Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Το δικό μου ευχαριστώ!

Άρθρο του Αλέξανδρου Αναγνώστη* για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο
Αναστάσιος - Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, 
Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας
24 Ιουνίου 1992 – 24 Ιουνίου 2012
Στην κεντρική πλατεία των Τιράνων δεσπόζει από σήμερα ο νέος Ιερός Καθεδρικός Ναός Αναστάσεως του Κυρίου.
Μόνο βλέποντάς τον κανείς από κοντά μπορεί να καταλάβει την ομορφιά του. Στοιχεία που παραπέμπουν στην Αγία Σοφία παντρεύονται με την σύγχρονη αρχιτεκτονική και συνθέτουν ένα τέλειο αποτέλεσμα.
Ο ναός είναι χτισμένος σε οικόπεδο έκτασης 5.000m2  με συνολική επιφάνεια κτίσματος 1660m2  , και περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο , αμφιθέατρο και βιβλιοθήκη. Στον προαύλιο χώρο βρίσκετε το παρεκκλήσι και το καμπαναριό ύψους 46m όπου γίνεται ορατό από οποιοδήποτε σημείο των Τιράνων.

Την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 σε μια λιτή τελετή όπως και εκείνος ανέφερε , έγινε η πρώτη Λειτουργία στο ναό παρουσία  πλήθους κόσμου από τον πνευματικό , κοινωνικό , επιστημονικό , θεολογικό και πολιτικό χώρο αναγνωρίζοντας έτσι μια επιτυχημένη 20ετη πορεία του αρχιεπίσκοπου Αναστάσιου στο τιμόνι της εκκλησίας της Αλβανίας .
Όσοι βρεθήκαμε εκεί ακούγαμε συνέχεια απ’το στόμα του την λέξη ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Η Χώρα, που κάποτε προσπάθησε να διώξει τον Αρχιεπίσκοπο ακόμα και με ειδική συνταγματική μεταρρύθμιση, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ σήμερα πως είναι ο κυριότερος καθοδηγητής για τον 21ον αιώνα.

Η ζωή, το έργο ενός πνευματικού ανδρός  όπως ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος σήμερα χαίρει εκτίμησης ,σεβασμού και θαυμασμού από το σύνολο του λαού ανεξαρτήτως θρησκεύματος .
Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που αλβανικά μέσα μιλούν για ένα πραγματικό θαύμα που ακούει στο όνομα ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΤΟΣ.

Η διαδρομή του αρχιεπισκόπου περνά μέσα από τις φτωχογειτονιές τις Αφρικής και καταλήγει στην Αλβανία κάνοντας τους πάντες σήμερα να υποκλίνονται στο έργο του.  
Η πρώτη του επαφή με την Αλβανία έγινε τον Ιούλιο του 1991 όπου επιλέχθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και εστάλη ως Έξαρχος στην Αλβανία (Iαν. 1991 - Iούν. 1992) , με σκοπό την αναζήτηση στελεχών για την επανασύσταση της εκκλησίας της Αλβανίας μετά την πτώση του Κομμουνιστικού Καθεστώτος , χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα .

Έτσι στις 24 Ιουνίου 1992, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από πρόταση του ιδίου του Οικουμενικού Πατριάρχη εξέλεξε παμψηφεί τον Αναστάσιο ως Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας μαζί του και 3 Έλληνες Μητροπολίτες: Κορυτσάς Χριστόδουλο, Αργυροκάστρου Αλέξανδρο και Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης Ιγνάτιο.
Στις 4 Ιουλίου 1992 η Πατριαρχική Εξαρχία, επισκέφθηκε τον τότε Πρόεδρο της Αλβανίας, ο οποίος αποδέχθηκε την εκλογή του Αναστάσιου, αρνήθηκε όμως οι υπόλοιποι ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας να είναι Έλληνες.
Στις 12 Ιουλίου ο Αναστάσιος μετέφερε το μήνυμα στο Φανάρι και την Κυριακή 2 Αυγούστου 1992, έγινε η ενθρόνισή του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Τιράνων. Οι υπόλοιποι Μητροπολίτες χειροτονήθηκαν στο Φανάρι το καλοκαίρι του 1996, αλλά και τότε δεν κατέστη δυνατή η μετάβαση στις έδρες τους , με αποτέλεσμα το 1998 να παραιτηθούν και στη θέση τους εξελέγησαν Αλβανοί ορθόδοξοι Αρχιερείς.

Η επόμενη μέρα της ενθρόνισης βρίσκει τον αρχιεπίσκοπο και τους παλιούς συνεργάτες του από τα χρόνια του στην Αφρική να καταστρώνουν σχέδια ανοικοδόμησης της εκκλησίας της Αλβανίας.
Το έργο που ξεκίνησε έκτοτε, μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικό.
Παρέλαβε μια εκκλησία εντελώς ανύπαρκτη και την ανέστησε εκ βάθρων.
Εν μέσω τεραστίων δυσκολιών, με μόνο του όπλο την προσφορά προς τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος το έργο του μπόρεσε γρήγορα να ανατρέψει τη δυσπιστία προς το πρόσωπό του, που οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην ελληνική του καταγωγή.

Στα 20 χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέστησε ορθόδοξες ενορίες στις περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις με ορθόδοξο πληθυσμό και σε εκατοντάδες χωριά της Βορείου Ηπείρου.
150 νέοι ιεροί ναοί (μεγάλοι και μικροί), έχουν αναστυλωθεί 70 μοναστήρια και εκκλησίες - πολιτιστικά μνημεία και έχουν επισκευασθεί πάνω από 160 εκκλησίες
Για το σκοπό αυτό χειροτόνησε πάνω από 140 νέους κληρικούς.
Φρόντισε για τη μετάφραση και την έκδοση στα αλβανικά 50 λειτουργικών και άλλων θρησκευτικών βιβλίων.
Οργάνωσε Συνδέσμους Γυναικών, Νεολαίας και Διανοουμένων.
Συνέστησε Τεχνική Υπηρεσία της Εκκλησίας, η οποία ασχολήθηκε και ασχολείται , εκτός από την αναστήλωση των ναών, με το κτίσιμο πολλών εκκλησιαστικών κέντρων, μητροπόλεων, σχολεία, κλινικές, ξενώνες, κατασκηνώσεις νεολαίας, αλλά και δρόμους, υδραγωγεία, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, γέφυρες, κ.ά.
Ίδρυσε εκκλησιαστικό τυπογραφείο, όπου και εξέδωσε την πρώτη ορθόδοξη αλβανική  μηνιαία εφημερίδα “Ngjallja” (Ανάστασης), το παιδικό περιοδικό “Gëzohu” (Χαίρε), το νεανικό περιοδικό “Kambanat” (Καμπάνες), διάφορα βιβλία λειτουργικού, πνευματικού, επιστημονικού περιεχομένου κ.τ.λ. Από το 2009 εκδίδει και το περιοδικό “Kërkim” (Έρευνα) με άρθρα που αφορούν στην θεολογία, επιστήμη, τον πολιτισμό, την επικαιρότητα. Στην Κορυτσά, από το 2000, εκδίδεται το πολιτιστικό περιοδικό “Tempulli” (Ναός), ενώ στο Αργυρόκαστρο το δελτίο “Enoria jonë” (Η ενορία μας) και στην Θεολογική Ακαδημία το φοιτητικό δελτίο “Fjala” (Λόγος).
Μεγάλη έμφαση έδωσε στην παιδεία όπου ίδρυσε την  Ανωτέρα Θεολογική Ακαδημία και δυο Εκκλησιαστικά λύκεια. Στα Τίρανα λειτουργεί από το 2000 το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Καταρτίσεως «Πνοή Αγάπης». Παρόμοιο ινστιτούτο λειτουργεί από το 2002 και στο Αργυρόκαστρο, στο νέο σύγχρονο κέντρο «Εμμαούς». Από τον Οκτώβριο 2009 το Ινστιτούτο «Πνοή Αγάπης» αναβαθμίστηκε σε Πανεπιστήμιο με την ονομασία «Logos».
Στο Μεσοπόταμο στον Νομό Δελβίνου (κοντά των Αγίων Σαράντα) λειτουργεί από το 2005 Τεχνικό Λύκειο «Απόστολος Παύλος».
Ως τώρα έχουν ιδρυθεί τρία Εννιατάξια Σχολεία: στα Τίρανα λειτουργεί από το 2001 Άλβανοαμερικανικό Σχολείο «Πρωταγωνιστές», στο Δυρράχιο από το 2005 το Αλβανοελληνικό Σχολείο «Πνοή Αγάπης», και στο Αργυρόκαστρο από 2008 επίσης το Αλβανοελληνικό Σχολείο «Πνοή Αγάπης».
Έχουν ιδρυθεί 17 νηπιαγωγεία (παιδικοί σταθμοί): στα Τίρανα, Δυρράχιο, Καβάγια, Κορυτσά, Λούσνια, Ελμπασάν, Αργυρόκαστρο (2), Άγ. Σαράντα, Δερβιτσιάνη, Πόγραδετς, Σκόδρα, Αυλώνα, Πρεμετή, Βεράτιο, Τεπελένη, Τσερρίκ στα οποία φοιτούν 800 περίπου παιδιά. Δίδεται προτεραιότητα σε παιδιά που προέρχονται από άπορες οικογένειες. Στους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο λειτουργεί το ορφανοτροφείο «Ορθόδοξος Οίκος της Ελπίδας».
Στο Βουλιαράτι Αργυροκάστρου λειτουργεί οικοτροφείο θηλέων για μαθήτριες λυκείου.
Έχει προσφερθεί τεχνική και υλική υποστήριξη σε πολλά σχολεία του Δημοσίου. Ταυτόχρονα η Εκκλησία μας έχει επισκευάσει κατεστραμμένα πανεπιστημιακά κτίρια στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο, έχει ανακαινίσει 10 σχολεία και 7 νηπιαγωγεία, καθώς και τους αθλητικούς χώρους του Ορφανοτροφείου «Ζυμπέρ Χαλούλι» στα Τίρανα.

Παράλληλα με την ανασυγκρότηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέπτυξε ευρύτατο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, ιδιαίτερα τα ετη 1992, 1994, 1997  σε περιόδους πολιτικών και κοινωνικών κρίσεων της χώρας , όπου μέσω του ιδρύματος «Διακονία Αγάπης» διένειμε χιλιάδες τόνους τροφίμων, ρουχισμού και φαρμάκων . Το 1999 όταν η Αλβανία δέχθηκε τα μεγάλα κύματα προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, οργάνωσε ευρύτατο ανθρωπιστικό πρόγραμμα και συμπαραστάθηκε σε 33 χιλιάδες ανθρώπους που είχαν καταφύγει σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Διεθνής αναγνωρίσεις και τιμητικές διακρίσεις συνοδεύουν την 20ετη πορεία του. Είναι μέλος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε εκλεγεί Αντιπρόεδρος του), μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι ένας από τους οχτώ προέδρους του) και του μεγαλύτερου διαθρησκειακού οργανισμού στον κόσμο «Οι θρησκείες για την Ειρήνη» (ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εξελέγη το 2006 Επίτιμος Πρόεδρος του).

Είχα την τύχη προσωπικά να των γνωρίσω πριν χρόνια σε μια πτήση τον Ολυμπιακών αερογραμμών Τίρανα – Αθήνα και να μαγευτώ από τον λόγο του.
Δεν ήταν ένας συνηθισμένος κληρικός , με έκανε να νιώσω πως τον γνώριζα χρόνια. Απλός άνθρωπος με τεράστια αποθέματα αγάπης και σεβασμού που όμοιό του στις μέρες μας δύσκολα συναντάς .
Η τελευταία μας συνάντηση έγινε τον Αύγουστο του 2011 στην Λειβαδιά Αγ. Σαράντα όπου και επισκέφτηκε για να εγκαινιάσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά καθηλώνοντας τους πιστούς με το λόγο του ,δείχνοντας και εκεί την μεγαλοψυχία του όταν ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιθυμία μιας ομάδος φίλων να ανεγείρουμε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα  δίνοντας την πολύτιμη ευχή του.
Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω και με αφορμή την λειτουργία του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Τίρανων ένιωσα την ανάγκη να του εκφράσω το δικό μου μικρό και ταπεινό ευχαριστώ, δοξάζοντας τον θεό που βοήθησε να συναντηθούν οι δρόμοι μας και προσεύχομαι να του χαρίζει ζωή και φώτιση για την συνέχεια του θαυμαστού του έργου .

Έρχονται στο νου μου τα λόγια του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου :
«Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που ευεργέτησε την Αλβανία  αυτός είναι ο Αναστάσιος» .
Αναμφίβολα ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι ότι καλύτερο μπορούσε να μας τύχει.

* Ο Αλέξανδρος Αναγνώστης είναι πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθήνας

8 comments:

Ανώνυμος είπε...

«Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που ευεργέτησε την Αλβανία αυτός είναι ο Αναστάσιος» .
Αυτο τα λεει ολα....
Στα @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ρε για τον καινουριο ναο των αλβανων στα Τιρανα !!!!!!!
Τ Α Ε Ρ Η Μ Ο Μ Ε Ν Α ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ Β.Η. που ειναι ΑΝΕΚΤΙΜΙΤΗΣ ΑΞΙΑΣ !!!! τι θα γινουν ????
Εεεεε ζωα !!που υμνειται τα εργα του λεγαμενου για τους αγαπημενους του αλβανους !!!!

Ανώνυμος είπε...

11 42 eisai megistos kafros !

Ανώνυμος είπε...

εισαι τελειώς ασχετος με το θεμα αλεξανδρε.δεν γνωριζεις τιποτα απο τα εκκλησιαστικα στην αλβανια και στην βορειοηπειρο.καλα θα κανεις να μην αγγιξεις καθολου το θεμα αυτο διοτι καιει.συντομα ο αναστασιος θα αποδιχτει ενας δευτερος φαν νολης, εαν βεβαια τον ξερεις

Ανώνυμος είπε...

kalos hrthes stin voreiohpeiwtiki koinonia kyrie anagnwsth mas aderfe mas .................. aporo pou isoun krimenos more tosa xronia kai den se vlepame pouthena;

Ανώνυμος είπε...

to arthro einai tu orfea mo pos kanete etsi, siga min asxoleite o alex ekeino to arthro gia ti sdiethnis sxesis me exei mberdepsei, min in tou dimu kolia i tu irodh daliani??

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Αναγνώστη αυτά τα έργα που απαριθμείς είναι ετσι οπως τα λές,έγιναν με λέφτα της Ελλαδάς και καλώς έγιναν,γνωρίζεις όμως οτι στα εκπαιδευτικά ιδρύματα οι μαθητές πληρώνουν?
και οτι τα οικοτροφοία φοιτούν μόνο αλβανοί που μολις τελειώσουν το σχολείο αρκετοι πετάνε και το σταυρό που πηραν στη βάπτιση.μη λές μεγάλα λόγια λοιπόν καλό είναι ο μακαριοτατος να δει τα λάθη που έγιναν και να προσέξει επιτέλους και τουσ ορθόδοξους έλληνες της χωρας αυτής

Ανώνυμος είπε...

alexi perimenoume alla apo sena oxi na glifese stin parea dule kai den anaferome sto arthro..deixneis stixia politikanti mexri stigmis les polla xoris na les TIPOTA ...

Ανώνυμος είπε...

Αλεξανδρε,τελικα ηταν να μην ξεκινησεις εσυ,τωρα θα περημενουμε να μας τα ...λυσεις ολα τα προβληματα.Αν και εμεις εχουμε την ιδια καταγωγη με σενα,ειμαστε και κοντοχωριανοι μαζι,ειμαστε αρκετοι που δεν ειχαμε την τυχη να δουμε,η να γνωρησουμε απο κοντα τον αρχηεπισκοπο Αλβανιας,γιατι ουτε πολιτευομενοι ειμαστε,ουτε αλβανοι ειμαστε,ουτε κατοικοι Τιρανων,Δυραχιου,Σκοντρας,Τσερικ ειμαστε.Ειμαστε απλοι β.ηπειρωτες,της καθημερηνοτητας,που ειτε ζουμε στην μανα Ελλαδα,ειτε στην Β.Ηπειρο,η τυχη μας γυρησε την πλατη στο να τον δουμε απο κοντα.Γιατι,και το χωριο μου δεν εχει εκκλησια και πολλα αλλα χωρια δεν εχουν,αλλα δεν ηρθε ποτε να βοηθεισει και εμας τους ελληνες.Μας μιλας για εκκλησιαστικο τυπογραφειο και μας αραδιαζεις ενα σωρο βιβλια και περιοδικα,ολα απο τι βλεπω ειναι αλβανικα.Μας μιλας για μεταφρασεις 50 θρησκευτικων βιβλιων στ'αλβανικα.Εμεις τη θεια λητουργια τη θελουμε στα ελληνικα στα χωρια μας.Μας λες για βοηθεια σε 33.000 κοσοβαρους που κατεφυγαν σε διαφορες πολεις.Μηπως Αλεξανδρε,πολιτευτη της ΝΔ,μηπως λεω,ξερεις οτι οι ποιο πολοι απ'αυτους ηρθαν στους Αγιους Σαραντα.Αλλα που να ξερεις εσυ,β.ηπειρωτης εγηνες τωρα,λιγο πριν τις εκλογες.Εμεις Αλεξανδρε,πολιτευτη μας,στισ εκκλησιες μας θελουμε να λητουργουμε ελληνικα,οι αγιογραφιες να ειναι στα ελληνικα.Υπαρχουν Αλεξανδρε πολλα μοναστηρια παλια και εκκλησιες παλιες,ας ερθει να φτιαξει αυτες και θα κοστιζουν λιγοτερα απ'το να φτιαχνει καινουριες.Αλεξανδρε μας,δυστηχως,οι συμβουλατορες σου σε εχουν βαλει σε λαθος δρομο. Βορειος

Δημοσίευση σχολίου