Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΣΚΑΙ : Μετά από 20 χρόνια η εθνική ελληνική μειονότητα δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει τις παλινωδίες του κομμουνιστικού καθεστώτος


Ανταπόκριση: Παναγιώτης Μπάρκας, επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας
Την... προστασία των προσωπικών δεδομένων επικαλείται Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας με απόφασή του για την απαλοιφή της εθνικότητας από τα ληξιαρχικά μητρώα όπως προβλεπόταν αρχικά από σχετικό νόμο!

Το επιχείρημα του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι ότι οι διατάξεις του νέου ληξιαρχικού νόμου 10129/09, έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 20 και 35 του Συντάγματος της χώρας. Το άρθρο 20 αναφέρει ότι ..

..«τα άτομα που ανήκουν στις εθνικές μειονότητες (…) δικαιούνται να εκφράσουν ελεύθερα, χωρίς να εμποδιστούν, ούτε να υποχρεωθούν, την εθνική, πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική ταυτότητά τους (…)» ενώ το άρθρο 35 αφορά την υποχρέωση του για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

«Από εδώ και στο εξής, όποιος ζει στην Αλβανία πρέπει να ζήσει ως Αλβανός» δήλωσε ο Κρεσνίκ Σπαχίου, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης της Αλβανίας και πρόεδρος της νεόκοπης αλβανικής εθνικιστικής οργάνωσης Ερυθρόμαυρη Συμμαχία αναφερόμενος στην απόφαση.

Η κατά τους εκπροσώπους της εθνικής ελληνικής μειονότητας δήλωση Σπαχίου αποκαλύπτει τον πραγματικό στόχο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Έντονες αντιδράσεις της μειονότητας
Άμεση ήταν η αντίδραση πολιτικών φορέων και παραγόντων στην εθνική ελληνική μειονότητα. Το νεοσύστατο Κόμμα των Ελλήνων, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποδεικνύει ότι στην Αλβανία «παραμένει ρευστή η νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων λόγω της έντονης εθνικιστικής ‘οπισθοφυλακής’ που ανοιχτά αρνείται την ύπαρξη άλλων εθνικών ομάδων στοχεύοντας στην καθιέρωση ενός καθαρά ομογενούς κράτους».

Αντίθετα από την ερμηνεία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το άρθρο 20, επισημαίνει η δήλωση, κατοχυρώνει «την ελεύθερη και αβίαστη επιλογή των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες να καταγράψουν την εθνικότητα στα επίσημα έγγραφα χωρίς την παρέμβαση κρατικών ή άλλων παραγόντων».

Οι Έλληνες βουλευτές στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, Κώστας Μπάρκας και Βαγγέλης Τάβος σε κοινή γραπτή δήλωσή τους θεωρούν ότι η επίμαχη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου «βλάπτει την ακεραιότητα της εθνικής ελληνικής μειονότητας και ενθαρρύνει τις εθνικιστικές και αντιευρωπαϊκές τάσεις στην Αλβανία». Προσθέτουν ακόμα ότι «μετατρέπει το Δικαστήριο από προστάτη του Συντάγματος σε αυθαίρετο παραβάτη του».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το αίτημα για την νομική κατοχύρωση της εθνικής ελληνικής μειονότητας και των μελών της αποτελεί μακρόχρονη αντιπαράθεση μεταξύ των διεκδικήσεων αυτής και του αλβανικού κράτους. Επίσημα εκδηλώθηκε με την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να εξαιρέσει από τα ερωτηματολόγια της απογραφής του 2001 το λήμμα περί εθνικότητας και θρησκεύματος. Η ελληνική μειονότητα απείχε από την απογραφή και δικαιώθηκε για την απόφασή της από τους διεθνείς οργανισμούς.

Η ψήφιση στην Αλβανική Βουλή το 2000 της Σύμβασης - Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, άνοιξε διάπλατα το δρόμο ώστε οι Έλληνες μειονοτικοί, οι οποίοι για διάφορους λόγους είχαν χάσει την ελληνική εθνικότητά τους επί κομμουνιστικού καθεστώτος, να την αποκτούσαν εκ νέου μέσω διοικητικών πράξεων και να καταγράφονταν στα ληξιαρχικά μητρώα.

Το κύμα των αιτημάτων ήταν τέτοιο που τα Τίρανα έσπευσε να ελέγξουν την κατάσταση ψηφίζοντας το 2009 το νέο ληξιαρχικό νόμο μέσω του οποίου η διόρθωση της εθνικότητας παραπεμπτικέ στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων. Όμως και εδώ τα αιτήματα για διόρθωση και αποκατάσταση της εθνικότητας κυρίως από τους Έλληνες ήταν ανησυχητικά για το αλβανικό κράτος.

Τον Ιανουάριο του 2011 η κυβέρνηση αποφάσισε να απαλείψει τον όρο «εθνικότητα» από τα πιστοποιητικά των ληξιαρχείων. Η κυβερνητική απόφαση τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο τρέχοντος και από τότε στα πιστοποιητικά των ληξιαρχείων δεν αναγράφεται η εθνικότητα ως συστατικό στοιχείο των προσωπικών δεδομένων.

Στις αρχές του 2011 και ενόψει της απογραφής του πληθυσμού, ξέσπασε στην Αλβανία εκστρατεία των εθνικιστών για να μη συμπεριληφθεί στο ερωτηματολόγιο της απογραφής το λήμμα για την εθνικότητα, θρήσκευμα και μητρική γλώσσα. Ηγήθηκαν της εκστρατείας το κόμμα των Τσάμιδων PDIU (Κόμμα Δικαιοσύνης, Ένταξης, Ενότητας) και η νεοσύστατη εθνικιστική οργάνωση Ερυθρόμαυρη Συμμαχία, της οποία ηγείται ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης στη χώρα.

Η απογραφή προβλέπονταν για τον Απρίλιο και λόγω των εξελίξεων αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο 2011. Η διαδικασία της απογραφής προμήνυε προβλήματα, αλλά περιείχε τα επίμαχα ερωτήματα. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της εθνικής ελληνικής μειονότητας δεν κατάφεραν να έρθουν σε συνεννόηση, με δύο κόμματα να δηλώνουν εκ νέου αποχή (Ομόνοια- ΚΕΑΔ) και το υπόλοιπο μέρος (Κόμμα των Ελλήνων και οι Έλληνες βουλευτές Τάβος - Μπάρκας) να δηλώνουν συμμετοχή.

Έτσι, μετά από 20 χρόνια
η εθνική ελληνική μειονότητα όχι μόνο δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει τις παλινωδίες του κομμουνιστικού καθεστώτος, όσον αφορά το δημογραφικό μέγεθός της, που αφορά ουσιαστικά εθνικά δικαιώματα, και οι σημερινές καταστάσεις των αρχών καταγράφουν την ανυπαρξία της στα επίσημα κρατικά έγγραφα στην Αλβανία...

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ότι και να κανει η Αλβάνια υπάρχουν Διεθνή και Ευρωπαίκα δικαστήρια που μπορούν να απευθυνθούν ιδιώτες ή σύλλογοι . Απλώς αρκετοί αντιδρούν για να αντιδράσουν χωρίς να έχουν πραγματικό σκοπό να κάνουν κάτι .

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΝ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΛΗ ΑΘΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΙΛΗΔΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ,ΜΕ ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΕΤΟΙΟ ΑΤΟΜΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΔΕ ΒΡΙΣΚΩ.ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΜΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΠΛΕΟΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ.ΕΧΩ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΕΙ........

Δημοσίευση σχολίου