Πολιτική κρίση, διαφθορά και η δικαιοσύνη τα «αγκάθια» της Αλβανίας
Η άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να προσφέρει στην Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας κυριαρχεί στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.
Στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζεται η "περιορισμένη πρόοδος" της χώρας από το 2009, όταν τα Τίρανα υπέβαλαν την αίτηση για ένταξη.
Ένα σημαντικό μέρος στην έκθεση, όπως αναφέρεται στα αλβανικά ΜΜΕ, είναι αφιερωμένο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές της 8ης Μαΐου, οι οποίες θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως "εν μέρει καλές".
Στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζεται η "περιορισμένη πρόοδος" της χώρας από το 2009, όταν τα Τίρανα υπέβαλαν την αίτηση για ένταξη.
Ένα σημαντικό μέρος στην έκθεση, όπως αναφέρεται στα αλβανικά ΜΜΕ, είναι αφιερωμένο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές της 8ης Μαΐου, οι οποίες θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως "εν μέρει καλές".
Η έκθεση αναφέρεται και στη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση, που αντικατοπτρίζεται στο μποϊκοτάρισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα της Βουλής από την αντιπολίτευση και την τεταμένη κατάσταση στο χώρο αυτό και θεωρεί "ανεπαρκή" την κοινοβουλευτική δραστηριότητα.
Το πολιτικό αδιέξοδο, τα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου, όταν οι δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν τέσσερις διαδηλωτές και το επίμαχο ζήτημα των εκλογών της 8ης Μαΐου, χαρακτηρίζονται στο πόρισμα ως τα τρία βασικά σημεία που εμπόδισαν την εξέλιξη του πολιτικού διαλόγου στη χώρα.
Επίσης, στην έκθεση τονίζεται ότι τόσο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης όσο και της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα ευρωπαϊκής ένταξης, παρά τις προσπάθειες, ήταν ανεπαρκείς.
"Η ποιότητα των νομοσχεδίων και οι συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών, χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση", αναφέρεται στην έκθεση.
Στο κεφάλαιο για την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων, επισημαίνεται η ανησυχία των Βρυξελλών για τις ανεπαρκείς μεταρρυθμίσεις κυρίως στη δημόσια διοίκηση, στον τομέα της δικαιοσύνης και στην καταπολέμηση της διαφθοράς που "παραμένει ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα", όπως σημειώνεται.
Η Αλβανία υπέβαλε την αίτηση για την εξασφάλιση του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας στην ΕΕ, τον Απρίλη του 2009, καθώς οι Βρυξέλλες προσδιόρισαν 12 βασικούς στόχους που έπρεπε να πετύχουν τα Τίρανα, ώστε να εξασφαλίσουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
6 comments:
na deite twra pou i klika tha arxisei na panigyrizei, legontas oti i Eyropi arnithike stin Alvania to "nai" epidi pire diatagi apo to dule !!!
"POIA ANAFORA SE MEIONOTHTES ZHTATE BRE PAIDIA ?
YPARXEI MEIONOTHTA STHN ALVANIA ?
H MHPOS GINETAI LOGOS GIA EKEINOYS TOYS LIGOYS ELLHNES GKRINIARHDES POY BRIZOYN OI MISOI TOYS ALOYS MISOYS ?
AYTOI, OPOS DEIXNOYN TA PROGNOSTIKA THS APOGRAFHS, KAMIA 15 ME 20.000 EINAI OLOI KI OLOI,MOIRASMENOI SE 5-6 KOMMATA, OI ALOI EXOYN FYGEI STHN ELLADA 20 XRONIA TORA KAI DEN PROKEITAI NA GYRISOUN !"
ETSI THA MAS ANTIMETOPIZOUN SE LIGO OI ALBANOI ALLA KAI OI DIETHNEIS,OSO KI AN DEN MAS ARESEI !!
Καλα αντι να μιλάτε για αυτα που λένε οι Αλβανοί για την έκθεση ριξτε μια ματια να δείτε ότι γράφει και για τη μειονότητα και για τη δολοφονία Γκουμα και για όλα. Και όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους όλα αυτα καταγράφονται απ τις διαμαρτυρίες των Ντουλεμπολανηδων. Όλα αυτα που λέτε ότι δεν
μιλάνε και δεν λένε τίποτα σε κανέναν, αποδεικνύεται.... Δυστυχώς για εσάς. Σας αφήνω να δείτε και να ξεκατινιαστειτε με την ησυχία σας. Καλή συνέχεια
Pros 10.50 ,Eise amorfotos kai an eihis vgali kapio sxolio eisai douvari,kai genese rezili mbrosta se anthropous pou sas diabazoun.Diavase prota tin ekthesi vre tomariiiiiiii,meta kane sxolio.Sas eixi pjiasi i arrostia tou rrofte sali berisa.Kapou ipalilos tou berisa tha eise!!!!!!Tomari eee tomari.dhiavase ti lei gia tin Elliniki mionotita,gia ta dikiomata,gia ti dolofonia tou iroa Guma,gia tis para viasis t dikiomata tis EEM,kai meta pes ti gnomi sou ,pou eime siguros oti dhen eihis.Ntropi
Απο την αποφαση για την ενταξιακη πορεια της Αλβανιας: 12-10-2011
"There has been very limited progress in the field of protection of minorities."
"No progress has been made towards
... strengthening the capacity of the State Committee for Minorities.
"No measures have been
taken towards re-evaluating the distinction between national and ethno-linguistic minorities"
"Albania has still not adopted the European Charter for regional and minority languages"
"Although inter-ethnic relations remain good overall, there has been some deterioration in the
climate for minorities, particularly in the context of preparations for the population census"
"Overall, progress in the field of human rights and respect for and protection of minorities has
been uneven "
Yπαρχουν και άλλα, αλλά βαριόμουν να τα διαβάσω.
Μια από τα ίδια βλέπω και για τα της απογραφής.
απο το facebook ενος φιλου.
τωρα η εγω ειμαι τρελος η εσυ βορειωηπειρωτη
Γιατί πρέπει απαραίτητα κάποιος να είναι τρελός;!
Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα διαβάσει την έκθεση, το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το ΑΠΕ και ο υπότιτλος είναι του δικός μας. Είδα την έκθεση και πράγματι αναφέρεται στις μειονότητες. Ο λόγος που δεν το έγραψα χωρίς να το ψάξω ήταν ότι στην περίληψη της προηγούμενης έκθεσης υπήρχαν 11 σημεία, στα οποία δεν αναφέρονταν κάποιο στις μειονότητες εκτός από τους Ρόμα. Αφαιρώ τον υπότιτλο και δημοσιεύω το τμήμα της έκθεσης που αναφέρεται στις μειονότητες.
Δημοσίευση σχολίου