Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναγορεύεται Επίτιμος διδάκτορας από το Πατριαρχικό Πανεπιστήμιο “Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος”
Από τις 11 ως τις 15 Οκτωβρίου 2010 αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, αποτελούμενη από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απολλωνίας κ. Νικόλαο και τον Αρχιμανδρίτη Αστείο πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας κατόπιν προσκλήσεως του Προκαθημένου της, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Μστσχέτας και Τυφλίδος και Καθολικού Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ. Ηλία Β’.
Στις 11 Οκτωβρίου, την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Τυφλίδας ο ίδιος ο Πατριάρχης κ. Ηλίας, μαζί με μια ομάδα Γεωργιανών μητροπολιτών και άλλων κληρικών, παρουσία τηλεοπτικών καναλιών, όπου και αντηλλάγησαν οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί.
Στη συνέχεια, προς τιμήν της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Αλβανίας πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή στην έδρα του Πατριαρχείου Γεωργίας, κατά την οποία οι δύο Προκαθήμενοι εξέφρασαν τη χαρά τους γι’ αυτή την πρώτη επίσημη επίσκεψη της Εκκλησίας της Αλβανίας στην Εκκλησία της Γεωργίας με αφορμή το ιστορικό επέτειο του Ιερού Ναού των Δώδεκα Αποστολών του Σβετιστσχοβέλι, αναφερόμενοι συγχρόνως με εγκωμιαστικά σχόλια στο βίο, τη δράση και τις προσπάθειες των δύο Πρωθιερέων αναφορικά με το έργο που επιτελείται και στις δύο Εκκλησίες αντίστοιχα.
Στην προσφώνηση προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Μστσχέτας και Τυφλίδος και Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ. Ηλίας Β’ τόνισε μεταξύ άλλων: Σήμερα, επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Γεωργία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Τον γνωρίζουν παντού, τον γνωρίζουν στην ορθοδοξία, αλλά και ευρύτερα. Τον γνωρίζουμε ως δραστήρια μορφή και άνδρα μεγάλης μορφώσεως… γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία της Αλβανίας δοκιμάσθηκε σκληρά, γνωρίζουμε ότι δεν βρήκατε τίποτα από αυτή, γνωρίζουμε ωστόσο ότι έχετε επιτελέσει σπουδαίο έργο και έχετε προσφέρει τα μέγιστα τόσο στην τοπική σας Εκκλησία όσο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία σε οικουμενικό επίπεδο… Σας ευχόμεθα μακροζωΐα και μακροημέρευση, διότι έχετε ακόμη πολλά να προσφέρετε…Αντιφωνώντας τον Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος επεσήμανε: Με χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα στην ηρωική Γεωργία, η οποία επί 2.000 χρόνια βιώνει το Μυστήριο της εν Χριστώ Θείας Οικονομίας δια του Αγίου Πνεύματος… Σας ευχαριστούμε για τα αισθήματα αδελφικής αγάπης προς εμάς και την Εκκλησία της Αλβανίας… με καύχημα Κυρίου παρακολουθούμε την προσπάθεια, την υπομονή και την δημιουργική πρόοδο του γεωργιανού λαού και θαυμάζουμε τη ζωτικότητα και τη στήριξη που η Αγία Εκκλησία της Γεωργίας παρέχει στο λαό της ακόμη και σε δύσκολες γι’ αυτόν στιγμές… Όπως αναφέρατε και εσείς, η Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία υπέστη τον άγριο διωγμό του κομουνιστικού καθεστώτος, κατάφερε να ορθοποδήσει και να σταθεί δίπλα στις άλλες Εκκλησίες…
Στις 12 Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και οι ιεράρχες που τον συνόδευαν συμμετείχαν στο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργανώθηκε στο Πατριαρχικό Πανεπιστήμιο “Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος” με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 1.000 ετών από την ανέγερση του ιστορικού Καθεδρικού Ναού του Σβετιστσχοβέλι και 1.700 ετών από τη θεμελίωσή του.
Οι εργασίες του Συμποσίου συνδυάστηκαν με την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο. Μετά την προσφώνηση και τον έπαινο (laudatio) προς τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ως πνευματικό ηγέτη και επιστημονική προσωπικότητα παγκοσμίου εμβελείας, ο Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου κ. Σ. Βαρντοσανίτζε επέδωσε στον τιμώμενο το διδακτορικό δίπλωμα για “εκπαιδευτική και επιστημονική δράση και εξαιρετική συμβολή στο θεολογικό εκπαιδευτικό σύστημα”, συνοδευόμενο από το σύμβολο του “Χρυσού Λέοντος”. Στη συνέχεια, ακολούθησε η επιστημονική ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ενώπιον του ακαδημαϊκού σώματος, των προσκεκλημένων και των φοιτητών με θέμα: “Οι πνευματικές αξίες της Ευρώπης και η ευθύνη των χριστιανών”. Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δώρισε στο Πανεπιστήμιο ορισμένα από τα βιβλία του.
Στις 13 Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το Μουσείο της Τέχνης και Θησαυρών της Γεωργίας, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Χειρογράφων. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν δύο σημαντικούς ιστορικούς ναούς της πρωτεύουσας (Metekhi, Sioni), καθώς και τη Θεολογική Ακαδημία, στην οποία φοιτούν 600 σπουδαστές, όπου έγιναν δεκτοί από τους καθηγητές και τους σπουδαστές της. Ο Μακαριώτατος προσκλήθηκε να ομιλήσει στους παρευρισκομένους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης Ηλίας Β’ επεφύλαξε μεγαλοπρεπή υποδοχή σε όλες τις αντιπροσωπείες των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο νεοεγερθέν επιβλητικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο κέντρο της πρωτεύουσας. Χιλιάδες πιστών είχαν κατακλύσει τους δρόμους και τους χώρους γύρω από τον Καθεδρικό Ναό, από ευλάβεια, θεοσέβεια και σεβασμό προς το πρόσωπο του Πατριάρχου Ηλία ορμώμενοι και όχι από απλή περιέργεια, όπου η πλειονότητά τους ήταν νεαρής ηλικίας. Πράγματι, οι στενοί δεσμοί των νέων με την Εκκλησία της Γεωργίας και η ενεργός συμμετοχή τους σ΄ αυτή αποτελεί έμπρακτη έκφραση αφοσίωσης, πίστεως, ταπεινότητας, αγάπης και σεβασμού για την εκκλησιαστική ζωή, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής τους στις λατρευτικές και μυστηριακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας.
Στις 14 Οκτωβρίου η χαρά και η συγκίνηση όλων υπερίσχυσαν ένεκα της συμμετοχής στη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε στον χιλιόχρονο ιστορικό Καθεδρικό Ναό – σύμβολο του γεωργιανού χριστιανισμού, τον Ναό των άπειρων θαυμάτων, ενθρονίσεων πατριαρχών και στέψεων Γεωργιανών βασιλέων. Την ημέρα εκείνη προστέθηκε και ένα άλλο σημαντικό γεγονός, το πανορθόδοξο συλλείτουργο, στο οποίο έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες απ’ όλες της Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου, η καθεμία στη γλώσσα της. Επρόκειτο για πραγματική πανήγυρη, η οποία διήρκεσε ημέρες. Η Γεωργία εόρταζε σεβόμενη την ιστορία της, και μαζί με αυτή και οι φιλοξενούμενοί της. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Ηλίας παρουσίασε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ως τον προκαθήμενο της αδελφής Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία έχει πολλά κοινά με την Γεωργιανή Εκκλησία, η οποία υπέφερε τα πάνδεινα από το κομμουνιστικό καθεστώς, που την μετέτρεψε σε ερείπια, αλλά που τώρα ανασυγκροτήθηκε και ζει την ανάστασή της. Το απόγευμα διοργανώθηκε μεγάλη εορταστική συναυλία, στην οποία συμμετείχαν όλες οι ανώτατες αρχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και ο Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ση συνέχεια το Πατριαρχείο και το Κοινοβούλιο παρέθεσαν δείπνο, στο οποίο παρακάθισαν τα μέλη των εκκλησιαστικών αντιπροσωπειών, των διπλωματικών αντιπροσωπειών και προσωπικότητες της κοινωνικής ζωής του τόπου.
Στις 15 Οκτωβρίου η αλβανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την περιοχή Sighnaghi, στην οποία βρίσκεται η Ιερά Μόνη του Bodbe, ένα γυναικείο μοναστήρι κοντά στα Καυκάσια όρη, όπου διαφυλάσσονται τα άγια λείψανα της αγίας ισαποστόλου Νίνας, διαφωτίστριας της Γεωργίας.
Απ’ όλες τις επισκέψεις μας σε ιερούς ναούς της Γεωργίας διαπιστώσαμε ότι οι Γεωργιανοί όχι μόνο συμμετέχουν μαζικά στις εκκλησιαστικές ακολουθίες, αλλά και ότι συμβάλλουν προσωπικά και ποικιλοτρόπως υπέρ της Εκκλησίας τους (χρόνο, ενδιαφέρον, δράση, εργασία, όβολο), μολονότι είναι ένας φτωχός λαός με αδύναμη οικονομία. Η αγάπη προς την Εκκλησία και τον κλήρο τους είναι δεδομένη. Με πολύ χαρά, αγάπη και αισθήματα φιλίας τερματίστηκε αυτή η ωραία και πλούσια σε συγκινητικές στιγμές επίσκεψη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας, η οποία πορεύεται δια μέσου των αιώνων με το πνεύμα και τη χαρά του Σταυρού και της Αναστάσεως… μια Εκκλησία η οποία έχει πολλή αλήθεια, πολύ κάλλος και πολλή αγάπη, τα οποία πρέπει να τα διαδώσει σ’ όλη την υφήλιο, όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι του Πατριαρχείου Γεωργίας “Ertsulevneba TV”.
Στις 11 Οκτωβρίου, την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Τυφλίδας ο ίδιος ο Πατριάρχης κ. Ηλίας, μαζί με μια ομάδα Γεωργιανών μητροπολιτών και άλλων κληρικών, παρουσία τηλεοπτικών καναλιών, όπου και αντηλλάγησαν οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί.
Στη συνέχεια, προς τιμήν της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Αλβανίας πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή στην έδρα του Πατριαρχείου Γεωργίας, κατά την οποία οι δύο Προκαθήμενοι εξέφρασαν τη χαρά τους γι’ αυτή την πρώτη επίσημη επίσκεψη της Εκκλησίας της Αλβανίας στην Εκκλησία της Γεωργίας με αφορμή το ιστορικό επέτειο του Ιερού Ναού των Δώδεκα Αποστολών του Σβετιστσχοβέλι, αναφερόμενοι συγχρόνως με εγκωμιαστικά σχόλια στο βίο, τη δράση και τις προσπάθειες των δύο Πρωθιερέων αναφορικά με το έργο που επιτελείται και στις δύο Εκκλησίες αντίστοιχα.
Στην προσφώνηση προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Μστσχέτας και Τυφλίδος και Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ. Ηλίας Β’ τόνισε μεταξύ άλλων: Σήμερα, επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Γεωργία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Τον γνωρίζουν παντού, τον γνωρίζουν στην ορθοδοξία, αλλά και ευρύτερα. Τον γνωρίζουμε ως δραστήρια μορφή και άνδρα μεγάλης μορφώσεως… γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία της Αλβανίας δοκιμάσθηκε σκληρά, γνωρίζουμε ότι δεν βρήκατε τίποτα από αυτή, γνωρίζουμε ωστόσο ότι έχετε επιτελέσει σπουδαίο έργο και έχετε προσφέρει τα μέγιστα τόσο στην τοπική σας Εκκλησία όσο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία σε οικουμενικό επίπεδο… Σας ευχόμεθα μακροζωΐα και μακροημέρευση, διότι έχετε ακόμη πολλά να προσφέρετε…Αντιφωνώντας τον Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος επεσήμανε: Με χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα στην ηρωική Γεωργία, η οποία επί 2.000 χρόνια βιώνει το Μυστήριο της εν Χριστώ Θείας Οικονομίας δια του Αγίου Πνεύματος… Σας ευχαριστούμε για τα αισθήματα αδελφικής αγάπης προς εμάς και την Εκκλησία της Αλβανίας… με καύχημα Κυρίου παρακολουθούμε την προσπάθεια, την υπομονή και την δημιουργική πρόοδο του γεωργιανού λαού και θαυμάζουμε τη ζωτικότητα και τη στήριξη που η Αγία Εκκλησία της Γεωργίας παρέχει στο λαό της ακόμη και σε δύσκολες γι’ αυτόν στιγμές… Όπως αναφέρατε και εσείς, η Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία υπέστη τον άγριο διωγμό του κομουνιστικού καθεστώτος, κατάφερε να ορθοποδήσει και να σταθεί δίπλα στις άλλες Εκκλησίες…
Στις 12 Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και οι ιεράρχες που τον συνόδευαν συμμετείχαν στο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργανώθηκε στο Πατριαρχικό Πανεπιστήμιο “Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος” με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 1.000 ετών από την ανέγερση του ιστορικού Καθεδρικού Ναού του Σβετιστσχοβέλι και 1.700 ετών από τη θεμελίωσή του.
Οι εργασίες του Συμποσίου συνδυάστηκαν με την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο. Μετά την προσφώνηση και τον έπαινο (laudatio) προς τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ως πνευματικό ηγέτη και επιστημονική προσωπικότητα παγκοσμίου εμβελείας, ο Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου κ. Σ. Βαρντοσανίτζε επέδωσε στον τιμώμενο το διδακτορικό δίπλωμα για “εκπαιδευτική και επιστημονική δράση και εξαιρετική συμβολή στο θεολογικό εκπαιδευτικό σύστημα”, συνοδευόμενο από το σύμβολο του “Χρυσού Λέοντος”. Στη συνέχεια, ακολούθησε η επιστημονική ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ενώπιον του ακαδημαϊκού σώματος, των προσκεκλημένων και των φοιτητών με θέμα: “Οι πνευματικές αξίες της Ευρώπης και η ευθύνη των χριστιανών”. Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δώρισε στο Πανεπιστήμιο ορισμένα από τα βιβλία του.
Στις 13 Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το Μουσείο της Τέχνης και Θησαυρών της Γεωργίας, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Χειρογράφων. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν δύο σημαντικούς ιστορικούς ναούς της πρωτεύουσας (Metekhi, Sioni), καθώς και τη Θεολογική Ακαδημία, στην οποία φοιτούν 600 σπουδαστές, όπου έγιναν δεκτοί από τους καθηγητές και τους σπουδαστές της. Ο Μακαριώτατος προσκλήθηκε να ομιλήσει στους παρευρισκομένους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης Ηλίας Β’ επεφύλαξε μεγαλοπρεπή υποδοχή σε όλες τις αντιπροσωπείες των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο νεοεγερθέν επιβλητικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο κέντρο της πρωτεύουσας. Χιλιάδες πιστών είχαν κατακλύσει τους δρόμους και τους χώρους γύρω από τον Καθεδρικό Ναό, από ευλάβεια, θεοσέβεια και σεβασμό προς το πρόσωπο του Πατριάρχου Ηλία ορμώμενοι και όχι από απλή περιέργεια, όπου η πλειονότητά τους ήταν νεαρής ηλικίας. Πράγματι, οι στενοί δεσμοί των νέων με την Εκκλησία της Γεωργίας και η ενεργός συμμετοχή τους σ΄ αυτή αποτελεί έμπρακτη έκφραση αφοσίωσης, πίστεως, ταπεινότητας, αγάπης και σεβασμού για την εκκλησιαστική ζωή, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής τους στις λατρευτικές και μυστηριακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας.
