Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΤΣΑΙΟΥΣ


Ο Πρόεδρος της «Ομόνοια - Περιφέρεια Κορυτσάς»
Ναούμ Ντίσος επιδίδει αναμνηστικό δώρο
αποχαιρετισμού στο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας
 στην Κορυτσά Θεόδωρο Οικονόμου-Καμαρινό
ΚΟΡΥΤΣΑ : Σε μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή με γεύμα στο χωριό Βoboshtica αποχαιρέτησαν το διπλωματικό προσωπικό του Προξενείου αλλά και οι εκπρόσωποι της «Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς» μαζί με άλλους ομογενείς και φορείς της περιοχής τον Γενικό Πρόξενο Κορυτσάς Θεόδωρο Οικονόμου – Καμαρινό.
Κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της   «Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς» τόνισε ότι στη σύντομη διάρκεια, αλλά σημαντική σε επιτυχίες θητεία του έγινε πραγματικότητα η ανάδειξη και καταγραφή των Ελλήνων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Ε.Ε.Μ.) της Αλβανίας στην περιοχή, μέσα στα πλαίσια της πρόσφατης και ιστορικής σημασίας απογραφή της Αλβανίας που συνεχίζει να διεξάγεται. 

Με έκδηλη τη συγκίνησή του για την προσφορά του Γενικού Προξένου και τη στήριξή του στο ομογενειακό στοιχείο του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού αλλά και τους ελληνόβλαχους της περιοχής, ο κ. Ναούμ Ντίσος τού προσέφερε ένα αναμνηστικό δώρο αποχαιρετισμού, επισημαίνοντας ότι παρά την πρόωρη αναχώρησή του, κατάφερε να «αναστήσει» και να αναδείξει στο δημογραφικό χάρτη της Αλβανίας το ελληνικό στοιχείο της Περιφέρειας Κορυτσάς, καθώς η περιοχή δεν ανήκε στις επίσημα αναγνωρισμένες «μειονοτικές ζώνες».
Το Δ.Σ, της «Ομόνοια - Περιφέρεια Κορυτσάς»
με το Γ. Πρόξενο Θ. Οικονόμου. Από αριστερά:
 Ναούμ Ντίσος (Πρόεδρος), Ελένη Κοτέλη,
Μαρία Μαλε (Γραμματέας), Αλέξανδρος Νίτα
 και Γκούρι Τσίτσο (μέλη).
 Ο ίδιος ο Γενικός Πρόξενος κ. Θεόδωρος Οικονόμου – Καμαρινός , αφού τους ευχαρίστησε και αυτός όλους με τη σειρά του, ιδιαίτερα  συγκινημένος  για τη  γόνιμη και αποδοτική συνεργασία μαζί τους, αρκέστηκε να αναφέρει ότι απλά έκανε το καθήκον του ως Έλληνας διπλωμάτης στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και τα αλβανικά Μ.Μ.Ε αποδέχονται πλέον την ύπαρξη ενός σημαντικού γηγενούς ελληνικού πληθυσμού στην περιοχή. Στην μεγάλης κυκλοφορίας αλβανική εφημερίδα «Panorama» ο αρθρογράφος Alfred Cako (22-08-2011) γράφει πως υπάρχει η εκτίμηση ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περισσότερους από 32.000 στην περιοχή καθώς επίσης πολλοί Βλάχοι δήλωναν ελληνική καταγωγή.
Ωστόσο , αιωρείται ακόμη αναπάντητο το ερώτημα μεταξύ της ελληνικής κοινότητας της Αλβανίας για ποιο λόγο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε πρόωρα και πριν τη λήξη της θητείας του έναν τόσο έμπειρο στα θέματα της ομογένειας  και επιτυχημένο διπλωμάτη που σίγουρα θα θυμούνται με ευγνωμοσύνη οι Έλληνες της Κορυτσάς, καθώς κατάφερε αυτό που τόσο διακαώς επιθυμούσαν και οι ίδιοι μετά από τόσες γενιές απολυταρχικού καθεστώτος που πέρασαν.   
Ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Θεσ/νίκης κ. Χρ.
Μπρέγκος και η Γραμματέας Ελένη Ζαλάνη
μαζί με το Γενικό Πρόξενο Κορυτσάς.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η μελλοντική στάση τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος όσο και των άλλων ελληνικών μειονοτικών κομμάτων (ΚΕΑΔ, MEGA) έναντι  των σοβαρών καταγγελιών για παρατυπίες  που έγιναν από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και ομογενειακούς φορείς σχετικά με την εγκυρότητα και δημοκρατική διαφάνεια της πρώτης απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του δημοκρατικού της βίου.
Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έναντι των χιλιάδων Ελλήνων που θα «ανακαλυφθούν» στην Κορυτσά. Θα ζητήσει από το αλβανικό κράτος την ανακήρυξή της ως μειονοτικής ζώνης; Είδομεν…

13 comments:

Ανώνυμος είπε...

ma kala otan leme semni teleti de simainei oti pame me tis "toutes"

toutes= to kato meros tis formas,

αριστερα είπε...

εμενα αυτος ο τυπος μου θυμιζει τον Τσακα του βαζελου

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στο Γενικό Πρόξενο της Κορυτσάς για το σημαντικό έργο του να αναδείξει το βορειοηπειρωτικό ελληνισμό στην περιοχή!
Ελπίζω το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και οι ομογενείς μας να το εκτιμήσουν ανάλογα.
Τέτοιους Έλληνες και πατριώτες χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
Ο Θεός να τον έχει πάντα καλά!

Ανώνυμος είπε...

akouste karagkiozides...
Oi dyo teleftaies foto opou einai me tis formes exoun travixthei sto spiti tou proksenou...
o anthropos exei provlimata ygeias,kai par ola ayta ekane to kathikon tou, esto me tis formes..
to afentiko sas o DULE me to koustoumi kai ti gravata ti ekane ???

αριστερα είπε...

Κοιτα τον τοιχο που ειναι ιδιος στην πρωτη κ τη δευτερη μπουνταλα ε μπουνταλα, που θα πουλησεις και πνευμα

Ανώνυμος είπε...

ΟΡΦΑΝΟ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΠΙΛΩΣΕΙΣ ΤΗ ΦΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤΩ.. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΩΠΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΛΑΪΦ ΣΤΑΪΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΚΑΤΟΡΟΥ Η ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΕΚΡΥΒΕΣ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΟΠΟΤΕ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΤΙΝΑ.ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΤΙΜΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΥΣΤΑΝΙΑ ΤΟΥΣ.....

Ανώνυμος είπε...

poly ora se pernei re v/ipiroti gia na tin egkrinis

Ανώνυμος είπε...

Παιδεία για να σοβαρευτούμε. Το θέμα δεν είναι στις φόρμες, αλλά στην ουσία. Κοιτάξετε με τι πονηριά γελάει ο Ντισιος. Μετά που υπέγραψε το κείμενο, που κάποιος του έδωσε για τον υπουργό, ( να είναι καλά ο άνθρωπος, επειδή ο Ντισιος είναι πολύ δύσκολος να τον μετάφρασης και από τα Αλβανικά και από τα Ελληνικά) κυκλοφορήσανε και κάποιες φήμες στην πόλη. Η κακές γλώσσες λένε που ο Ντισιος ακόμη δεν έχει συμπληρώσει την δήλωση του, για τη δεν έχει αποφασίσει τη θα δηλώσει Βλάχος η Έλληνας, επειδή λένε που δεν έχει καταλάβει ακόμη την ερώτηση σχετικά με την μητρική του γλώσσα. Το ίδιο λένε και για την άλλη κοπέλα την Κοτελη, ενώ η άλλη η Μαλε δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το δίλημμα Ελληνίδα η Σλάβο – Μακεδόνα? Ο άλλος ο γυαλάκιας ο Γκουρης, το νέο απόκτημα της κλίκας. Για να βγει στην φωτογραφία τον εφοδιάσανε οικογενειακά με εθνικές βίζες.
Και στην άλλη φωτογραφεία δεν μπορεί να λείπει και ο σωτηρίας μας ο κος Μπρεγκου. Ο αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος της Ομονοίας στη Θες/νικη. Τούτος είναι με όλους και όλα, αρκεί να τον αναγνωρίζουν. Όπως να είναι πήρανε και μια εβδομάδα προθεσμία, και τώρα μπορεί να σκεφτούν πιο ελευθέρα

Ανώνυμος είπε...

V/ipiroti, gia na dhmosievsis sxolia prepei na brizoyme ton Dule, alios se kovis. Exases tin aksiopistia file. Kali sou nixta

Βορειοηπειρώτης είπε...

