Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Απογραφή πληθυσμού made in Albania: Δηλώνεις Έλληνας; Δεν καταγράφεται η εθνικότητα!

Το φιλόδοξο εγχείρημα της Αλβανικής Κυβέρνησης για να κάνει, την πρώτη ελεύθερη απογραφή πληθυσμού όπου μεταξύ των άλλων οι πολίτες μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν  ως προς την εθνικότητα, το θρήσκευμα και την μητρική τους γλώσσα, φαίνεται πως καταρρέει. Δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των μειονοτήτων που αντιτίθενται στο ερωτηματολόγιο και το νομικό πλαίσιο αλλά δεν υπάρχει και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για κάτι τέτοιο. Για τους 15.000 απογραφείς δεν έγινε καμία εκπαίδευση και μη γνωρίζοντας οι ίδιοι τη διαδικασία, επηρεάζονται από τις διάφορες εθνικιστικές φωνές που κατέκλισαν τις αλβανικές τηλεοράσεις πριν και κατά τη διάρκεια της απογραφής (1-20 Οκτώβρη). Η μεγαλύτερη «μάχη» δίνεται στην Κορυτσά, περιοχή στην οποία οι Αλβανοί δεν μπορούν να χωνέψουν πως υπάρχουν  Έλληνες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς απογραφέα, «τι κάνετε» όταν δηλώνουν Έλληνες»; Η νεαρή απογραφέας απάντησε απλά: «Συμπληρώνουμε απλώς το ονοματεπώνυμο και κανένα άλλο στοιχείο»!!!
Η Κορυτσά αυτή τη στιγμή θυμίζει τη Χειμάρρα του 2000, τότε που ενώ ήταν βέβαιο ότι η Αλβανική Κυβέρνηση του Φατός Νάνο δεν θα επέτρεπε τη νίκη του Βασίλη Μπολάνο - θεωρώντας ότι παραδίδει τη Χειμάρρα στους Έλληνες - ο αγώνας της Ομόνοιας, το πείσμα των Χειμαρραίων και το μαγειρεμένο έστω ποσοστού του 40%, ανάγκασε αλβανούς και ξένους να μιλούν για πρώτη φορά για την ελληνική μειονότητα της Χειμάρρας.  


Το βίντεο της αλβανικής τηλεόρασης, μπορείτε να το δείτε εδώ  

7 comments:

αριστερα είπε...

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Κορυτσάς που κατέκτησε το πρωτάθλημα Αλβανίας το 1933 είχε το παρακάτω ρόστερ:
http://aristerastidropoli.blogspot.com/2011/10/1933-skenderbeu.html

Ανώνυμος είπε...

Ayta na ta vlepeis esi vorioeipeirvth pu ise ypermahos ayths ths apografhs parodhia.Akoma qe 250000 na dhillosn Ellines, oi Alvanoi tha tus meiosun se 50-60000 eite symetehun,eite boikotarun thn apografi.Ayti h aksiopisti kata t'alla apografi symfona me ton Kserra,Barka,Barka qe esena varioeipeiroti einai telika oti hirotero ehi na apodhiksi h alvaniqi politeia enanti ths EEM.EDHO QE TORA APOHI.Ayth prepei nanai h monadhiqi apandish olon ton Ellhnon apenandi stis pallinodhies ton Alvanon.

Βορειοηπειρώτης είπε...

Αγαπητέ 9.55 δεν είμαι υπέρμαχος καμιάς απογραφής, είμαι υπέρμαχος της αγωνιστικότητας όπως εκφράζεται στην τελευταία παράγραφο που δεν διάβασες ή δεν κατάλαβες.
Εσύ ποια λογική υπερασπίζεσαι, «δείρε με πασά μου να αγιάσω»;

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρωτη έχεις κάνει ένα βασικό λάθος. Ενώ πιστεύεις ότι η ΟΜΌΝΟΙΑ ορθά απέχει, έχεις προβάλλει απίστευτα όλες τις άλλες φωνές που είναι υπέρ της απογραφής. Δεν κατάλαβες απ την αρχή ότι αυτο κάνει κακο. Η μαχητικότητα και ο αγώνας σίγουρα δεν δίνεται απ τα blogs. Η θεματολογία του blog δείχνει έναν πολέμιο της απόφασης της ΟΜΌΝΟΙΑΣ περισσότερο απ ότι δείχνει έναν αγωνιστή. Ενώ συνηθιζεις να κανείς σχόλια σε δημοσιεύσεις , σε καμία απο αυτές που ήταν επιλεκτικές προς την ΟΜΌΝΟΙΑ δεν είπες ναι μεν αλλα. Πουθενά δεν υπερασπιστηκες την απόφαση της ΟΜΌΝΟΙΑΣ . φιλικά πάντα

Ανώνυμος είπε...

Εgo iperaspizome th llogiqi oti mia sosti apografi mborei na jinei mono apo ksenoys apografeis qe me sosto erothmatollojo.200000 peripu v/hpeirotes poy zoyn sthn Elladha akoma qe na erthun dhen tha mboresun na dhillosun thn ethnikothta tys.Tote ja pia apografi millame qe ti einai aytes oi burdhes poy dhiallallun meriqoi dhiqi mas peri dhiqehs qe sostis apografis;

Ανώνυμος είπε...

Ολοι εσεις που φαγωθηκατε να απογραφουμε ελπιζω να μην βγειτε κατηγορουμενοι για αισχατη προδοσια

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...

Όποιος απέχει δεν δικαιούται να διεκδικήσει κάτι γιατί δεν συμμετείχε.
Το πρόβλημα στη διαδικασία απογραφής το βγάζει η συμμετοχή και όχι η αποχή.
Τώρα που συμμετοχή των Ελλήνων στην απογραφή αποκαλύπτει τα σκάρτα δεν θα έρθει από πάνω η ΟΜΟΝΟΙΑ για να πάρει την πρωτιά.
Τυπικά νομικά δεν υπήρχαν ψεγάδια. Αν στην Αλβανία δεν εφαρμόζεται ο νόμος αυτό είναι απόλυτο κακό και ξανά με την αποχή δεν βγάζεις τίποτε. Ο ΑΘΩΟΣ

Δημοσίευση σχολίου