Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου Μπερίσα στις ΗΠΑ


Διαπιστώθηκε και από τις πλευρές, το καλό κλίμα των διμερών σχέσεων.
Για βελτίωση των ελληνοτουρκικών και ελληνοαλβανικών σχέσεων κάνουν λόγο ελληνικές διπλωματικές πηγές στις ΗΠΑ, ύστερα από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη με τους ηγέτες των δυο χωρών.

Βασικό θέμα της συνάντησης Παπανδρέου – Γκιουλ ήταν η Γενική Συνέλευση, για τους Στόχους της Χιλιετία. Ο πρόεδρος Γκιουλ μάλιστα, εκφράστηκε με πολύ θερμά λόγια για την ομιλία του Πρωθυπουργού τη Δευτέρα για τους Στόχους της Χιλιετίας επισημαίνοντας ότι ήταν μι ομιλία που «έδειχνε και όραμα».

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις και την πορεία της συνεργασίας των δύο χωρών.
Μάλιστα, οι κύριοι Δρούτσας και Νταβούτογλου, συμφώνησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών , να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στον Οκτώβριο.
«Συζητήθηκε βεβαίως και το Κυπριακό», ανέφεραν επίσης οι πηγές. «Η ελληνική πλευρά, παροτρύναμε την τουρκική πλευρά να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να υπάρξει μια πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες», είπαν.
Από την τουρκική πλευρά εκφράστηκε η βούληση «να δούμε πρόοδο σύντομα στο Κυπριακό».
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Μπερίσα.
Κεντρικό θέμα της συζήτησης τους, ήταν η αύξηση του εθνικισμού στην Αλβανία, με αποκορύφωμα το τραγικό αυτό συμβάν, τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα..
Σύμφωνα, ωστόσο, με τους Έλληνες διπλωμάτες, κοινή διαπίστωση ήταν, ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, έχουν φτάσει σ' ένα πολύ καλό επίπεδο και αυτό το επίπεδο πρέπει να διατηρηθεί.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβανόφ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιβανόφ ζήτησε την Τετάρτη να γίνει αυτή η συνάντηση και ο Πρωθυπουργός άμεσα ανταποκρίθηκε θετικά.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου