Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ιστορικές και σύγχρονες προσωπικότητες της Βορείου Ηπείρου στην Wikipedia


Έμποροι και εθνικοί ευεργέτες

 

 

 

Θρησκευτικοί ηγέτες/Ιερείς/Μοναχοί

 

 

Λόγιοι/Λογοτέχνες







Επιστήμονες








 

Πολιτικοί

 

 

Στρατιωτικοί/Επαναστάτες/Αντιστασιακοί

  

Αθλητές






Σχόλιο

Στις θρησκευτικές προσωπικότητες με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο, λείπει ίσως η σημαντικότερη, που είναι ο Άγιος Νήφων (14 αιων.) από το Λούκοβο Χειμάρρας που ήταν σύγχρονος και βιογράφος του Αγίου Μάξιμου του Καυσοκαλυβήτου. Επίσης να αναφέρουμε και τον εκ Δελβίνου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Σεραφείμ.  

Σους αγωνιστές αξίζει να προστεθεί ο Θύμιος Λιώλης. Συμμετείχε στο Μακεδονικό Αγώνα με τον Παύλο Μελά, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον ένοπλο αγώνα για την Αυτονομία της ΒΗ κ.α.   

Στις πολιτικές προσωπικότητες η Wikipedia μας αδικεί ή μας κάνει πλάκα!!!

Στις αθλητικές προσωπικότητες λείπουν δύο σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που έφυγαν από τη ζωή, ο  Παναγιώτης Πάνος και ο Λευτέρης Μήλος. Επίσης άξια αναφοράς είναι η πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος Αντωνία Στεργίου από τη Δίβρη Αγίων Σαράντα. 


Ένα ενδιαφέρον θέμα που χρήζει έρευνας, είναι η σχέση της οικογένειας Καποδίστρια με τη Βόρειο Ήπειρο. Ο Αλεβίζος Καποδίστριας (συγγενής του Ιωάννου), είχε ηγηθεί επανάστασης Βορειοηπειρωτών κατά των Οθωμανών. Σε κάποιο σχόλιο στο «Βορειοηπειρώτη» ελέχθη πως στην πόλη του Αργυροκάστρου υπάρχει ακόμα το σπίτι της οικογένειας Καποδίστρια.

Η προβολή αυτών των προσωπικοτήτων, είναι υποχρέωση αλλά και ανάγκη. Υπάρχουν και κάποιοι εξίσου σπουδαίοι «ανώνυμοι» συμπατριώτες μας που θα άξιζαν της προσοχής μας. Οι αναγνώστες να μη διστάσουν να γράψουν για πρόσωπα ή γεγονότα που γνωρίζουν  για να τα προβληθούν, γιατί όπως λέει ένας φίλος «η ιστορία δεν είναι απλώς η καταγραφή γεγονότων του παρελθόντος, είναι ενέργεια μνήμης που αφορά το παρόν και το μέλλον…»  

10 comments:

Ανώνυμος είπε...

boreioipeiroti eisai mikropsixos , adikeis ton eayto sou an den valeis ekei ta dio kamaria tis dropoLIS tous
efpatridhidhes tis politikis ton Evangjelo Dule kai to Evangjelo Tavo.
oxi mono to ....... ton deksio Bollano vale kai ta pedia mas pou agonizonate gia ton socialismo
me sevas socialistis kasteros.

Βορειοηπειρώτης είπε...

Αγαπητέ "kastere socialisti", την ίδια απορία με σένα είχα και εγώ γιατί αν προσέξεις την ανάρτηση την έκανε ο «Δικέφαλος». Πήγα στην Wkipedia και είδα ότι αυτή είναι λίστα. Μάλλον πρόκειται για συνομωσία των ιμπεριαλιστών ρεβιζιονιστών δεξιών δυνάμεων …

Ανώνυμος είπε...

akou o bollano politikos !!!
opos leme : ............ ???
esy kolaqo-aristere mono an sou valoun ti VITORI COURI tha ysixaseis ki ase to glypsimo stoys tavodulides!!!

Ανώνυμος είπε...

Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για το Βορειοηπειρώτη για το δημοσίευμα. Να μάθουν τα παιδιά μας να είναι περήφανα για την καταγωγή τους.
Νόμιζα εδώ πως η κουβέντα θα ήταν διαφορική αλλά για να μην ξεφύγω από το κλίμα εγώ έχω να κάνω τούτη την παρατήρηση:
Σπουδαίο ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου μας έπαιξε ο Μιχάλης Καλόγερος. Μπορεί να μην ήταν ποτέ πρώτος αλλά ήταν πάντα δεύτερος. Η καριέρα του ξεκίνησε συνοδεύοντας το Θωμά Μήτσο, μετά το Μπάρκα, μετά το Ντούλε, μετά ξανα το Μπάρκα όταν έγινε υπουργός, μετά το Ντούλε ξανά και τώρα μαθαίνω είναι ο δεύτερος του Ξέρρα. Το μόνον που δεν μπόρεσε να πλησιάσει ήταν ο Μπολάνος.
Σας ρωτάω: Ποιος είναι πιο σημαντικός, αυτός που έχει ένα χρυσό ή ο Μιχάλης που έχει εφτά αργυρά;;;;

Ανώνυμος είπε...

Ακου 12:06 ο καστερος αριστερος ειναι ο ποιο πετυχημενος σχολιαστης αυτου του μπλογκ και εγω ο ποιο φανατικος οπαδος του για αυτο μην βγαζεις χολη αδικα.Οσο για την ΒΙΤΟΡΙ ΤΣΟΥΡΙ κανενας δεν μπορει να μιλησει γιατι ηταν τοσο μεγαλο το εργω της στην εθνικη υποθεση που το απολαμβανουμε ακομα και σημερα.ΔΟΞΑΣΜΕΝΗ να ειναι παντα για τις ιερες παρακαταθηκες που αφησε πισω της.με εκτιμηση ο φανατικος οπαδος του ΚΑΣΤΕΡΟΥ

Ανώνυμος είπε...

ax pedia mu ti thimitika mu rthan tora me tin sinrofissa Vito, kai epitrpste mu s ayto to simio na sas afigitho ena peristatiko.
me ti shoqja Vitori kai me alla kuadra eixame episkeftei to dimotiko sxoleio tis kallogoratzis ton xrono 1981, mpikame se mia taksi kai rotisame ta pedia pion thelete na miasete otan megalosete, ta pedia elegan diafora alla i apantisi enos pediou mas ekane perifanus, to pedi ayto eipe, otan magalwsw thelw na miasw ston xhaxhi enver. to pedi ayto fisika qe itan o mikros vagjel dule. i sintrofisa vito to plisiase kai tou eipe pisteyw se sena mikre fatosi tha tou miaseis, kai den epese eksw i shoqja! pu eisai vito mas na thavmaseis ton vagjeli mas.
me sevas socialistis kasteros!

Ανώνυμος είπε...

eskos poli lipamai pu den exete ekei stin lista ton megallo ethniko poiiti Niko Kacalidha!
eskos qe pali! zileyete aplla
den kserete oti o niko kacalidhas arnithike tin thesi tou bouleyti gia logus arhid! em den to kserete eskos qe pali. eime poli thimomenos

Ανώνυμος είπε...

4-46...
to aisxos sti wikipedia oxi sto "borioipirotis" !

Ανώνυμος είπε...

Ποσο ασχετοι μπορει να ειστε; Η wikipedia γραφεται απο τους χρηστες της. Οποιος θελει μπορει να προσθεσει και να επεξεργαστει θεματα. Αυτος ειναι ο λογος που οσο πληρης κι αν ειναι δεν θεωρειται εγκυρη απο κανεναν

Ανώνυμος είπε...

Τι μου θυμίσατε τώρα πατριώτες με τη ΘΕΙΑ ΒΗΤΩ…όσοι από εσάς είστε Δεροπολίτες θα θυμάστε βέβαια τον σύζυγο της, τον “μπάρμπα”, ο οποίος “κέρναγε” καραμέλες τις δασκάλες του σχολείου και μετά .......................… Θεός ο “μπάρμπας”!

Δημοσίευση σχολίου