Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

53o ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ


Φεβρουάριος - Μάρτιος 2011

Εξαιρετικός ο λόγος του προξένου στην Κορυτσά Θεόδωρου Οικονόμου

      Το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου το παράρτημα της «Ομόνοιας» στην Κορυτσά οργάνωσε στο ξενοδοχείο Grand εκδήλωση για την 20η επέτειο της ίδρυσης της Ομόνοιας. Ο πρόεδρος του παραρτήματος Γρηγόρης Καραμέλος καλωσορίζοντας τους καλεσμένους πραγματοποίησε έναν απολογισμό των επιτευγμάτων της «Ομόνοιας» σε αυτά τα είκοσι χρόνια και επεσήμανε πως βασικό καθήκον αποτελεί η ενότητα του ελληνικού έθνους.
       Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε έλαβε ο Έλληνας πρόξενος στην Κορυτσά Θεόδωρος Οικονόμου.
Χαιρέτησε με ευγνωμοσύνη τους Έλληνες της Κορυτσάς, επεσήμανε πως οι Βλάχοι της Κορυτσάς είναι Έλληνες. Στην συνέχεια σε υψηλό τόνο είπε: Η Κορυτσά είναι ελληνική! Μην ανησυχείτε για την απογραφή . Πρέπει να δηλώσετε την πραγματική σας καταγωγή και σε αυτήν δεν πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία ότι είναι ελληνική. Θα σας πω ένα πράγμα, να πάτε να δείτε τους τάφους των παππούδων σας και των πατέρων σας, πως γράφουν τα ονόματά τους και πάρτε την απόφασή σας. Σε αυτούς τους τάφους οι πατεράδες σας έχουν γραφεί με ελληνικά ονόματα και η μάχη δεν τελειώνει με την απογραφή του ελληνικού πληθυσμού. Πρέπει να μάθετε τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τα δικαιώματα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν σε όλους τους τομείς του αλβανικού κράτους και ειδικά στην περιοχή που αντιπροσωπεύει την Βόρειο Ήπειρο. Μετά την εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν και οι βουλευτές Μιχάλης Παντούλας (Ιωαννίνων) και Στάθης Κωνσταντινίδης (Φλωρίνης), δημιουργήθηκε μέγα θέμα από τα αλβανικά ΜΜΕ και στην συνέχεια η αλβανική κυβέρνηση κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα να δώσει εξηγήσεις. Ο πρόξενος στην Κορυτσά ανακλήθηκε στην Αθήνα κάτι που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους βορειοηπειρωτικούς κύκλους. Οι πληροφορίες μας λένε πως ο κ. Οικονόμου επανήλθε στα καθήκοντά του στην Κορυτσά και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα Εύγε κύριε πρόξενε, είσθε άξιος της θέσης σας. Πηγή Infognomonpolitics


Έκθεση κόλαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αλβανία

      Δημοσιοποιήθηκε η έκθεση προόδου της Αλβανίας από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έκθεση είναι ιδιαίτερα δυσμενής και επισημαίνεται ότι δεν έχει σημειωθεί καμμία πρόοδος της χώρας σε σημαντικούς τομείς όπως: Δικαιώματα μειονοτήτων, πολιτιστικά δικαιώματα και προστασία των μειονοτήτων. Υστέρηση σε οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και μη τήρηση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην έκθεση μεταξύ των άλλων αναφέρεται «Οι διακρίσεις στην Αλβανία, σε όλους τους τομείς, μεταξύ των πολιτών, πρωτίστως της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας - και όχι μόνο - συνεχίζονται» «Οι ίσες ευκαιρίες για όλους τους Αλβανούς υπηκόους - και η μη διάκριση - λείπουν, ή τουλάχιστον δεν γίνονται αρκετά ορατές». Επισημαίνεται δε ότι «Αν δεν αποτελέσουν αυτά πρώτη προτεραιότητα θα υπάρξει οπωσδήποτε δυσχέρεια στην συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».  

Εκδήλωση στην Λάρισα για την Βόρειο Ήπειρο

      Την Κυριακή 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα, στην Πλατεία Λαού, συγκέντρωση αφιερωμένη στο εθνικό θέμα της Βορείου Ηπείρου. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Πατριωτικό Ελληνικό Σύνδεσμο «Ελληνοκρατείν», οποίος έχει πραγματοποιήσει και άλλες παρόμοιες συγκεντρώσεις στο παρελθόν. Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, που είναι και πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα απέστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα προς την εκδήλωση. Παρευρέθησαν αντιπροσωπείες βορειοηπειρωτικών οργανώσεων και συμμετείχαν ακόμα διάφοροι σύλλογοι και οργανώσεις καθώς και πλήθος κόσμου.

Λογοκρισία στην Θεσσαλονίκη, απαγορεύεται η χρήση του όρου Βόρειος Ήπειρος

         Όπως κατήγγειλε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας Σοφία Ασλανίδου κάλεσε στο γραφείο της την δημοσιογράφο Δέσποινα Μηλιάδου προκειμένου να την επιπλήξει για την χρήση του όρου «Βόρειος Ήπειρος». Την καταγγελία έκανε η ίδια η δημοσιογράφος με επιστολή της προς την ΕΣΗΕΜ-Θ, αναφέροντας ότι της ζητήθηκε να μην χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρειος Ήπειρος» επειδή αναπαράγει, όπως την ενημέρωσαν το… μίσος μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Και μη χειρότερα. Θα ήταν ενδιαφέρον να ρωτήσουμε την κ. Ασλανίδου αν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους όρους Θεσπρωτία, Μακεδονία, Θράκη, Κύπρος, Ίμβρος, Τένεδος, Κωνσταντινούπολη.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών

        Την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση προέδρων ή εκπροσώπων βορειοηπειρωτικών συλλόγων με τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών κ. Χρυσόστομου Δήμου, μετά από πρόσκλησή του. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, χαρακτηρίστηκε άτυπη και σκοπό είχε την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία. Την «Αναγέννηση» εκπροσώπησε ο πρόεδρος Δημήτρης Περδίκης.

Αλβανοί: Οι Ρώσοι ενισχύουν την ιδέα της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

          (25.2.2011) Σύμφωνα με άρθρο του Rben Llalla στην μεγάλης κυκλοφορίας αλβανικής εφημερίδας “Shqip”, οι Ρώσοι ενισχύουν την ιδέα της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση από την απόσχιση του Κοσσόβου από την Σερβία

Ο εορτασμός της 97ης επετείου της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου

      Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου ο εορτασμός της 97ης επετείου της ανακήρυξης της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου και του στην συνέχεια Αυτονομιακού Αγώνα. Στην Αθήνα ξεκίνησε η εκδήλωση που διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, από τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών, με την δοξολογία και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση. Στην συνέχεια πορεία με επικεφαλείς τις βορειοηπειρωτικές σημαίες που κρατούσαν νέοι και νέες με τοπικές ηπειρωτικές ενδυμασίες κατευθύνθηκε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου έγινε η κατάθεση των στεφάνων.  
      
Η κοπή της βασιλόπιτας της κίνησής μας

      Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο POLIS, στην οδό Πατησίων η εκδήλωση της καθιερωμένης κοπής της βασιλόπιτας της «Αναγέννησης». Φέτος η πρωτοτυπία ήταν η προβολή σε γιγαντοοθόνη διαφόρων στιγμιότυπων από την δράση μας στην Βόρειο Ήπειρο. Μετά τους καθιερωμένους λόγους και το κόψιμο της βασιλόπιτας ακολούθησε λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα.                    
      Μία ακόμα εξόρμηση στην Βόρειο Ήπειρο

             Στις 24 ως 27 Μαρτίου ο πρόεδρος της Αναγέννησης μαζί με την Γ.Γ. του συλλόγου «Οι φίλοι της Μαριούπολης»  κ. Ασπασία Σχοινά και τον σύζυγό της Βασίλη Σηφακάκη, μέλος του ΔΣ του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, πραγματοποιήσαμε μία κοινή εξόρμηση στην Βόρειο Ήπειρο. Στις 24/3 παρακολουθήσαμε τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο κινηματοθέατρο των Αγίων Σαράντα, όπου είχαμε και επαφές με τον Ελληνισμό της πόλης. Την επομένη 25/3 στην Χιμάρα, μετά την δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον χώρο του Ηρώου των Ελλήνων πεσόντων. Η εκδήλωση περιλάμβανε εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και χαιρετισμών, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, παρουσίαση προγράμματος με ποιήματα και τραγούδια από τους μαθητές του ελληνικού σχολείου Χιμάρας και πολύ τραγούδι και χορό. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκτός από τους ανωτέρω αναφερόμενους, αντιπροσωπεία της ΣΦΕΒΑ, αντιπροσωπεία των ΑΧΕΠΑ, ο δήμαρχος της Χιμάρας Βασίλης Μπολάνος και πάρα πολλοί Χιμαριώτες. Την επόμενη ημέρα 26/3 μετέβημεν στην Άρτα της Αυλώνος όπου παρακολουθήσαμε την επετειακή γιορτή που είχαν ετοιμάσει η δασκάλα και οι ,μαθητές του διδασκαλείου που διατηρούμε εκεί. Μετά την γιορτή συζητήσαμε με τον ιερέα και την δασκάλα πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και την εκκλησία της Άρτας η οποία είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από πυρκαγιά και τώρα ξαναφτιάχνεται. Στις 27/3 παρακολουθήσαμε και την γιορτή της επετείου του 1821 στο διδασκαλείο μας στην Νίβιτσα των Αγίων Σαράντα. Σε όλην την περιοδεία παραδώσαμε δώρα στους μαθητές, γραφική ύλη, βιβλία κλπ. Επιπλέον καταγράψαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και γίναμε αποδέκτες διαφόρων αιτημάτων που θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε.        

      Αναβολή της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία

         Με ανακοίνωση του Αλβανού υπουργού Γκεντς Πόλο (28/2) η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ε.έ. ανεβλήθη. Επισήμως ανακοινώθηκε πως η αναβολή οφείλεται στην διενέργεια των δημοτικών εκλογών. Όμως η αναβολή της απογραφής, που ήταν εδώ και μερικές εβδομάδες γνωστή σε πολλούς, είχε άλλους λόγους. Στην απογραφή αυτή θα υπάρχει και το προαιρετικό ερώτημα της εθνικής καταγωγής και της θρησκείας του απογραφομένου.
Αυτό ήταν και είναι ένα πάγιο αίτημα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού αλλά και μία απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Η Αλβανία είχε τελευταία αρχίσει να ανησυχεί για τα αποτελέσματα της απογραφής. Επιστολή προς τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι είχαν αποστείλει 52 προσωπικότητες της χώρας αναφέροντας ως αντισυνταγματικό το ερώτημα της εθνικής καταγωγής και των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ακόμα οι χιλιάδες πολίτες που είχαν προσφύγει στα αλβανικά δικαστήρια ζητώντας να τους αναγνωριστεί η ελληνική εθνική καταγωγή είχαν ανησυχήσει το αλβανικό κατεστημένο. Χαρακτηριστικά ο «αρχιεπίσκοπος» της καλούμενης εθνικής ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας κ. Νικόλαος, με έδρα το Ελβασάν είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να το σκεφτούμε αν θα πρέπει να γίνει μία τέτοια απογραφή (με ερώτημα την εθνική καταγωγή) γιατί στο τέλος θα ψάχνουμε να βρούμε που είναι η Αλβανία και που οι Αλβανοί». Η απογραφή αναβλήθηκε για τον προσεχή Νοέμβριο, δεν ξέρω όμως αν πλησιάζοντας προς αυτόν τον μήνα δούμε και μία άλλη αναβολή. Το θέμα είναι σημαντικό για τον ΒΗπειρωτικό Ελληνισμό, ίσως το κρισιμότερο θέμα από την αλβανική μεταπολίτευση. Όλοι ενωμένοι και οργανωμένοι πρέπει να παρουσιάσουμε το πραγματικό πληθυσμιακό μέγεθος της Βορείου Ηπείρου, και βέβαια έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την όποια αλβανική προσπάθεια αλλοίωσης των αποτελεσμάτων.

Έκλεισε η συνοριακή διάβαση Δρυμάδων Πωγωνίου

        Η απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας να κλείσει την συνοριακή διάβαση Δρυμάδων Πωγωνίου ήταν απαράδεκτη, για να χρησιμοποιήσω τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό που μου έρχεται στο μυαλό. Η συνοριακή διάβαση - τελωνείο είχε αποπερατωθεί πρόσφατα, μαζί με τον οδικό άξονα και ένωσε την επαρχία Πωγωνίου Ιωαννίνων με την αντίστοιχη της Βορείου Ηπείρου. Η ανυπαρξία δρόμων είχε καταδικάσει τους Έλληνες ομογενείς του εκτός συνόρων Πωγωνίου σε απόγνωση. Η αποπεράτωση του έργου είχε χαρακτηριστεί σωτήρια και τώρα για να εξοικονομηθούν κάποια ευρώ… ΕΛΕΟΣ        

Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου