Συνενευξη Αλβανοαμερικνού καθηγητή, μαθητή του Φ. Νόλη στη “Gazeta Shqiptare”
Οι επικεφαλής ιεράρχες των Διεθνών Χριστιανικών Οργανισμών έχουν θορυβηθεί από τις επιθέσεις, οι οποίες κατευθύνονται εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και των ιεραρχών του στην Αλβανία. Πολλοί κληρικοί μιλούν για απόπειρες δυσφήμισης του Αναστασίου, εξ αιτίας των τραγικών συμβάντων στην Χειμάρρα τον περασμένο Αύγουστο, όταν δολοφονήθηκε ο Αριστ.Γκούμας.
Τονίζεται ότι ήταν ο πρώτος που μίλησε για δολοφονία, όταν πολλοί προσπαθούσαν να το παρουσιάσουν σαν τροχαίο ατύχημα. Ο ίδιος ο Αναστάσιος συμβουλεύει τους συνεργάτες του να παραμείνουν ήρεμοι και να αποφύγουν να προβούν σε δηλώσεις. Ο ίδιος δέχεται μηνύματα υποστήριξης και είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη και αποδεκτή προσωπικότητα.
Αλλά, οι επιθέσεις που δέχεται ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έρχονται και από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο Nikolas Pano, Αλβανός ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Ιllinois U.S.A., έδωσε την ακόλουθη συνέντευξη στην Εφημερίδα ‘Gazeta Shqiptare’
(όπου αποκαλεί τον Αναστάσιο Janullatosi)
1) ΕΡΩΤΗΣΗ: Eίχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τον Fan Noli, τον ιδρυτή της Ορθοδοξης Αλβανικής Εκκλησίας. Ποια είναι τα συναισθήματά σας, από αυτήν την περίοδο?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Φ.Ν. ερχόταν στο σπίτι μας συχνά και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλούμε μαζί του. Εκτός από μεγάλος ρήτορας που γοήτευε τα πλήθη, ήταν άνθρωπος με χιούμορ, έλεγε πολλές ιστορίες σε εμάς που είμαστε τότε μικρά παιδιά. Του είχαν μάλιστα προτείνει και ανώτατες θέσεις στην εκπαίδευση..
2) ΕΡΩΤΗΣΗ: Η γνωριμία σας με τον Φ.Ν. και οι διάφορες συζητήσεις που γίνονται, συμπεριλαμβανομένης και μίας δικής σας ομιλίας μία ημέρα νωρίτερα, σας κάνουν να πιστεύετε ότι η ανεξαρτησία της Εκκλησίας είναι προβληματική στην χώρα μας?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο πατέρας μου Βασίλειος, ήταν μέλος και προστάτης της Εκκλησίας του Φ.Ν. αλλά δεν υπήρξαν Αλβανοί επίσκοποι μετά τον θάνατό του. Όταν αποκαταστάθηκαν οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Αλβανία, έπρεπε να αναλάβει ένας επίσκοπος και αυτό ήταν μία ευκαιρία για τον Αναστάσιο. Εγώ ανησύχησα, όταν αργότερα έγινε Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, ενώ ήρθε ως έκτακτος.
Τώρα έχουμε δημιουργήσει (στην Αμερική) Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και έχουμε 3 Αλβανούς επισκόπους. Για μένα, το πρόβλημα είναι οι φιλελληνικές θέσεις που έχει η σημερινή Εκκλησία (της Αλβανίας}, όχι μόνο ο Αναστάσιος, αλλά και ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου (Δημήτριος), ο οποίος εκφράζεται υπέρ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κατά του Κοσσυφοπεδίου. Σίγουρα, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο Αναστάσιος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για την ανοικοδόμηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την περίοδο. Αλλά ο χρόνος έρχεται για την Εκκλησία της Αλβανίας να εισέλθει σε μία νέα φάση, την φάση Albanianism.
3) EΡΩΤΗΣΗ: Πως μπορεί να λυθεί ένα τέτοιο θέμα, που φαίνεται να είναι μία αναγκαιότητα της εποχής?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι οι Αλβανοί ηγέτες θα πρέπει να αναζητούν Αλβανούς ιερωμένους στο τιμόνι της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν πρέπει να συμμετέχει στην πολιτική, αλλά να στηρίζει τον αλβανικό πατριωτισμό και τα εθνικά θέματα.
FAN NOLI [Σύντομο Βιογραφικό] O Τheofan Stilian Noli, περισσότερο γνωστός ως Fan Noli [6/1/1882 – 13/3/1965] γεννήθηκε στην αλβανική κοινότητα της Ibrik Tepe στην Ανατολική Θράκη.Το 1906 πήγε στην Βοστόνη, όπου ενώθηκε με την κοινότητα των Αλβανών απόδημων εθνικιστών. Εκείνη την εποχή, μερικοί Αλβανοί χριστιανοί ήταν μέρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο ίδιος ίδρυσε την Ανεξάρτητη Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Νέα Αγγλία [New England]. O Φ.Ν. πήρε το χρίσμα, ως πρώτος κληρικός αυτής της Εκκλησίας, το 1908, από έναν Ρώσο Ορθόδοξο επίσκοπο. Το 1923, ο Φ.Ν. χειροτονήθηκε ως ο πρώτος επίσκοπος της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το 1913 επέστρεψε στην Αλβανία, αλλά ξαναγύρισε στις Η.Π.Α. κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Με την υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου Woodrow Wilson, κατόρθωσε να καταστήσει την Αλβανία μέλος της Κοινωνίας των Εθνών, το 1920.
Το 1921 έγινε μέλος του Αλβανικού Κοινοβουλίου με το φιλελεύθερο κόμμα της Vatra και χειροτονήθηκε ανώτερος επίσκοπος της νεόκοπης Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Είχε σφοδρές συγκρούσεις με τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ahmet Zogu και τελικά επέστρεψε στις ΗΠΑ. Το 1944 κυριάρχησε στην Αλβανία το κομμουνιστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα, με τον οποίον ο Φ.Ν. είχε αναπτύξει κάποιους δεσμούς, και αυτό έκανε να ασχοληθεί μαζί τους το FBI Boston, επί MacCarthy, για μία δεκαετία.
Ο Φ.Ν. πέθανε στην Φλόριδα το 1965 και το παράρτημα της Αlbanian Orthodox Church που διηύθυνε ονομάστηκε τελικά Albanian Archdiocese of the Orthodox Church in America, μέλος του Συμβουλίου του οποίου είναι σήμερα και ο Nikolas Pano. H εικόνα του Φ.Ν. αποτυπώθηκε στο χαρτονόμισμα των 100 λεκ στην Αλβανία, το οποίο κυκλοφόρησε το 1996.
Της ΘΩΜΑ’Ι’Σ ΠΑΡΙΑΝΟΥ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου