Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Νικόλαος Κοτροκόης, ο νέος Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου.


Τι αφήνει πίσω ο Ριζόπουλος
Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, θα γίνει η αντικατάσταση του «δικού» μας Πρόξενου Αργυροκάστρου Ιωάννη Ριζόπουλου. Η κανονική θητεία των διπλωματών σε κάθε έδρα είναι δύο χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις παρατείνεται σε τρία ενώ ο Ριζόπουλος ζήτησε να παραμείνει άλλο ένα έτος για να γίνουν τέσσερα αλλά παρά τις μεσολαβήσεις (απ’ ότι λένε κύκλοι από το διπλωματικό σώμα) των φίλων του, δεν τα κατάφερε! Το λόγο γιατί ήθελε τόσο πολύ να μείνει Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο παρόλο που πριν από δύο χρόνια είχε αναβαθμιστεί σε πρέσβης, μόνο ο ίδιος τον ξέρει.

 Το Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου, δημιουργήθηκε με διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας και  αποτέλεσε ψυχολογική και ουσιαστική ενίσχυση της Ελληνικής μειονότητας. Ο ρόλος του όμως αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων ως προς την επίλυση προβλημάτων της ομογένειας και πολλές φορές έγινε μέρος του προβλήματος ή άλλο ένα πρόβλημα της Ε.Ε.Μ. Στο άκουσμα του ονόματος του, οι Βορειοηπειρώτες θυμούνται την ταλαιπωρία και τις ατέλειωτες ώρες που στήνονταν έξω από την πύλη για κάποια θεώρηση ή για την σφράγιση κάποιου πιστοποιητικού ενώ για τους Αλβανούς τα χρήματα που έδωσαν για την αγορά κάποιας βίζας.   
Το γεγονός ότι σε θέματα πολιτικών επιλογών και εκπροσώπησης της μειονότητας, ο κάθε πρόξενος έκανε προσωπική πολιτική, μαρτυρούσε και την έλλειψη εθνικής στρατηγικής από πλευράς ΥΠΕΞ.
Ο Ριζόπουλος
Τον απερχόμενο πρόξενο, οι κοινή θνητοί Βορειοηπειρώτες δεν τον είδαν ποτέ τους και δεν έχουν κανένα λόγο να τον θυμούνται. Είναι ο μόνος πρόξενος Αργυροκάστρου που σε χωριά ή σε πόλεις της Βορείου Ηπείρου εμφανιζόταν μόνο όταν έρχονταν ο πρέσβης αφού έπρεπε να τον συνοδεύει, δηλαδή κάνα δυο φορές στη Δερβιτσιάνη και στους Αγίους Σαράντα. Δεν θα τον θυμούνται ούτε οι Αλβανοί γιατί δεν ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικός όπως ο κ. Οικονόμου της Κορυτσάς. Θα τον θυμούνται όμως πολύ καλά οι άνθρωποι των δύο κομμάτων που εκπροσωπείτε η μειονότητα, οι το ΚΕΑΔ για την απλόχερη στήριξη και οι του MEGA για τον πόλεμο που τους έκανε. Παρά του ασυμβίβαστου, λόγω επαγγέλματος, δεν έκρυβε τα «σοσιαλιστικά» ιδεολογικά του πιστεύω και εξέφραζε την απέχθεια του προς τον κλήρο.  Ο «Βορειοηπειρώτης» ασχολήθηκε αρκετές φορές μαζί του με αποτέλεσμα να μην τρέφει και τα καλύτερα συναισθήματα για μας. 

Σχετικά άρθρα του «Βορειοηπειρώτη»:

·         Ριζόπουλος: Το MEGA είναι κόμμα του Μπερίσα

·         Πατέρα μ’ έκαψες...

·         Ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, μήνυσε παράγοντα της Μειονότητας στην Αλβανική Δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμηση

·         Πρόξενος Αργυροκάστρου: Οι άριστες Έλληνο-Αλβανικές σχέσεις παρερμηνεύονται από τον Αλβανικό τύπο


Ο Νέος Πρόξενος
Ο κ. Νικόλαος Κοτροκόης είναι νέος στη διπλωματία και στην ηλικία. Το μόνο που ξέρουμε για αυτόν  είναι ότι είχε υπηρετήσει στις Βρυξέλες και ότι είναι πολύ ενεργός στα συνδικαλιστικά του Διπλωματικού Σώματος. Τον καλωσορίζουμε και ευχόμαστε τώρα που απαλλάχτηκε από την πηγή του σκανδάλου που λέγεται βίζα, να έχει μια δημιουργική θητεία στο Αργυρόκαστρο, για το καλό της μειονότητας αλλά και του Ελληνισμού γενικότερα.   

12 comments:

Ανώνυμος είπε...

eytyxos ysixasame apo ayton proksenos pou taleporouse anti na voithisei ton kosmo pou pire thesi yper tis mias parataksis anti na koitaksei pos na tous enosei pou evrize tous papades kalytera na min ton estelne katholou i elladha as estelne enan i alvaniki kyvernisi outos i allos o rizopoulos ti dikia tous politiki efarmoze.na paei sto kalo kai na mi mas grafei.

Ανώνυμος είπε...

σ το καλό Ριζόπουλε και να μας γράφεις,τόσα χρόνια μας έγραφες δεν έχουμε παράπονο!!!

Η μέλλουσα ιστορία είπε...

