Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ξαναζωντάνεψε το σπίτι του Σεφέρη στην ΚορυτσάΤο αρχοντικό που διέμεινε ο νομπελίστας ποιητής και διπλωμάτης Γιώργος Σεφέρης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικός Πρόξενος Κορυτσάς γέμισε ήχους και βιώματα το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου.
Σε μία άψογη από κάθε άποψη τελετή που διοργάνωσε ο δραστήριος πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά κ. Ιωάννης Πεδιώτης, πάνω από 200 κάτοικοι της Κορυτσάς με την παρουσία των αρχών της πόλης, καθώς και επιφανείς  επισκέπτες από άλλα μέρη της Βορείου  Ηπείρου  αλλά και από την Ελλάδα τίμησαν  τον κορυφαίο εκπρόσωπό της λογοτεχνίας μας.
Στην εκδήλωση μίλησαν σύντομα ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από την Κορυτσά και την Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετείχε με όμορφο πρόγραμμα και το μουσικό σχολείο της πόλης.
 Η παρουσία του Γιώργου Σεφέρη  στην Κορυτσά (ένας από τους πολλούς σταθμούς της διπλωματικής του καριέρας) είναι αλήθεια ότι αποτελεί ένα ακόμη κρίκο που συνδέει πολιτιστικά και πνευματικά την πόλη της Κορυτσάς με τον ελληνικό πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα και το πέρασμά του από την πόλη μνημονεύεται σε πολλά έργα ντόπιων ερευνητών και λογοτεχνών, με τα ποιήματά του να είναι από τα πιο πολυμεταφρασμένα στην αλβανική γλώσσα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον πευκόφυτο κήπο του μισοκατεστραμμένου  παλιού αρχοντικού, που στέγαζε επί χρόνια το ελληνικό προξενείο. Το κτίριο αυτό ενώ είναι περιουσία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, δυστυχώς έχει αφεθεί στην τύχη του και  ρημάζει. Ο νυν Έλληνας πρόξενος κ. Πεδιώτης  έχει ξεκινήσει μία αξιέπαινη προσπάθεια έτσι ώστε το σημαντικό αυτό κτίριο να αναστηλωθεί και ει δυνατόν να φιλοξενήσει και πάλι το ελληνικό προξενείο ή να μετατραπεί σε χώρο τέχνης και πολιτισμού.
 Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ευχήθηκε το αρχοντικό να αξιοποιηθεί στο μέλλον. Εμείς με τη σειρά μας, ως ΣΦΕΒΑ, ευχόμαστε οι ευχές των αρμοδίων σύντομα να συνοδευτούν από ανάλογες πράξεις και το αρχοντικό να συντηρηθεί και αναπαλαιωθεί πριν καταστραφεί ολοσχερώς και χαθεί έτσι ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή. Η αξιοποίησή του είναι επιθυμία αλλά και απαίτηση και της τοπικής κοινωνίας που όπως απέδειξε και η εκδήλωση, αγκαλιάζει και συντηρεί με αγάπη τη μνήμη του σύντομου περάσματος του μεγάλου ποιητή μας από την πόλη της Κορυτσάς.


http://www.sfeva.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου