Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Η πραγματική ιστορία του Σουλεϊμάν του «μεγαλοπρεπή» (βίντεο)Από τη Βόρειο Ήπειρο καταγόταν ο Μπαρμπαρόσαο που ήταν ο μεγαλύτερος σφαγέας και δεξί χέρι του φοβερού σουλτάνου.
Την ιστορία του Σουλεϊμάν του «μεγαλοπρεπή» παρουσίασε η εκπομπή «Η Μηχανη του Χρόνου». Σε αυτήν αποκαλύπτεται ότι ο μεγάλος σφαγέας Μπαρμπαρόσα, πειρατής του Αιγαίου που στη συνέχεια ο Σουλεϊμάν τον διόρισε αρχηγό του ναυτικού του, καταγόταν από τη Βόρειο Ήπειρο.


Σε άλλο δημοσίευμα πο κυκλοφορεί στα μπλογκς και παραθέτουμε παρακάτων, αναφέρεται ότι το ο Σουλεϊμάν είχε ερωτική σχέση με τον Ιμπραήμ (γενίτσαρο από την Πάργα) και ότι αυτός ήταν ο λόγος που εξοντώθηκε από τη σύζυγο του την Χιουριέμ.  

Ποια είναι η πραγματική ιστορία του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπή

(Το κείμενο αυτό είναι δημοσιευμένο σε πολλά μπλογκ και δεν γνωρίζουμε το συντάκτη)
Ο Σουλεϊμάν υπήρξε ένας από τους σκληρούς και αδίστακτους, διώκτες του Ελληνισμού, κατέλαβε την Ρόδο σφαγίασε και εξανδραπόδισε τον λαό της Κέρκυρας, μαζί δε με τον Σελίμ Α΄, τον οποίον διαδέχτηκε, ήταν ένας από τους οργανωτές των μεγάλων εκστρατειών του παιδομαζώματος.

Ένας μάλιστα από τους καρπούς αυτού του παιδομαζώματος, ήταν ο περίφημος βεζίρης του, ο Ιμπραήμ πασάς, γιος ελληνορθόδοξης οικογένειας από την Πάργα, στενός φίλος του Σουλεϊμάν. Σύμφωνα με τον μεγάλο Οθωμανό ιστορικό, Lord Kinross, ο Ιμπραήμ ήταν ο μεγάλος εραστής του Σουλεϊμάν με τον οποίο... συχνά μοιράζονταν την αυτοκρατορική κλίνη προς μεγάλη ζήλια και φθόνο της σουλτάνας Χιουριέμ, η οποία τελικά κατάφερε και τον εξόντωσε.

Εκείνο όμως που δεν προβάλλεται στην τηλεοπτική σειρά και είναι μια ευκαιρία για τους Νεοέλληνες να μάθουν μερικά πράγματα, είναι ότι ο Σουλεϊμάν, (σύμφωνα με τον μεγάλο Τούρκο ιστορικό Χαλίλ Ινανλτσίκ ), ήταν από τους πιο σκληρούς σουλτάνους στην εφαρμογή του Σεριάτ, δηλαδή του άτεγκτου ισλαμικού νόμου... Η εποχή του χαρακτηρίζεται από την εγκαθίδρυση ενός φανατικού ισλαμικού καθεστώτος που το πλήρωσαν με οδυνηρό τρόπο οι χριστιανοί ραγιάδες της αυτοκρατορίας... Το καθεστώς αυτό εκδηλώνονταν στην καθημερινή ζωή με σκληρές σκηνές βίαιης τιμωρίας των παραβατών του ισλαμικού νόμου...

Μάλιστα το 1537, όλοι οι επαρχιακοί διοικητές της αυτοκρατορίας ειδοποιηθήκαν πως όποιος αμφισβητούσε τα λόγια του Προφήτη, έπρεπε να εκτελείται... Ο πατέρας του, ο Σελίμ ο πρώτος, είχε συλλάβει την πρωτοφανή ιδέα να προτείνει στην κυβέρνηση του να υποχρεωθούν όλοι οι χριστιανοί της αυτοκρατορίας να γίνουν μουσουλμάνοι, κάτι που τελικά απορρίφτηκε για πολλούς λόγους,
(οι Οθωμανοί σαν πονηροί κατακτητές χρειάζονταν τους χιλιάδες υποτελείς χριστιανούς για να τους υπηρετούν).
Ο ίδιος δε ο Σουλεϊμάν επανήλθε στο θέμα το εξισλαμισμού και ζήτησε να κατασχεθούν όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε από τον Σεΐχουλισλάμ, (θρησκευτικό ηγέτη), με το αιτιολογικό ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αφού ο ίδιος ο Πορθητής δεν το έκανε. Αυτός λοιπόν είναι ο περίφημος Σουλεϊμάν, που τώρα θα δοξαστεί από τα ελληνικά χαζοκούτια.

Oι γείτονες ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Ακριβές και προσεγμένες παραγωγές που διαφημίζουν μια ψεύτικη εικόνα του τουρκικού λαού... Ηθικοί, ανθρωπιστές, μπεσαλήδες, φιλειρηνικοί.

Εμείς όμως;
Πού είναι μια τηλεοπτική σειρά με τη ζωή π.χ. του Ιωάννη Καποδίστρια, του Αριστοτέλη, του αυτοκράτορα Ηράκλειου, του Καραθεοδωρή, της αυτοκράτειρας Ελένης, του Μακρυγιάννη, του Παπανικολάου, του Ρήγα Φερραίου και πόσων ακόμη που θα χρειαζόμασταν ολόκληρες σελίδες για να τους παραθέσουμε;

Πού είναι μια τηλεοπτική σειρά για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Η ιστορία μας είναι γεμάτη σπουδαίες προσωπικότητες των τεχνών, των γραμμάτων, της επιστήμης, της διανόησης, της πολιτικής και της στρατηγικής.

Μα δεν υπάρχει ούτε ένα πρόσωπο μέσα από την ιστορία μας που να αξίζει να δούμε τη ζωή του σε τηλεοπτική σειρά και να την προωθήσουμε στο εξωτερικό; Ή μήπως αυτές οι πρακτικές δε στοιχειοθετούν μια έξυπνη άσκηση εξωτερικής πολιτικής;

Τι πιο αποτελεσματικό από το να μπαίνεις επίσημα κάθε βράδυ στα σπίτια ενός λαού προβάλλοντας ένα πρόσωπο που μόνο αγαπητό μπορεί να σε καταστήσει;

Έχουμε ξαναγράψει για τα τουρκικά σίριαλ και τους λόγους που πετυχαίνουν.. Εν προκειμένω όμως ένα πράγμα αυτή τη φορά να μας απασχολεί...
Εμείς στερέψαμε από ιστορία για να την προβάλλουμε;

Σου-λεϊ-μαν ο μεγαλοπρεπής σου λέει ο άλλος. Και νεοέλληνες οι δουλοπρεπείς, ας μου επιτραπεί να προσθέσω!4 comments:

Ανώνυμος είπε...

AP TO QENURJO HTAN SHGOURA KSADERFOS TOU ......

Ανώνυμος είπε...

Γιακόβου είναι δροπολίτης

Ανώνυμος είπε...

ap to marafenti lew egw

Ανώνυμος είπε...

Ο κορμός της παγκόσμιας φιλοσοφίας είναι ο Σωκράτης. Για ποιον λόγο δεν γυρίζεται μία σειρά για αυτόν?
Και σαν δεν φτάνει αυτό υπάρχει κόσμος που κάθεται και βλέπει τον Σουλειμάν , που στο έργο προβαλλεται ως ένας σοφός και δίκαιος σουλτάνος (Κάτι που δεν ίσχυε).
Ας μην ξεχάσουμε τις συνέπειες του συγκεκριμένου σίριαλ στους έλληνες ηθοποιούς.
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΩΡΩ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ:

Ι. Τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 λόγω προβολής μίας παραποιημένης σειράς που ως αντικείμενο έχει έναν σουλτάνο ο οποίος ήταν ένας τόσο μεγάλος διώκτης του ελληνισμού.

ΙΙ. Τους τηλεθεατές της παραπάνω σειράς που δεν έχουν μπει καν στον κόπο να αναζητήσουν την ιστορία του

Τέλος, θα ήθελα να θυμηθώ τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο οποίος έκανε το εξής σχόλιο για τον Σουλειμάν:

- Είναι δυνατόν να προβάλλεται σίριαλ "Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής"? Ανοίξτε μία εγκυκλοπαίδεια και δείτε τι ήταν αυτός.

Δημοσίευση σχολίου