Αγαπητέ Βορειοηπειρώτη, δεν διάβασα μόνο το άρθρο σου, αλλά και τα προηγούμενα που είχες αναρτήσει για τον Ριζόπουλο. Ξεκινώντας απ΄όλα αυτά θέλω να πω ότι, μέχρι τώρα φαινόταν ότι η κόντρα που ο Ριζόπολυοςς είχε με τον Π. Μπάρκα εμπόδιζε να βγουν προς τα έξω τα προβλήματα που προκάλεσε στην εθνική ελληνική μειονότητα ο συγκεκριμένος διπλωμάτης. Ήταν τέχνη και αυτή. Ο Ριζόπουλος, από κοινού με τα κωθώνια μας είχε καταφέρει να προσωποποιήσει την κόντρα αυτή, ενώ πρόκειται για θεσμική αντιπαράθεση. Ταυτόχρονα "η παραδειγματική" εξουδετέρωση του Μπάρκα αφαίρεσε κάθε δυνατότητα συλλογικής αντίδρασης. Ταυτόχρονα, είχε καταφέρει να θρέψει κόσμο οι οποίοι λειτουργούσαν σε κάθε περίπτωση ως κυματοθραύστες και απεργοσπάστες. Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι, όπως λες και εσύ, ο Ριζόπουλος όχι μόνο που έγινε μέρος του προβλήματος στον ασθενή που λέγεται ε.ε. μειονότητα, αλλά αύξησε περισσότερο τη δηλητηριώδη δόση ώστε η ασθένειά μας να είναι ανεπιστρεπτί.
Μετά από την Σμύρνη που έφυγε κακήν κακώς, μετά από τη Φιλιππούπολη που τα έκανε μαντάρα, ήρθε σε μας για να μας αποτελειώσει.
Με βεβαιότητα λέω ότι ο Ριζόπουλος θα μείνει στη βορειοηπειρωτική ιστορία η πιο σκοτεινή σελίδα γραμμένη μόνο με κόκκινο.
Τι αφήνει πίσω του. Ένα νεκρό παρήλικα στις ουρές συνταξιούχων μας που αυτός με ζήλο επανέφερε, διότι η ταλαιπωρία μας του έδινε ικανοποίηση. Αφήνει την κοινότητά μας ανεπανόρθωτα διασπασμένη, Δολοφόνος της άλλης άποψης. Ο άνθρωπος που με φωτιά και σίδερο κατάφερε να επιβάλει τα ιδιοτελή προσωπικά του συμφέροντα σε κάθε περίσταση των προβλημάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας, κάνοντας ασφαλώς κατάχρηση του διπλωματικού αξιώματος. (Κατάφερε να αξιοποιήσει αλβανούς παράγοντες για να κυνηγήσει και διώξει στελέχη της ε. ε. μειονότητας) Έσπειρε το ραγιαδισμό για να δημιουργήσει μια κλίκα η οποία ξεπέρασε την νοοτροπία του Ε. Χότζα, στο διωγμό των αντιπάλων. Απομόνωσε όλους τους αξιοπρεπείς Έλληνες και τα στελέχη της ε.ε. μειονότητας για να προσεγγίσει άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, του πεζοδρομίου και υποκόσμου. Άφησε στο Γενικό Προξενείου την ανεπίτρεπτη ηθική απαξίωση. Μετέτρεψε το Γενικό Προξενείο σε μέσω διαφθοράς για θέματα υποτροφιών, επενδύσεων, θεωρήσεων, μαύρου χρήματος κλπ Έκοψε τις υποτροφίες στους φοιτητές του Τμήματος Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και το υποβάθμισε αυτό μέχρι που πλέον να μην έχει φοιτητές. (Δεν θέλω να αναφερθώ ξανά στην περίπτωση Μπάρκα για να μη κάνω και εγώ το ίδιο λάθος, να το προσωποποιήσω το θέμα). Υποβάθμισε την παιδεία στην μητρική γλώσσα για να ενισχύσει τον ιδιωτικό παράγοντα και το έκανε αυτό για να ενισχύσει μια συγκεκριμένη κλίκα μειονοτικών και μη.
Έβαλε ξανά συρματόπλεγμα στις σχέσεις των απλών Ελλήνων με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.
Τελευταία τα γραφεία του μετατράπηκαν σε κέντρα που θύμιζαν Γκεστάπο. Ο κύριος αυτός δεν δίσταζε να απειλήσει μέχρι και καταστροφή στελέχη της ε.ε.μειονότητας που δεν εισάκουγαν στις βουλιμίες τους, γιατί περί αυτών επρόκειτο.
(Τώρα πλοκάμια αυτής της νοοτροπίας και συμπεριφοράς έμεινα ως καρκινώματα εκτός προξενείου, στην κλίκα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ και σε κάποιους επιχειρηματίες οι οποίοι νομίζουν ότι με τα λεφτά μπορεί να εξαγοράσεις και να κυριεύσεις τα πάντα και τους πάντες. Και το μόνο που κάνουν είναι να καταδυναστεύσουν κάθε περιουσία και αξία της ελληνικής μειονότητας για να πλουτίσουν και κυριεύσουν προσωπικά.
Καταλήγοντας θέλω να πω ότι ο Ριζόπουλος πολλαπλασίασε τα δεινά, τις πληγές και τα τραύματα στο εξασθενισμένο κορμί της κοινότητάς μας με τρόπο που αυτά θα διαιωνιστούν.
Το έργο του καινούργιου Γενικού Προξένου θα είναι πολύ δύσκολο, πέρα από όποια ικανότητα, πέρα από όποια καλή βούληση ...
Η μέλλουσα ιστορία

Ανώνυμος είπε...

Λέει ένα τραγούδι της Χαρούλας,.... "Φεύγω και αφήνω πίσω μου συντρίμμια...." Να του το τραγουδήσουμε όταν φύγει

Ανώνυμος είπε...

agapite voreioipeiroti
giati toso apextheia gia ton Rizopoulo?
mipos de sou ekane ta xatiria???????????
mipos xalase ti soupa?
apantise mas

Βορειοηπειρώτης είπε...

Φίλε 3,29, δε ζήτησα ποτέ κανένα προσωπικό χατίρι από το Ριζόπουλο, από κανένα άλλο προκάτοχο του και γενικά από κανέναν εκπρόσωπο δεν ζητήσα ποτέ κάτι για μένα. Με ενοχλούσε πάντα που οι πρόξενοι στα μέρη μας έρχονταν ως υπάλληλοι του ΥΠΕΞ και τους μετατρέπαμε εμείς σε Αλι Πασάδες, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Η βίζα τους έκανε παντοδύναμους. Αυτή η αλαζονεία που έδειχναν κάποιοι και ο τρόπος που αντιμετώπιζαν τους Βορειοηπειρώτες με ενοχλούσε πολύ, σα σκουπίδια μας έβλεπαν, δεν ήταν όλοι έτσι, αλλά ο Ριζόπουλος είναι ο κύριος εκφραστής αυτής της νοοτροπίας. Όλα αυτά τεκμηριώνονται από τα άρθρα που γράψαμε, αν εσύ έχεις άλλη άποψη η εμπειρία να μας την πεις. Θα μου πεις, εμείς δε φταίμε; Φυσικά και φταίμε, γιατί δεν μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την κακομοιριά μας και τους βλέπαμε σα θεούς, γι’ αυτό σου λέω αυτοί έρχονταν ως υπάλληλοι και εμείς τους κάναμε Αλί Πασάδες. Στο Προξενείο πέρασαν και εξαιρετικοί άνθρωποι και πατριώτες, δε θα αναφέρω ονόματα γιατί κάποιοι μπορεί να κάνουν περίεργους συνειρμούς
Δεν αισθάνομαι καθόλου καλά που τα γράφω αυτά. Πίστευα πως τρεις είναι οι ιεροί θεσμοί στην περιοχή μας, Εκκλησία, Ομόνοια και Προξενείο. Εγώ ο ίδιος, όταν κάποιος έγραφε εναντίων αυτών των θεσμών έλεγα ότι αυτός είναι άνθρωπος των Αλβανών. Κατάλαβα ότι και στους τρεις έγινε μεγάλο κακό από την κολακεία που τους περιβάλει. Θα ήθελα να εξαιρέσω εδώ την εκκλησία που παρά τα προβλήματα της, συνεχίζει να επιτελεί έργο και θεωρώ ότι είναι υπερβολική η κριτική που γίνεται από κάποιους άλλους.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί οι πρόξενοι μας έχουν πάρει χαμπάρι ότι δεν υπάρχει μεταξύ μας αξιοπρέπεια, ήθος και λεβεντιά. Πουλάμε την ψυχή μας για τρίμματα.Και όπως λες Β.Η /τη αντί να είναι υπηρέτες μας τους μετατρέπουμε αμέσως σε αφεντικά

Ανώνυμος είπε...

rizopoule akou ena tragoudi pou tha sou afieroso egw o vourkaris...ade geia moro mou ade geia.....ade sta tsakidia diaspasti tou vorioeiphrotikou.ade geia tsiraki tou pasok kai tou doule.pote den perimena na gineis doulos tou o......... kai tis klykas tou.

Ανώνυμος είπε...

Η εγκατάσταση ενός Ελληνικού προξενείου σε μια χώρα γίνετε για να εξυπηρετεί τους ελληνικής καταγωγής κάτοικους που διαμένουν στην εκάστοτε χώρα καθώς και να εκφράζει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Όταν ένας πρόξενος δεν ακολουθεί το πρωτόκολλο οδηγιών του υπουργείου εξωτερικών ανακαλείτε των καθηκόντων του.Η ανάκληση του προξένου Κορυτσάς για τον λόγο ότι τόλμησε να πει τα αυτονόητα έδειξε και στους πλέων αδαείς συμπατριώτες μας για την στάση του Αθηναίικου κράτους απέναντι του βορειοηπειρωτικού.Αν αναλύσουμε την στάση των δυο προξένων (Κορυτσάς και Αργυρόκαστρου)θα διαπιστώσουμε ότι ο κυρ.Οικονόμου προτίμησε να ακολουθήσει ότι του προεταξε η εθνική του συνείδηση και το εθνικό συμφέρον και το μόνο που εισέπραξε από την Αθήνα ήταν δυσαρέσκεια ο δε δεύτερος Ριζόπουλος ως πειθήνιο όργανο των Αθηνών έφερε εις πέρας την εργασία που του ανατεθεί και έδειξε απολυτή αφοσίωση στην προδοτική στάση της πολιτικής ηγεσίας της μητροπολιτικής Ελλάδος έναντι του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι ο Ριζόπουλος και ο κάθε Ριζόπουλος είναι όργανο του υπουργείου εξωτερικών και οφείλει να τηρεί την γραμμή του υπουργείου. Το προξενείο δεν παίρνει αυτόβουλα αποφάσεις άλλα ακολουθεί οδηγίες.Διαβάζοντας τόσο το άρθρο όσο και τα σχόλια σου αφήνουν την εντύπωση ότι η αντικατάσταση Ριζόπουλου έχει να κάνει με την ίδια την σωτηρία της πατρίδος ενώ όλοι η ορθός σκεπτόμενοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι έτσι και θα ήταν άτοπο να ασχολούμασταν με το δεντρό και να αγνοούσαμε το δάσος που λέγετε κράτος των Αθηνών.Όσο για τον κύριο Κοτροκόης ας μην τρέφουμε αυταπάτες οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών μετά την λαχτάρα που πάθανε με τον κυρ. Οικονόμου σίγουρα έχουν λάβει τα μετρά τους για να διορίσουν ένα πειθήνιο όργανο ανάλογο του Ριζόπουλου ώστε να μην δυσαρεστήσουν την φίλη τους την Αλβανία.Όσο για το ΜΕΓΚΑ που τόσο απροκάλυπτα καταφέρθηκε ο Ριζόπουλος συγνώμη που θα δυσαρεστήσω τα στελέχη του άλλα όσο το αντεθνικό κέντρο βλέπει στα πρόσωπα του Ντουλε και της κλίκας τους πρέσβεις καλής θελήσεως της Ελληνοαλβανικής προσέγγισης και φίλιας καθώς και της σταθερότητας με ότι αυτό συνεπάγεται του Βορειοηπειρωτικού δεν πρόκειται το ΜΕΓΚΑ να λάβει χρίσμα εκπρόσωπου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός πρέπει να θέσει τους κανόνες και τις κόκκινες γραμμές και να τις γνωστοποίηση προς πάσα κατεύθυνση και να τις θυροκολλήσει και στα προξενιά ώστε να ακολουθήσουν γιατί 20 χρονιά που ακολουθούμε πιστά μεσώ των προξενοσκυλων τις οδηγίες των προξενιών μας έχει πάρει ο διάολος τον πάτερα.... Χρηστος Αργυρης

Ανώνυμος είπε...

Τα ευχάριστα ταξιδευουν γρήγορα.

Την προδοσία πολοί αγάπησαν τους προδότες κανείς.

Πίσω από τον ήλιο!!! που λένε και στο χωριό μου.

Ανώνυμος είπε...

Ένα μέτριο ελληνικό καφέ με παξιμάδι

Ανώνυμος είπε...

Λυσάξτε..... σε λίγο θα βρίζετε και τον καινούριο. Όποιος δεν σας χαιδεύει τ αφτιά και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα σας είναι κακός. Πάρτε το χαμπάρι, ή το εθνικό κέντρο διαχρονικό είναι προδοτικό (αν είναι έτσι να τα βρούμε με τους Αλβανούς) και θέλει το κακό μας ή εσείς είστε ρουφιάνοι.

Δημοσίευση σχολίου