Η ιδεολογική ταυτότητα των αλβανικών κομμάτων και των αρχηγών τους
Έκπληκτοι οι κάτοικοι της αλβανικής πρωτεύουσας, είδαν στους δρόμους των Τιράνων αφισοκολλημένες ειδοποιήσεις, που μοιάζουν με αυτές των γραφείων τελετών, στις οποίες αναγγέλλονταν ο θάνατος του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.
Με έξυπνη και επαγγελματική σάτιρα, οι εμπνευστές προσπάθησαν να υπενθυμίσουν την κομουνιστική καταγωγή του Μπερίσα , να καυτηριάσουν τη μειοδοτική του στάση έναντι των αλβανικών εθνικών συμφερόντων, την ευθύνη του για την διαφθορά στη χώρα, για τις ταραχές του 97 και το «κατόρθωμα» του να επιβάλει ένα νέο κομουνιστικό καθεστώς.
Το ειδοποιητήριο θανάτου εκδόθηκε από το «Πρακτορείο Διαφθοράς και Απατεωνιάς», η τελετή θα γίνει δαπάνη του «Κοινοβουλίου των Πολιτών» ενώ στους πενθούντες αναφέρεται το "κανείς". Ο ενταφιασμός λέει ότι θα γίνει δίπλα από τον δικτάτορα Χότζα, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του «μακαρίτη».
Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε τέσσερεις νεαρούς που συμμετείχαν στην αφισοκόλληση (όλοι τους γύρο στα 20) οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι μετά από 48 ώρες.
Ο «μακαρίτης» Μπερίσα προσπάθησε ατυχώς να διασκεδάσει το γεγονός και αφού ζήτησε από την εισαγγελία να αφήσει ελεύθερους τους τέσσερεις νεαρούς, δήλωσε πως αρχιτέκτονας αυτής της πράξης είναι το αρρωστημένο μυαλό του προέδρου της αντιπολίτευσης.
Η ιδεολογική ταυτότητα των αλβανικών κομμάτων
Η αλήθεια είναι πως τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα έχουν μία κρίση ιδεολογικής ταυτότητας και ο χαρακτηρισμός τους ως αριστερά και δεξιά δεν ταιριάζουν στα συνηθισμένα πρότυπα του δυτικού κόσμου. Μοιάζουν πιο πολύ με ποδοσφαιρικές ομάδες που μπορεί να αλλάζουν παίχτες και προπονητές αλλά μένει το όνομα και η φανέλα.
Το «σοσιαλιστικό» υπερασπίζεται πιο εθνικιστικές πολιτικές με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, οι θέσεις τους για το Κόσσοβο (εμπνευστής της οδού του έθνους την οποία πληρώσαμε και εμείς ήταν ο σοσιαλιστής Παντελή Μάικο), η πεισματική άρνηση τους για άνοιγμα ελληνικού σχολείο στη Χειμάρρα κ.α.
Οι αρχηγοί
Ο αρχηγός της «αριστεράς» Εντι Ράμα, ήταν από τους πολέμιους του κομουνισμού και από τα πρώτα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος μετά την πτώση του καθεστώτος. Ακόμα και όταν εκλέχτηκε δήμαρχος Τιράνων με το Σοσιαλιστικό, αρνιόταν να πάρει την ταυτότητα του σοσιαλιστή, λέγοντας πως δεν ανήκει στο Σοσιαλιστικό αλλά προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών. Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευση μάλιστα (μετά το 1991) κάποιοι λένε ότι συμμετείχε σε ναζιστική οργάνωση, χωρίς ο ίδιος να βγει ποτέ να το διαψεύσει. Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα εντάχθηκε δύο χρόνια πριν από το συνέδριο εκλογής του σε πρόεδρος.
Από την άλλη ο αρχηγός της «δεξιάς» Σαλί Μπερίσα ήταν ο προσωπικός γιατρός του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα και μέλλος του Εργατικού (κομουνιστικού) Κόμματος Αλβανίας. Το λαϊκισμό του στην πολιτική δεν μπορεί να την συναγωνιστεί κανένα σοσιαλιστικό κίνημα από αυτά που είναι μέλη στη Διεθνή του Γιωργάκη μας...
1 comments:
Η μικρογραφία των αλβανικών κομμάτων είναι το ΚΕΑΔ. Ανέλυσε το ΚΕΑΔ και είσαι μέσα. Με πολλούς αριστερούς, με λιγότερους δεξιούς και με "τσάμη", δηλαδή το Ντούλε,Πρόεδρο.
Δημοσίευση σχολίου