Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Τότε που στη Βόρειο Ήπειρο τα απολυτήρια δίνονταν δίγλωσσα!

Φίλος της ιστοσελίδας μας έστειλε απολυτήριο του Εφτατάξιου Σχολείου Τσερκοβίτσας (Θεολόγο) Αγίων Σαράντα, που δόθηκε σε μαθητή από τη Λεσινίτσα το 1952. Το ενδιαφέρον δεν είναι οι βαθμοί που τότε το άριστα ήταν το 5 αλλά ότι το απολυτήριο είναι δίγλωσσο. Λίγα χρόνια μετά την επικράτηση του κομουνισμού στην Αλβανία, και πριν ακόμα αγριέψει το καθεστώς φαίνεται πως οι Βορειοηπειρώτες κομουνιστές είχαν τα κότσια να απαιτούν από το αλβανικό κράτος δικαιώματα για τους Έλληνες. Φυσικά, αυτοί οι ανυποψίαστοι για το τι θα ακολουθήσει,  Έλληνες πατριώτες κομουνιστές φυλακίστηκαν ως προδότες για να αναλάβουν στη συνέχεια κάποια αγράμματα πειθήνια όργανα του συστήματος που για να δείξουν την αφοσίωση τους, ..
.. μεταξύ άλλων έπρεπε να δείχνουν την αποστροφή τους σε οτιδήποτε Χριστιανικό και Ελληνικό (Δες «Άγγελος στη χώρα των δαιμόνων» του Β. Παπαχρήστου).
Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται;! Δεν εννοώ τις φυλακές γιατί ο σωφρονισμός σήμερα  γίνεται με άλλο τρόπο αλλά τους αγράμματους που κινούν τα νήματα της εξουσίας στη Βόρειο Ήπειρο…  
Για να προλάβω κάποιους σχολιαστές που θα θεωρήσουν το παραπάνω, «κακόβουλο σχόλια του πικραμένου Βορειοηπειρώτη», ας αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα: Οι πρωτεργάτες των δυναμικών κινητοποιήσεων για τα Ελληνικά σχολεία στη Βόρειο Ήπειρο (αποχή από τα σχολεία, πορείες, διαδηλώσεις, ξυλοδαρμοί από αλβανούς αστυνομικούς κλπ)  που είχε σαν αποτέλεσμα το άνοιγμα Ελληνικών σχολείων στις πόλεις Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Δελβίνου αλλά και την αύξηση των ορών διδασκαλίας των Ελληνικών από τέσσερα χρόνια σε εννιά, από τους νέο «πατριώτες» αντιμετωπίζονται στην καλύτερη των περιπτώσεων ως άνθρωποι του παρελθόντος (το είπα όσο πιο κόσμια μπορούσα)!!! Θα πει κάποιος, πως κατέληξε αυτοί οι άνθρωποι να είναι στο περιθώριο;! Εκτός της ευθύνης που έχουν οι ίδιοι, οι υπηρεσίες δεν σταμάτησαν ποτέ να λειτουργούν και αυτό για όσους θέλουν να χρεώνουν τις υπηρεσιακές παρεμβάσεις μόνο στη μία πλευρά. Οι υπηρεσίες είναι παντού και δεν το λέμε γιατί είμαστε μηδενιστές ή για να καλλιεργήσουμε την απαξίωση αλλά γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευσυνείδητοι πατριώτες και από τις δύο πλευρές που πρέπει να συμπορευτούν σε έναν κοινό αγώνα για τα δίκαια του Ελληνισμού και όχι να γίνονται έρμαια των βρικολάκων που τους περιβάλλουν.   






 

12 comments:

Ανώνυμος είπε...

Τετοια στοιχεια αξιζουν.

Lazaros είπε...

προσέξατε επίσεις οτι δεν λεει Dhimitraq αλλα Dhimitri

Ανώνυμος είπε...

Ωρε Llazar τα στοιχεια στο απολυτηριο ειναι αντιγραφη των στοιχειων στο ληξιαρχειο. Τα επωμενα χρονια γιναν πιο νιαου νιαου τα βορειοηπειρωτοπουλα και γραφοταν ως Janq, Kristaq, Mihallaq κλπ. Παλια το πολυ πολυ να βλεπες κανα Κιτσο αντι για Χρηστο.

Lazaros είπε...

Η αληθεια ειναι οτι ηταν τοσο ηλιθιοι που οταν ρωταγανε τον πατέρα πως το λενε το μωρο, ελεγε ο χαρούμενος μπαμπάς
Δημητράκη

Το κομμουνιστικό κεφάλι του υπάλληλου του ληξιαρχείου με το πολυ μυαλό που ειχε εγραφε Dhimitraq.

και οταν ο Δημητράκης έφτασε στην Ελλαδα και έπρεπε να του κάνουν μετάφραση πιστοποιητικού
ο άλλος άσχετος υπάλληλος του υπουργείου δεν ηξερε πως να μεταφράσει το q

Ανώνυμος είπε...

Αξίζει να βγένουν στη δημοσιότητα έγγραφα που και στον καιρό της δικτατορίας επέτρεπαν κάποια δικαιώματα. Ακόμη λενε οι παπούδες πως και αποφάσης της κομματικής και εκτελεστικής επιτροπής στους νομούς Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα μέχρι το 1952 - 1953 έβγεναν και στα ελληνικά. Το 1991, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Αλβανία είχε ψηφοδέλτιο και στα ελληνικά για το χώρο που ζούσαν οι έλληνες. Τώρα μετά από 20 χρόνια υποτηθέμενης δημοκρατίας, με δικούς υπουργούς και βουλευτές, με συνεργασίες αρηστερές και δεξιές, δεν υπάρχει τίποτα. Αν μπορείς κύριε βορειοηπειρώτη κάνε κανένα σχόλιο ή τοποθέτηση. Αν όχι κάνε κανένα κους - κους για τα βαπτίσια της χρονιάς που είχαμε στις 17 του Ιουλίου. λες και πάρουμε κανένα μήνυμα για τις εξελήξεις του Σεπτεμβρίου. Ο καύσωνας δεν αντέχει και πολύ σοβαρότητα....

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρωτη!Μπορεις να μου αραδιασεις 3-4 πρωτεργατες των δυναμικων κινητοποιησεων για τα Ελληνικα σχολεια στη Β/Ηπειρο, που τωρα αποκαλουνται ανθρωποι του παρελθωντος, συμφωνα με τη δικη σου ορολογια και που εχουν τεθει σημερα στο περιθωριο;

Βορειοηπειρώτης είπε...

Θα σου πω κάποιους πρωτεργάτες χωρίς να είμαι βεβαίως ότι είναι μόνο αυτοί και αν κάποιος άλλος γνωρίζει κάτι άλλο ας το προσθέσει με σχόλιο
Παναγιώτης Μάρτος (απεβίωσε), Θωμάς Μήτσιος (τότε βουλευτής), Βαγγ. Παπαχρήστος (Πρόεδρος Παραρτήματος Αγίων Σαράντα), Κώστας Σιέντης, Θεόδ. Μπεζιάνης (Πρόεδρος Παραρτήματος Αργυροκάστρου), Δημ. Κίκης. κ.α.
Θα ήθελα να σταθώ στο όνομα του Π. Μάρτου που ήταν ένας πραγματικός αγωνιστής και πατριώτης. Η αλβανική ασφάλεια τον κυνήγησε όσο κανέναν άλλον, στη συνέχεια ήταν ένας από τους πέντε φυλακισμένους της Ομόνοιας και απ’ ότι άκουσα, αυτός που εμψύχωνε του υπολοίπους που όταν άκουσαν ότι αντιμετωπίσουν την θανατική ποινή τα είχαν χαμένα. Η επίσημη Ομόνοια δεν τον τίμησε ποτέ και στο δεκαετές μνημόσυνό που έκανε η οικογένεια του δεν αξιώθηκαν να παραβρεθεί κανένας δικός μας ηγέτης ενώ είχαν έρθει από την Ελλάδα Ασπασίδης, Χαιτίδης, Φούσας ΣΦΕΒΑ κ.α.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνησω ως προς τον Π.Μαρτο,τον Β.Παπαχρηστο και τον Δ.Κικη.Κακως που οι νεοπατριωτες δεν τιμησαν τη μνημη του αγωνιστη Π.Μαρτου.Οσο για τον Β.Παπαχρηστο νομιζω δεν ετεθη ποτε στο περιθωριο.Ειναι συντακτης στο Λ.Βημα εχει προσφερει,προσφερει και θα προσφερει νομιζω και στο μελλον.Ο Δημητρης,ο Κικης, αναμφησβητητα απ'τους καλυτερους αρθρογραφους στο χωρο της Β.Ηπειρου δεν ετεθη στο περιθωριο απ'την ηγεσια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ,αλλα απο καποια κλικα,ας πουμε Ιατρου.Καιρος να επαναδραστηριοποιηθει ενεργα για το καλο του τοπου μας.Τον κ.Σιεντη δεν τον γνωριζω αρκετα ουτως ωστε να εχω αποψη.Οσο για τους αλλους 2 θα πω το εξης Για τον μεν ΜΗΤΣΙΟ οτι δεν ηταν ποτε στο περιθωριο.Εδω και πανω απο μια δεκαετια κατεχει σημαντικες κυβερνητικες θεσεις και αν ηθελε να βοηθησει θα μπορουσε καλλιστα να το ειχε κανει.Νομιζω οτι νοιαζεται περισσοτερο για την προσωπικη του προβολη,παρα για οτιδηποτε αλλο.Πιστευωω οτι ειναι ο πιο ευνοουμενος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ολα αυτα τα χρονια.Ερχομαστε τωρα στον Μπεζιανη,στην πιο ελεεινη φιγουρα του Β/Ηπειρωτικου ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.Ανθρωπος του παρασκηνιου,της διαπλοκης και του χρηματος.Για το μονο που νοιαστηκε ολα αυτα τα χρονια ηταν το πως θα αρπαξει οσο πιο πολλα.Ετσι,ο γιος του σημερα κατεχει 2 υπερσυγχρονες βιομηχανικες μοναδες με γερες δοσεις επιδοτησης απ'το ελληνικο κρατος(μιλαμε για εκατομυρρια ευρω).Κατορθωσε να προαγαγει την κορη του απο νυκοκυρα σε υφυπουργο(2 φορες)χωρις να κατεχει ουτε ενα προσον(μαλον καποτε ειχε ενα).Θα μπορουσα να γραψω ολοκληρες σελιδες για αυτο το ατομο,αλλα δεν αξιζει τον κοπο.Ο κοσμος το ξερει καλα και απλα τον σιχαινεται.Ειναι νομιζω μια απ'τις αιτιες δυσφημισης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.Αυτα για σημερα Β/Ηπειρωτη.Στην κατηγορια των νεοπατριωτων νομιζω οτι ειμαστε κι εμεις.Εσυ ως ηγετικη προσωπικοτητα μεχρι προτινος, λιγο περισσοτερο κι εγω ως απλως στρατιωτης λιγο λιγοτερο,γι αυτο ποτε δεν πρεπει ποτε να βγαζουμε την ουρα μας απ'εξω.

Βορειοηπειρώτης είπε...

Εάν θέλεις να μου απευθύνεσαι προσωπικά να πεις το όνομα σου και δεν έχω κανένα πρόβλημα να σου πω και εγώ το δικό μου. Εγώ είμαι ο «Βορειοηπειρώτης» που θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε που καταθέτει την άποψή του.
Στο θέμα μας. Ίσως δεν το διατύπωσα σωστά και δεν το κατάλαβες. Για να είναι κάποιος στο περιθώριο γενικότερα της ζωής δεν θα αποφασίσουν τα 20 τούβλα, οι 10 μέτριοι και 5 σοβαροί που έμειναν στην Ομόνοια. Δεν εννοούσα στο περιθώριο της ζωής γενικότερα. Τι σχέση έχει το Λαικό με την Ομόνοια; Φωτογραφίστηκες αρκετά για να καταλάβω ποια είσαι όποτε ξέρεις πολύ καλά ότι στις εκλογές της Ομόνοιας υποψήφιος ήταν και ο Παπαχρήστος και δεν είναι ότι δεν ψηφίστηκε, απλώς δεν τον έβαλαν στη λίστα τα τούβλα, γιατί έπρεπε να βάλουν τους όμοιους τους και ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ ή θέλεις να αραδιάσω ονόματα;
Δε σου κάνει εντύπωση κάτι; Ο παλαιότερος πρόεδρος παραρτήματος της Ομόνοιας (με τις περισσότερες θητείες) είναι αυτός του Δελβίνου. Τον άκουσες ποτέ να μιλάει; Είδες ποτέ να κάνει καμιά εκδήλωση; Πείρε ποτέ κάποια πρωτοβουλία; Όχι φυσικά, θα απαντούσες και εσύ. Ε, πως είναι δυνατόν όλοι οι άλλοι που μπορεί να διαφωνώ και εγώ, μπορεί να ήταν φιλόδοξοι όπως ο Ξέρας που εσύ απεχθάνεσαι, μπορεί να έκαναν και λάθη αλλα κάτι έκαναν. Πότε μια εκδήλωση , πότε μια επίσκεψη στα χωριά, ακούγονταν ο λόγος τους στο ΓΣ.
Πρέπει να ξεπεράσετε τη φάση του έρωτα που τα δικαιολογεί όλα γιατί αν θα αγαπούσατε πραγματικά την Ομόνοια και κυρίως τον τόπο, θα βλέπατε τουλάχιστον ότι στα μισά έχω δίκιο.

Ανώνυμος είπε...

B/ΗΠΕΙΡΩΤΗ!Δεν ειμαι γυναικα και ουτε ερωτευμενος.Καποτε ειχαμε διαπληκτιστει μαζι(στα λογια βεβαια)εσυ υποστηριζομενος την ΟΜΟΝΟΙΑ και εγω αντιπολιτευομενος αυτην.Τωρα συμβαινει το αντιθετο.Σε πολλα διαφωνουμε,σε αλλα συμφωνουμε.Τελος παντων!Δεν θελω ν'ανοιξω βεντετα μαζι σου.Αλλωστε διαλογο κανουμε και στο διαλογο αλοιμονο αν συμφωνουμε σε ολα.Απεχθανομαι βεβαια ολα αυτα τα ατομα που αλλαξαν στρατοπεδο και δεν ειναι μονο ο Ξερρας ενω αποτελουσαν την κλικα της, οπως την αποκαλεις και εσυ.Με τα χρονια ολοι αυτοι οι απιθανοι τυποι στο ονομα της Ομονοιας και της Πατριδας για το μονο που παλεψαν,ηταν το βολεμα τους.Κατειχαν υψηλα κυβερνητικα αξιωματα(και καθολου δεν τους πειραζε αν ηταν της αριστερας ,η της δεξιας)και εκαναν περιουσιες.Την καταλληλη χρονικη στιγμη πηδηξαν απ'το καραβι(αποκαλωντας το και σαπιοκαραβο)και βρηκαν θαλπωρη στην αγκαλια που μεχρι χθες βριζαν και εφτυναν.Για ολο αυτα συμφωνα παντα μ'αυτους φταιει μονο ενα ατομο, Ο ΒΙG BAD WOOLF(O μεγαλος κακος λυκος),ο ΝΤΟΥΛΕΣ.Σαφως και ο Ντουλες εχει κανει λαθη και πολλα μαλιστα.Και εδω δεν θα κατσω να αραδιασω τα συν και τα πλην.Αυτο που θελω να πω ειναι οτι ποτε δεν εγκαταλειπουμε τη μαχη.Μενουμε και πολεμαμε μεχρι το τερμα.Δεν πηγαινουμε στο αντιπαλο στρατοπεδο.Για γινατι της πεθερας,δεν παμε να κοιμηθουμε με το μυλωνα!Τελος Β/ΗΠΕΙΡΩΤΗ,δεν μεμφομαι εσενα.Κανω μια δικη μου προσεγγιση στα θεματα και σου ευχομαι οτι καλυτερο με οτι αυτο συνεπαγεται.

Βορειοηπειρώτης είπε...

Το να κάνεις κριτική στην Ομόνοια δε σημαίνει ότι την αντιπολιτεύεσαι. Η Ομόνοια, μάλλον κάποιοι, την κρητική την θεωρούν αντιπολίτευση, επίθεση και αυτούς που την κάνουν προδότες. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι είχαν άποψη έφευγαν ένας - ένας, σου υπενθυμίζω ξανά το Παράρτημα Δελβίνου.
Με τους μόνους συμπατριώτες που διαπληχτίστηκα στο παρελθόν για πολιτικούς λόγους, ήταν αυτοί που στήριζαν αλβανικά κόμματα. Εάν θεωρείς ποιο σημαντικό το ΣΚΑ – ΠΑΣΟΚ δεν έχεις κανένα λόγο να έχεις παράπονα από το Ντούλε και θεωρώ πολύ λογικό να διαπληχτιστήκαμε στο παρελθόν ενώ τώρα να έχουμε αντίθετους ρόλους.

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρώτη ξέχασες την μεγάλη απεργία του 1991. Η τότε ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ουσιαστικά οι βουλευτές της ανέλαβαν με τη στήριξη του συνόλου του δασκαλικού κόσμου γονέων και μαθητών οργάνωσαν την μεγαλύτερη απεργία μετά το 1935 για το θέμα τις εκπαίδευσης. Τρία από τέσσερα αιτήματα ήταν όλη την υποχρεωτική παιδεία στην μητρική γλώσσα. Άνοιγμα σχολείων στην μητρική γλώσσα στην αλβανική επικράτεια εκεί που υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών. Η εκμάθηση της ιστορίας και γεωγραφίας της Ελλάδας στα σχολεία.
Υπάρχουν και κασέτες με τις μεγάλες κόντρες με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Παιδείας και Πρωθυπουργό της Αλβανίας. Η απεργία έγινε χωρίς την συμπαράσταση της Ελλάδας, διότι μετά από υποδείξεις κάποιων που ανέφερες πιο πάνω, όπως Μπεζιάνη και Κίκη, η Ελλάδα ήθελε να ξεκάνει, όπως και ξέκανε μερικούς από τους τότε βουλευτές και στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, διότι κατά τις υποδείξεις αυτές ήταν άνθρωποι των Αλβανών και αριστεροί.
Οι πρωτεργάτες της απεργίας κατάφεραν όμως και απέσπασαν την στήριξη των ξένων πρεσβειών κυρίως της Γερμανίας και Αμερικής και μετά από 15 μέρες αποχής κατάφεραν να εκπληρώσουν αυτά τα αιτήματα. Τουλάχιστον δυόμισι. Τότε άνοιξαν 6 σχολεία στη μητρική γλώσσα σε μικτά χωριά και άνοιξε ο δρόμος για τα ελληνικά σχολεία στο Δέλβινο, Αγίους Σαράντα και Αργυρόκαστρο.
Αυτοί όμως οι μαχητές και αγωνιστές ξεχάστηκαν, παραμερίστηκαν. Αντικαταστάθηκαν από την κλίκα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, η οποία κατάφερε να γκρεμίσει και ότι επιτεύχθηκε τότε

Δημοσίευση σχολίου