Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Το Φατός Νάνο προτείνει ο Ντούλες για πρόεδρο της Αλβανίας


Τον θεωρεί ιδανικό γιατί δίδαξε το θεσμό της παραίτησης…
Ο Φατός Νανο, ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, το οποίο αποτελεί συνέχεια του δικτατορικού Κόμματος Εργασίας.  Στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές του 1991, το κόμμα του κέρδισε την αναμέτρηση με τα πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα και έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταδικτατορικής Αλβανίας. Μετά από ένα χρόνο (1992) κήρυξε πρόωρες εκλογές στις οποίες κέρδισε πανηγυρικά το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα. Η πρώτη δεξιά κυβέρνηση οδήγησε το Φατός Νάνο στις φυλακές,  για να μετατραπεί σε ήρωας των σοσιαλιστών.

 Στην επανάσταση - αναρχία  του 1997, αυτόαπελευθερώθηκε όπως όλοι  οι κρατούμενοι της Αλβανίας και επανήρθε δυναμικά στην πολιτική. Για δύο τετραετίες (1997-2005) το Σοσιαλιστικό είχε την εξουσία και ο Νάνο εκτός από τον ίδιο, στη θέση του πρωθυπουργό είχε τοποθετήσει τους 30χρονους τότε Παντελή Μάικο και Ιλίρ Μέτα.  Αυτή η κίνηση του Νάνου εκτιμήθηκε από τους υπερασπιστές του γιατί ήθελε να αποκόψει το κόμμα από το κομουνιστικό παρελθόν ενώ από τους αντίπαλους του θεωρήθηκε ανεύθυνη, για να επιδοθεί στα πάθη του που όπως έλεγαν δημόσια τα στελέχη του ΔΚ, είναι το ποτό και τα πολυτελή καζίνο όλου του κόσμου.   Το 2003 χώρισε, για να παντρεύτηκε τη νεαρή Τζοάνα Νάνο.
Ένα από τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζει είναι το απρόβλεπτο χιούμορ του. Σε κάποια συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, είπε τους συντρόφους του ανίκανους  γιατί έμειναν με τις πρώτες γυναίκες ενώ πολλές άλλες «ατάκες» του άφησαν εποχή…

Στις εκλογές του 2005 το Σοσιαλιστικό έχασε τις εκλογές ενώ ο ίδιος εξελέγη πανηγυρικά  βουλευτής στην μονοεδρική των Αγίων Σαράντα. Αμέσως μετά  έρχεται στην προεδρεία ο τότε δήμαρχος Τιράνων Εντι Ράμα και από τότε ο Νάνο εμφανιζόταν μόνο σε δεξιά κανάλια για να τα «χώνει» στο νέο πρόεδρο του κόμματος του. Στη βουλή δεν εμφανιζόταν ποτέ, με αποτέλεσμα να χάνει σταδιακά τη δημοτικότητα του. Το τελευταίο διάστημα είχε σχεδόν ξεχαστεί,  για να εμφανιστεί ξανά στην επικαιρότητα με κάποιο ρόλο που του ενέθεσε το κόμμα του για την Περιφέρεια Τιράνων. 
Παρόλο που αρκετά στελέχη της μειονότητας έχουν άριστες σχέσεις με το Νάνο (Σπ. Πέτσης, Λ. Σόλης, Κ. Μπεζιάνη, Α. Μήτσης κ.α) ο λόγος που ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι αυτός και ούτε έχει σχέση με το ευρωπαϊκό προφίλ της Αλβανίας που οραματίζεται, αλλά φανταζόμαστε πως είναι άλλος ένας εκβιασμός προς το Ράμα.  
   
Στη συνέχεια η είδηση όπως δημοσιευτικε στο deropoli.com

Στην εκπομπή της πασίγνωστης δημοσιογράφου Σονίλα Μέτσιο ήταν χθες βράδυ ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες. Στο επίκεντρο της κουβέντας που είχε ο Ντούλες με τη Μέτσιο βρέθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας, ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις για τις οποίες ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ είπε πως βρίσκονται σε μια περίοδο στασιμότητας κυρίως λόγω της συμφωνίας για την υφααλοκρηπίδα.
Ακόμα εκτός από τα συνήθη πλέον θέματα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ ρωτήθηκε για το θέμα εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου Μέτσιο εάν νομίζετε μια υποψηφιότητα θα ήταν ο Φατός Νάνο, ο Ντούλες  απάντησε ευθέως «ναι».
«Στη δική μου εκτίμηση, ανέφερε ο Ντούλες, ενώ δεν έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις στο κόμμα,  ο Φατός Νάνο θα ήταν μια ιδανική περίπτωση για πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι ένας πολιτικός που, όσο λίγοι άλλοι πολιτικοί ίσως κανένας, που μας δίδαξε το θεσμό της παραίτησης και της επανόδου στη δημοκρατική πορεία, είναι ένας πολιτικός που μας έχει διδάξει το θεσμό της αναγνώρισης των εκλογών και της παραίτησης από την ηγεσία του κόμματος, ένας πολιτικός που μας έχει συνηθίσει και με κριτική προς την ίδια πολιτική δύναμη που ηγείται.»
«Ο κ. Νάνο θα ήταν πραγματικά αυτό που λέμε ευχής έργον να ήταν επικεφαλής του κράτους. Στην περίπτωση αυτή χωρίς επιφυλάξεις η ψήφος θα ήταν υπέρ του κ. Νάνου».

13 comments:

Άσσος 215 είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΝΤΟΥΛΕ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΕ ΧΑΛΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ...ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΚΙΟΛΑΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΝΑΝΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ....

Ανώνυμος είπε...

Ο Νανο οσο τομάρι και να είναι είναι χριστιανός και φιλέλληνας ..

Ανώνυμος είπε...

einai xristianossss
kai th mas niazei emas boreiohpeiroth?????
emeis xristianous theloume mono otan einai polemiei ths omonoias-kead p.x. periferia aulonas

Ανώνυμος είπε...

evaggele epitelus ta ksanavrikes me tus ''filus'' ksanaejines kallo pedhi jiati mas ta hallases ligo pu den akoluthises ton meta ..olla meli galla, pali ston dromo tu sosialismou....

Ανώνυμος είπε...

xristianos kai fatos? ahahahahaha

Ο Ελ Ασυμβίβαστος είπε...

Φίλοι δεν πιάσατε το πιο νόστιμο. Ο Ντούλες είπε για το Νάνο ότι "Είναι ένας πολιτικός που... μας δίδαξε το θεσμό της παραίτησης και της επανόδου στη δημοκρατική πορεία, ...που μας έχει διδάξει το θεσμό της αναγνώρισης των εκλογών και της παραίτησης από την ηγεσία του κόμματος, ένας πολιτικός που μας έχει συνηθίσει και με κριτική προς την ίδια πολιτική δύναμη που ηγείται.»... "Σωστά" αυτά που λέει ο Ντούλες για το Νάνο, αλλά ο Ντούλες αποδείχτηκε ο κακήν κακώς μαθητής στα διδάγματα του Νάνου.
15 χρόνια κατακρεούργησε κυριολεκτικά την μειονότητα και δεν λέει να παραιτηθεί ή να δεχτεί τουλάχιστον ένα λάθος. Θεωρεί τον εαυτόν του αναντικατάστατο και δεν λέει να κάνει μια φορά σωστές εκλογές. Ο Ντούλες όχι μόνο δεν αναγνωρίζει εκλογικά αποτελέσματα, αλλά ούτε κάνει μπαίνει στον κόπο να οργανώσει εκλογές στο θεσμό, ή θεσμούς που ηγείται. Και όταν δήθεν κάνει εκλογές, άλλα αποτελέσματα βγάζουν οι θεσμοί και άλλα πράττει αυτός. Ο Ντούλες όχι μόνο που δεν δέχεται κριτική, αλλά όποιος τολμάει να του κάνει κριτική προσπαθεί να τον λιντσάρει, στρέφει όλη την πολιτική του δύναμη από εθνική σε προσωπική αντεκδίκηση.
Ξεπέρασε και τον Χότζα όσον αναφορά την δημαγωγία

Ανώνυμος είπε...

episis exei ena ntamari ellhniko...an8ropous san ton Nano tous albanopiise o Hoxhas...oi propatores tou eimai sigouros ellhnikh synidish eixan!

Ανώνυμος είπε...

Κι ο Αντίχρηστος είχε νταμάρι χριστιανισμού, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να γίνει ο πολέμιος του Χριστού. Αυτό που επιχείρησε να κάνει ο Νάνο με την απαλειφή της εθνικότητας από τα διαβατήρια πριν σχεδόν 10 χρόνια το λησμόνησε ο Ντούλες; Πού έσπειρε τη φάρα της διχόνοιας με τον Τάβο στη Μειονότητα το λησμόνησε ο Ντούλες; Πού έκανε εκλογές-παρωδία με μαχαιροβγάλτες στη Χειμάρρα (περίπτωση Λαζάρη) το λησμόνησε ο Ντούλες; Μπορούμε να πούμε κι άλλα ...

Ανώνυμος είπε...

Ο Ντούλες πάει με το "κατά καιρούς πολιτεύεται". Τι λέει σήμερα δεν κάνει αύριο. Τον κάλεσε το Ράμα στο σπίτι το προηγούμενο Σάββατο και τον παρουσίασε σαν γαμπρίκα, μετά από τρεις μέρες βγήκε κι είπε στη Σονίλα ότι ο γαμπρός δεν μου κάνει κι ο γάμος διαλύεται. Λέτε να του άρεσε περισσότερο ο Ζοζεφίνα και να γυρίσει πίσω; Πολιτικός είναι και η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.

Ανώνυμος είπε...

Μην το αποκλείετε. Έχει μια έλξη η Πρόεδρος της Βουλής. Ωραία κορμοστασιά, μαύρο μαλλί ... Κοντά στα γούστα μας είναι.

Ανώνυμος είπε...

Τι να τον κάνει τον άλλον; Δεν είδατε που γρίβιασε; Σαν η φοράδα του αλωνιού έγινε.

Ανώνυμος είπε...

Vangjel Dule dhe Edi Rama nuk janë më aleatë. Këtë e ka pohuar vetë kreu i Partisë Bashkimi për të Drejtat e Njeriut në një intervistë në studion e lajmeve të televizionit ABC NEWS.

Kreu i PBDNJ-së tha se “‘martesa’ me PS ishte e vlefshme për zgjedhjet e 2011-ës dhe për disa qëndrime të përbashkëta. Ju keni parë se në vendimet e fundit të Kuvendit, ne kemi mbajtur qëndrime që nuk kanë qenë në të njëjtën linjë me Partinë Socialiste”, tha ai. I pyetur mbi ngjarjen kryesore të politikës shqiptare për këtë vit, zgjedhjet e Presidentit të Republikës, kreu i PBDNJ u shpreh se “për vlerësimin tim personal, Fatos Nano do të ishte rast ideal për Presidencën. Është politikan që na ka mësuar institucionin e dorëheqjes, është politikan që na ka mësuar institucionin e njohjes së zgjedhjeve të humbura. Na ka mësuar kritikën edhe ndaj vetë forcës që ka drejtuar, gjëra që hasen rrallë në politikën ku mbizotëron fanatizmi partiak”, deklaroi Dule.

Kreu i PBDNJ-së ka theksuar gjithashtu se në rast të votimit të kësaj kandidature, vota e tij do të shkojë për Fatos Nanon. Ai ka komentuar dhe debatin për zgjedhjen e kreut të shtetit, duke theksuar se “nuk ka mundësi të zgjedhësh presidentin pa respektuar Kushtetuten”.

Ai ka theksuar gjithashtu se klasa politike duhet të zgjedhë modelin grek, ku mazhoranca ia jep mundësinë e propozimeve gjithmonë opozitës. “Por pse të zgjedhim mes të dëshirueshmes dhe të detyrueshmes. 71 është detyrues, pse të mos zgjedhim të dëshirueshmen. Jam për njerëz nga politika. Politika ka njerëz tepër të aftë. PD ka njerëz shumë të aftë, PS-ja po ashtu”, tha Dule

Ανώνυμος είπε...

Σε ποιους μαθητές δίδαξε το θεσμό της παραίτησης; Μόνο ο Ιλλύρ Μέρα παραιτήθηκε δυο-τρεις φορές κι είναι ζωντανός ακόμα στην πολιτική. Ο Ντούλες άλλα διδάχτηκε από το Νάνο, που δεν μας τα λέει. Τουλάχιστον αυτά τα τρία που λέει δεν τα διδάχτηκε. Αυτή είναι η αλήθεια ...

Δημοσίευση σχολίου