Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ο Μπερίσα εξήρε τη δημοτική αρχή της Χιμάρας


Εγκρίθηκε το νέο σχέδιο οικοδόμησης για τη Χιμάρα
Το Εθνικό Συμβούλιο της Εδαφικής Προσαρμογής ενέκρινε στη συνεδρίασή του την Παρασκευή το νέο σχέδιο κανονισμού για την πόλη της Χιμάρας, ένα κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της νότιας ακτής της Αλβανίας, καθώς και μια σειρά 11 αποφάσεων που αφορούν τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και της ενέργειας.
Το Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε κανονισμούς για το σχεδιασμό των πόλεων της Χιμάρας, της Λούσνας, μια απόφαση που επιτρέπει στη διεθνή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ‘Petromanas

να ανοίγει πηγάδια και αποφάσεις και να  ανοικοδομεί  μια σειρά μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών σε όλη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, εξήρε τις τοπικές αρχές στη νότια πόλη της Χιμάρας, λέγοντας ότι έχουν συνταχθεί με προσοχή στο σχέδιο  του κανονισμού της πόλης, καθορίζοντας σαφώς τους αυστηρούς κανόνες και τοποθεσίες για οικοδόμηση στην περιοχή του δήμου Χιμάρας.

«Το σχέδιο καθορίζει σαφώς τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους οι κάτοικοι μπορούν να χτίσουν. Καλώ όλες τις τοπικές αρχές, τους δήμους και τις κοινότητες της χώρας να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα προκειμένου να δώσουν νέα διάσταση στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας», δήλωσε ο Μπερίσα, προτρέποντας τις τοπικές αρχές να σεβαστούν τα κριτήρια που καθορίζονται στο σχέδιο κανονισμού που επιτρέπει  τη βιώσιμη ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
--

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος


Το ρυμοτομικό σχέδιο  (Master Plan)  της Χειμάρρας, είναι από τα σημαντικότερα έργα του πρώην δημάρχου Βασίλης Μπολάνου. Το σχέδιο εκπονήθηκε από σοβαρό μελετητικό γραφείο από την Ελλάδα. Εάν τελικά γίνουν σεβαστοί οι χαμηλοί  συντελεστές και οι υπόλοιποι όροι δόμησης, θα είναι ίσως η μοναδική περιοχή στην Αλβανία όπου η οικοδομική ανάπτυξη δεν θα σημαίνει πολεοδομική και οικολογική καταστροφή. Στη Χειμάρρα έγιναν ήδη αρκετά «αρχιτεκτονικά» εκτρώματα αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες παρθένες περιοχές – ίσως οι μοναδικές στην ακτογραμμή της σημερινής Αλβανία - και αυτό οφείλεται και στην επιμονή του πρώην δήμαρχου Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου