Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Τίρανα: Σχολή Βυζαντινής Μουσικής με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου



Η 1η Οκτωβρίου 2012, εορτή του αγίου Ιωάννη του Κουκουζέλη, του εκ Δυρραχίου, ήταν μια ιστορική μέρα για την ορθοδοξία στην Αλβανία, καθώς και για την ψαλτική γενικότερα: άρχισαν τα μαθήματα της σχολής βυζαντινής μουσικής της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας στα Τίρανα, ενώ σήμερα, 2 Οκτωβρίου έλαβε χώρα η ακολουθία του αγιασμού που τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία σχολής βυζαντινής μουσικής στη γείτονα χώρα είναι κάτι το πρωτοφανές για τα εκκλησιαστικά της χρονικά, δεδομένου ότι τέτοια σχολή δεν λειτούργησε ποτέ στο παρελθόν.

Θα φοιτήσουν 13 μαθητές, ηλικίας 18-45, από διάφορες πόλεις της Αλβανίας.
Η φοίτηση, διαμονή και διατροφή των σπουδαστών θα είναι δωρεάν και τα μαθήματα θα είναι 4 ώρες καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η σχολή θα στεγαστεί στο κτιριακό συγκρότημα «Θαβώρ» σε ειδυλιακή τοποθεσία των Τιράνων.
Ο Μακαριώτατος μετά τον αγιασμό απηύθηνε σύντομη προσλαλιά στους παρευρισκομένους, εξαίροντας τη σπουδαιότητα του έργου του ιεροψάλτη στην ορθόδοξη λατρεία και υποσχόμενος να μεριμνά συνεχώς για την προόδο της σχολής και κατόπιν γνωρίστηκε με καθέναν από τους μαθητές, συνομιλώντας μαζί τους, κάτι που φανερώνει το πραγματικό του ενδιαφέρον για την επιτυχία της σχολής.
Διευθυντής της σχολής είναι ο κ. Θεόδωρος Πέτση, μαθητής των κ.κ. Γρηγορίου Αναστασίου και Λυκούργου Αγγελόπουλου.
Εκτός του κ. Πέτση, θα διδάσκουν τακτικώς ο αρχιμ. π. Ιουστίνος Ανθιμιάδης και ο κ. Στέφανος Ζούπα.
Επίσης θα διδάσκουν εκτάκτως ο π. Σπυρίδων Κοστόλη και οι κ.κ. Χαράλαμπος Τερζίου και Ιωάννης Μένη, μαθητές του κ. Σπυρ. Παυλάκη.

Εύχομαι ο Κύριος του έργου, δια πρεσβειών του Οσίου Ιωάννου και πάντων των αγίων, να ευλογήσει την προσπάθεια αυτή ώστε η σχολή να αναδείξει πολλούς ψάλτες που θα στελεχώσουν τα αναλόγια των εκεί ναών.

www.romfea.gr

5 comments:

Ανώνυμος είπε...

dyo pragmata borioipiroti:
1- Sta @@@@@@@ mas ean sta Tirana anoikse sxoli gia tous alvanous,einai to teleytaio pragma pou apasxolei tous b.ipeirotes.
2- mas ta exeis priksei me ton arxipapa ton alvanwn kai den antexoume allo please !!!!

Ανώνυμος είπε...

ela athoe argises

Ανώνυμος είπε...

pros 2-08 :
se ena pragma diafwnw mazi sou.
O Anastasios as kanei oti goustarei sta Tirana Dyraxio kai ypoloipi Alvania.Stin B.Hpeiro einai egklima na anoiksei opoiodipote idiotiko sxoleio,dioti etsi,pairnontas tous mathites apo ta dimosia sxoleia,voithaei sto kleisimo tous...Kai thelw na ypenthimisw se olous pws gia na anoiksei ena dimosio sxoleio sti B.Hpeiro exoun ginei megaloi agwnes sto parelthon.
Kai den ginetai enas orthodoksos iereas na voithaei,estw emesa, sto kleisimo tous.An itan twra zwntanos o agios Kosmas ....................... !!!
Kata ta alla mazi sou,................................. !!

Ανώνυμος είπε...

2:08 μ.μ. και 1:18 μ.μ.
Ο Αναστάσιος είναι Προσωπικότητα Παγκόσμιας Εμβέλειας που χαίρει τον σεβασμό και πέραν των χριστιανών που αντιπροσωπεύει. Ψαχτείτε λιγάκι καλλίτερα και αφήστε τους κομμουνο-πατριωτισμούς. Μας θυμίζετε κάτι άλλους βορειοηπειρώτες που μόλις κατέβαινε ο αρχιεπίσκοπος στα χωριά μας τους ετοίμαζαν προβοκάτσια. Κάτι τσομπάνοκαραγκιώζηδες που μια ζωή ζούσαν από την ρουφιανια εις βάρος των συνανθρώπων μας.
Για να μην γίνεστε περισσότερο αηδιαστικοί, και να έχετε κάτι καλό να μας πείτε, κάντε την βολτίτσα σας γύρω στην Αθήνα, και γράψε μας πόσοι προ κομμουνιστές και ρουφιανοι, που κάποτε έσπαγαν τα καντήλια των γιαγιάδων στα μνήματα των προγονών μας, κατάφεραν να πιάσουν δουλειά ως καθαριστές, διακονεύοντας με το δάκρυ της αλεπούς. Κάτι παρόμοιο πρέπει να είναι και η αφεντομουτσουνάρα σας.
Σας έκοψε το επίδομα η τρόικα και ψάχνετε την κάθε επόμενη ευκαιρία να σας ανοίξουν τα πορτοφόλια
Καλή προκοπή!

Χριστιανός ορθόδοξος!

Ανώνυμος είπε...

borioipiroti stamata ti logokrisia !!!
mporei na exeis kollimata me ton Anastasio, wstoso sevasou kai tin antitheti apopsi....
perimenw na dw to sxolio mou (to pro 2 imerwn)

Δημοσίευση σχολίου