Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Κάηκε η αρχαιολογικός χώρος της Φοινίκης (φωτογραφίες)Η αρχαία Φοινίκη και το άρθρο του Tare
Στις φλόγες παραδόθηκε ο λόφος του Φοινικιού, στον οποίο υπάρχουν οι αρχαιότητες της αρχαιοελληνικής πόλης της Φοινίκης. Τα πενιχρά μέσα της πυροσβεστικής των Αγίων Σαράντα και του Δελβίνου ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουν τη φωτιά καθώς φυσούσε δυνατός αέρας. Όλο το βουνό τυλίχτηκε στις στάχτες και φαίνεται μαύρο εκτός από κάποιες γκρι κηλίδες όπου γίνονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές. 


Η αρχαία Φοινίκη
Η πόλης της Φοινίκης ήταν κάποτε πρωτεύουσα του «Κοινού των Ηπειρωτών», λίγο πριν τη Ρωμαϊκή κυριαρχία. Εκτίνονταν σε μία έκταση 400 στρεμμάτων και τα τείχη της είχαν μήκος τρία χιλιόμετρα. Το θέατρα είχε χωρητικότητα 15.000 θεατών ενώ τα πλούτη έγιναν θρύλοι του γραπτού και προφορικού λόγου. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι σχεδόν ανεξερεύνητος. Τα τελευταία χρόνια γίνονται ανασκαφές από αλβανούς αρχαιολόγους με τη συνεργασία ξένων (κυρίως ιταλικών) πανεπιστημίων.
Το άρθρο του Tare
Ο «πολύς» Auron Tare, ιστορικός, πολιτευτής με το ΣΚ και υπεύθυνος πριν από χρόνια του Αρχαιολογικού Πάρκου του Βουθρωτού, έγραψε ένα ενδιαφέρον άρθρο με αφορμή τη φωτιά στη Φοινίκη. Εκτός από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση (που δεν λείπει σε κανένα άρθρο του) παρουσιάζει και κάποια ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία: Ο Σκερντιλάιτ γιος της βασίλισσας των Ιλλυρίων Τεύτας πλιατσικολόγησε την πόλη αλλά δεν την έκαψε όπως συνηθίζονταν γιατί σεβάστηκε τις ομορφιές της, οι ρωμαίοι στρατηγοί σε αντίθεση με άλλες ηπειρώτικες πόλεις, τη Φοινίκη τη σεβάστηκαν και δεν την κατέστρεψαν, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής που στρατοπέδευση στη Φοινίκη για να επιτεθεί στην Κέρκυρα, δεν την πείραξε, αυτή η πόλη όμως, λέει ο Tare, κάηκε και πλιατσικολογείται στην εποχή του Σουλεϊμάν Μπερίσα.  H ιστορική περιγραφή του εθνικίζωντως Tare έχει ενδιαφέρον γιατί κάποιοι άλλοι «ιστορικοί» ομοεθνείς του μιλούν για την ιλλυρικη πόλη Φοινίκη ενώ είναι γνωστό πως αυτή και άλλες πόλεις της Ηπείρου καταστράφηκαν από τους ιλλυριούς.  


2 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΟΥΝ... ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ! Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ "ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ" ΕΧΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ! (ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΟΧΙΑ ΑΛΛΑ... ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΔΕΚΑΝΕΑΣ)

Ανώνυμος είπε...

Oli i ipalili tis eparhias edhosan tin mahi tus ja na zvisun tin fotja.Bravo ston eparho ,jati afto dhen to ehome ksanadhi stin thitia tu psillu.

Δημοσίευση σχολίου