Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ο Σταυρος Τζιμας στην «Καθημερινή» για την απογαρφή στην Αλβανία


Αμφιλεγόμενη αποχή
Για την Αλβανία, η απογραφή του πληθυσμού, που διενεργείται από τις αρχές του μήνα και ολοκληρώνεται την Κυριακή ήταν μια δοκιμασία στην ανηφορική διαδρομή της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μολονότι απομένουν δύο μέρες για την ολοκλήρωσή της, η διαδικασία αμφισβητείται ήδη. Πολλοί, και όχι μόνο οι Ελληνες μειονοτικοί που αποτελούν τη μεγαλύτερη και πλέον συμπαγή εθνοτική ομάδα, μιλούν για παρωδία. Ο τρόπος διεξαγωγής της παρομοιάζεται, υπαινικτικά, «με τις αλβανικές εκλογές», όπου, με κραυγαλέο παράδειγμα τον Δήμο Τιράνων, παγίως σημειώνονται άνωθεν απροκάλυπτες επεμβάσεις για την αλλοίωση αποτελεσμάτων.


Η αλβανική κυβέρνηση τήρησε σε γενικές γραμμές τα ευρωπαϊκά στάνταρ, συμπεριλαμβάνοντας αρχικά στο ερωτηματολόγιο προαιρετική δήλωση εθνικότητας και θρησκεύματος. Δεν μπορούσε, εξάλλου, να πράξει διαφορετικά, αφού βρισκόταν υπό το βλέμμα των Bρυξελλών και των άλλων διεθνών οργανισμών. Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπέκυψε στις πιέσεις ισχυρών ακραίων εθνικιστικών κύκλων, των Αλβανοτσάμηδων πρωτοστατούντων, και την ύστατη ώρα τροποποίησε τον νόμο, ακυρώνοντας στην πράξη το ερώτημα περί εθνικότητας. Ο φόβος ότι η απογραφή μπορεί να εμφανίσει έναν αριθμό Ελλήνων πολλαπλάσιο εκείνου των 58.728 που είχε δηλωθεί στην απογραφή του κομουνιστικού καθεστώτος το 1989, η οποία καταγράφηκε στη συνείδηση της μειονότητας ως «στατιστική γενοκτονία», υπερίσχυσε. Ενα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, με αυξημένη, δηλαδή, πληθυσμιακά την ομογένεια θα άλλαζε τον εθνοτικό χάρτη σε μια χώρα που κατατρύχεται από το σύνδρομο της εχθρικής περικύκλωσης - πρωτίστως της ελληνικής επιβουλής.

Με βάση την τροποποίηση, ο αυτοπροσδιορισμός ενός πολίτη στην τωρινή απογραφή θα διασταυρωθεί στη συνέχεια με παλαιότερα στοιχεία του στο ληξιαρχείο και αν σε αυτά εμφανίζεται με διαφορετική εθνικότητα τότε θα του επιβληθεί πρόστιμο χιλίων δολαρίων για ψευδή στοιχεία! Με τον τρόπο αυτό όμως, ως Ελληνες θα καταχωρισθούν μόνον όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα ληξιαρχεία των ενενήντα εννιά χωριών του Νότου, που από την εποχή του Χότζα αναγνωρίζονται ως μειονοτικές ζώνες. Αν για παράδειγμα ένας κάτοικος της Χειμάρρας ή της Κορυτσάς, προπυργίων της ομογένειας, που το κομμουνιστικό καθεστώς άφησε εκτός μειονοτικών ζωνών, αυτοπροσδιοριστεί ως Ελληνας, όχι μόνο δεν θα καταχωρισθεί ως τέτοιος αλλά θα πληρώσει και ένα γερό ποσό για τιμωρία! Για να αποφύγει την παγίδα της τεχνητής της συρρίκνωσης, η οργανωμένη ελληνική μειονότητα αποφάσισε να απόσχει και μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει δική της απογραφή την ερχόμενη άνοιξη. Μια μερίδα της, ωστόσο, προσήλθε στη διαδικασία, μεταδίδοντας εικόνα διχασμού. Επιπλέον, η ορθότητα της απόφασης περί αποχής συζητείται, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος δημογραφικών τετελεσμένων σε σχέση με την πραγματική αριθμητική δύναμη του ελληνισμού της Αλβανίας.

7 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ Β. ΗΠΕΙΡΟ...
ΑΡΘΡΟ 100 % ΒΓΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΚΑΣ ΤΑ ΣΑΙΝΙΑ.
ΤΣΙΜΑ, Η ΚΑΤΕΒΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΑΨΕ,...Η ΚΑΤΣΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΜΑΣ ΤΑ ΖΑΛΙΖΕΙΣ ΑΛΛΟ...
ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ "η οργανωμένη ελληνική μειονότητα" !!!!

Ανώνυμος είπε...

