο μεγαλο Αλβ.κομμα ειχε την εξουσια,χωρις να ξερει ουτε τα βασικα της μπαλας,κοροιδευοντας με ολους μας.
Και περνοντας βεβαιως ολα τα οφελη για λογου του,αλλα και για την κλικα που εχει φτιαξει γυρω του, ολοι αμπαλοι,μη ξεχνιομαστε....
Ωριαίο άρθρο!!!
Δεν το συναντάς σε πολλά Βορειοηπειρωτικά blog.
Μπορεί το συγκεκριμένο άρθρο να αποτελεί μια προσωπική γνώμη αλλά σίγουρα προβλημάτισε τους αναγνώστες και τους έβαλε να σκεφτούν κάποια θέματα τα οποία ενδεχομένως να αγνοούσαν.
Ακόμα και η πρόταση, όσο ανατρεπτική και αν είναι, αποτελεί και πάλι αντικείμενο προβληματισμού και θέτει προ των ευθυνών τους όλες τις πλευρές της Βορειοηπειρωτικής πολιτικής κοινότητας.
Πάντως πρέπει να παραδεχτώ πως η συμμαχία ανάμεσα στα δυο κόμματα (PBDJ- MEGA) φαντάζει ταινία επιστημονικής φαντασίας που οι πιθανοί πρωταγωνιστές θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την πραγματοποίηση της.
Ο Βορειοηπειρωτη, και σένα τι σε νοιάζει μο οι εκλογικοί νομοί κτλ?
Εσύ είσαι μια με τους απ'εδω μια με τους απ'εκει, ζυγίζεις καταστάσεις αλλά δεν κάνεις κίνηση, μόλις κατασταλάξεις ποια πλευρά θα είναι η πιο συμφέρουσα για σένα, θα παίξεις μπάλα. Παρτάκιας άνευ συντρόφου.
Βλεπω στη φωτογραφια 4 υποψηφιους του 2005 ...
1- Ιατρου. no coment. Η καλυτερα τα παντα ολα, που λεει κι ο Αλεφαντος.
2- Μπολανος. αρλουμπες,φουμαρα εθνικιστικα,δηλωσεις-καπνογονα στο γυαλι,και εργο μηδεν.Ο πλεον μακροχρονιος παρανομος προεδρος της Ομονοιας μεχρι σημερα.
3- Μητσιος. πρωιν μελος της κλικας,επικυριγμενος "προδοτης".Επικυνδινος ως δεξιων πεπειθησεων.
4- Νατσης η Νατσιος. Υπευθυνος του τυπου και της προπαγανδας της κλικας για πολλα χρονια. Απο τους προσφατους προδοτες κι αυτος.κατα τα αλλα τιποτα.
Αναρωτιεμαι πως τελικα δεν μας φταιει κανεις.
Το προβλημα μας τελικα δεν ειναι ποιον θα εκλεξουμε βουλευτη αλλα ποιον θα εκλεξουμε για υποψηφιο...τι λετε ???
Βορειοηπειρώτη, για τον εκλογικό νόμο νομίζω πως θα ήταν καλύτερο η Ε.Ε. Μειονότητα να είχε το δικότης ποσοστό στο αλβανικό κοινωβούλιο. Κάτι σαν αυτό που έχουν οι σέρβοι στο κόσοβο, οι ούγγροι στη Ρουμανία και άλλες διάφορες μειονότητες στην Ευρώπη. Έτσι θα ήταν προς όφελος της Ε.Ε.Μειονότητας και θα ρυθμίζονταν αρκετά πράγματα σε σχέση με εμάς. Αν θέλεις περισσότερα, ευχαρίστως να σου γράψω...αλλά καλά θα είναι να βάλουμε το μυαλό να δουλέψει..
Δημοσίευση σχολίου