Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Η αλβανική κυβέρνηση πουλάει τις παραλίες της Νάρτας και του Ζβερνέτσι που «ανήκουν» στον στρατό




Ύπουλο χτύπημα με την ακίνητη περιουσία
Καραμπινάτες κομπίνες με την διάθεση με τρόπους αδιαφανείς, νομικές παραβιάσεις, αυτό που κοινώς λέγεται πώληση απ’ το παράθυρο, φέρνει στο φως καθημερινά η εκστρατεία καταγγελίας της αντιπολίτευσης, σε ότι αφορά την διαδικασία εκποίησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων απ’ το Υπουργείο Αμύνης της Αλβανίας.

Η πλέον δυνατή, που ωστόσο φέρνει στο φως και κάποιες αθέατες παραμέτρους απ’ την ιστορία αποσκίρτησης στελεχών του ΚΕΑΔ της τοπικής αυτοδιοίκησης προς το στρατόπεδο του κυβερνώντος ΔΚ,  είναι αυτή στην Άρτα και Σβερνέτς της Αυλώνας. 

Δεν ήταν τυχαίο ότι ο Έπαρχος εκεί που εκλέχτηκε στην πρώτη θητεία με τους συνδυασμούς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ στη συνέχεια έφυγε προς την κυβερνητική παράταξη. Δεν ήταν μια απλή αλλαγή στρατοπέδου  για να επανεκλεγεί.  Στην ουσία ήταν αποποίηση απ’ τις ευθύνες που η ΟΜΟΝΟΙΑ επιφορτίζει στα στρατευμένα στελέχη της για την περιφρούρηση εις όφελος της τοπικής κοινωνίας της ακίνητης περιουσίας. 350 000 μ2 οικόπεδα στην πλέον προνομιακή τοποθεσία, αυτή του κόλπου της Άρτας ή Νάρτας, ξεπουλιέται ως ιδιοκτησία του στρατού χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αντίσταση από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για εκτάσεις που απ’ τη θέση που βρίσκονται θα αποκόψουν ακόμη και αυτά τα χωριά, που κυριολεκτικά βρίσκονται πάνω στο κύμα της θάλασσας, απ’ την πλαζ. Είναι δύο μεγάλες ελληνικές κοινότητες σε μια στρατηγικής σημασίας οικονομική ζώνη των οποίων με τις πλέον αθέμιτες μεθοδεύσεις προσπαθούν να τους αποδυναμώσουν τη θέση και να τις καταστήσουν ευάλωτες στο μέλλον.
Το παιχνίδι αυτό με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις συνεχίζεται σε όλο το γεωγραφικό χώρο όπου σε σημαντικούς αριθμούς ζει η κοινότητα της ΕΕΜ. Χωρίς να είναι μια διαδικασία που έχει στηθεί για το σκοπό αυτό και μόνο εμπεριέχει κάποιους επιπρόσθετους κινδύνους. Είναι γνωστό τοις πάσι ποιοι έχουν τις διασυνδέσεις αλλά και το ρευστό να αγοράσουν εκτάσεις μέσα ή δίπλα στα χωριά μας και να δημιουργήσουν ένα επιπρόσθετο αρνητικό παράγοντα στο ήδη βεβαρυμένο τοπίο από πλευράς ιδιοκτησιών και πολεοδομίας στις περιοχές, που άμεσα έχουν συνέπεια την δημογραφική αλλοίωση εις βάρος των γηγενών κατοίκων. Από πλευράς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ όπως έχει γίνει γνωστό έχει τεθεί το θέμα, και επίσης έχει γίνει η επικοινωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση της υπόθεσης. Δεν πρέπει όμως να υπάρξει εφησυχασμός. Ούτε δειλία έναντι δήθεν νομικών δικαιολογιών και τερτιπιών που προβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους με τη διπλή έννοια της λέξεις κρατικούς φορείς. Η λογική της πολιτικής των ανθρωπίνων και μάλιστα των μειονοτικών δικαιωμάτων είναι ισχυρότερη από οποιαδήποτε πολιτική ιδιωτικοποιήσεων.

Η άλλη παράμετρος είναι αυτή που πολλά απ’ τα λεγόμενα στρατόπεδα, μονάδες και αμυντικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει σε μοναστηριακές και εκκλησιαστικές επιφάνειες. Συνέπεια αυτών δεν ήταν απλώς η κατοχή και εκμετάλλευση αυθαίρετα  γης αλλά φθορές και ζημιές ανεκτίμητες πάνω σε μνημεία πνευματικά πολιτισμού, κληρονομιά της ΕΕΜ. Οι ζημιές στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μη αποκαταστάσιμες. Αφορούν τα οικοδομήματα, τις τοιχογραφίες, τους εξοπλισμούς από ξυλόγλυπτα αλλά και το ίδιο το φυσικό περιβάλλον. Έναντι μιας χειρονομίας καλής θέλησης και οφειλόμενης συγνώμης από την πολιτεία και τις ένοπλες δυνάμεις που είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ (θεμελιακή αρχή του είναι η περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών) για να τα παραχωρήσουν στις κοινότητες των πιστών που τους ανήκουν, προωθούν αυτή την ύπουλη διαδικασία πώλησης. Και δεν είναι μόνο μονάδες της ενδοχώρας, είναι τα στρατόπεδα στα μοναστήρια και τα παρεκκλήσια της παραλιακής ζώνης.
Έχει και άλλες παραμέτρους η υπόθεση αλλά μένει ένα: στενή παρακολούθηση, σθεναρή καταγγελία των ενδεχόμενων μεθοδεύσεων και ειδικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλη την κοινότητα για την αποτροπή των αρνητικών συνεπειών.

deropoli.com

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

ghia afgta pou pulane Ximara,g iati den nipthete o Bollanos????

Δημοσίευση σχολίου