Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας» της πολιτικής διαφθοράς στην Αλβανία

Ο Dritan Prifti που σπούδασε με υποτροφία του Κόκκαλη στο Harvard, επαναστάτης ή άρρωστος;
Το τελευταίο τρίμηνο ο βουλευτής του LSI Dritan Prifti (o μεσαίος από τους τρεις), είναι αδιαμφισβήτητα ο
πρωταγωνιστής της πολιτικής επικαιρότητας στην Αλβανία. Μετά τον Δήμαρχο Τιράνων και Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Edi Rama για τον οποίο είχε ξεστομίσει απίστευτα πράγματα από τα έδρανα της βουλής, όπως ότι τα ναρκωτικά που κάνει χρήση, κοστίζουν 3.000 ευρώ την ημέρα, υποδέχεται στο σπίτι του τους βουλευτές ντυμένος με γυναικεία εσώρουχα και πολλά άλλα, τη σειρά είχε αυτή τη φορά ο πρόεδρος του κόμματος του, Ilir Meta που τον κατηγορεί ότι, λατομεία, πολυκατοικίες, εργοστάσια, ξενοδοχεία τεράστια παραθαλάσσια οικόπεδα  και άλλες δεκάδες επιχειρήσεις  είναι ιδιοκτησίες  τουπου κρύβονται πίσω από άλλα ονόματα.

Ποιος είναι ο Dritan Prifti.
O Dritan Prifti, ορθόδοξος από το Φίερη της Αλβανίας σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και πήρε πτυχίο MBA από το Πανεπιστήμιο του New Mexico. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Kennedy School του Πανεπιστημίου Harvard τον Ιούνιο του 2000 με υποτροφία του Ιδρύματος Σωκράτη Κόκκαλη.

Πολιτική Καριέρα
Τον Ιούλιο του 2001, εξελέγη για πρώτη φορά στο αλβανικό κοινοβούλιο στην περιοχή Fieri με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Fatos Nano.
Το 2004 ακολούθησε τον πρώην πρωθυπουργό Ilir Meta όταν ομάδα βουλευτών αποσχίστηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για να ιδρύσουν  το LSI, προκαλώντας τότε την οργή του Fatos Nano  χαρακτηρίζοντάς τον αχάριστο, γιατί ήταν αυτός που ουσιαστικά τον είχε αναδείξει. Το 2009 ήταν ένας από τους 4 βουλευτές του LSI που εξελέγησαν και ο πρώτος που δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με το Sali Berisha πριν ακόμα πάρει επίσημη θέση το κόμμα του, κατηγορώντας παράλληλα το Σοσιαλιστικό Κόμμα για όργιο νοθείας εις βάρους του κόμματος του, αφού δεν είχαν κανένα μέλλος στις εφορευτικές επιτροπές των εκλογών. Στο συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα του Sali Berisha, κατείχε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών και Ενέργειας. Στον μίνι ανασχηματισμό (στους τρεις υπουργούς του LSI) που έγινε πριν από μία εβδομάδα  βρέθηκε εκτός νυμφώνας αφού αντικαταστάθηκε από τον πρόεδρο του, που προτίμησε να αφήσει του Υπουργείο Εξωτερικών. Από τα Αλβανικά μέσα ενημέρωσης δεν έμεινε ασχολίαστο και το γεγονός ότι του ανακοινώθηκε η αντικατάσταση την ώρα της κηδείας της γιαγιάς του.

Η αρχή των δηλώσεων
Όλα ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες, όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε δώσει στη δημοσιότητα τη δήλωση του κ. Prifti, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα του το 2009, ήταν ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο κ, Prifti δήλωσε ότι τα έσοδα προέρχονται από την επιχείρηση της συζύγου και είναι καθ’ όλα νόμιμα (ότι είναι νόμιμο είναι ηθικό…) και προκαλούσε σε δημόσια αντιπαράθεση τον Εντι Ράμα. Στα μέσα Ιουλίου o «Βορειοηπειρώτης» είχε  κάλυψη το γεγονός με σχετικό δημοσίευμα. Χθες ο κ. Meta απάντησε στις δηλώσεις του Prifti,  κατηγορώντας τον για μυστικές συναντήσεις με τον Edi Rama και θέλοντας να τον απαξιώσει, είπε ότι δεν είναι καλά στη υγεία του. Εντωμεταξύ ο κ. Prifti, με επιστολή του στην Γενική Εισαγγελέα Ina Rama, ζητάει την προστασία του κράτους γιατί δέχεται απειλές για τη ζωή του.

Το σπουδαιότερο σας το αφήσαμε για τέλος. Είναι η απάθεια με την οποία η Αλβανική κοινωνία παρακολουθεί τα γεγονότα, λες και όλα αυτά που ακούγονται είναι φυσιολογικά!!!  

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Δεν με νοιάζει για το εκατομμύριο που έχει σουφρώσει … με νοιάζει που τον λέτε βορειοηπειρώτη τον χαλέ αυτο το μουτρο...Dritan Prifti,ορθόδοξος από το Φίερη της Αλβανίας... γιατι αραγε ολα τα σκατα ειναι απόφοιτοι του Harward ...

Ανώνυμος είπε...

Trexi o berisas me ton meta opjios klepsi pjio poli.Ton eixoun kani baxallo tin kinvernisi.Bgeni fanera o metas kai lei tha klepso.ax kai eisi vre borioipiroti poli dheksia travas,pas me ton millona,gia toi pizma tis petheras.

Δημοσίευση σχολίου