Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Συνεχίζει το δικαστικό σίριαλ του Παναγιώτη Μπάρκα


- Παρόν στη δίκη και το Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου
- Τι υποστηρίζει ο  Μπάρκας και το σχόλιο  του «Βορειοηπειρώτη»
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες χθες στο Αργυρόκαστρο έγινε η συνεδρίαση της σειράς της δίκης εις βάρος του Π.Μπάρκα για την υπόθεση πλαστογραφίας επίσημων εγγράφων.
Την μήνυση έχει κάνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Γκ. Σάλια. Ο κ. Σάλια κατηγορεί το Μπάρκα πως έχει πλαστογραφήσει την υπογραφή και τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου με σκοπό να πετύχει ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ της τάξεως των  380 χιλιάδων Ευρώ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν παρόν  δια των εκπροσώπων του και το Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αίσθηση καθώς εκπρόσωποι του εκεί ελληνικού προξενείου μέχρι τώρα δε είχαν παρευρεθεί σε άλλες σημαντικές υποθέσεις όπως αυτές που αφορούν τις ιδιοκτησίες κλπ.
Να πούμε τέλος πως ο κ. Μπάρκας έχει κατηγορήσει παλιότερα τον προκάτοχο του σημερινού γενικού προξένου, κ. Ιωάννη Ριζόπουλο πως επεδίωξε να εκδικηθεί τον κ. Μπάρκα διαμέσου αλβανού παράγοντα, διοχετεύοντάς  του εμπιστευτική επιστολή που ο ίδιος έχει στείλει στο ΥΠΕΞ. Ο κ. Μπάρκας στην επιστολή αυτή εκτός των άλλων ζητούσε από το ΥΠΕΞ να μην χορηγήσει υποτροφία στο παιδί  ενός από τους ιθύνοντες του Πανεπιστημίου, κατηγορώντας επιπλέον τον κ. Ριζόπουλο για κατάχρηση στο θέμα χορήγησης υποτροφιών.
Ρεπορτάζ από deropoli.com

Τι υποστηρίζει ο Μπάρκας
Σε παλαιότερες δηλώσεις του στα αλβανικά μέσα, ο κ. Μπάρκας, δεν δέχεται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για σκευωρία από μία ομάδα ανθρώπων που επιθυμούν την εξόντωση του. Προς ενίσχυση των διωκτών του είχε έρθει και ο πρώην Πρόξενος Αργυροκάστρου που τον καταδίωκε όπως υποστήριζε για πολιτικούς λόγους. Ο κ. Μπάρκας είχε κατηγορήσει τον κ. Ριζόπουλο ότι είχε παραδώσει στις αλβανικές αρχές εμπιστευτικό έγγραφο που είχε στείλει ο ίδιος στο ΥΠΕΞ Ελλάδος και είχε «δωροδοκήσει» με υποτροφίες ανθρώπους του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου για να τον διώξουν από την έδρα του Ελληνικού Τμήματος όπως και έγινε.

Η άποψη μας
Ο κ. Πναγιώτης Μπάρκας, ήταν ο πιο δραστήριος-δημιουργικός καθηγητής του Ελληνικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου και όσο ήταν υπεύθυνος του Τμήματος προσπαθούσε να το βγάλει από την αφάνεια με διάφορες δραστηριότητες και επιδιώκοντας συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η απόσπαση καθηγητών από τα Γιάννενα,  οι νέες εκδόσεις του πανεπιστημίου, οι διάφορες εκδηλώσεις για το κοινό, η έκδοση κάποιων DVD που πρόβαλλαν τους θρύλους του τόπου κ.α., είχαν αναβαθμίσει το τμήμα που μέχρι τότε έμοιαζε με επαρχιώτικο ελληνικό λύκειο. Ο κ. Μπάρκας ως υπεύθυνος του Τμήματος των Ελληνικών προσπάθησε να εντάξει το πανεπιστήμιο σε κάποιο πρόγραμμα της ΕΕ και το κατάφερε. Αφού εγκρίθηκε το χρηματικό ποσό, ο αλβανός πρύτανης του πανεπιστημίου, δήλωσε ότι είχε άγνοια για το θέμα και κατηγόρησε το Μπάρκα ότι πλαστογράφησε την υπογραφή του, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το πρόγραμμα.
Με δεδομένη την αναξιοπιστία των αλβανικών δικαστηρίων, λίγες μέρες πριν από τη δίκη, ο κ. Μπάρκας, ζήτησε με μήνυμα του (το οποίο ήρθε και σε εμάς) τη συμπαράσταση φίλων και ανθρώπων των μέσων ενημέρωσης. Σε αυτό το κάλεσμα, φαίνεται να ανταποκρίθηκε και το Ελληνικό Προξενείο, κάτι που η «Δερόπολη» σχολίασε - όπως μαρτυρούν τα εισαγωγικά - μάλλον αρνητικά.  Σε αντίθεση με τον προηγούμενο πρόξενο, που δεν δίσταζε να λέει «εγώ κρατάω το πεπόνι και το μαχαίρι», ο κ. Κοτροκόης, αν μη τι άλλο, θέλει να σταθεί και να ακούσει τον κάθε έλληνα και είναι προς τιμή του.
Ακόμα και αν ο Μπάρκας πλαστογράφησε, η καταγγελία του πρύτανη είχε δύο πιθανά κίνητρα: 1) Να πλήξη το Μπάρκα, για όποιους προσωπικούς λόγους. 2) Δεν ήθελε την αναβάθμιση του Ελληνικού Τμήματος.
Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο θύμα αυτών των διαμαχών, είναι το Ελληνικό  Τμήμα.

12 comments:

ΚΗΤΣΙΟ ΜΕΡΑΚΑΣ είπε...

ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΣ... ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΗΣ. ΠΑΝΤΟΥ ΑΠΩΝ

Ανώνυμος είπε...

η αληθεια παντοτε πρυτανευει ...αρκει η δικαιοσυνη να μην ειναι τυφλη...εξαλλου οι διεφθαρμενοι ανθρωποι δεν εχουν τιποτα να προσφερουν στην κοινωνια!!!!ας κανουν μια φορα σωστα τ εργο τους οι υπευθυνοι...αλλα πολυ φοβαμαι πως το παρακρατος αυτο που εχει δημιουργηθει δυσκολα θα αντιμετωπιστει με δικαια μεσα!!!!γι αυτο πανε κατα διαολου τα Πανεπιστημια στην Αλβανια!!!αν οι κατηγοριες αποδειχθουν αληθινες...τοτε οπως λεει κι η γιαγια μου,της φυλακης τα σιδερα ειναι για τους λεβεντες ''ΚΥΡΙΟΙ''λεμε τωρα...μεταφορικα το ΚΥΡΙΟΙ

Ανώνυμος είπε...

poion den eithele o mparkas na parei ypotrofia

giati mexri twra apoti exoume dei ypotrofia pernoun oloi oi gliftes twn albanwn

toulaxiston ama einai kana tetoio kosholi na poume bravo sto mparka
alios....
apo ayto mporoume na katalaboume polla
parakalw opoios kserei kati as pei poion katonomaze sto engrafo

Ανώνυμος είπε...

Re kale mou voriooipiroti oli ma oli pashoun apo to sindromo tis katadioksis ke kinigane to Barka?
Den ine afto to boubouki pou ekviaze ke proigoumenous proksenous akoma ke ton arhiepiskopo me apergia pinas ekso apo ti mitropoli otan thigotan ta stena tou oikonomika simferonda?Aftos o kirios den itan pou ta evale me tin Omonia to 1992 otan den ton katevase ipopsifio ke andaftou edose to hrisma ston aksiotimo pragmatiko kathigiti ton kirio Makariadhi.Aftos o kirios den gavgizi kathimerina kata tis Omonias ke tou KEAD ota oli gnorizoume ton tropo pou egine ipefthinos tou tmimatos elinikon sinergazomenos me tous alvanous gia na dioksi to G Giani.Mipos thimaste tis andidrasis olon ton elinon kathigiton pou didaskoun sto singekrimeno tmima dld oli armenizoun strava ke o Barkas efthia?Vgale ta gialakia pou sou ehou foresi Vorioipiroti giati kathe mera ke perisotero ginese kseftila.

Ανώνυμος είπε...

Εμένα δε με νοιάζει για τις κατηγορίες του Σάλια κατά του Παναγιώτη. Κάπου δεν τα βρήκαν, γιατί απ' ότι ξέρω όλα μαζί τα μαγείρευαν. Αυτό που με νοιάζει είναι η κατάντια του Τμήματος και ειδικά η στάση του Γιάννη Γιάννη, που είναι και ο πρόεδρος του Τμήματος και που τυγχάνει να είναι και Γενικός Γραμματέας της Ενότητας που επαγγέλεται. Πώς τον πιάνει ο ύπνος όταν σέρνεται στα δικαστήρια ο Παναγιώτης, ο συναγωνιστής του βουλευτής στην πρώτη πολυκομματική Αλβανική Βουλή. Τέτοιο μίσος έχει φωλιάσει μέσα μας; Ποια ενότητα διεκδικούμε με τέτοιο μένος που βγάζουμε προς τα έξω. Πού θα το πάμε το παιγνίδι τελικά; Να δούμε μια μέρα τους Βορειοηπειρώτες χρυσαυγίτες έξω από της φυλακής τα σίδερα να φωνάζουν: "Λευτεριά στον Μπάρκα";

Ανώνυμος είπε...

το λαμογιο ο μπαρκας απο παντου κονομα εκανε ............τωρα θα αλαζε...........ολα τα λαμογια της β-ηπειρου φυλακη..........

Βορειοηπειρώτης είπε...

Αγαπητέ 10.28, το θέμα μας δεν είναι η «τρέλα» του Μπάρκα αλλά το Ελληνικό Τμήμα. Δεν γνωρίζω κανένα έργο που να γίνεται στη Βόρειο Ήπειρο που να μην το κατακρίνουν, ακόμα και το έργο του Αναστασίου που όλος ο κόσμος εκφράζει το θαυμασμό του, κάποιοι ανώνυμοι σαν και εσένα ανακαλύπτουν πολλά «στραβά».

Αν κάποιος άλλος καθηγητής έκανε κάτι αξιολογο και τον αδικώ που δεν το αναφέρω, παρακαλώ να με διορθώσεις.
Θα προτιμούσα ένα Ελληνικό Τμήμα, πραγματικό πανεπιστήμιο, και ας τους κατηγορούσαν για διαφθορά, αντί του περιφερειακού ελληνικού λύκειο, όπως γράψαμε στο σχολιασμό.

Σύντομα θα δημοσιεύσουμε το DVD που έφτιαξε ο Μπάρκας. Επειδή φαίνεται να γνωρίζεις πολλά και επειδή θέλω να τα βγάλω τα γυάλα που λες ότι φοράω ώστε να μην ξευτιλίζομαι, θα ήθελα να γράψεις εσύ τι δική σου αλήθεια, με το πόσο καλό είναι το πανεπιστήμιο και πόσο προοδεύει χωρίς το Μπάρκα και πολύ ευχαρίστως να το δημοσιεύσουμε

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...

Στην εποχή των πιο σιχαμερών και ανίερων συμβιβασμών, ο Μπάρκας δεν θέλει να κάνει συμβιβασμούς σε βάρος των αρχών του, που δεν αφορούν τον εαυτόν του, αλλά τα κοινά. Αυτά θα πάθει, όχι μόνο ο Μπάρκας μα κάθε μπάρκας. Έχεις δίκιο Βορειοηπειρώτη. Σε τελική ανάλυση ο Μπάρκας αυτόν τον δρόμο επέλεξε και θέλω να πιστεύω ότι τον κυνηγούν με τις πέτρες εκείνοι που δεν τον φτάνουν, αλλά ξεχνούν ότι το δέντρο που έχει καρπούς πετρεβολούν. Έχεις δίκιο Βορειοηπειρώτη στο θέμα του Τμήματος, όπως λες. Μετά το Μπάρκα έπεσε ξανά στη μόκα του Γιάννη Γιάννη. Ο Γιάννης έγινε όργανο του Σάλια κατά του Μπάρκα. Ταυτόχρονα, συνεχίζει το έργο του υποβάθμισης του Τμήματος μέχρι την ανυπαρξία. ................................................. Τότε πώς να μη κυνηγάει αυτός λυσσαλέα το Μπάρκα, στο έργο του οποίου μοιάζει απλώς μια μύγα.
Θέλω να κάνω και ένα δεύτερο σχόλιο.
Δεν ξέρω πιο το κίνητρο και βρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος στο Δικαστήριο του Μπάρκα. Θέλω να τον συγχαρώ και προσωπικά. Κάποτε έπρεπε να συνέβαινε κι΄αυτό. Καλώς που επιλέχτηκε η υπόθεση Μπάρκα, η οποία πρέπει να είναι όλων μας. Αλλά δεν μπορώ να μην υποδείξω και την κακία αυτών που κρύβονται πίσω από το "Δεροπολη", όταν αναφέρουν ότι ο Γ. Πρόξενος δεν παρευρέθηκε σε δίκες για τα περιουσιακά της ε.ε. μειονότητας. Ερωτώ. Είναι σίγουροι ότι όντως θέλουν να παρευρεθεί ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας σε τέτοιες δίκες; Μήπως δεν τον θέλουν διότι θα αποκαλυφτούν οι βρωμιές που μαγειρεύουν σε βάρος μας; Έχει μήπως ο γενικός Πρόξενος μια ενημέρωση τι γίνεται με το θέμα αυτό; Γιατί κρατούν τα χαρτιά κλειστά οι παράγοντες της ε.ε. μειονότητας που βρίσκονται μπροστά και πίσω από τη "Δερόπολη". Αν διαφορετικά ας τον ενημερώσουν και καλέσουν το γενικό πρόξενο να παρακολουθήσει τα εθνικά αυτά αίσχη.

Ο ΑΘΩΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Γιατί έκαναν κάποια μήνυση στα δικαστήρια για τις περιουσίες οι Ντουλεμπετσογιάννηδες και δεν την παρακολούθησε ο Γενικός; Αμ. πού τη βρήκες αυτή τη λέξη μόκα, ρε φίλε, την είχαμε ξεχάσει ...

Κεραύνιος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=hyVurTfWADA
Έχει καλούτσικη σκηνοθεσία, μη πρωτότυπη μουσική, αυτός που περιγράφει έχει αλβανική προφορά και ΚΥΡΙΩΣ αυτά που λέει θα είχαν νόημα αν τα είχε γραμμένα στην ελληνική γλώσσα. Σε αυτήν που κατανοούν όλοι και όχι στην ψευτοποιητική, ασυνάρτητη γλώσσα του Μπάρκα. Τόσον καιρό περίμενα να δω αυτό το σπουδαίο έργο και δυστυχώς άνθρακας ο θησαυρός. Σίγουρα μπορεί να συγκινήσει την γιαγιά μου αλλά μέχρι εκεί. Βλέποντάς του κατανοείς γιατί δεν προβάλλεται συχνά. Είναι επειδή δεν αξίζει.

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον είσαι τούβλο πως να καταλάβεις και συγκινηθείς. Αλλά για κάνε και εσύ μια καλύτερη παραγωγή και βάλε έναν τρίτο να συγκρίνει.
Βάλε και λίγο το όνομά σου από κάτω από τα ασυνάρτητα σου

Κεραύνιος είπε...

Αδερφέ 5.12 το αν είμαι τούβλο ή ασβεστόλιθος πως το κατάλαβες αφού δεν ξέρεις το όνομά μου; επειδή έχω άποψη για ένα "ντοκυμαντέρ". Λυπάμαι που σε στεναχώρησα αλλά, άλλο πράγμα είναι το "ντοκυμαντέρ" και άλλο η απαγγελία ποιήματος. Επειδή εγώ δεν έφτιαξα ένα πολύ καλύτερο έργο από αυτό, δεν σημαίνει πως αυτό είναι καλό. Να τρέχεις μόνος σου και να βγεις πρώτος δεν είναι και τόσο δύσκολο ε;
Όσο για το όνομά μου, εσύ που το ζητάς ανώνυμα, όλο και κάποιον θα βρεις που θα το ξέρει.

Δημοσίευση σχολίου