Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια

Αναποτελεσματικότητα και ανεπάρκεια δημοκρατικών θεσμών φρενάρουν την ένταξη της Αλβανία
Η Κροατία πέτυχε σημαντική πρόοδο στην εκπλήρωση των κριτηρίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εισήλθε στην τελική φάση ένταξης, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση για την πρόοδο των χωρών των Δ.Βαλκανίων, που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έκθεση δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία για ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων γιατί αναμένει από την Κροατία να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες στην πάταξη της διαφθοράς.


Για τη Σερβία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι σημείωσε πρόοδο στις σχέσεις με το Κόσοβο και τονίζει ότι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας παραμένει η πλήρης συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Για την Αλβανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι πρέπει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τη σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών, οι οποίοι είναι ανεπαρκείς.

Για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αναφέρεται ότι έχει επιτύχει περιορισμένη πρόοδο στην υλοποίηση καίριων μεταρρυθμίσεων και ότι είναι απαραίτητη δημιουργία κοινού οράματος των πολιτικών ηγετών προς την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί από το Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, την οποία η Επιτροπή εισηγήθηκε τον Οκτώβριο του 2009», επισημαίνει η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη σημασία εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα, στο θέμα της ονομασίας.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η ΠΓΔΜ συνεχίζει να εκπληρώνει επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια και πως μετά τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν το 2009, σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος σε αρκετούς τομείς. Ωστόσο, προσθέτει η έκθεση, χρειάζεται να σημειωθεί επιπλέον πρόοδος σε ό,τι αφορά τον διάλογο ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, την μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ελευθερία της έκφρασης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο τμήμα του αφορά το Κόσοβο, τονίζεται ότι οι αρχές της Πρίστινας θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρότερα με τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της διαφθοράς και ότι σοβαρές προκλήσεις υπάρχουν στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στο κράτος δικαίου.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μπ. Τζέλιτς δήλωσε ότι η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θετική για τη Σερβία

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπόζινταρ Τζέλιτς δήλωσε ότι η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θετική για τη Σερβία και περιέχει ιδέες για μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Τζέλιτς ανέφερε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι όταν η Σερβία καταφέρει να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια θα λάβει καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Ο Σέρβος αξιωματούχος επισήμανε ότι στην έκθεση γίνονται αναφορές για δέκα βασικά σημεία όπως αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Τζέλιτς τόνισε ότι το 2011 η Σερβία αναμένεται να διορθώσει τυχόν προβλήματα που επισημαίνονται στην έκθεση και να προχωρήσει για να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία θα βοηθήσει στη χάραξη προγράμματος αλλαγών με στόχο την ένταξη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου