Σχόλιο Βορειοηπειρώτη:
Ο Σωτήρης Κυριαζάτης είχε διατελέσει Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας στις δύο πρώτες θητείες (92-94 και 94-96) αφού η θητεία του Ανδρέα Ζαρμπαλά (91-92) μέχρι την οργάνωση του Πρώτου Ιδρυτικού Συνεδρίου, θεωρείται υπερεσιακή. Η περίοδος 92-96 - λόγω ίσως και ιδιαίτερων συγκυριών - θεωρείτε για την οργάνωση η πιο πετυχημένη και πιο δημιουργική όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και για την έντονη κινητικότητα των παραρτημάτων, όπως των Αγίων Σαράντα (Β. Παπαχρήστος), Δελβίνου (Π. Μάρτος), Αργυροκάστρου (Θ. Μπεζιάνης), Κορυτσάς (Ε, Ανδρέου) κ.α.
Ο χαρισματικός - φιλοσοφημένος λόγος του κ. Κυριαζάτη επιβάλει σεβασμό από όλες τις παρατάξεις των Βορειοηπειρωτών αλλά και από τους αλβανούς που τον χαρακτηρίζουν ως τον σοφό της μειονότητας. Το 2000, με απόφαση του Γ.Σ. της οργάνωσης στην οποία προήδρευε ο κ. Ντούλες, του ζητήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία αναδιοργάνωσης της Ομόνοιας καθώς έβλεπαν να χάνει όλο και πιο πολύ τα ερείσματα στην ομογένεια. Ο κ. Κυριαζάτης δέχτηκε και παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία για άγνωστο λόγο έμεινε σε κάποια συρτάρια, κάτι που εξόργιση τον Κυριαζάτη και όπως λέει συχνά «δεν θα το συγχωρέσω ποτέ στον εαυτό μου που δεν προχώρησα και ας μην ήθελαν αυτοί».
Το 2008, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Αναδιοργάνωση της Ομόνοιας, στην «περίφημη» 7η Συνδιάσκεψη, μεταξύ άλλων, πρότειναν τον Σωτήρη Κυριαζάτη για να ηγηθεί της εξάμηνης θητείας που είχε προτείνει ο Κασσίμης για την κατάρτιση του νέου καταστατικού, πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή, για να απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την ομάδα αυτή στην οποία ηγούνταν ο Ζ. Λούτσης και που λίγους μήνες μετά ίδρυσαν το Μέγκα.
Ο κ. Κυριαζάτης δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει επαφές με ανθρώπους της διανόησης και επιχειρηματίες του τόπου, σε μία προσπάθεια να τους πείσει να συστρατευτούν σε ένα κίνημα για την αναγέννηση του τόπου.
Ακολουθεί η πρώτη ανακοίνωση του κινήματος:
ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ιδρύεται και ήδη εγκρίθηκε απ’ το Πρωτοδικείο Τιράνων με αρ. 3242 και ημερ. 25.01.2012 με έδρα τους Αγ. Σαράντα, «Σύνδεσμος Αναγέννησης και Ανάπτυξης», που προσδοκά ν’ ανταποκριθεί στον καιρό και ν’ αντέξει στο χρόνο. Να περπατήσει στο μέλλον.
Αποφασίζουμε την ίδρυση του «Συνδέσμου Αναγέννησης και Ανάπτυξης» διότι, αφού δοκιμάσαμε, δε βρήκαμε καλύτερο τρόπο για να φθάσουμε στη συνεννόηση, σύνεση και ενότητα.
Φρονούμε, ταυτόχρονα, ότι η ενότητα και αλλαγή επιτυγχάνονται βάση αρχών και κοινών στόχων, που αποτελούν σημείο αναφοράς και πόλο έλξης και όχι με συνθήματα και προσκλήσεις.
Ο «Σ.Α.Α» είναι ένα Κίνημα που πιστεύει και προσδοκά στη συστράτευση, ενεργοποίηση, συσπείρωση και στην ευρύτερη, δυνατόν, ενότητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια δύναμη υπολογίσιμη με κύρος και ανάστημα, άξια συνομιλητής που θα υποχρεώνει να την αφουγκραστούν.
Το Κίνημα αυτό, ως μορφή οργάνωσης, ως οργάνωση πολιτών, ίσως και να εμπεριέχει στοιχεία από άλλες μορφές οργάνωσης, αλλά δε μοιάζει με καμία. Μοιάζει μόνο με τον εαυτό του. Και αυτό είναι εμφανές από το χαρακτήρα του, απ’ τη συγκρότηση, τις αρχές, τους στόχους, των οργανωτικών του δομών και την πολιτική του, βάση του Καταστατικού.
Ο «Σ.Α.Α.» δε χάνει το κυρίως πολιτισμικό, πολιτιστικό και κοινωνικό του χαρακτήρα, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την πολιτική ευαισθησία για τα πεπραγμένα και τα δρώμενα στον τόπο μας. Χωρίς να ακρωτηριάζεται ή να παραγκωνίζεται καμία απ’ αυτές τις πτυχές, εντούτοις σε καιρούς, κάποια απ’ αυτές να ‘χει προτεραιότητα.
Η συμμετοχή στο «Σ.Α.Α.» είναι η πιο δυνατή, ευρύτερη. Δέχεται όλους όσοι επιθυμούν και μπορούν να προσφέρουν γι’ αυτόν τον τόπο και κόσμο.
Μέλη του μπορεί ή δύναται να είναι τέκνα αυτού του τόπου σκόρπια απανταχού, ελληνικής καταγωγής και μεικτών οικογενειών. Ανεξαρτήτως πιστεύω τους, ιδεολογικής, ακόμα και κομματικής τοποθέτησης, αρκεί και μόνο να σέβονται και να εφαρμόζουν τις αρχές και τους στόχους του καταστατικού τού «Συνδέσμου» και την πολιτική του.
Επιπλέον ο «Σύνδεσμος» δέχεται και ευρύνεται από καλοπροαίρετους φίλους και οπαδούς, ομογενείς και μη που επιθυμούν και προσφέρονται, στηρίζουν εμπράκτως το Κίνημα στην πραγματοποίηση των στόχων του.
Τα μέλη του «Συνδέσμου» δεν είναι απλά συμμέτοχα, αλλά συνυπεύθυνα. Συγκυβερνούν και συμπορεύονται στη μακρινή και ανηφορική του πορεία. Γι’ αυτό το Κίνημα έχει στόχο να ερευνά, να ζητά, να βρίσκει και να αναδεικνύει επίλεκτα μέλη και ιδιαίτερα στελέχη προικισμένα με τις καλύτερες αρετές. Πίστη και αποφασιστικότητα. Αφοσίωση και πάθος. Νου και τόλμη. Άξια. Έντιμα. Που να ξέρουν και να μπορούν να ηγηθούν. Ζητά αυτούς που μέσα τους έχει γεννηθεί το μεγάλο συναίσθημα ότι, εκτός από τον εαυτό τους, υπάρχει και ο άλλος, ο συνάνθρωπος τους, το χωριό τους, ο τόπος τους, η πατρίδα τους. Ζητά εκείνους που υπάρχει η φλόγα και ο πόνος μέσα τους και θέλουν να προσφέρουν λόγο και έργο. Σπανίζουν. Ίσως λίγοι! Όμως οι μονάδες κάνουν το σύνολο.
Ο «Σ.Α.Α.» ενδιαφέρεται για τα μέλη του, ν’ αναδείχνονται οι αξίες τους παντού αξιοκρατικά και όλοι μαζί να φροντίζουν για το Κίνημα και για τον τόπο.
Με προτεραιότητα στηρίζει και διευκολύνει τις προσπάθειες όσων επιθυμούν να επιστρέψουν, να ζήσουν και να επενδύσουν στον τόπο τους.
Ιδιαίτερη έμφαση του «Συνδέσμου» οργάνων και μελών του, η διαφύλαξη και ανάπτυξη της οντότητας και της ταυτότητάς μας. Η διαφύλαξη, εξέλιξη και ανάπτυξη των αρετών και αξιών του τόπου και λαού μας. Η πολιτισμική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι παραδόσεις μας. Οι τέχνες και τα γράμματα. Γλώσσα και η ιστορία μας. Ο πολιτισμός μας από τους αρχαίους, ακόμα, χρόνους.
Η δημοκρατική οργανωτική δομή του «Συνδέσμου» δίνει ευρεία περιθώρια δράσης. Δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες να προβάλλονται και ν’ αναδείχνονται νέες ικανές δυνάμεις. Δημιουργεί ευκαιρίες έκφρασης ιδεών, λόγου και έργων.
Η πολιτική του «Σ.Α.Α.» είναι πολυδιάστατη. Είναι και πρέπει να ‘ναι ξεκάθαρη και σταθερή. Βάση της πολιτικής του το τρίγωνο: Τίρανα, Αθήνα, Στρασβούργο-κόσμος.
Ο «Σ.Α.Α» μέσω των μελών του και τα ηγετικά του όργανα, στηρίζει και συμβάλλει στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, στην εδραίωση του Κράτους Δικαίου, στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων γενικά και ειδικά των μειονοτικών δικαιωμάτων, στη σύσφιξη των σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών και λαών μας, αξιολογώντας και αξιοποιώντας και την απονομή της διπλής υπηκοότητας. Στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία στην περιοχή.
Ο «Σύνδεσμος» συμβάλλει εμπράκτως, μέσω των ηγετικών του οργάνων και μελών, στην αναβάθμιση, ανάπτυξη και εξέλιξη της κοινωνίας, οικονομίας και ευημερίας του τόπου.
Ο «Σ.Α.Α.» δεν αναμιγνύεται στις υποθέσεις και στη ζωή άλλων μορφών οργάνωσης. Αντιθέτως, αναπτύσσει σχέσεις και συνεργασίες με προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα και οργανώσεις, παντού, ομογενών και μη, αρκεί αυτές οι σχέσεις και συνεργασίες να συνάδουν με τις αρχές και τους στόχους του κινήματος και το συμφέρον του τόπου. Να μην παραβιάζουν τους νόμους του κράτους.
Ο «Σύνδεσμος» θα συνεργάζεται με τα προοδευτικά κόμματα και οργανώσεις του τόπου, ιδιαίτερα με αυτά τα κόμματα που οι αρχές και οι στόχοι τους συγγενεύουν με τους στόχους και αρχές του, προκειμένου να προωθήσει και να αναδείξει ικανά και έντιμα μέλη και στελέχη του, σε όλα τα κέντρα αποφάσεων και αξιώματα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Αρχίζοντας και δίνοντας προτεραιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, κοινότητα και επαρχία, για να κυβερνήσουμε τον τόπο μας.
Μέλη του Κινήματος, στελέχη του, δυνατόν να λάβουν μέρος και σε κυβερνήσεις με αισθητή την παρουσία τους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όμως, ο «Σύνδεσμος» δεν θα στερείται το δικαίωμα αντίδρασης, ειρηνικής διαμαρτυρίας, όταν καταπατούνται ή δεν εφαρμόζονται δικαιώματα βάση των νόμων της Αλβανικής Πολιτείας και των Διεθνών Συμβάσεων.
Τέλος ο «Σύνδεσμος Αναγέννησης και Ανάπτυξης» υπενθυμίζει σε όλους ότι: Κάποτε ερμητικά κλεισμένοι στα συρματοπλέγματα, λέγαμε: «Αν έρθει η ώρα της λευτεριάς και δημοκρατίας, θα μας δείτε!» Και όσοι μακριά ξενιτεμένοι απανταχού, λέγανε: «Αν ανοίξουν τα σύνορα, θα μας δείτε!» Τώρα ήρθε η ώρα της δοκιμασίας για όλους. Όλοι όσοι επιθυμούν και μπορούν να δώσουν το παρόν για την προκοπή αυτού του τόπου και κόσμου. Ιδιαίτερα η διανόηση και το επιχειρηματικό πνεύμα.
Διαβάζοντας την Γνωστοποίηση και το Καταστατικό του «Συνδέσμου Αναγέννησης και Ανάπτυξης» ο καθένας ας σκεφτεί αυτοβούλως και ας τοποθετηθεί. Να υποβάλλει, αφού αποφασίσει, την καθορισμένη έντυπη δήλωση ως μέλος του Κινήματος ή ως φίλος και οπαδός.
Για περαιτέρω εξηγήσεις και πράξεις ας επικοινωνήσει ο καθένας, που επιθυμεί, με τα τηλέφωνα: 6972668592 & 0682894573 και e-mail vpapachristo@yahoo.com
Εκ μέρους του, εκτελών χρέη, Διοικητικού Συμβουλίου,
ο προεδρεύων του «Συνδέσμου Αναγέννησης και Ανάπτυξης»
Πρώην Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας
Σωτήρης Κυριαζάτης
Φεβρουάριος 2012
15 comments:
καλο ακουγεται...
KATHISE STA AVGA SU BARBA SOTIRI JATI DHEN TA EVGALES PARA STA NJATA SU QE SE ALES EPOHES QE MI NOMIZIZ OTI INE KOMITETI I PERTIS
oligi sovarotita parakallo...siggekrimena dld ti???
Ενδιαφερουσα πρωτοβουλία! ο Ντουλε και Μπολανο τι λενε γι αυτο;
ορε εριμε ντουλε τι σε περιμενει. η πατριδα χανετε, πολλα τα κομματα κ ο ντουλες με το μπολανο το χαβα τους κ πως θα γινουν βουλευτες.
ζωη σε λογου μας!!
Aporo vre pedhia,toso kolimeni einai me ta politika i anthropi pou dhen kathounte sta avga tous?Perase mia fora ayti tin porta sta niata tou o anthropos pale ksana girizi.........tha trelathoume dld news kommata,news komitetia,as sto diavolo kolimeni anthropi.
Όταν η νεολαία λείπει ...και δεν ενοω τους φολκλορικους συλογους μαγαζιά νεολεας που έιναι στον κόσμο τους , μιλάω για το νεολαιιστικο βορειηπειρωτικο κίνημα που θα ταράζε τα νερά...δεν θα ανεχοτανε άλλο αυτη τη κατάντια και όχι να γίνει μέρος αυτής της καταντιας , αλίμονο σαυτους τους νέους.
Αγαπητοί φίλοι.
Δεν θα το κρίνω εγώ εαν ο κύριος Σωτήρης Κυριαζάτης έπραξε σωστά η λάθος για την ίδρυση του Νέου Κινήματος.Μάλον δικαιωμά του είναι.
Μαλον δικαιούται ποιο πολύ από τον καθένα μας.
Το ξέρουν οι αναγνώστες σου Βορειοηπειρώτη ότι
ο Σωτήρης Κυριαζάτης τον Αυγουστο του 1985 ίδρυσε το πρώτο Μειονοτικό Κόμμα μαζι με άλλους
έλληνες μειονοτικούς ονομαζόμενο Β.Η.Κ.Α (Βορειο
Ηπειρωτικό Κίνημα Απελευθέρωσης και το πλήρωσε ακριβά με την ποινή των 15 ετών φυλάκιση;Ξέρετε
ότι αυτά που έγραψε το 1985 ο Κυριαζάτης για την κατάσταση της Μειονότητας και αυτά που ζητούσε το 1985 από το Ελληνικό κράτος επίσης και από την αλβανική δικτατορία, ο Ντούλες δεν έχει τα κότσια να τα ζητήσει και σήμερα σε μέρες δημοκρατίας;Ξέρετε ότι ο γιός του Σωτήρη ο Νίκος μαθητής γυμνασίου τότε μετά την φυλάκιση
του πατέρα του έγραψε στον πίνακα της τάξης:
ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! ΖΗΤΩ Η ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ!Και την επόμενη τον μικρό μαθητή μαζί με τη μητέρα και τα αδέρφια του τους εξόρισαν για χρόνια σε αλβανότοπους;Εαν μπορείτε το Μύνημα που έστειλε ο Κυριαζάτης το 1985 στο Ελληνικό Κράτος να το δημοσιεύσετε για να δούν λίγο οι αναγνώστες πως σκεπτώνταν τότε ο Κυριαζάτης με τους συναγωνιστές του όταν οι πολλοί σε σκότωναν για το "Κόμμα και τον Ενβέρη" Το μέγα λάθος του Ντούλε είναι ότι δεν σεβαστηκε καθόλου τους εκατοντάδες και χιλιάδες φυλακισμένους και εξόριστους βορειοηπειρώτες απο την στιγνή δικτατορία του Χότζα.Δεν τον ακούσαμε έστω και μία φορά να πεί μια κουβέντα για αυτούς τους ταλαιπορημένους και βασανισμένους ανθρώπους. .Ήταν και είναι η μεγαλύτερη υποχρέωση της Ομόνοιας.Αυτοί οι άνθρωποι δώσαν ακόμα και τη ζωή τους για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Για την ΒΗΚΑ τα ευσημα ΜΟΝΟ στον ΦΩΤΟ ΚΥΡΙΑΖΑΤΗ.
Αυτος εγραψε το γραμμα, αυτος ηταν ο υπευθυνος για την ΒΗΚΑ, αυτος ειχε το οραμα για μια ελευθερη Β.Ηπειρο.
Αλλοι περνουν βραβεια σαν Μεγιστοι Διδασκαλοι του αλβανικου εθνους και αλλοι γραφανε γραμματα και το πληρωσαν με φυλακη.
Σας παρακαλω μην μπλεκουμε τις βουρτσες με τις π@@@ες.
Λάθος φίλε στη φυλακή δεν πάει μόνο Ο Φώτος αλλά κι άλλοι έξι.Ο καθένας απ αυτούς με την παλικαριά του και τις θυσίες του.Κι οι 7 βασανίστηκαν στα υπόγεια κελιά στις φυλακές των Τιράνων.Ο Φώτος ο Κυριαζάτης ήταν ένας απ αυτούς και τίποτα άλλο.Δεν μπορείς να αγνοήσεις
τη φυλακή του Σωτήρη και ούτε των άλλων.Όλοι
τους έγιναν αγνώριστοι από το ξύλο και την υγρασία στην υπόγεια ειδική φυλακή των Τιράνων.
Φυλακές πήγανε και αλοι χιλιάδες βορειεηπειρωτες , δεν εξεταζομε αυτο τώρα εδώ εξεταζομε τι μοντέλο ηγεσίας θα συσπηροσει τον κόσμο πάνω σε στόχους . Όλος ο κόσμος τα έχει λύσει αυτα τα θέματα εμείς δεν κλείσουμε
Θα ήταν χρήσιμο οποίος έχει το Μηνημα του Αυγούστου 1985 να το δημοσιεψει μήπως ανοίξει τα ματια σε κάτι συνοδούς η μεταφραστες του '90 που έγιναν τα " παλικάρια " του σήμερα. Στο Σκουτιτσι φυσάει ακόμη καθαρός αέρας ···
Το μύνημα υπάρχει.Και να λέμε την αλήθεια τον κεντρικό κορμό τον έγραψε ο Σωτήρης και στο Σκουτίτσι συμπληρώθηκε και από τους αλλους.
O mparmpa Sotiris milai jia naio kinima i ja ton ajo thothora kalinixta mparmpa sotiri
Αν θέλετε να πάει μπροστά η κίνηση αφήστε τα κόμματα απέξω. Οι κινήσεις αναγέννησης δε δουλεύουν με κόμματα και ειδικά της αριστεράς, που είναι αντιεθνικά και διεθνιστικά.
Δημοσίευση σχολίου