Ε πως να το κάνουμε αγαπητέ 4.32 . Για όλο τον κόσμο η οργάνωση έγκειται στην πολιτική εκπροσώπηση. Και αν θυμάσαι καλα η δικη σου η κλίμα στις τελευταίες εκλογες πήρε 0 απο 0 μηδέν.. Σ αρέσει δεν σ αρέσει αυτη είναι η πολιτικη φωνή της μειονότητας. Όταν καταφέρετε και εσείς να πείσετε τον κόσμο να σας ψηφίσει, τότε θα είστε και εσείς.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΜΙΛΑΝΕ ΔΥΟ ΜΑΚΑΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙ ΤΖΙΜΑΣ...ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΕΠΙ ΑΣΧΕΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ...

Ανώνυμος είπε...

Ωραία βρε 11.25 και εσυ αντι να σχολιαζεις εμάς τους μακάκες πες μας τι εστί Τζίμας, μην περιορίζεσαι στο σχόλιο. έτσι για να αλλάξουμε θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν δεν θα μείνω εις τα φρονήματα του κυρ.Τζιμα εξάλλου είναι ίδια με των περισσοτέρων δημοσιοκάφρων στην Ελλάδα και ως Βορειοηπειρώτες ποσώς μας ενδιαφέρει.Όμως αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό στην βορειοηπειρωτική κοινότητα του εν λόγο συστημικού δημοσιογράφου και θερμού υποστηρικτή της υποκουλτούρας στην Ελλάδα είναι η έκδοση του βιβλίου:" Στον αστερισμό του εθνικισμού Αλβανία και Ελλάδα στη μετά-Χότζα εποχή". Στο εν λόγο βιβλίο ο κυρ. Τζιμας περνάει ως πραγματικά γεγονότα τις κατηγορίες των Αλβανών εισαγγελέων στη δίκη των 5 της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μη λαμβάνοντας υπόψιν ούτε τις τελικές αποφάσεις των δικαστηρίων άλλα ούτε τις μετέπειτα δηλώσεις μεταμέλειας του Σαλί Μπερισα ότι οι άνθρωποι που πλαισίωναν τις υπηρεσίες ήταν οι ίδιοι που ήταν και επί κομουνιστικού καθεστώτος και ότι οι διώξεις ήταν ένα λάθος...Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά του σε τρομοκρατικό χτύπημα στα γεγονότα της Επισκοπής καθώς και για το πως χαρακτηρίζει τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση "καλασνικοφ" άλλα και το πως εξυμνεί τους ανταποκριτές του Παπαχελεΐκου στην Β.Ήπειρο.Εδώ γεννιόνται κάποια αναπάντητα ερωτήματα:Με ποιους Βορειοηπειρώτες συνεργάστηκε για να σπιλώσει τους αγώνες τιμίων βορειοηπειρωτών;;; (που το μόνο μέλημα που είχαν ήταν η αγάπη για την πατρίδα)Η ΟΜΟΝΟΙΑ με τα επίσημα όργανα της θα πάρει θέση ώστε να προστατέψει την ιστορία της οργάνωσης που ο εν λόγο κύριος λασπολογοντας προσπαθεί να αμαυρώσει;;;; Ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλης Μπολανος (αντί να φλερτάρει και να ερωτοτροπεί με τον Τζιμα βλέπε συνέντευξη Μπολανου στην "καθημερινή" για το πως νίκησε ο ελληνισμός στις τελευταίες εκλογές)διατίθεται να πάρει θέση ώστε να προστατέψει τους ανθρωπους που οφηλει την εκλογη του επι 2 τετραετίες στο δήμο της Χιμάρας από τη χλεύη του κυρίου Τζιμα;;;;; Όσοι δύσπιστοι δεν έχετε πάρα να αναζητήσετε το βιβλίο του κυρ. Τζιμα ώστε να διαπιστώσετε κατά πόσο εξυπηρετούν οι απόψεις του το βορειοηπειρωτικό και κατά πόσο ταυτίζονται με την αλβανική προπαγάνδα.με εκτίμηση Αργύρης Χρήστος.

αριστερα είπε...

Επιτελους βρεθηκε καποιος να βαλει τα πραγματα στη θεση τους!
Ασε μας ρε Αργυρη που ηρθες ενα χρονο μετα την κυκλοφορια του βιβλιου να μας ενημερωσεις για την υπαρξη του. Τι νομιζεις οτι ειναι μοναδικο κομματι και το εχεις μονο εσυ, σαν αυτο που αγοραζεις απο τον Αδωνι;
Θα περιμενα να σε απασχολησει αν ισχυουν αυτα που γραφει και οχι με ποιανου το μερος ειναι.

Ανώνυμος είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!! ΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΡΙΔΑ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.. ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΘΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ Ή ΘΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ...

Δημοσίευση σχολίου