Αγαπητέ φίλε 3.14 - 3.21
1 - Τα σχόλια εγκρίνονται όταν τα ελέγχει κάποιος διαχειριστής. Δεν καθόμαστε dezhurni εικοσιτετράωρο για να δημοσιεύονται real-time. Η καθυστέρηση δεν οφείλεται στο ότι δε μας αρέσουν αλλά γιατί εκτός από το να δημοσιεύουμε σχόλια, κάπου κάπου κάνουμε και καμιά άλλη δουλειά…
2 – Το σχόλιο σου είναι πιο κακό από αυτά που γράφουν για τα παντελόνια του πρόξενου. Φωτογραφίζεσαι αρκετά και δεν κάνει να μιλάς έτσι. Κατηγορείς ανθρώπους βγάζοντας συμπεράσματα ακόμα και από τον τρόπο που χαμογελάει κάποιος. Σαν ένας απλός Έλληνας που ζω μακριά από την Κορυτσά, αυτοί οι δύο (Καμαρινός και Ντίσος) με έκαναν να ασχοληθώ περισσότερο με τον ελληνισμό της Κορυτσάς και κάποιες φορές αισθάνθηκα περηφάνια. Όλα τα άλλα που γράφετε είναι τζάμπα και βερεσέ. Μπορεί να υπάρχουν και πιο σπουδαίοι άνθρωποι από αυτούς στην Κορυτσα και αν εμείς οι υπόλοιποι δεν τους ακούσαμε δεν φταίμε εμείς. Ένας διπλωμάτης θα μπορούσε να κάνει τον τουρισμό του όπως πολλοί άλλοι (για να μην πω ονόματα και ανοίγω άλλες ιστορίες τώρα). Ο Οικονόμου όμως επέλεξε να αγωνιστεί, με λάθος τρόπο κατά τη γνώμη σας, αλλά το έκανε.
3 – Οι υπόλοιποι Έλληνες εκεί στην Κορυτσά αν δε σας αρέσουν αυτά που κάνει ο Οικονόμου και ο Ντίσο, να πράξετε εσείς περισσότερα και καλύτερα και τότε σου υπόσχομαι να μην ασχοληθώ ξανά με αυτούς τους δύο.
4. Δεν μου αρέσει κανένα σχόλιο που βρίζει, όποιον και αν βρίζει. Μου αρέσουν τα σχόλια που κάνουν δημιουργική κρητική και προτάσεις. Ελπίζω τα επόμενα που θα γράψεις να είναι τέτοια!

Ανώνυμος είπε...

• Φίλε βορειοηπειρώτη! Εάν το θέμα που καθυστερείς είναι θέμα χρόνου και όχι διαλογής είσαι καλυμμένος.
• Δεν ξέρω πώς να την πάρω την συμβουλή σου σχετικά με την φωτογράφηση μου; Συμβουλή η απειλή; Εάν είναι το πρώτο το δέχομαι από έναν συμπατριώτη έστω και άγνωστος, αλλά που έχουμε το κοινό, αγωνιζόμαστε για κάτι καλύτερο για την κοινότητα μας. Τα σχόλια μου δεν είναι βρισιές, αλλά η γνώμη μου πάνω στα γεγονότα και ανθρώπους, και πίστεψε με είναι πολύ πιο αντικειμενικά από την δική σου. Εάν είσαι μακριά πρέπει να ξέρεις που ο αγώνας των Ελλήνων της Κορυτσάς δεν ξεκίνησε με το ερχομό κάποιου ανθρώπου. Η ελληνική κοινότητα της Κορυτσάς ήτανε από της πιο δραστήριες, και από της πιο επιτυχημένες, και τα στελέχη της κυνηγηθήκανε, φυλακιστήκαν αλλά αφήσαν μια μεγάλη φλόγα αναμμένη, που ακολουθείτε σήμερα. Μπορείς να επαναφέρεις στην μνήμη από μόνος σου εάν δεν είσαι πολύ μικρός. Έτσι φίλε μου δεν μπορεί μια ωραία μέρα να έρχεται κάποιος, οποίος και να είναι, όσο δύναμη και να έχει, όσο σοφώς και να είναι, να τα ισοπέδωση όλα, και να ξεκινάει άλλη σελίδα της ιστορίας με το τσαμπουκά, και με το έτσι θέλω. Σου υπενθυμίζω ότι πρέπει να γνωρίζεις την νοοτροπία των κορυτσαιων και των Ελλήνω – βλάχων της Κορυτσάς για να επιτεύξεις. Η Έλληνες της Κορυτσάς δεν είχαν ανάγκη για άλλες υποδομές ούτε τα ζήτησαν από κάποιον να τα ιδρύσει, προσπάθησαν και θα συνεχίζουν να τα βελτιώσουν.
• Δεν είναι αλήθεια επίσης όσο γράφονται για τους προηγουμένους προξένους που έχουν περάσει από την Κορυτσά και για το έργο τους. Εξαιρώντας κάποιον η περισσότεροι ήτανε εξαιρετική διπλωμάτες και άνθρωποι, ( περιττό να αναφέρω ονόματα) και αγωνίστηκαν σκληρά μαζί με τους Έλληνες της Κορυτσάς, και ούτε εμείς, αλλά και η άλλοι Κορυτσαιοι τους ξεχνάνε.
• Η γνώμη μου είναι: « Όχι ότι λάμπει είναι χρυσό» .

Ανώνυμος είπε...

• Φίλε βορειοηπειρώτη! Εάν το θέμα που καθυστερείς είναι θέμα χρόνου και όχι διαλογής είσαι καλυμμένος.
• Δεν ξέρω πώς να την πάρω την συμβουλή σου σχετικά με την φωτογράφηση μου; Συμβουλή η απειλή; Εάν είναι το πρώτο το δέχομαι από έναν συμπατριώτη έστω και άγνωστος, αλλά που έχουμε το κοινό, αγωνιζόμαστε για κάτι καλύτερο για την κοινότητα μας. Τα σχόλια μου δεν είναι βρισιές, αλλά η γνώμη μου πάνω στα γεγονότα και ανθρώπους, και πίστεψε με είναι πολύ πιο αντικειμενικά από την δική σου. Εάν είσαι μακριά πρέπει να ξέρεις που ο αγώνας των Ελλήνων της Κορυτσάς δεν ξεκίνησε με το ερχομό κάποιου ανθρώπου. Η ελληνική κοινότητα της Κορυτσάς ήτανε από της πιο δραστήριες, και από της πιο επιτυχημένες, και τα στελέχη της κυνηγηθήκανε, φυλακιστήκαν αλλά αφήσαν μια μεγάλη φλόγα αναμμένη, που ακολουθείτε σήμερα. Μπορείς να επαναφέρεις στην μνήμη από μόνος σου εάν δεν είσαι πολύ μικρός. Έτσι φίλε μου δεν μπορεί μια ωραία μέρα να έρχεται κάποιος, οποίος και να είναι, όσο δύναμη και να έχει, όσο σοφώς και να είναι, να τα ισοπέδωση όλα, και να ξεκινάει άλλη σελίδα της ιστορίας με το τσαμπουκά, και με το έτσι θέλω. Σου υπενθυμίζω ότι πρέπει να γνωρίζεις την νοοτροπία των κορυτσαιων και των Ελλήνω – βλάχων της Κορυτσάς για να επιτεύξεις. Η Έλληνες της Κορυτσάς δεν είχαν ανάγκη για άλλες υποδομές ούτε τα ζήτησαν από κάποιον να τα ιδρύσει, προσπάθησαν και θα συνεχίζουν να τα βελτιώσουν.
• Δεν είναι αλήθεια επίσης όσο γράφονται για τους προηγουμένους προξένους που έχουν περάσει από την Κορυτσά και για το έργο τους. Εξαιρώντας κάποιον η περισσότεροι ήτανε εξαιρετική διπλωμάτες και άνθρωποι, ( περιττό να αναφέρω ονόματα) και αγωνίστηκαν σκληρά μαζί με τους Έλληνες της Κορυτσάς, και ούτε εμείς, αλλά και η άλλοι Κορυτσαιοι τους ξεχνάνε.
• Η γνώμη μου είναι: « Όχι ότι λάμπει είναι χρυσό» .

Ανώνυμος είπε...

MIKU IM MEQENSE NUK FLAS MIRE GJUHEN TENDE PO TE SHKRUAJ MOS OFENDO ZONJAT SEPSE UL VETEN DHE KJO TREGON QE KE RENE SHUME POSHTE.DHE NDER ATA NJEREZ TE CILET JANE PERNDJEKUR PER MESIMDHENIEN E GJUHES GREKE NE KORCE JANE EDHE ATO QE PERMEND TI.

Δημοσίευση σχολίου