Δολοφονίες, ξυλοδαρμοί, εκβιασμοί, φυλακίσεις, εξορία, απειλές ενάντια σε αυτούς και τις οικογένειές τους, είναι η μοίρα χιλιάδων δημοσιογράφων ανά τη υφήλιο οι οποίοι διέπραξαν το «έγκλημα» της ενημέρωσης. Συνολικά, μόνο φέτος, παγκοσμίας δολοφονήθηκαν 38 δημοσιογράφοι, ενώ ο συνολικός αριθμός από το 1992, εκτοξεύεται στους 839.
Στην Κίνα, συνήθως δεν φτάνουν στα «άκρα» αφού αντί της δολοφονίας, το καθεστώς επιλέγει τον «καλό σωφρονισμό» στα μπουντρούμια των φυλακών. Μόνο το 2009, 24 δημοσιογράφοι υπολογίζεται πως σάπισαν στις κινεζικές φυλακές.
Στο Μεξικό, στον πόλεμο μεταξύ του καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών, είχαμε και παράπλευρες απώλειες δημοσιογράφων. 10 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους φέτος και 41 από το 2004.
Στο Ιράν, 23 δημοσιογράφοι ήταν πέρυσι πίσω από τα σίδερα. Μάλιστα, η κατάσταση είναι τέτοια που πολλοί αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή. Ενδεικτικά, τουλάχιστον 29 ρεπόρτερ, φωτογράφοι και συντάκτες εγκατέλειψαν το Ιράν την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2009 και Ιουνίου 2010.
Στο Ιράκ, μετά την αμερικανική εισβολή του 2003, συνολικά 165 δημοσιογράφοι και 54 εργαζόμενοι στα media έχουν πέσει νεκροί.
Με πληροφορίες από το Committee to Protect Journαlists (CPJ)
1 comments:
Στις χώρες αυτές είναι δημοσιογράφοι.
Εντώ στο ελλάδα είναι δημοσιοκάφροι.
Μέχρι και η ΕΣΗΕΑ τους βάζει χέρι.
Δημοσίευση σχολίου