Στις 14 Οκτωβρίου η χαρά και η συγκίνηση όλων υπερίσχυσαν ένεκα της συμμετοχής στη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε στον χιλιόχρονο ιστορικό Καθεδρικό Ναό – σύμβολο του γεωργιανού χριστιανισμού, τον Ναό των άπειρων θαυμάτων, ενθρονίσεων πατριαρχών και στέψεων Γεωργιανών βασιλέων. Την ημέρα εκείνη προστέθηκε και ένα άλλο σημαντικό γεγονός, το πανορθόδοξο συλλείτουργο, στο οποίο έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες απ’ όλες της Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου, η καθεμία στη γλώσσα της. Επρόκειτο για πραγματική πανήγυρη, η οποία διήρκεσε ημέρες. Η Γεωργία εόρταζε σεβόμενη την ιστορία της, και μαζί με αυτή και οι φιλοξενούμενοί της. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Ηλίας παρουσίασε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ως τον προκαθήμενο της αδελφής Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία έχει πολλά κοινά με την Γεωργιανή Εκκλησία, η οποία υπέφερε τα πάνδεινα από το κομμουνιστικό καθεστώς, που την μετέτρεψε σε ερείπια, αλλά που τώρα ανασυγκροτήθηκε και ζει την ανάστασή της. Το απόγευμα διοργανώθηκε μεγάλη εορταστική συναυλία, στην οποία συμμετείχαν όλες οι ανώτατες αρχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και ο Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ση συνέχεια το Πατριαρχείο και το Κοινοβούλιο παρέθεσαν δείπνο, στο οποίο παρακάθισαν τα μέλη των εκκλησιαστικών αντιπροσωπειών, των διπλωματικών αντιπροσωπειών και προσωπικότητες της κοινωνικής ζωής του τόπου.
Στις 15 Οκτωβρίου η αλβανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την περιοχή Sighnaghi, στην οποία βρίσκεται η Ιερά Μόνη του Bodbe, ένα γυναικείο μοναστήρι κοντά στα Καυκάσια όρη, όπου διαφυλάσσονται τα άγια λείψανα της αγίας ισαποστόλου Νίνας, διαφωτίστριας της Γεωργίας.
Απ’ όλες τις επισκέψεις μας σε ιερούς ναούς της Γεωργίας διαπιστώσαμε ότι οι Γεωργιανοί όχι μόνο συμμετέχουν μαζικά στις εκκλησιαστικές ακολουθίες, αλλά και ότι συμβάλλουν προσωπικά και ποικιλοτρόπως υπέρ της Εκκλησίας τους (χρόνο, ενδιαφέρον, δράση, εργασία, όβολο), μολονότι είναι ένας φτωχός λαός με αδύναμη οικονομία. Η αγάπη προς την Εκκλησία και τον κλήρο τους είναι δεδομένη. Με πολύ χαρά, αγάπη και αισθήματα φιλίας τερματίστηκε αυτή η ωραία και πλούσια σε συγκινητικές στιγμές επίσκεψη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας, η οποία πορεύεται δια μέσου των αιώνων με το πνεύμα και τη χαρά του Σταυρού και της Αναστάσεως… μια Εκκλησία η οποία έχει πολλή αλήθεια, πολύ κάλλος και πολλή αγάπη, τα οποία πρέπει να τα διαδώσει σ’ όλη την υφήλιο, όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι του Πατριαρχείου Γεωργίας “Ertsulevneba TV”.
Αρχιμ. Asti Bakallbashi
Μετάφραση Pirro Kondili
Πηγή: www.orthodoxalbania.org
Μετάφραση Pirro Kondili
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου