Fule: Οι πολιτικοί της Αλβανίας, θέτουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το κοινό.
Το συμβούλιο των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα εκφράζει την ανησυχία του για το θέμα των εκλογών στην Αλβανία.
Εκτός από τα θέματα της Λιβύης και της Συρίας που ήταν στην ημερήσια διάταξη, η κατάσταση που επικρατεί στα Τίρανα απασχόλησε το ευρωπαϊκό σώμα, το οποίο εκδηλώνει ανοικτά το ενδιαφέρον και την ανησυχία του.
Οι εκλογές, σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, διεξήχθησαν γενικά με διαφάνεια, αλλά, με διαδικαστικές δυσκολίες. Το υπουργικό συμβούλιο έχει εκφράσει την ανησυχία του για την επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης και τις εντάσεις που έχουν αυξηθεί μετά τις εκλογές.
Το υπουργικό συμβούλιο, επίσης, έχει ζητήσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ήρεμα και να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων.
Η ΕΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να αρχίσουν πολιτικό διάλογο για να απαλειφθεί το παρατεταμένο αδιέξοδο. Μόνο αν αυτός ο διάλογος επιτευχθεί, καθώς και τα απαιτούμενα κριτήρια της ΕΕ, τότε η χώρα θα ενταχθεί στην ΕΕ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου.
Δηλώσεις Fule
Ο Στέφαν Φούλε, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση και την πολιτική καλής γειτονίας, δήλωσε ότι η Αλβανία εξακολουθεί να πλήττεται από τεταμένη πολιτική κατάσταση.
Ο Φούλε, στη διάρκεια της ομιλίας που πραγματοποιήθηκε στο φόρουμ των Δυτικών Βαλκανίων στο Λουξεμβούργο, αξιολόγησε ως θετικά τα βήματα προόδου της Κροατίας, την έκδοση του Ράτκο Μλάντιτς και την εκλογική διαδικασία στα Σκόπια. Για την Αλβανία δεν μίλησε για τίποτε θετικό.
Στην Αλβανία, η πολιτική κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά τις εκλογές του Μαΐου. Το συμπέρασμα της εκλογικής διαδικασίας είναι ότι έγινε με διαφανή τρόπο και σύμφωνα με τους νόμους. Μετά όμως παρουσιάστηκαν κωλύματα. Σε μελλοντικές εκλογές θα μπορούσε να κληθεί για βοήθεια η Επιτροπή της Βενετίας», είπε ο Φούλε.
Ο επίτροπος δήλωσε ότι η κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε στην Αλβανία πρέπει να επιλυθεί με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
«Μόλις τελειώσει η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να επιστρέψει η χώρα στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων με τις 12 προτεραιότητες. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι η επιστροφή του διαλόγου στη Βουλή. Προέχει ακόμη η μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα και η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος», υπογράμμισε.
Ο Φούλε έκλεισε την ομιλία του για την Αλβανία λέγοντας ότι στο σύνολό τους οι πολιτικοί ηγέτες της Αλβανίας πρέπει θα θέτουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. « Η ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ είναι ένας εθνικός στόχος».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου