- Οι όροι, η θέση της Ελληνικής Κυβερνησης και που έγινε η τελικη επικύρωση
- Γιατί αντιδρούσαν οι Χειμαρραίοι
Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας υπογράφτηκε στις 17 (4)
Μαΐου 1914, μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης, που επικεφαλής της ήταν ο
πρίγκιπας Βηντ και του προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου»
Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου. Με την υπογραφή του, τερματίστηκαν οι ένοπλες
συγκρούσεις μεταξύ αλβανικής χωροφυλακής-ατάκτων και Βορειοηπειρωτών (Ιερών
Λόχων) και αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου μαζί με μια σειρά
δικαιωμάτων για τον τοπικό πληθυσμό.
Οι όροι
O Γεώργιος Χρηστάκης-Ζωγράφος, με σωστούς χειρισμούς συντέλεσε στη διεθνή αναγνώριση του
βορειοηπειρωτικού ζητήματος που κατέληξαν στην αυτονομία της περιοχής με την
υπογραφή του Πρωτοκόλλου.
Η περιοχή αποκτούσε επίσημα την αυτονομία της, υπό την αιγίδα του πρίγκηπα
Βηντ της Αλβανίας, ο οποίος όμως δεν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες. Η αλβανική
κυβέρνηση θα είχε το δικαίωμα να διορίζει και να απολύει τους κυβερνήτες και
τους ανώτερους υπαλλήλους. Άλλοι όροι της συμφωνίας προέβλεπαν την στρατολόγηση
αυτοχθόνων στην χωροφυλακή, την απαγόρευση παραμονής στρατιωτικών μονάδων
αποτελούμενων από μη εντόπιους στην περιοχή, παρά μόνο σε περίπτωση πολέμου ή
επανάστασης.Προβλέπονταν επίσης, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία, αν και στις τρεις πρώτες τάξεις η αλβανική θα διδάσκονταν παράλληλα με την ελληνική. Η θρησκευτική διδασκαλία, όμως, θα γίνονταν μόνο στα ελληνικά.
Οι Μεγάλες Δυνάμεις θα εγγυόνταν για την διατήρηση και την εκτέλεση των παραπάνω μέτρων.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης
Στις 17 Μαϊου και ενώ ξέσπασε στην κεντρική Αλβανία επανάσταση, η ελληνική κυβέρνηση, που ως τότε δεν είχε αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις, ανέλαβε ουσιαστικό ρόλο . Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παρακίνησε τον Ζωγράφο να επικυρώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τους όρους του Πρωτοκόλλου χωρίς να προβάλλει επιπλέον αξιώσεις.Η κυβέρνηση της Β. Ηπείρου αξίωνε να εγκριθούν και να εγγυηθούν για το πρωτόκολλο οι Μεγάλες Δυνάμεις. Τελικά στις 1 Ιουνίου το επικύρωσαν και λίγες μέρες αργότερα η αλβανική κυβέρνηση αποδέχτηκε τελικά την συμφωνία και απέδωσε το επίσημο έγγραφο του πρωτοκόλλου στις 23 Ιουνίου 1914 στην αυτόνομη κυβέρνηση.
Τελική επικύρωση του Πρωτοκόλλου
Η επιμονή του Ε. Βενιζέλου έπεισε τους Βορειοηπειρώτες εκπροσώπους να υποχωρήσουν και να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, κατά την Πανειπηρωτική Συνδιάσκεψη στο Δέλβινο. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι εκπρόσωποι της Χειμάρρας, που επέμεναν υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα (Ένωσις ή θάνατος).Λίγες μέρες αργότερα η αποδοχή της συμφωνίας ανακοινώθηκε στην Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου. Όμως, προτού τεθεί το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας σε εφαρμογή, κηρύχθηκε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.
3 comments:
Αγαπητέ «Βορειοηπειρώτη» καλημέρα. Αντιγράφοντας από την κατευθυνόμενη βικιπαίδεια δεν δίνεις την σωστή διάσταση λέγοντας «...η ελληνική κυβέρνηση, που ως τότε δεν είχε αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις, ανέλαβε ουσιαστικό ρόλο . Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παρακίνησε... κτλ». Δηλαδή τι ουσιαστικό ρόλο ανέλαβε ο προδότης ελβενιζέλος, ο σπιθαμιαίος αυτός πολιτικάντης; Αν έψαχνες λιγάκι το θέμα θα διαπίστωνες ότι ο γελοίος αυτός πολιτικάντης ήταν ο νεκροθάπτης της Ηπείρου μας και των Ηπειρωτών. Οδυσσεύς
προς τον 12:43
ο Βενιζέλος είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόσωπο και για το θέμα τής μικράς Ασίας και για πολλά, υπάρχουν πολλές μυστικές συνεννοήσεις, θα χρειαζόμασταν πολύ χόνο για να αναλύσουμε το θέμα Βενιζέλος.
ολοι οι καπετανιοι μας δεν θελανε Αυτονομια, αλλα Ενωση και δεν υπακουσαν στον Βενιζελο στην αρχη. Αλλα ο Βενιζελος ηταν μεγας διπλωματης, η Αυτονομια που μας προτεινε ηταν ψευτικη καραμελα του που μας την προσφερε ισα ισα για να κατεβασουμε τα οπλα. Μας ξε-γελασε, μασ προδωσε. ΟιΧιμαριωτες τον καταλαβαν, ποσο δικιο ειχανε οταν δεν δεχτηκανε την υπογραφη του Προτωκολλου. Αλλα τι τα θες; Αφου το 1916 η Αγγλια την εδωσε στο πιατο τη Β.Ηπειρο στο Ελληνικο Κρατος, ειπε στους ελληνες να στειλλουν στρατο και να προσαρτησουν τον χωρο εως τη Χιμαρρα, .. ασε! Λενε για τον Βενιζελο οτι ειχε μιλησει για ανταλλαγη πληθυσμων πριν την αποβαση του ελληνικου στρατου στη Μικρα Ασια και τισ εκλογες εν μεσω πολεμου τις διοργανωσε ο ιδιος- η αλεπου- για να τις χασει!!! και να φορτωση την ηττα αλλου οπως ο Καραμανλης στις προηγουμενες εκλοσες και την κοπανισε για το εξωτερικο πριν τελειωσει ο πολεμος. Αυτα ανηκουν στην ιστορια. Ευχομαι να εχουμε παντα τις καλυτερες σχεσεις με ολους τους υπηκοους της Αλβανιας, γιατι και εμεις ημαστε υπηκοοι αλβανοι.
Δημοσίευση σχολίου