Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Απεβίωσε ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής Νικόλαος Σταύρου


- Γεννήθηκε στη Γριάζδανη της Βορείου Ηπείρου και όνειρο της ζωής του ήταν να βρει τα οστά του αδερφού του που είχε εκτελέσει το κομουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία το 1953
- Η ιστορία του αδερφού του Γρηγορίου και ο αγώνας για την εύρεση των οστών του εδώ
Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσιγκτον, Νικόλαος Σταύρου, έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών. Ο γνωστός ακαδημαϊκός, ο οποίος ήταν μια από τις λίγες «μαχητικές φωνές» του Ελληνισμού στον αμερικανικό πανεπιστημιακό χώρο, απεβίωσε μετά από καρδιακό πρόβλημα, σε νοσοκομείο της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Ο αποθανών είχε γεννηθεί στη Γριάσδανη της Βορείου Ηπείρου και έγραψε βιβλία και μελέτες ..

.. για σειρά θεμάτων που αφορούν τη χώρα μας, αλλά κυρίως αρκετά άρθρα σε αμερικανικά ΜΜΕ για τα «δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που καταπατήθηκαν βάναυσα από τις αλβανικές αρχές», όπως υπογράμμιζε χαρακτηριστικά.
Συγκινητική θεωρήθηκε η πολύχρονη προσπάθειά του να βρει τα οστά του αδελφού του Γρηγόρη στην Αλβανία και να τα ενταφιάσει στον τάφο του πατέρα τους. Ο αδελφός του είχε καταδικαστεί σε θάνατο και εκτελέστηκε από το καθεστώς του Χότζα στις 3 Σεπτεμβρίου 1953. Η Ελληνική Πολιτεία τον τίμησε μετά θάνατο το 1991.
Ο καθηγητής Σταύρου είχε ιδρύσει και διεύθυνε το περιοδικό «Mediterranean Quarterly», το οποίο θεωρείτο ένα από τα πιο αξιόλογα έντυπα πολιτικού περιεχομένου στην αμερικανική πρωτεύουσα, μέσω του οποίου αναδεικνύονταν και προβάλλονταν θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.
www.kathimerini.gr

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Megali proswpikotita kai dustuxws anekmetalleuti ek merous mas.
Mia apwleia gia tin Boreia Hpeiro.
Elafru to xwma.

DD

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι υπήρξε σπουδαία προσωπικότητα που ποτέ δεν έκρυψε την καταγωγή του. Μάλιστα ήταν υπερήφανος και ήθελε να ακούγετε η λέξη Βορειοηπειρώτης.
Ας παραδειγματιστούμε όλοι από αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο που ποτέ δεν ντράπηκε να δηλώσει Βορειοηπειρώτης.
Προς τον 11:47, εμείς σαν λαός δεν θα μπορούσαμε ποτέ να εκμεταλλευτούμε την προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου διότι πολύ απλά δεν θα μας άρεσε το γεγονός ότι κάποιος ξεχώρισε. Θα τον κατηγορούσαμε γιατί πολύ απλά έτσι συνηθίζουμε… μας αρέσει βρε αδελφέ, ενώ δεν γνωρίζουμε τα βασικά της ελληνικής εκπαίδευσης, να κατακρίνουμε διακεκριμένους επιστήμονες /προσωπικότητες λες και αυτοί είναι οι αγράμματοι. Μακάρι αυτό να αλλάξει κάποτε αν και πολύ φοβάμαι ότι, αν ποτέ γίνει, θα πάρει πολλές γενεές.

Δελβινιώτης είπε...

Αιωνία σου η Μνήμη κ. Καθηγητή!
Ευχαριστούμε για τους αγώνες που έδωσες για την Ελευθερία μας!
Ευχαριστούμε (ήσουν ένας από τους λίγους από εμάς) που μας έσωσες την Αξιοπρέπεια!

Δημοσίευση σχολίου